Sivut

Kommentit (473)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Lämmityskaudella sähkölämmitteisessä talossa on aivan sama mistä se tarvittava lämpömäärä syntyy. Käutännössä kaikki käytetty sähkö muuttuu lämmöksi. Jos sammuttelee valoja, tietokoneita, lämminvesivaraajia yms, niin vastaavasti lämmitysjärjestelmä kuluttaa saman verran enemmän.

Tämän takia ihmiset ovatkin siirtyneet pelkästä sähköpatterilämmityksestä ilmalämpöpumppujen käyttöön. ILP tuottaa monta kertaa enemmän lämpöä watteina kuin mitä se vie sähköä, jolloin tuo mitä kirjoitit ei pidä enää paikkaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aurinkopaneelit ja oma akusto sähkön talteen ottamiseen (esim Tesla powerwall). https://www.tesla.com/fi_fi/powerwall

Jos tuuri käy niin etelä-suomessa on lunta vain muutaman viikon ajan, niin aurinkopaneelit tuottavat lähes koko vuoden jotain. 

Ei tietysti säästä heti, mutta pitkällä tähtäimellä säästää paljonkin. 

Surkea esitys. Ei maksa itseänsä takaisin.

Suomen oloissa aurinkopanelit ei kannata, tätä on laskettu jo niin monta kertaa, mutta aina löytyy tolloja jotka ei usko. Ja myyjiä ja myyntipuheita, niitä riittää.

Sehän riippuu täysin sähkönkulutuksen määrästä.
Ei ole jotain mustavalkoista kannattaa - ei kannata. Jos kulutus on vain joku 8000 kwh vuodessa niin eihän nuo ikinä maksa itseään takaisin. Mutta meillä on yli 16 000 kwh vuodessa, josta kesäkuukaudet saadaan kaikki auringolla. Kyllä se on iso säästö, kun kolme kuukautta ei ole sähkölaskuja ollenkaan.
Joillakin kannattaa, joillain ei, ihan turhaa dissata. Riippuu monesta tekijästä.

Aurinkovoimalan etu on myös siinä, että saimme sähköyhtiöiltä hyviä tarjouksia. Kuulemma joillain jopa 20senttiä jos nyt tekee sopimuksen. Me saatiin kilpailutettua sähkön hinnaksi 7 senttiä. Ja sähköyhtiö puolestaan ostaa ylimääräisen aurinkosähkömme hintaan 14,5 senttiä. Aurinkosähköä tulee kesällä aina reilusti yli oman tarpeen ja se myydään yhtiölle Eikö muka kannattaisi?

Ihmiset on ylipäätään arkoja tekemään investointeja, vaikka ne olisivat kannattaviakin. Kovin kovin arkoja. Mistä lie johtuu.


Yleensä semmonen, joka ei sijoittele rahojaan mihin sattuu, ei myöskään niin helposti menetä koko pottia kerralla.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Hyödynnä ruuanlaitossa esi- ja jälkilämmöt. Eli ruoka uuniin jo uunin ollessa lämpiämässä, esim. kun on 50 astetta matkaa tavoitelämpöön, ja uuni pois päältä hieman ennen ruuan valmistumista, loppukypsyminen jälkilämmöllä. Voi säästää 10-20 prosenttia sähköstä per kerta.

Keitettävissä ruoissa energiaa kuluu sitä vähemmän, mitä vähemmän vettä keitetään. Pastan keittämisessä voi antaa piupaut ohjeelle, että pitää laittaa paljon vettä ja keittää ilman kantta. Kannen alla lämpö pysyy paremmin ja jos oikein haluaa pihistellä, voi vettäkin laittaa vain sen verran, mikä imeytyy pastaan, kunhan muistaa sekoitella ja lisätä vettä, jos se käy liiankin vähiin. Isot perunat voi pilkkoa pienemmiksi, jolloin vettä tarvitsee vähemmän, keiton ainekset voi kypsentää mahd. vähällä vedellä ja lisätä vasta lopussa enemmän lientä, jolloin suurimman osan keittoajasta vettä kiehuu pienempi määrä ja energiaa tarvitaan vähemmän. Veden voi keittää ensin vedenkeittimessä, joka yleensä kuluttaa vähemmän kuin hella. Vedenkeittimella voi keittää vähemmän kuin minimimäärän, jos tarvitsee vähemmän vettä, kunhan valvoo keittymistä. Yleensäkin vedenkeittimen voi pysäyttää ennen kuin se kiehuu niin paljon, että pysähtyy itsestään, koska silloin vettä ja lämpöä poistuu jo reippaasti höyrynä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ikkunoiden tiivistäminen kannattaa myös tehdä, jottei lämpö karkaa harakoille.

Tämä on muuten vinkki, johon harvoin törmää nykyään! Ikkunoiden tiivistäminen auttaa myös asunnon ylikuumenemiseen auringon paistaessa. Ilmeisesti Suomessa on aikuisia, jotka eivät edes ole ikinä vaihtaneet ikkunoiden tiivisteitä. Tarvittaisiin joku tekemään opastusvideo asiasta!

Vierailija

Sähköautosta luopuminen säästää suuresti sähköä ja on merkittävä, hyvä, ympäristöteko.

  • ylös 13
  • alas 8
Wahtija Pott

Voisin laittaa typerien kysymysten ketjuun mutta laitan tänne koska täällä tuntuu olevan myös typeryksiä. Siis: Kun kuluttaja puhuu sähkön kilowattihinnasta, laitetaanko siihen siirto mukaan ja verot? Itsekin voisin puhua Helenin asiakkaana että sähkö maksaa minulle 12snt/kWh tai 20snt/kWh.  Kiiinteä kuukausimaksu kannattanee jättää laskelmista pois koska sillä on merkitystä vain jo valmiiksi minimalistisesti kuluttaville, itselläni se on 6e/kk luokkaa ja 3 kuukauden välein tuleva sähkölasku 150-200e. Asun kaukolämmitetyssä kaksiossa Helsingissä. Toki jossain mökkikunnissa tuo kiinteä maksu voi olla paljon korkeampi koska niin moni kiinteistö käyttää ison osan vuodesta vain minimin sähköä mökin ollessa tyhjillään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Televisio irti seinästä. Se kuulemma kuluttaa vuodessa yhtä paljon sähköä valmiustilassa kuin A+ luokan jääkaappi.
kuluuhan siinä sähköä, kun se lähettää valmiustilassa jatkuvasti videokuvaa ja ääntä sinusta googlelle

  • ylös 10
  • alas 1
Vierailija

Syö pikakauraa ja soijarouhetta maustettuna öljyssä pannulla paistaen n. 2 min.
Säästyy myös ruokarahat, eikä juuri tarvitse käydä töissä esimerkiksi jollakin sähkökulkuneuvolla.

Tiskaaminen voi myös olla turhaa tottumusta , jos aterioit suoraan pannulta.

Vierailija

Olen siinä onnellisessa asemassa, että olen joutunut henk.koht. säästötalkoisiin jo n 10v sitten. En edes osaisi käyttää sähköä normaaliin tyyliin. Nyt vain jatkan samaa rataa, paitsi että talorahjus on taas vuoden vanhempi ja vähän enemmän falskaa joka nurkasta, joten eihän se lämpö sisällä pysy senkään vertaa. Tiedossa neljät-sukat-jalassa -talvi. 

Vierailija

Ikkunoihin sähkö- tai maalarinteipit. Mieluiten myös ulkopokiin sisäpuolelle, ellei ole ihan huippuluokan tiivisteet valmiiksi.
#184
Monella on epäsuora sähkölämmitys!

Vierailija

täällä on ihmisillä aivan väärä kösitys sähkönsäästön mahdollisuuksista sähkölämmitteisissä taloissa.
Termidynamiikan 1. laki sanoo että energia ei voi hävitä, se vain muuttaa muotoaan.
käytännössä tarkoittaa sitä, että kaikki sähkö mitä sisällä käytetään, missä tahansa laitteessa lämmittää asuntoa aivan yhtä tehokkaasti kuin sähköpatterit.(jopa auki jätetty jääkaappi)
lämmitysaikana noin 9kk/ vuosi on aivan sama mitä sähkölaitteita käytät sisällä.

kannattaa keskittyä siihen energiaan, mikä karkaa harakoille, eli lämmin jätevesi minimiin, ja termostaateista sisälämpöä pienemmäksi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lämmityskaudella sähkölämmitteisessä talossa on aivan sama mistä se tarvittava lämpömäärä syntyy. Käutännössä kaikki käytetty sähkö muuttuu lämmöksi. Jos sammuttelee valoja, tietokoneita, lämminvesivaraajia yms, niin vastaavasti lämmitysjärjestelmä kuluttaa saman verran enemmän.

Tämän takia ihmiset ovatkin siirtyneet pelkästä sähköpatterilämmityksestä ilmalämpöpumppujen käyttöön. ILP tuottaa monta kertaa enemmän lämpöä watteina kuin mitä se vie sähköä, jolloin tuo mitä kirjoitit ei pidä enää paikkaansa.

Kovilla pakkasilla ilpin teho menee mitättönäksi, ja harvassa sähkölämmitteisessä talossa ilp jaksaa koko taloa lämmittää. kaikki se, mitä ilpin tehon yli tarvitaan otetaan suoraan sähköstä.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Jos on varaavatakka ja puuhella niin niitä voisi käyttää lämpöä tuomaan. Puuhellalla saa kivasti myös ruokia tehtyä. Meillä on molemmat. Myös asunnon lämpöä voi alentaa vaikka 18c ja villapaidalla ja paksuilla housuilla sitten oleilla sisätilassa.

Ei puita saa polttaa. Saastuttaa ilmaston. Sanoo vihreät ja lentää ulkomaille.

Vierailija

Perheeni säästää talvella seuraavasti:
A. Lämpöpatterit pois päältä 06-23. Valveilla olo aika lämmitys puilla.
B. Sähkösaunan sulakkeet olen jo aikaa ruuvannut irti... pihasauna puilla.
C. Pesuhuoneen lattialämmitys hyvin pieneksi. On jo mutta josko vielä pieneneisi silti toimisi?
D. Mitään tarpeetonta ei osteta. Onnea vain palvelu & tavarain tuottajille. Kiittäkää asianomistaja tahoja...
E. Ei ajella mihinkään. Osa-aika työt kannattomina lopetetaan! Laskin, että vähintään sama tulee käteen säästyneillä kuluilla. Töitä vastaan ei mitään ole mutta miksi ihmeessä maksaa siitä että saa tehdä töitä? Säästyy korjauskulujakin. Autot seisontaan ja kulut nollaan. Pyörällä pääsee kylille kauppaan tai tilataan toimitus kotiovelle. Liki samanhintainen kuin omalla autolla kurvailu kokonaiskuvassa. Naapurin birssissäkin pääsee, jos haluaa. Pikkasen ku tuikkaa bensarahhoo kouraan.
F. Kaikki keittoruoka tehdään puuhellalla. Sähköhellan sulakkeet jo nyt poistettu. Pärjäsi sillä ennen muinoin ennen sähköaikaa vanhempiväkikin.

Muuta emme tee. Emme siirry kivikaudelle energian vuoksi. Laskin noiden riittävän taloudellisesti. Mitää laturi pelleilyä en aloita. Ei ole laitteet seinässä muutenkaan koskaan ilman käyttöä.

Jos olisi paljon ystäviä, niin kutsuisin kylään... 1 ihminen vastaa 300 watin patteria... eli myös kotieläimetkin tuottaa lämpöä! Ei kannata kuitenkaan sen takia ottaa, kun syövät enempi kuin lämmittävät...

Nuo kynttiläpotit on sit turhia ellei tupaan Laita pientä telttaa ja eristä sitä ja lämmitä sitten telttaa sillä teltan sisällä...

Insinöörismies

Aloittaja taisi kirjoitella, että hänellä on sähkölämmitteinen omakotitalo. Säästövinkeistä valtaosassa on unohtunut, että sisätilassa olevien laitteiden hukkateho tulee suoraan lämmitystehoksi. Sähkölämmitteisessä talossa siis lämmityskauden aikana on aivan turha lähteä naftaamaan valoista tms. Ulkovalot on sitten eri asia.

Se, mitä voit tehdä, on:
Lämpötila niin alas kuin pystyy. Ole kuitenkin tarkka siitä, ettet jäädytä vesiä esim. autotallissa.
Puunpoltto niin suureksi kuin pystyy ja osta seuraavan talven puut pitkänä sekä klapita itse.
Ilmalämpöpumppu(ja) tilaukseen tai käyttöön. Ei tarvitse olla merkkivehkeitä.
Ilmavuotojen tukkiminen talosta onnistuu parhaiten lämpökameralla. Älä kuitenkaan lopeta ilmanvaihtoa, vaan säädä se.
Runsas sähkösaunominen luultavasti lisää kulutusta jopa sähkölämmitteisessä talossa.
Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, yritä katsella muutaman vuoden päähän tulevaisuuteen. Onkohan sähkö vielä vuoden tai viiden päästä yhtä kallista vai jopa kalliimpaa? Kannattaako koko lämmitys ajatella uusiksi? Vesipatteritkin pystyy lämmönjakotavaksi tekemään, kun tekee vaan.
Minä lämmitän taloni kokonaan puulla vesikierron kautta. 240 neliötä ja 300 euroa/vuosi on polttoainekustannus. Metsää minulla ei ole.

Vierailija

Wahtija Pott kirjoitti:
Voisin laittaa typerien kysymysten ketjuun mutta laitan tänne koska täällä tuntuu olevan myös typeryksiä. Siis: Kun kuluttaja puhuu sähkön kilowattihinnasta, laitetaanko siihen siirto mukaan ja verot? Itsekin voisin puhua Helenin asiakkaana että sähkö maksaa minulle 12snt/kWh tai 20snt/kWh.  Kiiinteä kuukausimaksu kannattanee jättää laskelmista pois koska sillä on merkitystä vain jo valmiiksi minimalistisesti kuluttaville, itselläni se on 6e/kk luokkaa ja 3 kuukauden välein tuleva sähkölasku 150-200e. Asun kaukolämmitetyssä kaksiossa Helsingissä. Toki jossain mökkikunnissa tuo kiinteä maksu voi olla paljon korkeampi koska niin moni kiinteistö käyttää ison osan vuodesta vain minimin sähköä mökin ollessa tyhjillään.

Jos aikaisemmin sähkö maksoi 5 snt/kWh ja nyt uuden sopimuksen myötä 20 snt/kWh, niin tämä ei tarkoita sähkölaskun nelinkertaistumista.

Jos siirtomaksut+verot ovat 7 snt/kWh (pysyvät ennallaan) ja sähkön siirron perusmaksu 25 euroa/kk, niin 5000 kWh vuosikulutuksella:

kustannus ennen 0,12*5000+12*25=900
kustannus jälkeen 0,27*5000+12*25=1650

Ei siis edes kaksinkertaistu, vaikka klikkiotsikot huutavat nelinkertaistumista.

Insinöörismies

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lämmityskaudella sähkölämmitteisessä talossa on aivan sama mistä se tarvittava lämpömäärä syntyy. Käutännössä kaikki käytetty sähkö muuttuu lämmöksi. Jos sammuttelee valoja, tietokoneita, lämminvesivaraajia yms, niin vastaavasti lämmitysjärjestelmä kuluttaa saman verran enemmän.

Tämän takia ihmiset ovatkin siirtyneet pelkästä sähköpatterilämmityksestä ilmalämpöpumppujen käyttöön. ILP tuottaa monta kertaa enemmän lämpöä watteina kuin mitä se vie sähköä, jolloin tuo mitä kirjoitit ei pidä enää paikkaansa.

Kovilla pakkasilla ilpin teho menee mitättönäksi, ja harvassa sähkölämmitteisessä talossa ilp jaksaa koko taloa lämmittää. kaikki se, mitä ilpin tehon yli tarvitaan otetaan suoraan sähköstä.


Kyllä se ilppi vuoden mittaan säästöä tekee. Kovia pakkasia ei Jyväskylästä etelään kovin montaa vuodessa ole.
Jos on suora sähkölämmitys, vitsit on vähissä ja nopeita keinoja ei oikein tule mieleen ilpin lisäksi.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla