Vierailija

Noniin, eli tilanne on tämä;
Raahasin ulkomailta saakka muutamia vuosia sitten kodittoman kissanpennun mukanani.
Pian huomasin että on aika riiviö ja energinen, joten hommasin sille kaverin hieman iäkkäämmästä kissasta.
Tämä iäkkäämpi kissa, joka oli koditon siis suomessa myöskin(hesyltä hommattu) olikin ongelmainen ja alkoi pissata sisälle. Tämä mun mamu kissani ei ikinä pitänyt tästä hommaamastani kaverista, ja alkoi myös kusta eripaikkoihin(tätä ennen sisäsiisti ollut aina!!), joten mulla oli loppujen lopuksi kaksi kusevaa kissaa ja haiseva asunto. Kaikkea yritin mutta kun 100% varmuutta syyllisestä ei ollut, vain aavistuksia, niin ne jäi vain yrityksiksi.
Mä pystyin tämän kanssa elämään jotenkuten, ja pestä samoja lakanoita ja tyynyjä ym. Monta kertaa viikossa, mutta lopulta löysin elämäni rakkauden joka ei kestänyt kissankusen hajua (ymmärrän kyllä) . Kun muutimme yhteen niin ehdoksi sain että yksi kissa saa tulla jakamaan asuntoamme ja toinen ulos(koska selvästi tämä toinen katti ei tykännyt toisesta katista). Ja tämä iäkkäämpi hesyltä hommattu pääsikin parhaaseen mahdolliseen kotiin, jossa on siistiä joka ikinen päivä, asunnon emäntä siivoushullu pedantti ihminen(tyhjentää hiekkalaatikkoa 4kertaa päivässä etc). Tämä kissa selvästi rakastaa oloaan siellä, mutta silti kusee sohvalle aina välillä. Pedantti emäntä selittää sitä protestointina kaikesta pienestä (esim. Että nukkuu vartin pidempään jne)
Tämä ei nyt sinällään liity tarinaan, mutta siis jonkunnäkönen ongelmahan sillä katilla on selvästi. Oon jopa sanonut että piikki on ehkä ainoa mahdollisuus millä loppuisi, koska vika on selvästi katin päässä koska en keksi tästä kodista ja henkilöistä mitään mikä saisi sen kissan protestoimaan niin.

Mutta niin, tähän kissaan joka muutti mun kanssani. Vaikka mies olikin skeptinen sen suhteen, niin alku meni loistavasti! Katti leikattiin, ei kusemista mihinkään muualle kuin omaan laatikkoonsa. Katti selvästi ei tykännyt muista lemmikeistä (ei kissoja kumminkaan) mitä talossa oli, mutta silti sisäsiisteys palasi.

Kunnes nyt, kissa on noin kk kussut sisälle erinäisiin paikkoihin. Sohva/sänky/kaikki vähänkin pehmeä saa merkintänsä.
Sain pimitettyä tätä mieheltä jonkun aikaa mutta nyt on huomannut sen. Selitin pariviikkoa mukamas tietäväisenä että mistä johtuu, mutta tänään mies menetti lopullisesti hermonsa (olen siis saanut tiukat säännöt tästä ja tiedon alusta saakka että kissankusta ei sitten siedä) ja aikoo ettiä kissalleni uuden kodin!! Ja jos kotia ei löydy niin vie piikille.
Jos en suostu niin meitä ei enään ole kuulemma.
Joten kissakuiskaajat, kaikki neuvot on tarpeen!.miten saan sen lopettamaan tämän!
Haluan pitää miehen, kotini(kyllä, muutin tänne ja myin oman omaisuuteni pois, eli jos lähden kissan mukana aloitan tyhjästä kodin rakentamisen!), ja kissani!

Protestointia oon miettinyt, mutta en ymmärrä mikä olisi järkyttänyt kissaa nyt enemmän kuin alussa ne uudet lemmikit. Joiden tutustumis aikana silti pysyi sisäsiistinä.

Kaikki neuvot tarpeen! Kiitos

  • ylös 8
  • alas 24

Kommentit (10)

Vierailija

Mitä kissa syö? Jos pelkkää kuivaruokaa, niin kissalla voi olla virtsakiteitä, joten pissaminen sattuu ja kissa pelkää hiekkalaatikkoa (kissa luulee että pissaaminen sattuu pissaamispaikan takia), siksi pissailee muihin paikkoihin. Eläinlääkärille ja sitten sen jälkeen ruokit kissaa vain laadukkaalla märkäruoalla (ei näillä ell:n höpöhöpö vehnänappuloilla jotka muka auttavat). Kissat ovat luonnostaan huonoja juomaan, joten nappula on erittäin huono vaihtoehto pääasialliseksi kissanruoaksi.

  • ylös 50
  • alas 1

Pissaamalla jotkut kissat protestoivat tylsyyttä. Käytätkö sitä vähintään joka toinen päivä valjaissa ulkona? Leikitetäänkö sitä usein? Onko asunnossa virikkeitä, esim. korkeita kiipeilypaikkoja, raapimapuita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei kissat protestoi kuseksimalla. Ei ne ajattele että kostanpa tuolle ikävälle ihmiselle.

Ensin terveystarkastus kummallekin kissalle juurikin virtsakivien tms. varalta. Etenkin vanhempi jos muuten viihtyy uudessa kodissaan niin syy voi olla ihan fyysinen.

Toinen niin väärään paikkaan merkkailu voi olla reviirin merkitsemistä tilanteessa jossa paikalla on muita eläimiä, etenkin sellaisia joiden kanssa ei niin viihdy.

Kolmanneksi: Kissa luonnostaan etsii tarpeidentekopaikakseen jotakin pehmeää ja pöyhittävää. Yleensä hiekkalaatikko on se ykkösvaihtoehto, mutta jos kissa on joskus syystä tai toisesta oppinut, että sänkykin on hyvä paikka, tavasta on vaikea päästä eroon. Parhaiten toimii kehua ja kiittää kissaa heti aina kun pissit osuu oikeaan paikkaan tavalla josta kissa tykkää (maukas ruokapala, rapsutusta, leikkituokio...) Toruminen hutipissoista jälkeenpäin ei auta mitään, mutta jos ehtii nähdä että kissa rupeaa sänkyä tms. kuopimaan, voi heti keskeyttä touhun ja vaikka siirtää katin laatikolleen. Voi myös jonkin aikaa joutua vaikka peittämään sängyn pressulla työpäivän ajaksi, koettu on sekin.

Sitten onko sellaisesta asiasta huolehdittu kuin kissan vessarauha? Esim. on kissoja, jotka ehdottomasti suosivat katollista laatikkoa, koska siellä on turvallisempaa.

Millaisia ne muut eläimet nyt ovat, joiden kanssa kissasi joutuu elämään? Jos kissa ei tosiaan niistä tykkää, niin eikö olisi kissan itsensä kannalta parempi päästä toiseen kotiin.

  • ylös 20
  • alas 5
Vierailija

Eihän noin pitkää sepustusta jaksa lukea, mutta sanoisin että "purrrr....murrrrr....latzikatz...purrrr" ja jos ei kisuli usko niin en olisi edes yllättynyt.

Vierailija

Kolmonen antoikin jo hyviä neuvoja. Minulla on 4 kissaa, joista jokaisen olen ottanut aikuisina eri kodeista. Muuten ne olisivat joutuneet piikille. Minulla ei ole sohvaa eikä mattoja. Mitään vaatekappaleita ei saa olla lattialla. Koska aikanaan kusivat juuri noihin.

Elimme sitten monta vuotta rauhallista yhteiseloa, kunnes pari- kolme kk sitten joku noista alkoi kusemaan sänkyyn. Kyllä siinä hermot meni ja voimille otti, kun kaiken joutui pesemään täkkejä ja tyynyjä myöten kolmekin kertaa viikossa. Hommasin sitten sängyn päälle pressun, ja suihkuttelin vielä etikka-vesiseosta sumutepullosta sille pressullekin. Kaksi viikkoa sitten mulle tuli avomiehen kanssa ero. Hän ei ikinä tykännyt noista kissoista, ei karvoista eikä tietysti siitä kusesta. Oli jo viemässä kissoja piikille, joten ajoin miehen matkoihinsa. 

Miehen lähdettyä ei sänkyyn ole yritettykään kusta, ei kertaakaan. Olen tosin vielä pitänyt varulta pressua sängyn päällä päiväsaikaan.

  • ylös 10
  • alas 0
Vierailija

Lopettakaa nyt alkuunsa toi että kissa protestoi. Ei todellakaan. Vie se eläinlääkäriin.

Vierailija

Yuolin jalkoihin, sänkyyn tai sohvalle virtsaaminen saattaa tarkoittaa sitä, että kissa haluaa lisätä luottamusta sekoittamalla omia tuoksujaan omistajansa tuoksujen kanssa.

Osa kissoista voi kärsiä myös yksin kotona olemisesta ja siitä kantautuvasta ahdistuksesta. Jos kissaomistaja on pidemmän aikaa matkoilla ja kissaa käy hoitamassa vieraampi henkilö, saattaa kissa tuntea olonsa – ja kotinsa – uhatuksi ja käy myöhemmin merkkaamassa alueen, jossa on vahva, tuttu tai rauhoittava tuoksu. Siksi kissa pissaa usein omistajansa sänkyyn tai sohvalle. On suositeltavaa, että kissaa kannattaa käydä hoitamassa jo valmiiksi tuttu ja turvallinen ihminen.

Kun kissa on kerran pissannut tiettyyn paikkaan, herkkä hajuaisti vetää kissaa puoleensa käyttämään samaista sijaintia säännöllisesti tarpeiden tekoon. Onkin tärkeää puhdistaa ei-toivottu pissapaikka äärimmäisen hyvin.

Vie kissa omalle laatikolleen pari kertaa päivässä. Jos se tekee tarpeensa, palkitse kissa.

Jos kissa tekee toistuvasti tarpeensa samaan kohtaan, kokeile siirtää hiekkalaatikko samaiseen paikkaan: näin se alkaa yhdistää laatikon tarpeidensa tekoon. Jotkut kissataloudet ovat myös kokeilleet siirtää epätoivotulle pissapaikalle esimerkiksi raksukippoja, koska kissa ruokailee mielellään siistissä ympäristössä, ei omassa "käymälässään".

Vierailija

Jos kissa ottaa tavakseen tehdä tarpeensa jonnekin muualle kuin laatikkoon, vie se omalle laatikolleen pari kertaa päivässä. Jos se tekee tarpeensa, palkitse kissa. Rajoita kissan pääsyä mahdollisille epätoivotuille alueille talossa ja pienennä kissan aluetta pitämällä joitakin ovia kiinni.

Kuramatto, folio, tinapaperi tai muu vastaava materiaali saattaa myös vähentää kissan merkkailuhaluja, koska niiden päällä kissa ei mielellään tassuttele.

Voit esimerkiksi kokeilla stressaantuneen kissan kanssa feromonituotteita: feromonituotteet auttavat tukemaan kissaa muutoksissa sekä muissa kissaa pelottavissa sekä ahdistavissa tilanteissa. Suihkuta rauhoittavaa feromonituotetta pissapaikalle puhdistettuasi sen ensin kunnolla.

Hiekkalaatikkoa ei tulisi sijoittaa kissan ruokailupaikan, ruokakippojen tai pelottavien tavaroiden läheisyyteen (esimerkiksi käynnissä oleva pesukone saattaa pelottaa kissaa). Kissoja voi häiritä myös melu, kosteus tai paha haju.

Jotta kissa ei pissaisi ei-toivottuihin paikkoihin, on äärimmäisen tärkeää pitää hiekkalaatikkoa puhtaana: hiekkalaatikko tulisikin puhdistaa päivittäin. Kun vaihdat hiekat kokonaan, pese samalla kauttaaltaan koko hiekkalaatikko. Hiekkalaatikon tarkempaan pesuun voi käyttää hajutonta pesuainetta tai ruokasoodaa ja kuumaa vettä.

Jos puhdistat laatikon liian usein, voi kissasi kummeksua, mihin laatikkoa pitäisi käyttää, koska se on liian hajuton. Jos taas vaihdat hiekan liian harvoin, kissasi välttelee laatikon käyttöä. Pidä myös hiekkalaatikon ympäristö puhtaana!

Suosi hiekkalaatikkoa, jossa on suhteellisen matalat reunat. Hiekkalaatikon tulisi olla niin suuri, että kissa mahtuu kunnolla kääntymään siinä. Suuri, katoton hiekkalaatikko on kissojen keskuudessa yleensä suosituin. Jos kissasi pitää yksityisyydestä, valitse kuvulliset laatikot.

Sijoituspaikka tulisi valita niin, että laatikkoon on helppo kulkea eikä laatikko ole nurkkaan ahdistettu. Laatikko ei saisi myöskään olla liian julkisella paikalla, sillä kissa kaipaa yksityisyyttä tai se voi alkaa pelätä hiekkalaatikolla käymistä, jos sitä häiritään.

Kun kissasi on tottunut tietynlaiseen hiekkaan, älä vaihda hiekan laatua. Hiekan laatujen vaihteleminen on kissan mielestä häiritsevää. Kissalle on myös hyvin tärkeää, miltä maa tuntuu polkuanturoiden alla.

Tarkistuta eläinlääkärillä, ettei pissailun perimmäinen syy ole fyysinen.

Puhdista matot, sohvat tai sängyt vahinkojen jälkeen entsyymipuhdistusaineella. Voit myös ostaa kissakarkotetta lemmikkieläinliikkeestä ja suihkuttaa sitä puhdistetulle alueelle. Toinen vaihtoehto on kokeilla kissan feromonituotteita.

Jos kissa ei suostu käymään hiekkalaatikollaan, keskustele aivan ensimmäiseksi eläinlääkärin kanssa. Kissan perusteellinen terveystarkastus, joka sisältää virtsan ja ulosteen tutkimukset sekä verikokeet, paljastavat onko syynä terveydellinen ongelma.

Muista! Jos kissa tekee tarpeensa ei-toivottuihin paikkoihin, kyse ei ole likaisesta protestista tai kostosta. Kissaa ei siis tulisi missään nimessä rangaista pissailusta, vaan selvittää mistä oikein on kyse. On harvinaista yllättää kissa itse teossa, ja jos sitä toruu jälkeenpäin, se ei ymmärrä, miksi olet sille vihainen, mikä vain lisää sen levottomuutta – ja näin ollen voi vain pahentaa ongelmaa.

Vierailija

"Kissan feromonituote auttaa tukemaan kissaa muutoksissa ja muissa kissaa pelottavissa sekä ahdistavissa tilanteissa. Tuote sisältää synteettistä kissan naamaferomonia, jolla on kissoihin tyynnyttävä ja turvallisuuden tunnetta luova vaikutus. Se myös vähentää kynsimistä sekä virtsamerkkien ruikkimista. Suihkauta 1–2 kertaa päivässä niihin kohtiin huoneessa, joihin kissa pissaa. Virtsalla merkkaaminen tulisi vähitellen loppua noin viikon–kuukauden päästä."

Rauhoittava feromonisuihke toimi parhaiten Sindi-kissan kanssa, mikä todisti myös sen, että kyse sohvalle pissailussa oli arvatenkin stressireaktio. Kyseisen feromonituotteen käyttöä on jatkettu satunnaisesti varmistaakseen, että päivisin yksin kotona olevalla kissalla on hyvät oltavat, eivätkä esimerkiksi naapurista kantautuvat koiran haukunnat tai poran pärinät pelota kissaa.

Kissa lopetti sohvalle lirauttelun noin kolmen kuukauden sisällä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla