Vierailija

Minulla oli tänään neuvola. Minulla on hypotyreoosi ja siitähän lääkäri innostui. Sain suoraan sanoen niin paljon paskaa niskaani, että meinasin kävellä ovesta ulos! Ensinnäkin, minun pitäisi kuulemma odottaa neljä tuntia,että voin syödä maitotuotteita. "Etkö sinä muka sitä tiennyt!". Kuusi tuntia pitää odottaa kunnes voi ottaa rautalääkkeen. Ja muutenkin pitäisi puoli tuntia odottaa lääkkeen oton jälkeen, että aloittaa syömisen. En minä tiennyt tällaisista ihme säännöistä,pitääkö minun alkaa seisoa kellon kanssa keittiössä että milloin voin syödä?? Voiko joku tietävä kertoa,mihin tämä tyroksiini vaikuttaa? Siis juuri noihin syömisiin..

 • ylös 13
 • alas 20

Sivut

Kommentit (55)

mutta jos otat kalsiumia pillereinä, sitten pitänee odottaa 4-6 tuntia tai jotain. Käsittääkseni magnesium kannattaa myös ottaa illalla, raudasta en tiedä.Minä olen ymmärtänyt, että tyroksiini kannattaa ottaa 10-15 min ennen syömistä. Se siis imeytyy paremmin, jos sen ottaa tyhjään mahaan ja odottaa. Mutta ei puolta tuntia tarvitse odottaa. Minulla on vesilasi sängyn vieressä ja otan tyroksiinin heti kun nousen ylös. Sitten puen, meikkaan yms ja sitten kun syön, niin on mennyt se 15 min.Jos alat toimimaan tällä tavalla, niin tyroksiini vaikuttaa vahvemmin. Ehkä voit jopa pienentää annostusta? Tai...ehkä näiden ohjeiden merkitys on kosmeettisen pieni, lähinnä teoreettinen, jolla ei ole käytännön merkitystä. Kokeilemalla huomaat.

Mitään peruuttamatonta ei ole päässyt käymmään :-)


enkä ole koskaan kuullutkaan mistään em. rajoituksista!Juuri luin oman thyroksiini purkin pakkauksen tuoteselosteen enkä löytänyt siitä mitään rajoituksia tai ohjeita maitotuotteiden käytön kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ja ikinä en ole tuollaisista neuvoista kuullutkaan. Sen olen kuullut, että rauta- tai kalsiumtabletteja ei kannattais ottaa samaan aikaan kuin thyroksiinia, mutta en todellakaan ole tuollaisista muista rajoituksista kuullut.Sitä paitsi, niin kauan kuin veriarvot on hyvät ja varsinkin olo hyvä, niin niin kauan en ala elämästäni hankalampaa tekemään.

Mistä lie tuollaistakin keksinyt. Tyhjään vatsaan n. 15 min-30 min. ennen aamupalaa, ei muuta rajoitusta. Rautaa ei kannata ottaa aamulla, ota se jo illalla. Mulla on ollut ko. tauti jo 26 vuotta... ja useampikin raskaus takana.

 • ylös 11
 • alas 4

Apteekissa Thyroxin-potilaat ovat vaikeita. Lääkitys on pitkäaikainen/elinikäinen ja monesti asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä miten lääkettä tulee oikein käyttää, siksi monta kertaa jää kertomatta asioita joita olisi pitänyt mainita jo joskus kauan sitten. Luotamme vain että kokenut lääkkeenkäyttäjä tietää miten lääkkeensä ottaa ja on aikanaan saanut oikeat neuvot.Thyroxin-asiakkaalle itse neuvon, että lääke on syytä ottaa tyhjään vatsaan aamun ensimmäiseksi. Suosittelen puolta tuntia ennen aamupalaa, mutta viisitoista minuuttiakin on parempi kuin ei mitään. Tällä tavoin lääke imeytyy parhaiten.Esimerkiksi kalkki (kalkkitablettien muodossa) ja magnesium sekä rauta saattavat merkittävästi heikentää Thyroxinin vaikutusta samanaikaisesti ruuansulatuskanavassa ollessaan. Toisilla ruuansulatus on nopeampaa kuin toisilla, siksi näissä on useinkin parin tunnin varoajat. Esimerkiksi jopa närästykseen käytettävät Rennie-tyyppiset lääkkeet saattavat heikentää Thyroxin-lääkkeen toimintaa ollessaan ruoansulatuskanavassa yhtä aikaa.Suosittelen lämpöisästi apteekkinne puoleen kääntymistä jos joku kaipaa lisäinfoa lääkityksen suhteen. Lisäksi on olemassa Kuopion Lääkeinformaatiokeskus KLIK jonka maksullista palvelunumeroa voi käyttää.-farmaseutti

 • ylös 26
 • alas 1

Itse otan tyroksiinin aamulla heti herättyä j syön aamupalan n. puolen tunnin päästä mutta en ole jättänyt esim. maitotuotteita aamupalasta pois. Ihan hyvin on mennyt viimeiset n. 8 vuotta näinkin. tärkeintä kai on vaan ottaa lääke tyhjään mahaan.

tärkeintä on, että ylipäätään ottaa lääkkeen. Itselleni on aina ollut lääkkeiden muistaminen äärimmäisen vaikeaa. En tiedä, miksen ole saanut yli kymmenessä vuodessa rutiinia thyroksinin ottamiseen. Jossain vaiheessa sit unohdin pidemmäksikin aikaa, sit hukkasin reseptin ja ties mitä syitä, että en lääkkeitäni ottanut. Seurauksena oli se, että olin täysin vetämätön noin puoli vuotta, en saanut tehtyä mitään muuta kuin käytyä juuri ja juuri töissä, eikä todellakaan siinä vaiheessa kiinnostanut alkaa jotain lääkäriä hommaamaan että saisin reseptin. Olin siis aika pitkään ilman tyroksiinia.Kun lopulta sain itseäni niskasta kiinni ja menin lääkäriin, sain puolessa vuodessa lääkityksen takaisin kohdalleen ja olo on aivan mielettömän hyvä. Edelleenkään en ota lääkettä säännöllisesti heti aamulla herättyäni, mutta joka päivä sen kuitenkin otan. Olo on hyvä ja verikokeet näyttää hyviä lukemia. Joten tämän oman kokemukseni perusteella mua ei paljon hetkauta tuollaiset ap:n saamat ohjeistukset, mulle tärkeintä on nyt, että otan lääkkeen joka päivä (edelleen joskus jää päivä väliin) enkä päästä tilannetta siihen mihin se meni.

 • ylös 2
 • alas 31

lääkkeen vuosikausia illalla juuri ennen nukkumaanmenoa. Kerran vaan satuin täällä lukemaan että se pitäs ottaa aamulla tyhjään mahaan. Kysyin siitä lääkäriltä, niin se sanoi ettei ole väliä millon sen ottaa, kunhan ottaa. Aamua suositellaan kuulemma sen takia että lääkkeen vaikutus on voimakkaimmillaan pian sen ottamisen jälkeen ja siitä pikkuhiljaa laskee, ei siis ole tasainen. Nyt otan sen aamuisin, yleensä tyhjään mahaan, mutta joskus muistan ottaa sen vasta puolen päivän aikaan. Thyroxinia olen syönyt 16 vuotta.

Luin lehdestä, että kalsium saattaa vaikuttaa tyroksiinin imeytymiseen. Jos näin on, kuinka monta tuntia niiden ottamisen välillä tulee olla?

- Molempia lääkkeitä tarvitseva

Vastaus: Thyroxin sisältää vaikuttavana aineena tyroksiinia, jota käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Samaan aikaan otettu kalsium sitoo itseensä tyroksiinin, jolloin tyroksiinin vaikutukset estyvät. Tämän voi estää ottamalla kalsiumin ja tyroksiinin eri aikaan. Ottamisen välillä tulisi olla vähintään neljä tuntia. Tyroksiinin voi ottaa esimerkiksi aamulla ja kalsiumin illalla.

Myös ruuan kalsium heikentää tyroksiinin tehoa, joten lääkkeenoton kanssa samaan aikaan ei kannata nauttia maitotuotteita, vaan pitää niissäkin neljän tunnin tauko.

Myös rauta, magnesium ja alumiini heikentävät tyroksiinin vaikutuksia. Yhteiskäytössä on hyvä noudattaa samaa neljän tunnin sääntöä kuin kalsiumin yhteydessä.

Irmeli Lehtovaara, Proviisoriri/kysy-laakarilta/laakkeet/kalsiumin-ja-thyro

 • ylös 10
 • alas 0

että aamulla mieluiten n. puoli tuntia ennen aamupalaa, ja mielellään ei maitoa samaan aikaan..Mutta endokrinologi ei ollut kamalan jyrkkä tämän asian kanssa. Meillä siis lapsi on saanut Thyroxinia syntymästä saakka. Ja maitoon me niitä tabletteja liotettiin alkuvuodet..nyt vasta n. puoli vuotta veteen (apteekissa tosiaan mainitsivat ettei mielellään maidon kera).Sama juttu tuon syömisen kanssa. Pikkulapselle ei oikein voi sanoa että huuda nyt siinä nälkääsi puoli tuntia..eli on kyllä syönytkin heti. Ja usein tosiaan unohtuu Thyroxinin anto heti ensimmäisenä, eli käy niin että saakin vasta aamupalan jälkeen.. :/Joka tapauksessa arvot eivät ole pahasti heitelleet, eikä lääkäri ole pitänyt näitä meidän "lepsuiluja" mitenkään vakavina laiminlyönteinä..

 • ylös 4
 • alas 10

mutta tyhjään mahaan on tosin neuvottu lääke ottamaan.

Lapsellani on myöskin synnynnäinen vajaatoiminta,koko ikänsä hän on ottanut thyroxinin aamupalan yhteydessä,maitolasillisen kera nykyään,eikä ole ollut mitään ongelmia.Arvot ovat pysyneet tasaisina koko ajan.

Pakko kysyä, harvemmin törmää synnynnäiseen vajaatoimintaan.. Oliko suurempia ongelmia vastasyntyneenä?

Meillä meni aika dramaattiseksi, arvot olivat aivan huikeat ja vauvalla synnynnäinen struuma..

t.12

ei mulle kukaan ole koskaan sanonu mitään mistään syömisistä. Enkä ikinä oo sellasia miettiny. Ainoo ohje mulla on syödä tyroksiini aamulla. Enkä hitto rupee oottelee puolta tuntia, että saisin sen jälkeen syödä. Hyvin näinkin on menny jo 2 vuotta.Ton rautalääkkeen voin vielä ehkä käsittää.Taitaa olla googletuksen paikka...

pakkausselosteessakin että tyhjään mahaan ja syödä ei saa ainakaan puoleen tuntiin ja maitotuotteita ei kannatta heti ottaa.Sille joka mietti että miten sais rutiinin: osta apteekista sellainen lääkedosetti jossa seitsemän lokeroa (sellainen pyöreä on näppärän kokoinen). Lataat joka sunnuntai-ilta viikon thyrot siihen, ja pidät dosetin yöpöydällä. Ota aina illalla vesilasi viereen. Jos käyt töissä säännölliseen aikaan (esim 8-16), nappaa lääke heti huiviin kun kello soi. Jos olet kotona tai epäsäännöllisesti työskentelevä, laita kello soimaan aina vaikka 07.00 ja ota lääke, unia voi sitten jatkaa. Näin pysyt kärryillä onko lääke otettu.

Lainaus:

Pakko kysyä, harvemmin törmää synnynnäiseen vajaatoimintaan.. Oliko suurempia ongelmia vastasyntyneenä? Meillä meni aika dramaattiseksi, arvot olivat aivan huikeat ja vauvalla synnynnäinen struuma.. t.12


meillä ei ole ollut juurikaan ongelmia.Lääkitys aloitettiin heti syntymän jälkeisenä päivänä.

Aluksi annosta nostettiin liian nopeasti,mikä huomattiin vasta n.8 kk:n ikäisenä,kun lääkäri vaihtui.Liian suuresta thyroxin-annoksesta oli seurauksena lähinnä liian nopea sydämensyke,hikoilu ja itkuisuus.Kesti todella kauan saada arvot kohdalleen lääkityksen pienentämisen jälkeen.

Nyt on mennyt tosi hyvin pitkään,annosta on nostettu tosi hitaasti.Tyttö on 4-vuotias, ehkä hiukan keskivertoa pienikokoisempi.Se tosin taitaa johtua siitä että neiti syö tosi huonosti,on oikein diagnoosinakin lapsen syömishäiriö.

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälleThyroxin 25 mikrog ja 0,1 mg tabletitlevotyroksiiniLue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Jos sinulla on kysyttävää, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.

Tämä lääke on määrätty vain sinulle eikä sitä tule antaa muiden käyttöön. Se voi aiheuttaa haittaa muille, vaikka heillä olisikin samanlaiset oireet kuin sinulla.

Jos havaitset haittavaikutuksia, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen, vaikka kokemiasi haittavaikutuksia ei olisikaan mainittu tässä pakkausselosteessa.

Tässä pakkausselosteessa kerrotaan:Mitä Thyroxin on ja mihin sitä käytetään

Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin otat Thyroxinia

Miten Thyroxinia otetaan

Mahdolliset haittavaikutukset

Thyroxinin säilyttäminen

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

1. Mitä Thyroxin on ja mihin sitä käytetäänThyroxinin vaikuttava aine on levotyroksiini, joka on synteettisesti valmistettua kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Se vastaa rakenteeltaan ja vaikutukseltaan täysin elimistön omaa kilpirauhashormonia. Kilpirauhashormoneilla on elintärkeä tehtävä normaalin kasvun ja kehityksen, aineenvaihdunnan, ruumiinlämmön ja verenkierron säätelyssä.Thyroxinin käyttöalueet ovat:kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi)

kretinismi (kilpirauhasen kasvuaikaisen vajaatoiminnan aiheuttama tila)

kilpirauhasen liikatoiminnassa (hypertyreoosissa) yhdessä kilpirauhasen toimintaa estävän aineen (tyreostaatin) kanssa ennen kilpirauhasleikkausta.

2. Mitä sinun on tiedettävä, ennen kuin otat ThyroxiniaÄlä ota Thyroxiniajos olet allerginen levotyroksiinille tai tämän lääkkeen jollekin muulle aineelle (lueteltu kohdassa 6)

jos sinulla on hoitamaton lisämunuaisen kuorikerroksen tai aivolisäkkeen etulohkon vajaatoiminta.

Varoitukset ja varotoimetKeskustele lääkärin kanssa ennen kuin otat Thyroxinia, jos sinulla on:angina pectoris tai joku muu sydänsairaus

lisämunuaisen vajaatoiminta.

Kerro lääkärille myös, jos sinulla on muita sairauksia tai allergioita.Muut lääkevalmisteet ja ThyroxinKerro lääkärille, jos parhaillaan otat tai olet äskettäin ottanut tai saatat joutua ottamaan muita lääkkeitä.Joidenkin lääkkeiden tai Thyroxinin teho voi muuttua tai voit saada haittavaikutuksia, jos käytät lääkkeitä samanaikaisesti. Tällaisia lääkkeitä ovat esim.:tietyt mahalääkkeet (antasidit, sukralfaatti, simetikoni)

kalsium- ja rautavalmisteet

tietyt kolesterolilääkkeet (kolestyramiini, kolestipoli, klofibraatti, simvastatiini)

tietyt veren kaliumpitoisuutta laskevat lääkkeet (polystyreenisulfonaatti)

tietyt epilepsialääkkeet (karbamatsepiini, fenytoiini)

tietyt tulehduskipulääkkeet (fenyylibutatsoni, salisylaatti)

tietyt sydänlääkkeet (beetasalpaajat, amiodaroni, digitalis)

tietyt tulehdusta hillitsevät lääkkeet (kortikosteroidit)

tietyt veren hyytymistä ehkäisevät lääkkeet (varfariini)

suun kautta otettavat sokeritautilääkkeet

estrogeenia sisältävät ehkäisypillerit ja hormonikorvausvalmisteet

tuberkuloosilääke rifampisiini

tietyt HIV-lääkkeet (esim. ritonaviiri, indinaviiri, lopinaviiri)

tietyt syöpälääkkeet (imatinibi, sunitinibi)

osteoporoosilääke raloksifeeni.

Muista mainita Thyroxinin käytöstä seuraavien lääkärissä käyntien yhteydessä.Thyroxin ruuan ja juoman kanssaTabletit otetaan tyhjään mahaan ennen aamiaista. Juo lasillinen vettä tai muuta juomaa, kun otat tabletit.

Imeväisille koko vuorokausiannos annetaan vähintään puoli tuntia ennen vuorokauden ensimmäistä ateriaa.Raskaus, imetys ja suvunjatkamiskykyJos olet raskaana tai imetät, epäilet olevasi raskaana tai jos suunnittelet lapsen hankkimista, kysy lääkäriltä neuvoa ennen tämän lääkkeen käyttöä. Thyroxinia käytetään kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon myös raskauden ja imetyksen aikana, mutta lääkkeen annostarve saattaa raskauden takia muuttua.Ajaminen ja koneiden käyttöHoidon ollessa hyvässä tasapainossa Thyroxin ei vaikuta ajokykyyn eikä kykyyn käyttää koneita. Kuitenkin etenkin sydänsairailla ja vanhuksilla angina pectoris- ja sydämen vajaatoimintaoireet saattavat lisääntyä hoidon alkuvaiheessa ja annosta nostettaessa, jolloin ajokyky ja kyky käyttää koneita saattavat väliaikaisesti heikentyä.Thyroxin sisältää laktoosiaYksi tabletti sisältää 76 mg (25 mikrog tabletti) / 152 mg (0,1 mg tabletti) laktoosia. Jos lääkärisi on kertonut, että sinulla on jokin sokeri-intoleranssi, keskustele lääkärisi kanssa ennen tämän lääkevalmisteen ottamista.3. Miten Thyroxinia otetaanOta tätä lääkettä juuri siten kuin lääkäri on määrännyt. Tarkista ohjeet lääkäriltä tai apteekista, jos olet epävarma. Thyroxinin annostelu on yksilöllistä, koska hormonin imeytyminen suolesta vaihtelee yksilöittäin.AikuisetSuositeltu aloitusannos on 50 mikrog tyroksiinia vuorokaudessa ja ylläpitoannos 100–200 mikrog vuorokaudessa.Iäkkäät potilaatAloitusannos on 25 mikrog vuorokaudessa ja ylläpitoannos tavallisesti 25–100 mikrog vuorokaudessa.Tabletit otetaan tyhjään mahaan ennen aamiaista. Juo lasillinen vettä tai muuta juomaa, kun otat tabletit.Käyttö lapsilleVastasyntyneillä ja imeväisillä, joilla on synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta, tavanomainen aloitusannos on 10-15 mikrog painokiloa ja vuorokautta kohti.

Lapsilla, joilla on hankinnainen kilpirauhasen vajaatoiminta, tavanomainen aloitusannos on 12,5-50 mikrog vuorokaudessa.

Ylläpitoannos on tavallisesti 100-150 mikrog/m2 (ihon pinta-ala).Imeväisille koko vuorokausiannos annetaan vähintään puoli tuntia ennen vuorokauden ensimmäistä ateriaa.Tabletit liuotetaan pieneen vesimäärään (10–15 ml) vasta juuri ennen lääkkeen antoa. Näin saatava suspensio annetaan pienen lisänesteen (5–10 ml) kera.Jos otat enemmän Thyroxinia kuin sinun pitäisiOta välittömästi yhteys lääkäriin, sairaalaan tai Myrkytystietokeskukseen (puh. 09 471 977), jos otat tai joku muu, esim. lapsi, ottaa vahingossa liian suuren annoksen lääkettä.

Tyroksiinin yliannostuksesta seuraa kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisia oireita (ks. Haittavaikutukset). Huomattavan suuret tyroksiiniannokset voivat aiheuttaa tilan, jonka oireita ovat pyörtyminen, ruumiinlämmön nousu sekä kooma. Sydänsairaille potilaille sydämeen kohdistuvat vaikutukset voivat olla hengenvaarallisia.Ota tämä lääkepakkaus mukaan, jos hakeudut lääkäriin tai sairaalaan.Jos unohdat ottaa ThyroxiniaOta unohtunut annos niin pian kuin mahdollista. Jos seuraavan annoksen ajankohta on lähellä, jätä unohtunut annos ottamatta. Älä ota kaksinkertaista annosta korvataksesi unohtamasi kerta-annoksen.Varmista ennen lomalle tai matkalle lähtöä, että sinulla on lääkettä tarpeeksi.

Jos sinulla on kysymyksiä tämän lääkkeen käytöstä, käänny lääkärin tai apteekkihenkilökunnan puoleen.4. Mahdolliset haittavaikutuksetKuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.Thyroxinin aiheuttamat haittavaikutukset johtuvat yleensä liian korkeasta annoksesta tai annoksen liian nopeasta nostamisesta. Tällöin voi esiintyä kilpirauhasen liikatoiminnan kaltaisia oireita kuten sydämen nopealyöntisyyttä, rytmihäiriöitä, ripulia, laihtumista, lämmönsietokyvyn alenemista, unettomuutta ja kiihtymystä. Oireet lievenevät tai katoavat annosta pienennettäessä. Tyroksiinin aiheuttamat vakavat haittavaikutukset muuten terveillä kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla ovat harvinaisia. Sydänsairaille potilaille sydämeen kohdistuvat vaikutukset (angina pectoris -oireet, rytmihäiriöt, sydäninfarkti) voivat kuitenkin olla jopa hengenvaarallisia. Pitkään kestänyt yliannoksinen tyroksiinilääkitys saattaa lisätä luiden haurastumisen (osteoporoosi, osteopenia) riskiä.Jos havaitset haittavaikutuksia, kerro niistä lääkärille tai apteekkihenkilökunnalle. Tämä koskee myös kaikkia mahdollisia haittavaikutuksia, joita ei ole mainittu tässä pakkausselosteessa.5. Thyroxinin säilyttäminenSäilytä alle 25 °C.Ei lasten ulottuville eikä näkyville.Älä käytä tätä lääkettä pakkauksessa mainitun viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen.Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Kysy käyttämättömien lääkkeiden hävittämisestä apteekista. Näin menetellen suojelet luontoa.6. Pakkauksen sisältö ja muuta tietoaMitä Thyroxin sisältääVaikuttava aine on levotyroksiini, jota on yhdessä tabletissa 25 mikrog tai 0,1 mg.

Muut aineet ovat laktoosimonohydraatti, maissitärkkelys, liivate, talkki ja magnesiumstearaatti sekä 25 mikrog tabletissa perunatärkkelys.

Thyroxin otetaan tyhjään vatsaan,syödä saa puoli-tunti sen jälk.Rautaa voi ottaa tunnin-kahden päästä ja kukaan ei ole kieltänyt ainakaan minulta maitotuotteita ja kallkia voi myös ottaa n.tunnin päästä kunoot thyroxinin ottanut.Olen syönyt vuodesta -99 kyseistä lääkettä

Minulle ei ole sanottu mitään tuosta maitotuotteiden syömisestä, mutta nyt luettuani asiasta olen omaksunut käsityksen että maitotuotteita tosiaan kannattaisi välttää 4h tyroksiinin oton jälkeen. Tämä on todella kurjaa - minä laitan esim. kahviin maitoa ja nyt ilmeisesti aamukahvi pitäisikin juoda mustana. Samoin olen juuston ystävä, mutta nyt ei sitten aamiaisleivälle saa juustoakaan laittaa.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla