Väittely miehen kanssa: milloin pellit voi laittaa kiinni?

Vierailija

Eli miltä takassa/puu-uunissa pitää näyttää, että pellin voi laittaa turvallisesti kiinni?

Sivut

Kommentit (35)

Vierailija

Ei saa näkyä edes hehkua. Tämä on eirtyisen tärkeää nykyään, kun talot ja mökit on usein hyvin tiiviitä. Ennen vanhaan saatettiin laittaa pellit kiinni jo aiemmin, ja vaikka silloin sisään toki tuli häkää, se haihtui vetävistä ovista ja ikkunoista aiheuttamatta vaaraa.

Vierailija

mutta sinistä liekkiä ei ollenkaan. Käytännössä annan kuitenkin hiillooksen hiipua kokonaan tai ainakin melkein täydellisesti, ennen kuin suljen pellin. Ei vara venettä kaada. Tuhka kannattaa myös pöyhiä huolellisesti, ettei pesään huomaamatta jää palamatonta puunkappaletta, joka sitten onnistuisi vielä syttymään.

Vierailija

mut varaavasta pitää laittaa jo aikaisemmin koska lämmitysteho perustuu siihen että pellit kii kun hiillosta vielä jäljellä, mut missään nimessä sinistä hehkua ei saa enään näkyä eli palamista. Jos ei tiedä niin nuohooja on kans hyvä ammattilainen neuvomaan oikeaan lämmitykseen liittyvissä jutuissa. Varaavan takan kanssa häkävarotin on ehdoton juttu.T. Puilla lämmittävä kaksi takkaa omistava

Vierailija

sinistä liekkiä ei näy, täytyy peltiin olla porattu reikä tai siitä viistottu yksi kulma pois. Tämä siksi, että sitä häkää todellakin syntyy niin kauan kuin hiillos hehkuu, ja sen on päästävä poistumaan!

Vierailija

meidänkään 25v vanhoissa pelleissä ei ole tälläisiä, laitamme pellit kiinni kun luukun läpi ei näy hiillosta, hiilet kyllä vielä hehkuvat jos luukut avaa ja saavat happea.

Vierailija

Häkähälyttimet on, eikä ikinä ole piipanneet (muuta kuin testatessa ;).Minä suljen suuluukut kokonaan, kun tuli alkaa olla hävinnyt. Jos kaikki aukot on levällään, kuuma piippu vetää hullun lailla ja tietysti tilalle tulee kylmää talon ulkopuolelta raitisilmareittejä. Ja uunikin jäähtyy turhaan, vain kunnon tuli vaatii paljon happea. Samalla pienennän peltiä vähän, siis suljen ja vedän tuuman verran aukipäin.Kokonaan suljen pellit vasta sitten, kun ei näy punaistakaan. Varsinkin, jos tuhkaa on paljon, kytevää hiiltä voi jäädä ja juuri sellaisesta hitaasta ja huomaamattomasta palamisesta tulee häkää.

Vierailija

Rakentamismääräyksissä (osa E3) todetaan, että tulisijassa syntyvien häkäkaasujen on päästävä poistumaan savupiipun kautta ulkoilmaan myös tilanteessa, jossa sulkupelti on suljettu. Tähän riittää noin 3% aukko pellissä eli peltiin porattu reikä tai kulman viistäminen. Jos toimii varman päälle ja sulkee pellin vasta kun hiillos on täysin sammunut, ei sillä ole suurta merkitystä lämmön varaamiselle – turvallisuudelle kyllä varsinkin jos on epävarma tai vielä opettelee tulisijan käyttöä.Ilpo Leino

turvallisuuspäällikkö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

www.spek.fi

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat