Vierailija

???????

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (5)

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00119

Lainaus:

Endometrioosi on yleinen sairaus, jota esiintyy ehkä noin 10 %:lla naisista, mutta sen perussyytä ei tunneta. Yksi mahdollinen selitys on se, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten yhteydessä munatorvien kautta vatsaonteloon ja kiinnittyy vatsakalvon pintaan kohdun limakalvon tapaiseksi kudokseksi. On mahdollista, että endometrioosipotilailla elimistön normaali immuunijärjestelmä on jollakin tavalla häiriintynyt mahdollistaen endometrioosin kehittymisen. Tiedetään myös, että tautiriski on jopa 7-kertainen, mikäli sukulaisella on endometrioosia. Endometrioosi saattaa oireilla jo teini-ikäisenä.

http://www.endometrioosiyhdistys.fi/

http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/nuoretnaiset

Lainaus:

Endometrioosi voi oireilla jo hyvinkin nuorilla tytöillä, jopa ennen varsinaisten kuukautisten alkamista.

Koska sairauden diagnosoinnissa on vielä valitettavan pitkä viive, noin 6-9 vuotta, olisi erittäin tärkeää, että esim. erityisen voimakkaista vatsakivuista, kovista kuukautiskivuista, selkäkivuista jne. kärsivät nuoret naiset hakeutuisivat tutkimuksiin mahdollisimman pian.

Keskustele asiasta kotona, koulussa terveydenhoitajalle tai hakeudu gynekologin vastaanotolle. Saat paljon tukea ja tieto myös yhdistykseltä.

Lainaus:

ELISA

Oireet alkaneet 8-vuotiaana

Diagnoosi tautiin 21-vuotiaana

Vierailija

Yleensä se alkaa nuorena. En ole kuullut, että kukaan viisikymppisenä sairastuisi endometrioosiin. Tietysti tauti voidaan todeta myöhään, vaikka on oireillut jo vuosikausia.

Usein endometrioosioireet helpottavat iän myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Voi sairastua. Voi olla, että elät tyytyväisenä 30v asti ja sitten menet rutiiniultraan ja sulta löytyy endokysta. En kyl tiedä voiko vaihdevuosien jälkeen sairastua, tuskin? Mutta ainakin menkkojen alkamisesta vaihdevuosiin asti voi.

Vierailija

Mä olen kolme lasta saanut todella helposti, kaikki ekalla yrittämällä. Endo-dg tuli vasta 10 vuotta kuopuksen syntymästä kun olin 39-vuotias. Endo kun on yksi lapsettomuuden aiheuttajista, niin mun oireita ei yksikään gyne tuohon sairauteen yhdistänyt.

Menkat ovat olleet yhtä h*lvettiä siitä lähtien, kun ne 12-vuotiaana alkoivat. Lisäksi oken aivan ekoista menkoista alkaen vuotanut kuin seula.

Takana on useita tähystysleikkauksia kun on pitänyt endoa siivota ja poistaa endometrioomia. Toinen munasarjoista on myös poistettu munanjohtimineen. Toinen tullaan poistamaan nyt alkuvuodesta, samoin kuin kohtu. Mikään hormonaalinen hoito ei ole endoon tehonnut.

Vaikea sanoa, milloin mun endo on oikeasti puhjennut. Gynet tuijottavat vain tietoa helposti raskaaksi tulemisista ja olettavat, että endo on tämän syyn takia puhjennut vasta myöhemmällä iällä.

Vierailija

Olin 27-vuotias, kun munasarjastani poistettiin endometrioosikysta. Olimme yrittäneet lasta tuloksetta 4,5 vuotta. Operaation jälkeen tulin heti raskaaksi. Minulla on todennäköisesti ollut endometrioosi jo viimeistään 22-vuotiaana. Tästä on aikaa yli 20 vuotta, silloin endometrioosi oli alidiagnosoitua ja sitä pidettiin keski-ikäisten sairautena.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla