Koulujen stipendit! Onko vähävaraisuudella mitään merkitystä?
Koulujen stipendit! Onko vähävaraisuudella mitään merkitystä?
klo 20:13 | 10.12.2015
Viime keväänä suurin raha (500 euroa) meni perheeseen, jossa ylppärilahjana oli lapselle auto (15 000) ja totta kai muuta vähintään samalla rahalla päälle.
Samainen perhe matkustelee milloin Etelä-Amerikassa, milloin Australiassa. Nyt tyttö oli New Yorkissa shoppailumatkalla kaksi viikkoa.
Tyttö on varmasti tunnustuksensa ansainnut. On hyvä ja kiva oppilas kaiketi. Mutta tämä viisi satkua olisi varmasti mennyt ihan tarpeeseen johonkin muuhun perheeseen. Tiedän lukiolaisnuoria, jotka kovasti tekevät töitä sen eteen, että saavat oppikirja rahat kokoon.
Mitä mieltä olette?
Sivut
Jos stipendi annetaan parhaalle se annetaan parhaalle. Köyhäinapuketju haetaan muualta.
Häh? No ei tietenkään varallisuus vaikuta!
Tarkoitusperäsi selvisi hyvin tuossa "tämä viisi satkua olisi varmasti mennyt ihan tarpeeseen johonkin muuhun perheeseen." lauseessa. Se on NUOREN RAHA, ei PERHEEN.
Ansioiden mukaan ne annetaan eikä perhetaustojen.
Olisiko sitten oltava oppikirja-avustus?
Toisaalta tunnen eärikkasn isän tytön, isä on vain saita eikä maksa kirjoja.
Ei yleensä ole merkitystä perheen varallisuudella, stipendit eivät ole köyhäinapua. Ja mistäpä sitä opettajat perheen tuloja tietäisivätkään.
Kaikki perheet ei priorisoi menoissaan koulutusta. Ja siksi kärvistellään.
Stipendit on eri juttu. Siinä palkitaan koulumenestys
Stipendit annetaan niille jotka on hyviä. Jos se on rikkaan perheen lapsi niin sitten on. Stipendiin liittyy muutakin kuin vain raha, oppilaasta tuntuu hyvältä saada tunnustus työstä, samalla tavalla se on mukavaa rikkaiden lapsista.
Vielä 70-luvulla kyllä stipendejä jaettiin hyville oppilaille rahantarpeen mukaan.
Eli jos samalla viivalla oli rikas ja köyhä oppilas, niin kallistuttiin tukemaan vähävaraisempaa. Mutta muuttunut sitten ajattelumalli?
Usein on myös ongelmallista antaa suoraa rahaa köyhälle, voi mennä se raha viinaan ja tupakkaan (omiin tai vanhempien). Jos joku stipendi jaettaisiin köyhille tulisi sen sitten olla ihan lahjakortti kirjakauppaan, sellainen mistä ei saa rahaa takaisin, muuten ei riitä luottamus.
Missä näin, ei ainakaan meilläpäin jaettu. Johan se olisi nyt ollut aika julkista nöyryyttämistä, jos siinä olisi ollut tuollainen sääliaspekti.
t. viisikymppinen
Kävin lukion enkä ostanut yhtään kirjaa. Ja ihan hyvin meni.
haista paska. Siitä kämmenselästäsi voit alkaa haistella. Mistä helvetistä päättelet, että juuri köyhä ryyppäisi ja tupakoisi stipendinsä, eikä se rikas lellikkipentu, jolla raha menee pelkkään huvitteluun.
Eihän se olisi sitten reilua tälle tytölle, joka sai stipendin...Pitäisikö opettajien miettiä "Liisa-Maria ansaitsisi stipendin, mutta hänen isällä on mersu ja Liisa-Marialla Michael Korssin laukku, ei anneta sille sitä stipendiä"? Ei se stipendi ole pelkästään rahapalkinto, se voi auttaa tulevaisuudessa saamaan jotain työpaikkoja tms. Ja mietin vähän tuota sinun ilmaisua "ihan tarpeeseen johonkin muuhun PERHEESEEN" Ei sen rahan pitäisi perheen ruokiin mennä, vaan nuoren tilille.
Ai, että kaikki vähävaraisimmista perheistä tulevat oppilaat ovat viinan ja tupakan suurkuluttajia. Ja vanhemmat totta kai myös. Oletko kuullut esim. vammautumisista ja sitä myöten työkyvyttömyydestä?
On siinä maailmankuva sinulla....
Pyydetäänkin jouluapua ketjussa lukiokirjoja?
Kyllä meidän koulussa 1980-luvulla kaikki stipendit, hymypatsaat ym. meni yhden ja saman eduskunnassa istuneen SDP-poliitikon kolmelle lapselle, koulumenestys ei ollu niin tärkeetä. Oli se vaan niin hianoo😀
80 luvulla kaverini oli koulun paras. Ehdotettiin stipendimatkaa Ruotsiin. Reksi perui matkan kun yh:n lapsi ei pärjää ulkomailla ja matkaan pääsikin yrittäjän tytär.
Me ollaan pienituloinen perhe. Lapsemme eivät saa lahjoja tai rahaa isovanhemmilta tai muilta sukulaisilta, vain meiltä vanhemmilta sen verran kun pystymme antamaan. Vanhin lapseni oli ysiluokan päätteeksi hieman katkera, kun stipendin sai tyttö, joka oli saanut nostettua keskiarvon yli seiskan. Tämä tyttö on varakkaasta perheestä ja saa synttäri yms. lahjaksi sukulaisilta tukun rahaa.
Oma tyttöni oli pikkasen katkera. Hänen keskiarvonsa oli 9. Kyse oli viidestäkympistä, joka olisi ollut hänelle iso raha. Sanoin hänelle, että siinä tuli elämän opetus: raha menee rahan luo.
No, oma tyttöni sai lukiossa 100€ stipendin. Tämä toinenhan ei edes mihinkään lukioon mennyt...
Bitter much?
Pääperiaate on tietysti, että stipendi on tunnustus jostain. Voi olla parhaan matikanopiskelijan stipendi, parhaan piirtäjän stipendi tai reilun kaverin stipendi. Ja kukin stipendi kuuluu sille, joka parhaiten kriteerit täyttää.
Mutta kyllä meidän koulussa (alakoulu) on aina mahdollisuuksien mukaan suosittu vähävaraisesta perheestä tulevaa silloin kun on muuten melko tasaväkinen tilanne. Tämä on kuitenkin täysin epävirallista eikä sitä koskaan sanota ääneen opehuoneen ulkopuolella.
Mutta ei voi olla niin, että stipendi annettaisiin sellaiselle joka ei täytä kyseisen stipendin kriteerejä.
Eikä voi olla niin, että stipendi olisi esim. miljonäärin lapselta poissuljettu, jos hän kirkkaimmin kriteerit täyttää.
Vanhemmilta saatu raha, olipa sitä vähän tai paljon, ei kuitenkaan ole sama asia kuin ilo siitä, että on menestynyt jossain ja saa siitä julkisen tunnustuksen stipendin muodossa.
Sivut