Sivut

Kommentit (44)

Vierailija

Ääneen lukeminen jo lukutaitoiselle lapselle on hyvä juttu ja olen sitä itse harrastanut, mutta kyllä otsikointi taas melkein nauratti. Milloinkohan tätä on laajemmin Suomessa edes harrastettu? Olen muutenkin kurkkuani myöten täynnä tätä jatkuvaa huolipuhetta lasten lukemisesta, joka alkaa melkein kääntyä vihapuheeksi vanhempia  kohtaan. Omassa lapsuudessani ja nuoruudessani eivät todellakaan kaikki harrastaneet lukemista, mutta silti kaikki oppivat lukemaan, koska koulussa oli äikkää. Niin on nykyisinkin, mutta ilmeisesti siellä pitää tehdä jotain muuta, koska ops niin sanoo. Itse luen useamman romaanin viikossa, mutta voin ihan hyvin ymmärtää, etteivät kaikki halua niin tehdä. Kukin päättää vapaa-ajastaan itse. Kas kun ei vanhempia käsketä pitämään lasten kanssa kivoja yhtälöiltoja tai kemiankoeiltoja, koska eihän sellaista koulussa tarvitse opettaa. Siinä olisin kyllä tiukempi, että pienelle lapselle kannattaa jonkun lukea ääneen edes joskus, koska se kehittää kyllä valtavasti sanavarastoa ja yleensä kai kirjan kuuntelu ja katselu onkin pienille lapsille mieluisaa. 

Vierailija

Oikeastiko lukutaitoisille lapsille ääneen lukeminen on jotenkin harvinaista? Mä olen aina pitänyt sitä itsestäänselvyytenä, että lapsille luetaan niin kauan kuin he sitä haluavat ja aika vanhaksi asti tuntuvat sitä haluavankin. Näin on aina ollut mun tuttavapiirissä, sekä omassa lapsuudessa, että nyt kun itsellä on lapsia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Näin äikänopena en voi kyllin korostaa, miten tärkeää olisi lukea yhdessä ja keskustella luetusta. Sitä pitäisi tehdä niin kauan kuin lapsi haluaa.

Tuolla joko sanoikin, että monilla lapsilla on vain mekaaninen lukutaito. Tämä on totta. Teinilläkään ei välttämättä ole lainkaan päättelevää, tulkitsevaa tai kriittistä lukutaitoa. Pelkästään äikäntunneilla ei voi kehittyä hyväksi lukijaksi. Ne vanhemmat, jotka sanovat, että lapsi "osaa lukea", eivät yleensä tiedä, mistä edes puhuvat.

Lukutaidon pitäisi kehittyä koko ajan, vielä aikuisenakin, ja parhaiten se kehittyy siten, että lasta ohjataan aina hieman vaikeamman kirjallisuuden pariin ja hänen kanssaan keskustellaan luetusta. Erityisen tärkeää se on, jos lapsella on esimerkiksi luki- tai keskittymisvaikeuksia. Luku- ja keskustelutaito ovat kaiken opiskelun kivijalka. 

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat