Ruotsinlaivalla tuhkarokkotapaus, THL kertoo – uskaltaako vauvan kanssa matkustaa?
Ruotsinlaivalla tuhkarokkotapaus, THL kertoo – uskaltaako vauvan kanssa matkustaa?

klo 10:18 | 5.2.2019
THL kertoo, että tuhkarokkoon sairastunut aikuinen matkusti Silja Serenadella helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.Lue koko juttu
Eikö sairaat perinteisesti pitänyt eristää? Mitähän muita taudinkantajia täällä kulkeekaan vapaana?
Vauvan voi rokotuttaa vaikka jo synnärillä, jos pelkää tämän sairastuvan. Aikoinaan oli ohjeena, että vastasyntyneiden kanssa ei kamalasti oltaisi isojen joukkojen kanssa tekemisissä, nyt vaaditaan muilta rokotuksia, jotta vauvan kanssa saadaan reissata vapaasti.
Rokotuksen voi pyytää, se saattaa olla vauvalle ikävä juttu, mutta tärkeintä on saada tehokas suoja tautia vastaan. Vastuu on vanhemmilla! Jos on rokotekielteinen, niin ei vie lastaan laivalle.
Oletko valmis ottamaan riskejä vauvan terveydellä?
Riskit kasvavat mitä kauemman poistut kotoa.
Thaimaahaan ei kannata matkustaa vauvan kanssa. Lentokentällä on päivittäin tuhkarokkotapauksia sisäisillä lennoilla.
Niin MPR-rokotus voidaan antaa aikaisintaan 6kk iässä vai oliko tuo sarkasmia....
No en kyllä itse lähtisi isompaan reissuun alle puolivuotiaan kanssa muutenkaan.
Olin kyseisellä laivalla ja siellä oli yksikin pariskunta niin pienen vauvan kanssa, että varmaan suoraan synnäriltä on lähdetty risteilemään. Järjen köyhyyttä.
MPR-rokotteen voi antaa vasta yli 6kk ikäiselle vauvalle. Sitä nuoremmalla vauvalla on sikiöaikainen suoja, mikäli äidillä on rokotteet aikanaan saatuna tai tuhkarokko sairastettuna.
Ei liity tuhkarokkoon mutta minun poika sai ruotsinlaivan leikkihuoneesta tulirokon että kyllä siellä kaikkia pöpöjä muhii.
Tai ei sitä todistettu tietenkään millään että juuri laivalta tuli mutta ajankohta täsmäsi hyvin.
Tuhkarokko leviää erityisen helposti mm. siitä syystä, että tartunnan saanut levittää pöpöjä ympäristöönsä paljon ennen ensimmäisten oireiden ilmenemistä. Kenenkään täysin terveeksi itsensä tuntevan ei voida olettaa eristäytyvän. Tässäkin uutisessa on mainittu erikseen sairastuneen risteilleen tartuttavassa vaiheessa eikä sairaana, jolloin on selvästi hakeutunut hoitoon kerran tieto tapauksesta on kulkeutunut THL:lle.
Mikä haloo tuhkarokosta? 70-luvulla sen sairasti kaikki. Minä ainakin. Eikös jotkut nykyäänkin hakemalla hae vesirokkoa?
THL:n mukaan ko. rokotuksen voi antaa jo synnärillä, ei ole olemassa alaikärajaa. Tähän asti tuo 6 kk on ollut rajana siksi, että tuhkarokon sairastaneen äidin hankkima immuniteetti säilyy lapsella noin 6 kk ajan. Nykyäidit ei ole tuhkarokkoa sairastaneet rokotusten takia, joten vauvalle ei synny vastustuskykyä rokoille. Äidit eivät ota asioista selvää ja osaa pelottaa, että vauva voi saada rokotteesta sivuvaikutuksia, mutta ne on pieni ongelma verrattuna itse sairauteen.