Minun on pakko myöntää, etten yhtään muista milloin keskiverto lapsi alkaa puhumaan. Eemil ja Veeti alkoivat puhumaan yhden vuoden tienoilla ja se taitaa itseasiassa olla aika keskiverto aika aloittaa puhuminen, mutta Niilon myötä ajatus normaalista puhumaan alkamisiästä on alkanut hämärtymään. Tiedän kumminkin, että jo kaksivuotiaan pitäisi puhua edes jonkin verran ja meillähän Leevi on täyttää kesällä jo kolme vuotta. Eikä puhetta tule vielä, ei sanaakaan.

Suoraan sanottuna en ole ollenkaan yllättynyt, Niilolla on diagnoosina kielellinen erityisvaikeus vaikea-alaisena ja tämä erityisvaikeus on perinnöllinen. Ei se toki kaikille lapsille periydy, eikä selkeästi olekaan periytynyt, mutta on hyvin selkeää, että meillä on perheessämme kaksi lasta joilla tämä on.

Pyysinkin loppuvuodesta Leevin 2,5-vuotis neuvolassa lähetettä puheterapian arvioon kun puhetta ei tule ja onneksemme saimme ajan suhteellisen pian. Normaalisti ei kuulemma ihan tässä vaiheessa arvioida puhetta sillä se voi lähteä edistymään hyvinkin nopeasti, mutta itse halusin lähetteen jo tässä vaiheessa. Osasin nimittäin jo kokemuksesta Niilon kanssa sanoa, että jonot tutkimuksiin ovat todella pitkät...

Tosiaan ajan saimme suhteellisen pian puheterapiaan ja siellä onkin kerkere käydä jo muutamia kertoja. Ei Leevi vielä pahemmin lämpeä puheterapian tehtäville saatika puheterapeutille, mutta se ottaa oman aikansa. Onhan Leevi vielä lopulta suhteellisen pieni lapsi. Varsinaisiin tutkimuksiin on vielä matkaa, sillä ensin pitää käydä tietty määrä käyntejä kunnallisella puheterapeutille ja vasta sen jälkeen saa lähetteen foniatrian poliklinikalle tutkimuksiin. Entuudestaan tiedän jo, että jonot foniatrille ovat noin puolen vuoden mittaiset, ellei pidemmätkin eli senkin puolesta on hyvä kun päästiin jo nyt puheterapeutin arvioon sillä aika foniatrille menee pakosti yli 3-vuotis synttäreiden.

Mitäs nyt sitten kun meillä onkin kaksi lasta jotka eivät puhu? Oikeastaan arki ei luonnollisesti muutu tästä mihinkään suuntaan. Ainoastaan niin, että tukitoimia ja tutkimuksia tulee kalenteriin lisää. Lisäksi tietenkin otimme Leevillekin käyttöön suppean kommunikointikirjan, sekä kuvakortteja ja viittomia. Onneksemme nämä ovat kumminkin jo entuudestaan tuttuja, joten niitä on pienissä määrin käytetty Leevin kanssa jo entuudestaan. Onneksemme Leevi on kumminkin todella avoin lapsi joka osaa hyvin elehtiä ja ilmeillä saadakseen itsensä ymmärretyksi, aivan niinkuin Niilokin ja tämän lisäksi Leevi ottaa hyvin taitavasti mallia Niilon viittomista, sekä oppii niitä aivan yhtä näppärästi kuin puhumaan opetteleva lapsi oppii uusia sanoja niitä kuullessaan.

Nyt kumminkin käydään puheterapian arvio loppuun ja odotellaan foniatrian aikaa. Yritän pitää teidätkin ajantasalla miten tutkimukset sujuvat.

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Meillä 2v7kk poika joka puhuu pälpättää kun isompikin poika. Ymmärtää jos sanotaan sivulla ylhäällä yms . 😊 Itse en siis voi edes kuvitella miten haastavaa teillä on. Tsemppiä koko perheelle 👍

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

28-vuotias neljän pojan ja yhden tytön äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Perheeseen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja 05/2017 syntynyt tyttö. Yhdellä lapsista on dysfasia ja yhdellä ylivilkkautta. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla