Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Sivut

Kommentit (153)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Olen ap:n kanssa aivan samaa mieltä, vaikka olen perheetön. Olen viime aikoina tutkaillut paljonkin uusien asuntojen pohjapiirroksia ja kauhistellut avokeittiöitä. Pahimmillaan ne ovat nykyään eteisen nurkassa ikkunattomassa tilassa. On se sitten niin kiva lähteä vaikka kaupungille läskisoosille lemuavassa palttoossa. Eli kannatan erillista keittiötä, en välttämättä täysin umpinaista, mutta kuitenkin selvää keittiötilaa ikkunan kera. Tuntuisi aika ankealta tuijotella seinää ruokapyödässä istuessa. Tosin monesta avokeitiiöstä puuttuu nykyään selkeä paikka ruokapöydälle. Joskus näkee pöydän olevan kokonaan toisella puolella olohuonetta. Ei mitään järkeä kannella kuumia tarjoiluastioita ympäri huushollia.
Toiseenkin ongelmaan haluan heittää kommenttini eli tuohon kylpyhuone-saunaosastoon. Jos arkkitehdillä olisi vähänkin näkemystä, hän saisi samaan neliömäärään sopimaan sekä saunan että vaatehuoneen. Ei tarivitsisi kuin siirrella vähän kalusteiden paikkoja. Minulla on pieni kakkosasunto kerrostalossa ja siinä on ollut erinomainen arkkitehti laatimassa pohjapiirroksia. Makuuhuoneen yhteydessä on tilava vaatehuone. Sauna+pesuhuone on varsin kompakti. Kuitenkin siihen mahtuu sauna, suihku, vessa, lavuaari, siivouskomero ja pyykkikomero sekä pesukone ja vaikka neliöitä ei ole paljon, niin silti tila ei ole ahdas. Sitä paitsi siinä tilassa ollaan harvoin monen hengen voimalla yhtä aikaa.
En tiedä saunasta, mutta vessan ja pesutilojen vähimmäs koko on määritelty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Keittiö omanaan ja asun kerrostalossa mutten uudessa. Keittiö voi olla monitoimitila, jotkut tekee etätöitä siinä, lapsi tekee koulutehtäviä jne. 

Vierailija

Meillä on 15-vuotta vanhassa talossa iso keittiö olohuoneen vieressä. Minusta tämä on kiva näin. Jos nyt saisin päättää, ottaisin L-muotoon tehdyn keittiö-ruokailutila-olohuone-ratkaisun.

Vierailija

Itsellämme on eräänlainen välimalli, eli olohuoneen ja keittiön välillä on pätkä seinää. Lisäksi on ns. baaritiski ison ruokailunurkkauksen ja keittiön välillä. Keittiössä on pienempi ruokapöytä johon kahdestaan hyvin sovimme, iso porukka taas pyöreän pöydän äärellä. Jonkun mielestä turhaa, mutta me pidämme suuresti.

Enemmän minua ihmetyttää se nykymuoti, että keittiöön ei tehdä tarpeeksi kaappeja! Kunnon kuivauskaapille on käyttöä edelleen, vaikka kuinka peseekin astiat koneella. Sen ns. aamiaiskaapin idea ei ole vielä oikein valjennut. 

Ja kyllä kunnon pesuhuone- ja saunatilat pitää olla, päinvastoin kuin joku aiemmin kirjoitti. Saunaton asunto ei tule kyseeseen.

Vierailija

Ei niitä siksi tehdä että ihmiset tykkäisivät. Suurin osa asunnoista rakennetaan myytäviksi. Kun ei tule kulmia vaan keittiö on osa isoa tilaa, se on edullisempaa rakentaa. Samoin laminaatti on halpaa, kylppäreissä yksinkertaset valkoset tai harmaan halvat laatat, kaapit huonolaatuisia jne. Uusissa taloissa ei ole sielua. Ne on maksimi voiton tavoittelulla tehtyjä. Nykypäivän ihmiset ostaa sutta ja sekundaa ja antaa rakentajille mahdollisuuden maksimoida voitot. Avokeittiöt on kauheita!

  • ylös 15
  • alas 3
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija

Kaikissa uusissa (2010-) asunnoissa näyttäisi olevan avokeittiö, jopa neliöissä! Miksi ihmeessä? Lapsiperheessä olisi huomattavasti kätevämpi, että olisi kunnon keittiö ja erikseen sitten vaikka ruokailutila olohuoneessa. En halua telkkaria katsellessa sivusilmällä joutua katsomaan tiskejä tai lasten iltapalan jälkiä. Miksi uusiin asuntoihin ei edes joihinkin rakenneta kunnon keittiötä?!

Uudet rakennetaan juuri sellaisiksi kuin haluat. Senkuin kerrot halusi ja parin vuoden päästä sinulla on se.

No ei muuten rakenneta. Vastauksena on ollut mm. että "keittiö" täytyy rakentaa siihen kohtaan johon putket saa suoraan vedettyä. 

Vierailija

"voi osallistua keskusteluihin ja olla koko ajan mukana" jep, muut voi huudella ohjeita ja nauraa ku koheltaa.

Miksei wc-pönttö myös olkkarin nurkkaan niin ei jää mistään paitsi, mehevimmätkään juorut ei jää kuulematta. Ihanaa yhdessäoloa kun laitetaan  kerralla 2pönttöä siihen sohvan viereen.

Miks rakentaa yhtäkään väliseinää sitte, helpointa rakennuttajalle  eikä ikinä tartte olla yksin.

  • ylös 16
  • alas 4
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
No lapsiperheissähän nuo nimenomaan on käteviä. Pystyy samalla valvomaan lapsia. Mä en missään nimessä taas ottais asuntoa/taloa, jossa keittiö on erillinen huone!

Joo ehkä siinä vaiheessa kun lapset ovat ihan pieniä. Nyt kun ovat murrosikäisiä ja teinejä niin kaikki haluaisivat sen erillisen keittiön. Hirveä valitus että ei kuulemma voi telkkaria rauhassa kun joku kolistelee keittiössä tai paistaa jotain pahanhajuista...

  • ylös 13
  • alas 5
Vierailija

Nykyään on myös trendikästä rakentaa keittiö niin, että se on ensimmäinen asia jonka ulko-ovelta näkee. En kyllä tykkäisi yhtään, että keittiön sotkut näkyy jokaiselle joka tulee ovella käymään. En haluaisi selvästi eri huoneessa olevaa keittiötä, mutta ei ihan täysin avointa "keittiö olohuoneen seinällä" ratkaisuakaan. Kiva on jos keittiölle on oma nurkkaus tai selkeä tila (ikkunallinen), ruokailutila siinä välittömässä läheisyydellä ja olohuone siellä ruokailutilan takana tai esim. takka tai pieni seinäke näkösuojana. Niin, että keittiöstä näkee olohuoneeseen, mutta sohvalla istuessa ei nää keittiöön.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Meillä on 15-vuotta vanhassa talossa iso keittiö olohuoneen vieressä. Minusta tämä on kiva näin. Jos nyt saisin päättää, ottaisin L-muotoon tehdyn keittiö-ruokailutila-olohuone-ratkaisun.

Tämä L-mallin ratkaisu on kyllä hyvä, jos on riittävästi tilaa. Samaa tilaa mutta kuitenkin riittävästi erillään.

Vierailija

yhdellä sukulaisella on II mallinen keittiö, jonka toisessa päässä on tila ruokapöydälle, toisessa päässä on eteinen ja keittiöön siis pääsee kahta kautta. Keittiötä ja olohuonetta erottaa erillinen seinä. Mielestäni tuo on tosi kätevä keittiömalli kerrostalokaksiossa, keittiössä kaikki on käden ulottuvilla ja keittiötä ja olohuonetta erottavalle seinälle saa helposti tilaa tauluille, taulutelkalle yms. Miinuksena sitten se, että jos keittiössä häärää kaksi ihmistä, niin helposti tulee "sori, menen tästä vain ohi/voisitko väistää" tilanteita, mutta muita miinuksia en ole keksinyt. Tuollaista asuntoa olen etsimässä itselleni seuraavaksi kodiksi, avokeittiö- tai saarakekeittiöasuntoon en suostu enää muuttamaan tai sitten otan tarjouksesta pois sellaisen summan, jonka avulla voi rakentaa vaikka avokeittiöstä tuollaisen II-mallin keittiön. Erilliskeittiökin kelpaa oikein hyvin.

  • ylös 10
  • alas 0
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
"voi osallistua keskusteluihin ja olla koko ajan mukana" jep, muut voi huudella ohjeita ja nauraa ku koheltaa.

Miksei wc-pönttö myös olkkarin nurkkaan niin ei jää mistään paitsi, mehevimmätkään juorut ei jää kuulematta. Ihanaa yhdessäoloa kun laitetaan  kerralla 2pönttöä siihen sohvan viereen.

Miks rakentaa yhtäkään väliseinää sitte, helpointa rakennuttajalle  eikä ikinä tartte olla yksin.

toinen kotimme on usassa ja aikoinaan kun etsiskeltiin asuntoja, niin oli tosi paljon tarjolla sellaisia kaupunkiasuntoja, joissa master-bedroomin yhteydessä oli ylellinen kylpyhuone: poreamme , suihku, kaksi lavuaaria ja tietenkin vessanpönttö + joissakin bidee. No... tuohon aikaan oli sitten sellainen villitys, että kylppärin seinät olivat lasia. Jep... kuvitelkaa mielessänne tilanne, kun olette kumppanin kanssa hempeilemässä ja toinen sitten sanoo, että odota hetki, pidä vire päällä, käyn vähän virkistäytymässä vessassa ja tekee siellä sitten mitä täytyy tedä virkistäytyäkseen. Tappaa vähän haluja, kun katselee makkarissa, kun toinen vääntää suoltaan tyhjäksi yms.  mitä nyt vessassa ylipäätään tehdään. ONNEKSI tämä muoti ei levinnyt juuri muualle maailmaan. Muodin alullepanija oli muistaakseni joku hotelliketju, joka sisusti hotellihuoneisiin läpinäkyvin seinin varustellut kylppärit, koska sillä sai valon ja tilan tuntua lisää ja sitten sitä kopioitiin normaaliasuntoihin.

Vierailija

Asun 1976 rakennetussa krstalokolmiossa. Keittiö oli turhan pieni joten kaadatutin seinän. Nyt on kiva ja valoisa keitsa-olkkari, ikkunat kahteen suuntaan. Nautin tilasta ja valosta, ylin kerros. Kun vanhenen, haluan pienemmän asunnon mutta ehdottomasti keittiö olkkarin kanssa samassa, tai keittonurkkauskin on varmasti riittävä siinä vaiheessa. Mukava seurustella vieraiden kanssa samalla kun kattaa pöytää ja laittelee ruokaa.

Vierailija

Meillä on telkkari keittiössä! (Ja olohuoneessa ja makkarissa.)

Meidän keittiö on aina siisti ja liesituuletin vie ruuankäryt.

Keittiön pöydän ympärille keräännytään juttelemaan, harvoin sohvalle.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Avokeittiö on perseestä. Varma tapa levittää keittiön käryt koko asuntoon.

Liesituulettimia ym härpäkkeitä ja imureita on ja ruokaa voi tehdä uunissa eikä käryttää paistinpannulla. Ikkunatkin saa auki jos niin kamala käry tulee ruokaa laittaessa. Ovia voi sulkea. Kaikenlaista ongelmaa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija

Vierailija
Minäkään en pidä avokeittiöistä. En halua ruuan käryä tarttumaan sohvaan ja kirjoihin jne, enkä tosiaan myöskään halua katsella niitä mahdollisia sotkuja sohvalla rentoutuessa. En myöskään halua että kokkaaminen kilinöineen ja kolinoineen ja sähläämisineen häiritsee sitä joka rentoutuu sohvalla telkkaria katsellen tms. Minusta keittiön pitää olla oma tilansa. Tämä on asia joka ärsyttää uusissa asunnoissa, samoin kuin se että kylppäritilat saunoineen vie niin paljon neliöistä. Itse en saunaa kaipaa koska käyn niin usein uimahallissa. No, toistaiseksi asummekin vanhemmassa talossa jossa näitä ongelmia ei ole.
Tuo on niin outoa et kaikki aina sanoo että sauna vie paljon neliöitä.:D haluaisin nähdä kuinka isoja saunoja ne on, koska oma saunani on sellainen, johon mahtuu 3-4hlö ja neliöinä se on ehkä 2-3. Ei hirveästi vie pinta-alaa :,D

No se vie just vaatehuoneen neliöt. Minä ottaisin mielummin ison ja kunnollisen vaatehuoneen esim. 55 neliöisessä kaksiossa kuin saunan. Noin pienessä asunnossa kun ei sitä kaappitilaa oikein muuten ole.

Jos saunaa ei käytetä se on kyllä täysi turhake, ei sitä voi oikein käyttää varastonakaan, kun on lasiovi ja käytännössä kosteaa tilaa. Tosin vaatehuonekin hukkaa tilaa paljon verrattuna komeroihin, hyllyjen välinen tila toimii turhana käytävänä. 

Vaatehuone on itseasiassa taas yksi niistä jutuista, joka on tuotu jenkkiläisistä sisustusohjelmista, joissa talot on isoja ja sovellettu Suomen minikämppiin, toinen on keittiösaareke, jota ahdetaan nykyään jopa pieniin kaksioihin. Samoin makkarin yhteyteen sijoitettu kylppäri. Mielummin otan lisää tilaa olkkariin tai vaikka yhden ylimääräisen työ/ vierashuoneen.... 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Avokeittiö on perseestä. Varma tapa levittää keittiön käryt koko asuntoon.

Liesituulettimia ym härpäkkeitä ja imureita on ja ruokaa voi tehdä uunissa eikä käryttää paistinpannulla. Ikkunatkin saa auki jos niin kamala käry tulee ruokaa laittaessa. Ovia voi sulkea. Kaikenlaista ongelmaa.

Nyt ei ole kyse mistään uusavuttomuudesta, vaan siitä, että avoin ratkaisu ei vain toimi.

Tyypillisessä ratkaisussa makkarit on ripoteltu olohuonekeittiön yhteyteen niin, että seiniltä ei löydy edes kahta metriä yhteinäistä seinää. Kalusteet pitää sijoitella omituiseksi ryppääksi keskelle lattiaa ja yhtenäisiä säilytysratkaisuja on mahdoton sijoittaa järkevästi.

Ainoa syy avoimiin ratkaisuihin on se, että ne on halvempi rakentaa, mutta ne myydään kalliimmalla kuin perinteinen seinällinen keittiö.

  • ylös 10
  • alas 4
Vierailija

Tykkään kun keittiössä on ovet eli että siitä saa halutessaan suljetun tilan. Meillä on toiveiden mukaan suunniteltu keittiö, josta on ovet eteiseen, olohuoneeseen ja puutarhaan. Sisäovet ovat normaalisti auki eikä silloin tule yhtään suljettu fiilis. Keittiössä on sekä saareke että pöytä arkiruokailuun, suunniteltu toimivuus edellä, mutta se on silti boheemisti kotoisa ja koko ajan ruoanlaittovalmiudessa. En haluaisi olohuoneessa sijaitsevaa keittiötä, joka pitäisi pitää sliipattuna ja minimalistisena. Ovilla saa eristettyä keittiön melun ja hajut, niin ne eivät dominoi koko asuntoa. Ensimmäisenä aamulla heräävä voi rauhassa huudattaa kodinkoneita ja katsella aamutelevisiota, ja illalla voi keittiön puolella jatkaa keskusteluja yömyöhään eikä tarvitse pelätä herättävänsä muita. Nautin siitä, että olohuone on rauhoitettu seurusteluun, lukemiseen, musiikin kuunteluun, takan ääressä lämmittelyyn. Tunnelman pilaisi täysin olohuoneessa sijaitseva metelöinnin lähde.

Sivut

Sisältö jatkuu mainoksen alla