Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Sivut

Kommentit (88)

Vierailija

Kaikkihan me ollaan joskus oltu lapsia. Mitä lapsuudesta on siis jäänyt mieleen? Lelumäärä, elämykset?

Itse hukuin lapsena leluihin ja niitähän oli paljon. Ainoa homma vaan, että suurin osa leluista oli ihan turhaa halpaa krääsää. Muistan jatkuvan sotkun. Muistan, että minun oli äärimmäisen vaikeaa luopua rikkinäisistäkin leluista/tavaroita/vaatteista. Olin hamstraajalapsi, koska minulla oli hamstraajavanhemmat. Mistään ei saanut koskaan luopua ja jos jotain katosi, ahdistuksen määrä oli äärimmäisen kova. Haaveilin jatkuvasti uusista leluista ja tavaroista. Vanhempani eivät koskaan sijoittaneet rahaa elämyksiin (esim. hiihtoretkiin, uimahallikäynteihin, leffaan, jne). He sijoittivat sen mielellään tavaraan, roskaruokaan ja päihteisiin.

Aikuisiällä luin kirjat konmarituksesta ja minimalismista. Silmät heräsivät. Olin asunut nuoreen aikuisikään saakka kaaoksen keskellä luopumatta koskaan mistään. Olin ylipainoinen, masentunut ja ahdistunut.

Se oli pitkä prosessi, mutta nyt asun minimalisistisesti ja olen normaalipainoinen. Kävin terapeutilla. Käyn itse leffassa, kävelyllä luonnossa, uimassa. Mieli on tyyni. Aina kun vanhempani käyvät asunnolla (onneksi harvoin), he järkyttyvät: "Missä televisiosi on? Milloin hankit sohvan tähän? Kai sinulla on vielä se antamani x tuoli ja y pöytä?" Valehtelen, että se vanha homeinen pöytä on varastossa ja että sohva saapuu parin kuukauden päästä. Pääsen helpommalla näin kuin että sanon, etten halua tavaraa (koska he eivät tähän usko).

Vanhemmat, keskittykää enemmän lapsen hyvinvointiin ja "elämyksiin". Tavaraa saa kyllä olla, mutta mielummin vähän ja laadukasta kamaa. Älkää hukuttako lastanne krääsän mereen.

Vierailija

Elämyksistä ja harrastuksista jää muistot. Rikkimenevistä leluista vain huonot muistot.

Minulle kirjastossa käyminen oli ehdottomasti lapsuuteni ja nuoruuteni paras muisto. Sen lisäksi se, että sain askarrella ja suurempana ommella kunhan osasin esittää kuinka paljon materiaaleihin menee rahaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lapsitarvitsee vapaa-aikaa ja yhteista aikaa perheensä kanssa, ei mitään harraste rumbaa eikä krääsävuoria.

Meillä lapset ovat aina harrastaneet ja myös olemme todella paljon viettäneet lasten kanssa aikaa.
Olemme olleet lähes päivittäin lasten kanssa yhdessä ulkona.
Meidän lähipiirissä on perhe jonka lapsi ei harrasta mitään eikä myöskään juuri koskaan ulkoile lapsensa kanssa. Tyttö ei viime vuonnakaan käynyt kertaakaan luistelemassa vanhempiensa kanssa.

Ei liity aloituksen aiheeseen mitenkään, mutta kerro mulle miten tämä tehdään? Vaikka tulin kotiin jo ennen neljää, niin läksyjen tarkastuksen, kouluhuolien purkamisen, päiväkotilaisen hakemisen, kuristen pesujen, repun pakkaamisten, ruuanlaiton, ruokailun, eväiden ja seuraavan päivän aamu- ja välipalojen valmistelun, lipunlappusten ja Wilman, pyykinpesun, suihkujen, iltapalan, iltatoimien ja sadun kanssa iltaan jäi ihan jopa kokonainen puolituntinen joka käytiin loiskuttelemassa pihalla lätäköissä, ja lapset nurisi että lyhyeksi jäi. Mutta sängyssä on oltava klo 20 jos meinaa jaksaa aamulla ilman itkuja (koululainen on runsasuninen, päiväkotilainen voisi nukkua vähemmänkin ja ottaa päikkärit).

Nuo seuraavan päivän eväät, Wilma-viestittelyn ja vaikkapa pyykin ripustamisenkin (konehan pyörii itsekseenkin) voi ihan hyvin hoitaa klo 20 jälkeenkin, jolloin lätäköissäloiskutteluaika olisi jäänyt tuplasti pidemmäksi.

t. ohis

Vierailija

Meillä ei kauheasti leluilla edes leikitä. Ei olla koneella lainkaan, ja pelikoneita ei tule meidän taloon.
Luonnossa ne jutut on. Siellä on paljon tekemistä. Sisällä ei paljoa olla.
Harrastuksia...ei ole missään ohjatuissa jutuissa. Ne on ihan näitä perheen yhteisiä vaelluksia, kalassa käyntiä, pallopelit ulkona, luonnon tutkiminem jne...
Sisällä ollessa sitten lukemista, vähän telkkaria, lautapelejä porukalla, askartelua, jne...

Vierailija

Meillä on vannottu elämysten nimeen. Lahjoiksi saadut lelut jäävät melkein poikkeuksetta hyllyyn pölyttymään. Lapset ovat saaneet isovanhemmilta lahjaksi usein rahaa ja ne on lasten omasta ehdotuksesta melkein poikkeuksetta käytetty sisähuvipuistoreissuihin yms. Useasti niin, että omilla rahoillaan ostavat rannekkeet ja me vanhemmat kyllä ruuan, jätskit tms.

Luultavasti tänäkin vuonna joulupaketteihin ostetaan vain jotain pientä ja välipäivinä tehdään matka jonnekin päin Eurooppaa. Meillä tällainen on totuttu tapa ja olemme sitä mieltä, että matkailu avartaa.

Harrastuksia lapsilla on jokaisella yksi, ja se tuntuu meidän perheessämme sopivalta määrältä.

Vierailija

Lapsi voi leikkiä ja keksiä tekemistä myös ilman leluja tai vähäisillä tarvikkeilla, esim. askarrella leikkikaluja tai rakentaa itselleen majan tms. Ei tarvitse aina olla kauheita elämyksiä ja täyttä menoa joka hetki. Tylsyys on myös lapselle hyväksi.

Vierailija

Eniten lapsi kuitenkin haluaisi läsnäoloa ja yhteistä puuhailua, kuin materiaa ja jatkuvaa harraste/matkailu/jne tykitystä.

Jotain läsnäoloa ei kuitenkaan voi hinnoitella, eikä se ole statussymboli. Siksi suuri osa vanhemmista on sen unohtanut ja korvannut sellaisella jolla on helpompi elvistellä muille aikuisille.

Vierailija

Eikös juuri Jari Sinkkonen todennut kerran, että lapselle on vain hyväksi tylsistyä ja pitkästyä välillä. Hetken päästä mielikuvitus ja luovuus alkavat toimia ja tylsyys on muisto vain. Nykyään vanhemmat tuntuvat suorastaan pelkäävän sitä, että lapsi valittää pitkästymistään. Aletaan kiireesti ja kiivaasti keksiä lapselle tekemistä, ettei lapsi vain mene pilalle. Mitenhän meistä vanhemmista ikäluokista on kasvanut ihan normaaleja ja täyspäisiä ihmisiä, vaikka meidän vanhemmat eivät töiltään ehtineet viihdyttää meitä lainkaan. Oli ihan turha marista, ettei ole mitään tekemistä. Ja kyllähän me tekemistä keksittiinkin, aina ei ehkä niin kehittävää, mutta kuitenkin keksittiin.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat