Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Uusi tutkimus vahvistaa: sateenkaariperheiden lapsilla menee hyvin!

Uusi tutkimus vahvistaa: sateenkaariperheiden lapsilla menee hyvin!

Suomalaisten sateenkaariperheiden lasten välit vanhempiinsa ovat yhtä hyvät kuin valtaväestön lapsilla, ja he voivat yhtä hyvin tai paremmin kuin muut, kertoo Väestöliiton ja Sateenkaariperheet ry:n...Lue koko juttu

Kommentit (12)

Vierailija

Olen pyytänyt että tätä juttua muokattaisiin, koska tutkimuksen tekijöiden virheellisten päätelmien vuoksi se sisältää väärää tietoa. Sateenkaariperheiden lasten elämässä on ennemmänkin negatiivisia puolia, kuin mitä juttu antaa ymmärtää.

"Sateenkaariperheissä elämisen ikävina puolina mainittiin ympäristön kielteiset asenteet, mahdollinen kiusatuksi tuleminen sekä näiden asioiden pelkääminen."

Ikäviä puolia ovat myös ikävä toisessa kodissa asuvaa vanhempaa kohtaan ja/tai toive että eronneet vanhemmat palaisivat yhteen (ainakin s. 37, 39, 46, 50). Tällaiset tuntemukset ovat selkeästi kielteisiä puolia sateenkaariperheen lapsena olemisessa. Tästä ei kuitenkaan tiivistelmässä eikä yhteenvedossakaan ole mitään mainintaa. Sen sijaan kirjoitetaan s. 4 tutkimuksen tiivistelmässä: "Myönteisimpiä puolia sateenkaariperheessä elämisessä ovat läheiset ja paneutuvat vanhemmat sekä monimuotoisuuden ymmärtämistä lisäävä kasvatus. Sateenkaariperheessä elämisen ikävät puolet ovat ympäristön kielteiset asenteet ja mahdollinen kiusatuksi tuleminen sekä näiden pelkääminen. Sateenkaariperheiden lapset ja nuoret toivovat, että tietoa sateenkaari-aiheista lisättäisiin, moninaisuus hyväksyttäisiin paremmin, ja syrjintä lopetettaisiin." Lisäksi s. 215 otsikon "Yhteenvetoa ja pohdintaa alla" mainitaan seuraavasti: " Lapset ja nuoret kertovat sateenkaariperheeseen liittyvän kiusaamisen ja syrjinnän olevan ainoa ikävä puoli sateenkaariperheessä elämisessä, ja he toivovat ympäristön asenteiden kehittyvän myönteisemmiksi." Huom. EN VASTUSTA MYÖNTEISTÄ JA RAKKAUDENTÄYTEISTÄ SUHTAUTUMISTA JOKAISEEN PERHEELLISEEN TAI PERHEETTÖMÄÄN IHMISEEN, MUTTA KRITISOIN TAPAA, JOLLA ONGELMAT YRITETÄÄN HÄIVYTTÄÄ TAKA-ALALLE. Se vaikeuttaa ihmistä tekemästä subjektiivisia päätelmiä asiasta. Tämä seikka on jokaisen toimittajan vastuulla.

Kritisoin lisäksi tutkimusta itsessään siitä, että vertailu 41 sateenkaariväestön 10-12 lasta (sateenkaarilapsia on Suomessa kaiken kaikkiaan jo noin 10 000) vs. 3371 kantaväestön viidesluokkalaista lasta on hieman kyseenalainen tapa tehdä vertailu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

"Sateenkaariperheissä elämisen ikävina puolina mainittiin ympäristön kielteiset asenteet, mahdollinen kiusatuksi tuleminen sekä näiden asioiden pelkääminen."

Nämä ongelmat on mahdollista poistaa seuraavan viiden minuutin kuluessa, kun vaan ennen kaikkea uskovaisilta löytyisi siihen halua. Noin vain, sormia napsauttamalla.

Vierailija

Aika hauskaa että tuon yllä olevan vuodatuksen kirjoittaja nostaa esiin ikäväksi puoleksi tämän:

Lapset ja nuoret kertovat sateenkaariperheeseen liittyvän kiusaamisen ja syrjinnän olevan ainoa ikävä puoli sateenkaariperheessä elämisessä, ja he toivovat ympäristön asenteiden kehittyvän myönteisemmiksi.

samalla jatkaen tuota syrjimistä ja kiusaamista :D. Koska siihenhän tuo pohjimmiltaan pyrkii.

Vierailija

Tutkmuksen tekijänä mainitaan Sateenkaariperheet. Kysy juopolta, meneekö hyvin vai huonosti. Nousuhumalasaa menee hyvin ja lujaa.

Vierailija

Eronneita vanhempia on kyllä ihan yksivärisissäkin perheissä, ei tarvita sateenkaarta. Kaikki minun tuntemani sateenkaariperheet ovat onnellisesti yhdessä, olivat puolisot mitä sortta tahansa tai oli perheessä aikuisia kaksi, kolme tai neljä. Paljon vähemmän tarvitsee siis ikävöidä, kuin montaa heterovanhempaa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tutkmuksen tekijänä mainitaan Sateenkaariperheet. Kysy juopolta, meneekö hyvin vai huonosti. Nousuhumalasaa menee hyvin ja lujaa.

EI se tee tutkimuksesta lähtökohtaisesti yhtään sen epävalidimpaa.
Itseasiassa tässä tapauksessa (huom.) jos oikein tarkkaan mietit niin sitä totuuden mukaisempi tutkimus on
kun ollaan otettu sellaisten ihmisten mielipiteet ja kokemukset jotka elävät ja kokeneet sateenkaariperheiden arkea.

Vierailija

En kutsuisi tuota tutkimukseksi vaan enemmänkin selvitykseksi, jossa on etukäteen päätetty lopputulos. Esimerkiksi vertaaminen täysin toisin metodein tehtyy yleiseen Kouluterveyskyselyyn ei ole yleisesti hyväksytty tapa, koska terveyskyselyssä ja tässä tutkimuksessa ei ole oikeastaan mitään yhteismitallista.Terveyskyselyyn voi toki viitata, mutta ei verrata!

Toiseksi haastatellut tiesivät, että heidän kanssaan keskustellaan nimenomaan tältä yhdeltä pohjalta eli siksi, että he ovat sateenkaariperheen jäseniä. Moniko siinä vaiheessa oikeasti alkaa kertomaan tuntemattomalle, että ihan paska juttu. Ei alkoholistinkaan lapsi kerro, miten kamalaa elämänsä on vaan muistuttaa, että selvin päin äiti on todella kiva.

Minusta tämä on yhdestä suunnasta tehty selvitys, jossa tarkoituksella lakaistaan tuloksissa piiloon kaikki negatiivinen. Sateenkaariperhe on hieno juttu ja meistä tulee suvaitsevaisia, koska ongelmat ovat perheen ulkopuolella. Ihan kuin sateenkaariperheissä ei erottaisi useammin kuin heteroperheissä.

Vierailija

Eihän nuo ap:n mainitsemat epäkohdat liity suoranaisesti sateenkaariperheessä elämiseen, vaan eroperheeseen, ja niitäkin löytyy kyllä enemmän heterovanhemmilta. Ei voida siis sanoa, että se olisi suurimpia ongelmia sateenkaariperheissä, joskaan sitäkään ei sovi vähätellä niiden kohdalla, joilla asia on niin.

Vierailija

Jos tutkimuksen tulos olisi ollut jotain muuta, niin eihän siitä olisi uutisoitu eikä siitä olisi saanut uutisoida. Miksi tutkimusten tuloksista ei kerrota, jos ne ovat "suvaitsemattomia"?

Vierailija

Otsikko on mielenkiintoinen. Tuon kirjoituksen perusteella sateenkaariperheiden lapsilla ei mene erityisen hyvin vaan ihan samalla tavalla kuin muillakin. Onko toimittajalla siis jotenkin ennakko-oletuksena, että sateenkaariperheiden lapsilla menisi huonosti johtuen jostain syystä, jota hän ei lausu ääneen vai onko pelkästään tylsää kertoa, että sateenkaariperheiden lapset ovat tylsiä ja tavallisia eläen tylsää ja tavallista elämää?

Ihan vastaavan selvityksen voisi tehdä vaikka R-vikaisista lapsista. Hekin pelkäävät tulevansa kiusatuiksi.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat