Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Vanhus pyytää tuomaan itselleen apteekista käsikauppalääkkeitä. Väittää, että hänellä on kipuja ja päänsärkyä, eivätkä lääkärin määräämät kipulääkkeet riitä. Hän saa tällä hetkellä Ibumaxia.
Ikää on 80 vuotta ja hänellä on Parkinsonin tauti, joka vuoksi ei enää pysty liikkumaan itsenäisesti.
.
Hänen sukulaisensa eivät suostu tuomaan ylimääräisiä käsikauppalääkkeitä. Taksilla hän on käynyt muutaman kerran apteekissa, mutta edestakainen matka maksaa eikä apteekki suostu myymään Panadol Zap -nimistä käsikauppasärkylääkettä hänelle kuin pari pakettia kerralla.
Itse olen hankalassa välikädessä.
Olen vain entinen naapuri ja ystävä. Palvelutalon henkiläkunta kertoo, että lääkäri on juuri tarkistanut lääkityksen ja se on riittävä.
Henkilö ei ole holhouksen alainen ja saa siten täysin itse päättää lääkkeiden syömisistään. Näin hän voisi tehdäkin, jos olisi liikuntakyky jäljellä.

  • ylös 2
  • alas 0

Kommentit (12)

Vierailija

Kannattaa ainakin kertoa henkilökunnalle, että on tuonut lääkettä siksi, että osaavat huomioida mahdolliset sivu- ja yhteisvaikutukset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Veisin. Lääkärin määräämä annostus on todennäköisesti hyvin pieni. Eihän kipulääkkeitä nykyään anneta ihmisille riittäviä määriä, niin että kipu helpottaisi.

Vierailija

En veisi. Pahimmillaan saa maksan/munuaiset sököksi tai mahahaavan holtittomalla särkylääkkeiden syömisellä.

Vierailija

Lääkärin mielestä annostus on riittävä. Tarkoittaa siis minimaalista määrää. Ei sillä kivut katoa. Kivunhoito Suomessa on täysin retuperällä.

Vierailija

Ibuprofeenia ja parasetamolia on ihan turvallista ja yleistä syödä samaan aikaan, joten voisin varmaan viedä. Olettaen että henkilö on sen verran järjissään ettei napsi sitä parasetamolia jatkuvasti.

Vierailija

En veisi. Asia ei kuulu minulle. Joku syy siihen on, miksei lapsetkaan suostu tuomaan lisää. 

Vierailija

Nuo käsikauppalääkkeitä kertomatta kiikuttavat omaiset ovat vaarallinen riesa. Lääkäri määrää vaikka mitä tutkimuksia ja jättää tarpeellisiakin lääkkeitä pois, koska munuaisarvot kertovat liiallisesta rasituksesta ja terveys on vaarassa. Sitten käy ilmi, että omaiset kantavat kotiin käsikauppalääkkeitä, joita mahdollisesti muistisairas ihminen syö kuin karamellia vaan.

Vierailija

Päänsärky voi olla lääkepäänsärkyäkin

Kuka tahansa, joka käyttää tavallisia tulehduskipulääkkeitä useammin kuin kolmena päivänä viikossa pidempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti, voi saada päänsäryn jokapäiväiseksi harmikseen.

Särkylääkepäänsärky on päivittäistä tai lähes päivittäistä päänsärkyä. Särky poikkeaa usein alkuperäisestä, hoitoa vaatineesta päänsärystä. Lääkepäänsäryn oireita ovat mm. tylppä kipu, johon voi liittyä pahoinvointia, unettomuutta, levottomuutta, nopeita mielialanmuutoksia ja keskittymisvaikeuksia. Kipu voi vaihdella lievähköstä melko kovaan. Särkylääkepäänsäryn yksi tunnusmerkki on, että sen lievittäminen ei onnistu särkylääkkeillä.

Lääkepäänsärkyä ei saa hoidettua muuten kuin sillä, että lopettaa särkylääkkeiden käytön noin kahden kuukauden ajaksi. Tällöin myös niiden teho palautuu.

Hierontaa olisi hyvä kokeilla lääkkeettömänä apuna kipuihin.

Vierailija

Todennäköisesti parasetamoli menee ihan lääkelistallakin, joten voi olla hyvin vaarallista nappailla sitten omia panadoleja lisäksi. Vaikka parasetamoli on särkylääkkeistä siedetyin, on siinä yliannostuskynnys kuitenkin huomattavan matala ja seuraukset vakavia. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Ibuprofeenia ja parasetamolia on ihan turvallista ja yleistä syödä samaan aikaan, joten voisin varmaan viedä. Olettaen että henkilö on sen verran järjissään ettei napsi sitä parasetamolia jatkuvasti.

Ikääntyessä munuaistenvajaatoiminta on melko yleistä. Ibuprofeenia ei pitäisi käyttää jos on lieväkin munuaisten vajaatoiminta. Parasetamoli taas vaarallista maksalle ja voi aiheuttaa jokus vaaraa iäkkäille ihan tavannomaisinakin annoksina käytettynä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla