Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Sivut

Kommentit (81)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Mulla ja siskolla oli muksuna aina sääntö, että jos jotakin "ylimääräistä" (kirjoja, leffalippuja, erityinen vaate jne.) haluttiin, sitä pyydettiin. Kuukausirahoja ei ollut, ainoastaan sukulaisten antamat synttäri- ja joululahjarahat. Jos haluttu tavara oli kalliimpi mutta pystyttiin perustelemaan sen tarve, tehtiin meille selväksi, että seuraavaa isoa hankintaa sai odottaa syntymäpäivään asti tms. Ja tietty kaikki riippui kunnollisesta käytöksestä, hyvistä numeroista jne... ei olisi tullut mieleenkään jonkun turhan teinikiukuttelun tai huonon koenumeron (tosin niitä ei koskaan ollut) jälkeen lähteä vonkaamaan uusia kenkiä. Äiti piti tosin aina huolta siitä, että mahdollisen hätätilanteen varalla oli molemmilla lompakossa aina kympin verran rahaa. Mistään ei jääty vaille, ja kotiaskareisiin osallistuttiin ihan normisääntönä, ei palkkion toivossa. Täyspäisiä tuli molemmista. :)

Lisäyksenä, mun kohdalla (olen sisaruksista vanhempi) kokeiltiin myös viikko-/kuukausirahaa. Ei toiminut, koska mulla ei 13-14 -vuotiaana vain ollut tarpeeksi ymmärrystä ja itsehillintää. Joten palattiin tuohon "tarpeen mukaan, harkitusti, vanhemman hyväksynnän kautta" -malliin, ja kaikki oli hyvin. :)


Meillä ovat osanneet jo 7v saakka säädellä kulutustaan eikä rahat ole poltelleet.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Onkohan tässä -lasten saamassa viikko/ kuukausi -rahassa isojakin eroja maantieteellisesti.... En käy väittämään, etteikö voisi olla, mutta jokin silti hieman tökkii... 

No, ihan se on faktaa, että jollain alueilla on kalliimmat hinnat ja toisella halvemmat tällä omalla maallemme...
Muuallakin kai kuin pk-seudulla voi ola kallista. Siellä ainaki on.
Palkkataulukoissa julkisella alalla ainakin on eri palkka niillä alueilla joilla elinkustannukset on kalliimmat tai edullisemmat.
Kai se sama pätee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Minun 15-vuotias tyttäreni saa satasen kuussa. Sillä hoitaa omat kustannuksensa, kun on kavereiden kanssa liikenteessä, useimpina kuukausina tuosta jää useampi kymppi käyttämättä, mutta nyt kesällä, kun harrastukset ovat olleet tauolla, kulutus on kasvanut, kun on aikaa enemmän kulkea turuilla ja toreilla ja ostetaan jätskiä ja hampurilaisia ja meikkejä ja ja ja...

mamskuuu

Ei mitään kiinteää summaa. Lapsilla on electronit ja sieltä katselen ajoittain, että paljonko on. Ja kans vähän sitä et mihin käyttävät. Jos ruvetaan jotain paysafe-latauksia ostelemaan nii siihen ne rahat ei oo tarkoitettu. Toinen laps hoitaa paljon jo omia hankintojaan (siis huolehtii, apteekki, rintsikat, harrastusvälineet, eväät), joten hällä useimmiten 100-200 käytettävänä. Kesäduunirahat ovat tietty täysin omassa hallinnassa. Nuorempi lähinnä käy herkkuostoksilla. Hyvin säästeliäästi, söpöjä 3 euron ostoksia alepasta, joskus joku leffalippu tai kahvilakäynti. 

Me maksetaan tietty harrastukset ja ruoka. Harrastukset on vanhempien suostumuksella valittu ja ei tulisi mieleenkään laittaa heitä maksamaan niitä. Toisella on todella kallis, toisella kaksi mutta huom. edullisempaa. Perheen valintoja nekin.

Raha ei ole mikään palkka kotitöistä, ne meillä on nakitettu ihan sellaisenaan. Itselläni ei teininä ollut ikinä rahaa, jostain pitsalla käymisestäkin piti tapella että kerran puoleen vuoteen sai mennä ja silloinkin oli ihan turhaa muka ottaa kolajuomaa kun vesi ei maksa mitään. Omilleni haluan vähän taloudellista vapautta. :-) Olemme hyvätuloisia, joten tämä on helppo toteuttaa. Myös lapset tietävät että olemme hyvätuloisia ja sen että kun tästä omilleen lähtevät niin elintaso laskee radikaalisti. Nyt tärkeintä heillä on kasvaa kunnon ihmisiksi, hankkia hyvä koulutus ja eväät elämään.

Ja huom, keskustelemme paljon kaikista ostoksista eikä suinkaan vinguteta kortteja loputtomasti. Itse asiassa molemmat lapset vihaavat esim. vaateostoksia ja haluavat hyvin minimalistisen garderoobin.

Vierailija

Mitä teidän teinit tekee vapaa-ajallaan, jos 20-50 € kuussa riittää huvituksiin? Satanen kuussa tekee reilu kolme euroa per päivä ja mitä sillä saa? Häthätää limun tai kahvin. Meillä teini lopetti paljon aikaa vieneen harrastuksen ja nyt vapaa-aikaa tuntuu olevan liian kanssa pelkkään hengailuun ja rahan kuluttamiseen. Jossainhan sitä aikaa täytyy kavereiden kanssa viettää, vaikka toki sitä minun mielestäni voisi viettää kotona tai muuallakin ihan ilmaiseksi.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat