Sivut

Kommentit (237)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Muakin ahdistaa tämä jo etukäteen. Lapsi aloittaa syksyllä koulun. Mulla on onneksi täydet lomat ensi kesänä, mutta sehän on vain 4 viikkoa. Mites ne loput 6 viikkoa? :( aika kalliiksi käy jos koko ajan on jossain kesäleirillä. No viikoksi ehkä saan sukulaisille ja siinäpä sitten se.

Miten johonkin teiniin voi luottaa lapsenvahtina? Ei ole ketään tuttuja teinejä, ei lähipiirissä ole ollenkaan sen ikäisiä lapsia kenelläkään, taaperoita vaan kaikilla.. Tää on kyllä todellinen epäkohta tässä holhousyhteiskunnassa, että 7-vuotiaan pitää yhtäkkiä selviytyä itse koulumatkasta, pärjätä aamut yksin kotona ja sitten koulujen lomat yksikseen.

Ai voiko teiniin luottaa?
No ota selvää.
Vaikutat niin avuttomalta että.kannattiko vääntää lapsia?
Kumma kyllä aina on koululaiset jotenkin selvinneet kesällä.
Leirejä on vaikka millä mitalla, kesällä on puistoissa hoitajia ja jopa ruokaa.
On perhehoitajia sun muita.
Mutta aika myöhään olet havahtunut hoitamaan asiaa, eletään toukokuuta jo.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mites olisi joku teini-ikäinen. Moni nuori on kesätöitä vaille. Palkan voitte vähentää kotitalousvähennyksenä verotuksessa.

Näin lapset ennen hoidettiin, kun kunnallista päivähoito-oikeutta ei ollut.

Aiemmin lapset myös jäivä oman onnensa nojaan kesäisin, ja muutenkin. Itse olin 5-vuotiaana 7-vuotiaan sisarukseni kanssa päivät kotona, kun vanhemmat kävivät töissä. Käytiin kaupassakin itse, ostettiin maitoa, ranskanleipää, lauantaimakkaraa yms.. Perheellä ei vaan ollut varaa mihinkään lastenhoitajien palkkaamiseen, ja mummokin eli ainut isovanhempi kävi itse töissä. Meistä tuli aika itsenäisiä, osattiin jo nuorena useimpia koitaloustöitä, siivouksesta ruoanlaittoon. Liekö tuollainen olisi nykyään laitonta, heitteellejättöä ja rikosoikeudellisesti rangaistavaa ja ties mitä, mutta ennen olikin asiat vähän heikommalla tolalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Niinhän sitä ennen vanhaankin tehtiin (ainakin vielä 80-luvulla), että teinit hoitivat lapsia kesätöinään. Joku epäili tässä keskustelussa, miten johonkin teiniin voi luottaa. Onko parempi vaihtoehto, että pieni 8-vuotias on yksin kaikki päivät? Se ei ole turvallista. Jos ei kerran pysty sumplimaan lomia niin, että jompikumpi vanhemmista on kotona, pitää maksaa jollekin, joka tulee vahtimaan. Ei isovanhempien velvollisuus ole hoitaa lapsia ilmaiseksi. Viikkokin on jo pitkä aika kestää lasten mekastusta, kun koko ajan pitää keksiä tekemistä ja huolehtia ruoka-ajoista. Jos isovanhemmat ovat vielä työelämässä, ymmärrän hyvin, että haluavat viettää lomaa rauhassa.

Kotiäiti

Ekaluokkalaista lasta ei voi jättää kesälomalla yksin kotiin. Tuntikausien yksinolo monena päivänä viikossa aiheuttaa ekaluokkalaiselle lapselle pelkoja ja turvattomuudentunnetta. Koulun työajat ja loma-ajat ilmoitetaan hyvissä ajoin kuntien ja koulujen kotisivuilla. Koulun loma-ajat eivät tule vanhemmille yllätyksenä. Jos kotiin ei saa palkattua luotettavaa lastenhoitajaa, jää äiti tai isä kotiin hoitamaan lapsia kesän ajaksi. Samalla päivähoidossa oleva pienempi sisaruskin saa nauttia kesälomasta kotona ekaluokkalaisen kanssa. Äidillä on uusi työpaikka, joten äidin ei ole pakko ottaa vastaan työpaikkaa toukokuussa.

Vierailija

Meillä oli viime kesänä miehen työkaverin teini kaksi viikkoa meidän ekaluokkalaisen kanssa. Maksoimme sen saman 360€/2 vkoa, mitä nuoret saa noista "tutustu ja tienaa" -paikoista. Työpäivät 6 tuntia eli 9-15.

Teini oli oikein tyytyväinen ja meidän muksu oli enemmän kuin tyytyväinen. Olivat tehneet pyöräretkiä, leikkineet, pelanneet ym.

Jos tuttua teiniä ei ole, niin pyydä potentiaalista hakijaa tulemaan teille jo etukäteen. Pari iltaa/muutama tunti, niin näet miten tulevat toimeen keskenään. On se nyt EHDOTTOMASTI parempi vaihtoehto kuin että se pieni olisi täysin yksinään.

Tänä kesänä 2-luokkalainen menee kolmeksi viikoksi seurakunnan leirille (tai siis juhannukseen asti) ja lopun kesää järjestämme itse

Sukulaiset eivät sovi lastenho...

Valitettavasti on isovanhempia ja sukulaisia, jotka eivät ole luotettavia lastenhoitajia eri syistä. Heillä on sairauksia, muistisairauksia, päihdeongelmia ja muita syitä. Heille ei voi antaa lasta hoitoon - ei alle kouluikäistä, ei ekaluokkalaista, ei tokaluokkalaista eikä isompaakaan lasta. Kuulostaa karsealta tuo 6 viikkoa mummolassa! Omia lapsia en veisi anoppilaan hoitoon edes päiväksi! En pidä anopin ja appiukon tavasta hoitaa lapsia. Anoppilassa ei valvota lasta ja pihassa on nähty muun muassa kyykäärmeitä. Anoppi ja appiukko eivät osaa valvoa lasta uimarannalla. Anopin ja appiukon lääkkeet lojuvat pitkin pöytiä. Konetiskiaineet ja viemärinaukaisumyrkyt säilytetään keittiössä lukottomassa kaapissa. Anoppi ei viitsisi laittaa kotiruokaa, vaan lappaa eineksiä pöytään. Ei valvota, mikä televisio-ohjelma sopii lapsille. Televisio ja tietokone ovat auki aamusta yömyöhään. Ei välitetä vanhempien säännöistä, lasten päivärytmistä ja nukkumaanmenoajoista. Jo lyhyenkin mummolakyläilyn aikana lasten päivärytmi kääntyy ihan pe##eelleen!

Vierailija kirjoitti:
Me sovimme työajat niin, että mies tekee 5.30-14.00 ja minä 10-18. Saan pitää yhden etäpäivän viikossa. Koululainen joutuu olemaan yksin 9.30-14.15. Nyt odottaa sitä vielä innolla...

Kumpikaan mummi ei tahdo sitoutua vahdiksi lyhyelsikään ajaksi, mikä sinänsä omituista, sillä itse vietimme koululaisina 6 viikkoa joka kesä mummolassa ja oma lapsi on todella ”helppo”.

Vierailija

vanhemmillani oli sama tilanne kun itse aloitin koulun, olin kuusi vee.

Äitini keksi kysyä (minua aamulla kouluun viedessä ) parhaan kaverini äidiltä, miten heillä toimitaan

iltapäivisin ? kaverini mummo asui koulun vieressä jonne minäkin sitten menin joka ip ja vanhempani

maksoivat tästä ip hoidosta

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kaikkialla Suomessa on päiväleirejä. Niitä järjestävät urheiluseurat, yksityiset toimijat, kuvataidekoulut, kunnat jne. Kerro paikkakuntasi nimi niin minä kerron, mistä löytyy lisätietoa leireistä.

Taipalsaari

Vierailija

Kesäkuussa sitä pahamaineista kesätoiminnan. Lapset ”sairastaa” heinäkuussa sopivin väliajoin ja te vuorottelette lasten hoitamisessa. Sit jokunen sairauspäivä osuu toki itsellekin. Vatsatauti, minkäs teet.

Vierailija

7-vuotias on liian nuori olemaan yksin kotona. Niin vaan kuitenkin moni lapsi joutuu  yksin olemaan. Tämä toimii päiväaikaan. Itse koulutin aikoinaan ekaluokkalaiselleni säännöt, jotta kotona on turvallista olla yksin  Ns. riskien kartoitus. Kotihan voi olla turvaton paikka. Lapsi ei kuitenkaan voi olla yksin tuntitolkulla.  Ottakaa selvää kaikista kesäleireistä, käykää kaikki sukulaiset läpi, delegoikaa isovanhemmat kartoittamaan, ketkä voisivat auttaa teitä, jos itse eivät pysty, palkatkaa luotettava nuori tai eläkeläinen.  

Toivottavasti olette opettaneet ekaluokkalaisellenne kuinka kodin ovi avataan ja suljetaan eli kuinka käytetään avainta silloin kun joutuu olemaan yksin kotona.  

Hyvä, että teillä on töitä. Hyvä, että teitä on kaksi vanhempaa yhdessä, yksinhuoltaja on vastaavassa tilanteessa vielä enemmän pulassa. 

Vastaavanlaiset lapsenhoito-ongelmat pitäisi huomioida poliittisessa päätöksenteossa. Pienet koululaiset ovat väliinputoajaryhmä. 

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat