Onkohan apua jouluksi mahdollista saada? Milloin on riittävästi "avun tarpeessa"?

hukassa

Olen tässä mietiskellyt, että mitenhän mahdamme saada joulun järjestettyä perheellemme, kun tämä tavallinen arkikin vaatii paljon ponnisteluita. Kuitenkin mietin, että olemmekohan tarpeeksi huonossa jamassa hakeaksemme jostain avustusta?

Hyvin lyhyesti ja ympäripyöreästi meidän tilanne; Olemme vuokra-asunnossa asusteleva pienen paikkakunnan perhe. Meillä on kaksi lasta. Pienimmäinen on alle puolivuotias ja hyvin kipeä monin tavoin ja vietämme aikaa sairaalassa paljon. Esikoinen on onneksi terve! Perheen isä on valmistunut alkuvuodesta ja olisi valmis muihinkin, kuin oman alansa töihin, mutta minnekkään ei tunnu pääsevän. Opiskeliaikana loppuajasta yhden työpaikan piti olla varma, mutta sitten iski irtisanomis-aalto juuri ennen valmistumista.. Itse olen tämän perheen äiti ja oma henkinen puoli on hyvin hatara nyt. Ihan liikaa on tapahtunut. 

Elämme ilman tukiverkkoa. Menetimme alkuvuonna lähes koko omaisuutemme. Olemme yrittäneet haalia kasaan tavaroita elämiseen ja nyt pärjätään jo aika hyvin. Isompia hankintoja varten olemme joutuneet ottamaan osamaksuja ja makselemme nyt niitä pois. Rahat riittävät siis juuri ja juuri tarpeelliseen. Työpaikka olisi ratkaisu moneen asiaan, raha ylipäätään, mutta ainakin tällä kunnalla (+lähikunnilla) työpaikat on tosi tiukassa.

Tässä nyt aloin miettimään, että mitenhän tuo joulu. Kun veronpalautuksia ei tule, eikä oikein ole myydäkkään mitään, kun omistamme vain tarpeellisen. Sitä kuitenkin toivoisi jotain joulun juhlaan lastenkin vuoksi. 

Valitanko kumminkin ihan turhasta? Ollaan kumminki selvitty hengissä alkuvuoden tapahtumista. Sekavat ajatukset.. 

Kommentit (15)

Vierailija

Älkää tehkö joulusta painetta. Ei sen tarvitse olla niin kuin elokuvissa. Lahjat lapsille sen mukaan, miten varat riittävät ja säästäkää ruoka-aineksiin vaikka etukäteen nipistämällä jostain "erikoisherkuista", joita ei välttämättä tarvitse. Itse jätän ennen joulua pois fetajuuston, suolakurkkujen, maustetun jogurtin yms. oston ja vähennän lihan syöntiä. 

Vierailija

Apua varmasti saatte, sitä näyttää saavan nekin joilla on asiat paremmin.

Mutta; tarvitsette tukiverkon. Teillähän on sillä lailla hyvin asiat, että asutte vuokralla, mies on työtön, lapset on niin pieniä ettei heitä muutto haittaisi ja kaikki varmasti hyötyisitte osallistuvista isovanhemmista ja sukulaisista joten muutto onnistuu nopeastikin. Onko joku syy, mikä estää muuttamasta lähemmäs tukiverkkoja? Löytyiskö sieltä myös miehelle paremmin töitä? Tällä hetkellä pienilläkin paikkakunnilla voi yllättävästi löytyä töitä koulutelle, jos alueella ylipäänsä alkaa olla iso osa väestöstä eläkeiässä, joten kannattaa katsoa oman suvun alueen työpaikat ennakkoluulottomasti ja miettiä mitä sieltä saisi irti.

Vierailija

Ota yhteyttä vaikka seurakunnan diakonissaan ja käy juttelemassa. Sieltä voi saada jouluksi pientä apua ja saattaa saada muutakin syksyllä. Muistakaa, että onni ei ole tavaroista kiinni ja joulun ei tarvitse näyttää Stockan katalogista revityltä. Brittilässä monet vähävaraiset perheet alkavat heti syksyn alussa pistää joulua varten jemmaan herkkuja, lahjoja sun muuta, siis kartuttavat johon kaappiin tai laatikkoon varastoa vähitellen, ettei tarvitse kaksi päivää ennen aattoa käydä kalliilla kaupassa. Pienetkin keikkatyöt auttavat saamaan rahaa vähän jemmaan, joten kaupan seinälle "tarvitsetko muuttoapua, pihan haravointia yms. pikkuhommia, soita xxxx".

Viime kädessä joulunne on juuri sellainen millaisen siitä teette. Jos olette kovin murheissanne, toivoisitte jotain mitä ei vain ole ja voivottelette, niin tulee ankea joulu. Lapsille kannatta hankkia vain pienet paketit, ei meilläkään lapsille tule lahjavyöryjä, koska sukumme on pieni ja emme muutenkaan tykkää siitä että tulee turhaa tavaraa. Joulu on meille ensisijaisesti loman ja yhdessäolon juhlaa. Tehdään kodista hämärä pesä, köllitään sohvalla, katsotaan leffoja, voidaan leipoa jotain niinkin tavallista kuin mokkapaloja, ruuaksi syödään vaikka pizzaa jos siltä tuntuu. Joulun paineet olemme jättäneet taaksemme, ei laiteta pakkorosolleja, vaan pelataan lattialla muistipeliä ja muistellaan vuoden hyviä hetkiä, lasten oppimia taitoja, me aikuiset annetaan toisillemme niskahierontaa jne. Ollaan vaan ja tunnelmoidaan.

Vierailija

Toisen puolen sukulaiset on osoittaneet hyvin selvästi, ettei heitä kiinnosta olla meidän elämässä mukana. Tähän liittyy lisäksi asia, jonka vuoksi yhteydenpito on hyvin vaikeaa. Asumme heidän kanssaan samalla paikkakunnalla. Toisen vanhemman vanhemmat asuvat kohtuullisen matkan päässä, mutta ovat sairaita. Käymme heitä katsomassa ja auttamassa, kun pääsemme. Nyt lähiaikoina liikkuminen on ollut haastavaa sairaan vauvan takia.

Meillä ei tosiaan ole hakusessa mitään katalogi-joulua, vaan ihan tavallista juhlaa. Tai no juhlan tuntua jollain tavalla. Nämäkin on vähän mielipideasioita. Nyt arkena ollaan kyllä omasta mielestä nipistetty kaikki mahdollinen, joten säästöön ei vaan jää laskujen vuoksi. Aika hankala tämä tilanne, kun kaikki on pitänyt hankkia uudestaan. Mutta tulipahan kysyttyä täältä kumminkin ja mielipiteitä sain, mitä kaipasin. Kiitos vastauksista.

-ap

Vierailija

Mitä teille on siis tapahtunut alkuvuonna? Miten "menetitte omaisuutenne"? Miten se on mahdollista nykypäivänä? Jos esim. talo olisi palanut, kai teillä olisi vakuutus yms.?

Mihin haluaisitte erityisesti rahaa? Jouluruoat ovat tosiaan hyvin edullisia ja lahjat voi tuon ikäisille onneksi ostaa vielä kirppurtoriltakin. Mutta käykää ihmeessä kysymässä seurakunnalta, olisiko heillä tarjolla jonkinlaista jouluavustusta.  

Vierailija

Mukava ja tunnelmallinen joulu ei oikeasti vaadi kovinkaan paljoa rahaa. Joulukoristeita voi askarrella itse, tosin eipä ne jossakin säläkaupassa juuri mitään maksakaan. Pari kynttilää tekee jo ihmeitä. Jouluruoka on edullisempaa kuin "normaali" arkiruoka ja spesiaalifiilistä saa vaikkapa menemällä joulukirkkoon (ilmaista ja hyvin tunnelmallista, vaikka ei niin uskovainen olisikaan).

Vierailija

Pikkuhiljaa jo alatte tekemään joululaatikoita ja leivonnaisia pakastimeen. Toivottavasti teillä on pakastin käytössä. Kierrätte kirppareita ja kauppojen ale-laareja sillä silmällä, jos jotain lahjaa löytyisi halvalla lapsille. Joulusiivouksen ei tarvitse olla normaali siivousta kummempi. Nautitte jouluna omasta perheestä ja joulun tunnelmasta!

Vierailija

Voit puhua asiasta myös neuvolassa. On mahdollista saada joululahjoja Joulupuu -keräyksen kautta, MLL:n tai SPR:n lahjakortti ruokakauppaan, Hopelta joulukoristeita yms, Facebookin useista eri avustusryhmistä lapsille lahjoja, jouluruuat jne. Pelastusarmeijaltakin voi saada lahjoituksia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat