Aloitin reilu kuukausi sitten hengitysterapeutti-koulutuksessa ja se on ollut reilun vuoden kestäneelle "hengitysobsessionilleni" (aikamoinen sanahirviö, joka ei ole edes suomea...) erittäin selkeä jatkumo ja opettavainen kokemus myös oman hyvinvointini kannalta. Alkuviikon vietin Hengitys ja lantionpohja-koulutuksessa lempikouluttajieni ja fysioterapiapuolella jo elävien legendojen fysioterapeutti, LL, lehtori Jouko Heiskasen ja kouluttaja, lantionpohjan fysioterapeutti Anu Parantaisen opissa ja loppuviikon Hengitysterapeutti-koulutuksen lähiopetuspäivillä Jyväskylässä oppimassa huikaisevilta psykologi, psykoterapeutti Minna Martinilta ja ET perhe - ja paripsykoterapeutti Rauni Nissiseltä. Mikä viikko! 

Kaksi hyvin erilaista lähestymisentapaa, mutta niin mielenkiintoisia ja toisiaan tukevia terapiamuotoja.

 

Kouluttaja, lantionpohjan fysioterapeutti Anu Parantainen opettamassa ihanan jyväskyläläisen kollegani eli äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Annakaisa Hinkkasen toimiessa apuna. (Kuntoutuskouluttajat)
Kouluttaja, lantionpohjan fysioterapeutti Anu Parantainen opettamassa ihanan jyväskyläläisen kollegani eli äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Annakaisa Hinkkasen toimiessa apuna. (Kuntoutuskouluttajat)

 

Äitiysfysioterapeuttina hoidan luonnollisesti kokonaisuutta ja kokonaista naista. Luonnollisesti yhtä osaa ei pysty erottamaan toisista kehonosista tai edes mielestä, koska kaikki vaikuttavat kaikkeen. Ei aina yhtä selkeästi ja näkyvästi, mutta vaikuttavat yhtä varmasti. Viime aikoina olen tuntenut kulkevani kuitenkin koko ajan enemmän takaisin alkujuurille lantionpohjan suuntaan elämää mullistavien faskiakoulutusten lisäksi. Sieltä aloitin äitiysfysioterapeutti-koulutukseni ja sinne huomaan taas kaikennäköisten lisäkoulutusten jälkeen suuntaavani. Tämä on tietenkin minun henkilökohtainen ammatillinen matkani ja annankin uteliaisuuteni edelleen ohjata minua. Se on aina ollut mielenkiintoisin tapa kehittyä terapeuttina. Puhdas uteliaisuus ja rakkaus hyvinvointiin ja terveyteen!

 

Kuva: Pasi Liesimaa MUAH: Katja Teinilä
Kuva: Pasi Liesimaa MUAH: Katja Teinilä

 

Voi naiset, kunpa tietäisitte kuinka upea teidän lantionpohjanne on! Näytä lantionpohjasi ja kerron sinulle sinusta itsestäsi. Sieltä näkee niin paljon kaikkea mitä ihmisen elämässä on tapahtunut ja mitä mahdollisesti tällä hetkellä on meneillään. Ei mitään sellaista, jonka takia pitäisi jännittää lp-terapeutille menemistä, mutta lantionpohjan kautta ja sitä harjoittamalla (mm. elastisuutta, voimaa ja rentoutta) voi löytää ratkaisuja myös moniin muuallakin kehossa oleviin ongelmiin. Ja hengitys on niin iso osa sitä kehollista palapeliä. Hoidankin nykyään ehkä eniten palleaa lantionpohjan ongelmissa.

Lantionpohjan ja pallean hyvinvointi ovat täysin yhteydessä toisiinsa. Minusta on mahtavaa kuinka diagnostisella ultraäänellä voin konkreettisesti näyttää sen yhteyden ja muutenkin koen kaikkein tärkeimmäksi osaksi ensikäyntiä kertoa mahdollisimman paljon asiakkailleni heidän kehostaan - heille itselleen. Vain tiedon avulla nainen voi ottaa vastuun omasta terveydestään ja päästä sinuiksi oman kehonsa kanssa. Sen aikakauden aika on täysin ohi, että lääketieteen ammattilaiset vain tekevät jotain ja jostain syystä jättävät kertomatta miksi. Kaikilla on oikeus tietoon. Kehostaan huolehtiva ja sen toiminnasta kiinnostunut asiakas voi jonkun mielestä olla "hankala", minusta taas täsmälleen oikeanlainen. Toki saa tulla myös vain "hoidettavaksi", koska kaikki syyt ovat hyviä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan (no judgement here!), mutta minusta on ihana kertoa.

 

Äitiysfysioterapeuttina hoidan luonnollisesti kokonaisuutta ja kokonaista naista.

 

Päivän vinkki! Jos huomaat hengittäväsi pinnallisesti, tutkaile sitä uteliaasti. Tapahtuuko se tietyissä tilanteissa vai onko se jatkuvaa? Millainen oma hengityksesi on aamulla, päivällä tai illalla? Rentouttavissa tilanteissa tai stressaavissa? Kaikilla on oma ainutlaatuinen hengitysrytminsä ja se muotoutuu elämänkokemusten mukana. Se kertoo juuri sinun tarinaasi ja siihen voi vaikuttaa monella tavalla, mm. turvallisten ihmissuhteiden, fysioterapian ja psykoterapian avulla. 

Aurinkoista alkuviikkoa kaikille!

xoxo

Pääkuva: Heli Blåfield

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

39-vuotias, 6-, 9- ja 11-vuotiaiden lasten äiti. Naisten terveyteen erikoistunut fysioterapeutti, synnytysvalmentaja ja doula, joka toimii äitiys- sekä lantionpohjan fysioterapeuttina.

Erityiskiinnostuksen kohteena raskausajan hyvinvointi ja synnytyksestä palautuminen, mutta kokonaisvaltaisesti kaikki terveys ravinnosta mielen harjoittamiseen. Lisäkoulutukseltaan naturopaattinen ravintoterapeutti (CNM) ja mindfulnessohjaaja.

Asunut yli 10 vuotta Pohjois-Amerikassa; Ft. Lauderdalessa, Dallasissa, Torontossa, Calgaryssa ja Anaheimin vieressä Irvinen kaupungissa, viimeiset viisi vuotta jälleen Suomessa.

 

Hae blogista

Sisältö jatkuu mainoksen alla