Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Tänä aamuna aikaisin heräsin kamalan pyörryttävään oloon (hirveämpi kuin mitä olen koskaan kokenut, myös puutuneisuutta tuntui kaikissa raajoissa)  ja ei mennyt ohi millään. RV 24. Päivystykseen piti lähteä ja lääkäri oli sitä mieltä että johtuu asentohuimauksesta. Tätä en ihmettele sillä sitä esiintyy suvussani, mutta niin esiintyy myös kilpirauhasen toimintahäiriöitä (monilla asentohuimauksesta kärsivillä). Mietinkin nyt että kannattaako minun olla yhteydessä neuvolaan tästä kilpirauhas asiasta ja pyytää arvojen mittausta. Käsitin että toimintahäiriöt raskausaikana eivät ole kauhean hyvä juttu.

Kommentit (8)

Vierailija

Kannattaa olla yhteydessä. Huonot arvot vajaatoiminnassa on yhteydessä lapsen alentuneeseen älykkyyteen, noin niinkuin karkeasti sanottuna. Onko mitään muita oireita? Pelkkä huimaus tuskin on syy vajaatoiminnasta tai liiketoiminnasta.

Vierailija

No mitä nyt väsyneisyyttä ja lihasväsymystä. Sukulaiset vaan sanoivat kun asia tuli esille että kannattais vaatia arvojen kattomista kun ongelmia suvussa niin paljon esiintyy ja raskaus niitä vielä usein tekee. Ennen kilppari arvot oli ainakin äidiltäni ja tädeiltäni otettu automaattisesti osana raskauden terveydenhoitoa. Vaikee sanoa että mikä sitten on vaan raskausoiretta, kaikkia oireita en varmaan enää edes huomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei,

huimausoireet raskauden aikana liittyvät usein verenpaineeseen tai hemoglobiinin ongelmiin, eivät niinkään kilpirauhasvaivoihin, vaikka niissäkin huimaus saattaa olla oireena. Huimaus voi liittyä myös hartioiden tai niskan jännitystiloihin, mikä on mahdollista raskauden aiheuttaman ryhdin muuttumisen seurauksena.

On totta, että kilpirauhasen toiminta hidastuu raskauden aikana. Usein äidit, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitys, joutuvat nostamaan päivittäistä annosta raskauden aikana. Kilpirauhasen toiminta vaikuttaa myös sikiön kehitykseen, joten on tärkeää, että lääkitys pidetään kohdallaan.

Koska sinulla on suvussa kilpirauhasongelmaa ja olet siitä omallakin kohdallasi huolissasi, voisi kilpirauhaskokeet ottaa, jos niitä ei ole aiemmin mitattu. Mutta kuten jo kerroin, kilpirauhasarvot ovat raskauden aikana normaalistikin matalammat kuin muulloin. Voi siis olla, että vaikka sinulla havaitaan hieman matalia arvoja, ei lääkitystä kuitenkaan aloiteta, koska ylitoimintakaan ei ole sikiölle hyväksi. Sinun pitää keskustella asiasta neuvolalääkärin kanssa.

Toivottavasti huimausoireet tasoittuvat pian ja voit taas paremmin.

t. Mia, terveydenhoitaja

Vierailija

Eivät kilpirauhasarvot ole normaalisti matalammat raskausaikana vaan päinvastoin. Kilpirauhashormoneja tarvitaan enemmän sikiön tarpeita ja äidin kehon kuormitusta varten. Aivolisäkeperäinen TSH-arvo voi hieman laskea, mutta se on merkki nimenomaan kilpirauhasen toiminnan kiihtymisestä, mikä on raskaana ollessa fysiologinen ilmiö. Vapaan tyroksiinin pitoisuudet verenkierrossa kohoavat merkkinä tästä. Voimakkain tämä ilmiö on alkuraskaudessa, myöhemmin tasoittuu.

Vierailija

Noilla taustatekijöillä kannattaa todellakin pyytää tarkistusta. Raskauden aikana kilpirauhashormoneihin liittyviä ongelmia voi tulla monella mekanismilla. Mahdollisimman pian vaan mittaukseen ja tarkistus 4-6 viikon välein jos yhtään epäilyttäviä arvoja/oireita. Huom.raskauden aikana tsh viitearvo on eri kuin ei-raskaana, varmista että arvot katsotaan oikeiden viitearvojen mukaan. Raskauden aikana pitää puuttua jo lievältäkin vaikuttavaan vajaatoimintaan ja raja-arvot ovat tiukemmat vajaatoiminnan suhteen!

Vierailija

Neuvolalääkäri mokasi aikoinaan kilpirauhasjuttujen kanssa. Toista lasta odottaessa pyysin, että arvo katsotaan heti raskauden alussa, osasin pyytää, koska aiemman raskauden aikana näin tehtiin ja thyroxin annosta nostettiin. Minulla siis kilpirauhasen vajaatoiminta. No, neuvolalääkäri sanoi ettei tarvitse katsoa ja minä tyhmä uskoin. Kun se viimein katottiin, oli arvo hälyttävän alhainen ja jouduin siltä istumalta menemään päivystykseen, soittivat kesken työpäivän. Tilanne oli kuulemma vaarallinen sikiölle. Lapsi selvisi hengissä, mutta monelaista terveyshaittaa ja sairastelua sitten tuli vosien mittaan, älyllisesti onneksi terävä.  Että kyllä noi kilpirauhasjutut kannattaa vakavasti ottaa.

Vierailija

Kiitos kaikille vastauksista. Keskiviikkona koeaika, omasta neuvolasta heti suositeltiin käymään. Saa nähdä mitä löytyy.

ap

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat