Vierailija

Kakkupohja:
6 munaa
3 1/2 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
200 g sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuuma vesi ja sulatettu voi sekoita kevyesti. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan.

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka, paista kakkupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti, uunista riippuen.

(Huom! Kakkupohjaa ja vadelmamoussea tulee jäämään yli, yleensä kokoan ylijääneistä aineksista kakun pieneen irtopohjavuokaan. Pakastan kakun ja käytän myöhemmin kermavaahdolla koristeltuna. Ylimääräisen kakun voi myös nostaa kahvipöytään synttäreillä, sillä veikkaan sen maistuvan aikuiselle väelle paremmin, kuin marsipaanisokerimassa viritelmän.)

(Huom! Muista säästää kakkupohjaa hieman seuraavaan päivään)

Kakun kokoaminen
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa pyöreään rengasvuoka (mieluummin irtopohja) tuorekelmulla. Peitä vuoan pohja kakkupohjalla, kostuta laihalla vadelmamehulla. Tee vadelmamousse.

Vadelmamousse:
6 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g ranskankermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1½-2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
300–400g soseutettuja vadelmia

Liota liivatelehtiä runsaassa vedessä 5–10 min. Vatkaa kerma vaahdoksi. Soseuta vadelmat tai paseeraa ne. Sekoita keskenään ranskankerma, tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja soseutetut vadelmat. Liota vedestä puristetut liivatteet puoleen desiin kiehuvaa vettä, anna jäähtyä hetki. Kaada liivateseos edellä mainittuun seokseen ohuena nauhana, nostele joukkoon lopuksi kermavaahto.

Lisää kerros vadelmamoussea, kerros kostutettua kakkupohjaa ja kerros vadelmamoussea, niin, että lopuksi kakkuvuokaan tulee kakkupohjaa. Peitä vuoka tuorekelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Jos haluat ennakoida, voit tehdä kakun tähän saakka valmiiksi ennakkoon ja pakastaa.

Kakun kuorrutus

Kumoa kakku alustalle, josta tarjoilet kakun. Muotoile kakkua, pyöristä tarvittaessa reunoja ja täytä kakun keskellä oleva aukko kakkupohjasta jääneillä paloilla niin, että pallomerelle jää kakun keskelle sopivan kokoinen allas.

Peitä kakku ohuella, sokerikreemikerroksella, jotta saat sileän pinnan marsipaanille ja vältyt kuorrutteen hikoilemiselta. Olen käyttänyt yön pimeinä hetkinä sokerikreemin sijaan tähän tarkoitukseen myös kermavaahtoa.

Sokerikreemi:
125 g margariinia
½ tl vaniljasokeria
250 g tomusokeria
1 rkl vettä

Notkista huoneenlämpöinen margariini vatkaimella. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa vähitellen tomusokeri margariinin joukkoon. Lisää vesi ja vatkaa vielä hieman. Jäykkää kreemiä voi notkistaa lämmittämällä hieman mikrossa.

500g (=2 pkt) valkoista sokerimassaa
600g (=3 pötköä) vaaleanpunaista marsipaania
Apteekin karamellivärejä
Pyöreitä karkkeja
nonparelleja

Kauli marsipaani tomusokeroidulla alustalla, ripottele tomusokeria myös marsipaanin päälle. Kun halkaisija riittävä peittämään kakun reilusti, kierrä marsipaanilevy löyhästi kaulimen ympärille ja nosta kakun päälle. Painele kauniisti reunoilta ja leikkaa ylimääräiset lievekkeet pois. Jos ja kun marsipaanikuorrutus, näyttää suttuiselta, johtuen tomusokerista, korjaantuu tämä itsestään pian, marsipaanin väri kirkastuu kakusta nousevan kosteuden myötä.

Hahmo on tehty käsin apteekin karamelliväreillä värjätystä sokerimassasta. Hahmon voi askarrella useita päiviä etukäteen kovettumaan. Itse en tehnyt hahmolle vartaloa, vaan hahmo koostuu päästä + rintakehästä sekä irtokäsistä ja jaloista. Pallomeren pallot ovat osittain valmiita karkkeja ja osittain marsipaania tai sokerimassalla päällystettyjä karkkeja.

Kommentit (0)