Olenkin jo aiemmin kertonut blogissani kuinka tahdon nyt tämän viimeisen lapsen maailmaan saavuttua sterilisaation ja kuinka olisin halunnut saada sen jo ennen viidettä lasta. Tästä voi lukea lisää aiemmasta postauksestani. Tästä huolimatta Viivi on iloinen yllätys vaikka alkuun koko raskaus olikin lievästi sanottuna pienoinen shokki joten kenenkään ei tarvitse pohtia sitä ettenkö olisi onnellinen Viivistä. Nyt en kumminkaan enää tahdo yhtään lasta enempää sillä viisi lasta on meille juuri sopiva määrä ja tällä kertaa on jo lupakin sterilisaatioon saatu sekä toimitettu Valviralle jo ennen synnytyksen käynnistystä.

Sain kumminkin kokea karun herätyksen sterilisaatiojonojen pituuteen kun jälkitarkastuksen yhteydessä puhuin asiasta. Jonot ovat tällä hetkellä nimittäin noin kahden vuoden mittaiset kun Essure menetelmän markkinoilta poistaminen oli räjäyttänyt jonotilanteen käsiin. Jonossa saa siis hetken roikkua ennen lopullisen ehkäisyn saamista (tiedän ettei mikään paitsi selibaatti ole 100% varma, mutta haluan uskoa että sterilisaatio estää lapsien saamisen paremmin kuin esimerkiksi pillerit jotka ovat kohdallani pettäneet useammin kuin kerran) ja senpä vuoksi piti keksiä joku ehkäisy jonottamisen ajaksi.

Keskustelinkin neuvolassa jo hyvissä ajoin ehkäisystä ja kovin he minulle kierukkaa suosittelivat. Itse en läheskään heti lämmennyt ajatukselle sillä olin kuullut todella paljon kauhutarinoita siitä kuinka kierukan laitto sattuu, kierukka karkaa omille teilleen, kierukka pettää tai kierukka porautuu esimerkiksi kohdunseinämiin kiinni. Jännitin siis jo pelkästään kuulopuheiden vuoksi pelkkää ajatustakin kierukan laitosta ihan mielettömän paljon. Toisaalta kun kuulin sterilisaatiojonojen pituudesta niin ei enää kierukkakaan kuulostanut kovin pahalta vaihtoehdolta sillä pillerit olivat ainakin ehdoton ei vaihtoehdoissa.

Jälkitarkastuksessa olikin sitten jo päätettävä se, minkä ehkäisyn haluan. Päätöstä helpotti se, että asuinkaupungissamme on ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisy ilmainen ja minullahan ei ole sellaista vielä ollut. Lisäksi kierukassa kuulosti enemmän kuin hyvältä se, että se voisi lopettaa kuukautiset kokonaan ja sitä voisi käyttää sterilisaation jälkeenkin lopettamaan tai ainakin vähentämään kuukautisia sillä sitähän sterilisaatio ei tee. Päädyinkin siis siihen, että hormonikierukka olisi kaikkein paras vaihtoehto siihen saakka kunnes joskus tulee kutsu sterilisaatioon postissa. Toivon toki, että se tulisi pian, mutta jonotilanne ei turhan hyvältä näytä.

Varasinkin siis pian jälkitarkastusajan jälkeen itselleni ajan kierukan laittoon ja sainkin sen noin kuukauden päähän. Tämä aika olikin sitten eräänä kauniina maanantaina. Jännitin aikaa ihan todella paljon etukäteen ja meinasin jopa perua sen samana aamuna. Onnekseni olin lukenut edellisenä iltana keskustelua kierukan laitosta jossa sanottiin, että melkein jokaista oli neuvottu ottamaan särkylääke ennen toimenpidettä sillä minulle ei tällaista neuvoa annettu. Otin kumminkin särkylääkkeen varmuuden vuoksi sillä tiedän oman kipukynnykseni heikkouden ja paikan päällä kysyin vielä asiasta niin oli kuulemma hyvä ennakoida. Epäilivät, että ajanvarauksessa olisi vain unohdettu kertoa tästä särkylääkkeen ottamisesta.

Itse toimenpide olikin sitten todella nopea ja kivuton. Pelkäsin kipua, mutta tunsinkin vain pienen nippaisun ja hieman epämiellyttävää oloa kun kierukka asennettiin. Lopuksi varmistettiin vielä ultralla, että kierukka oli paikallaan ja siellähän se oli omalla paikallaan. Samana iltana oli hieman menkkajomottelua ja pientä vuotoa, mutta jo seuraavana päivänä oli jomottelukin kadonnut. Nyt sitten vain odotellaan, että sopiiko tämä minulle lopulta vaiko ei.

Käythän tykkäämässä myös blogini Facebook-sivuista niin pysyt aina ajantasalla uusista päivityksistä.

Kommentit (5)

Vierailija
1/5 | 

Ikävä että sterisaatioon niin pitkä jono. Itse myös haluan sterisaation ja minulle se tehdään ihan lähiviikkojen aikana sektion yhteydessä. Muuten ei Oysissa tehdä(sektion yhteydessä vaan) muuten olisin minäkin saanut jonottaa tuon 2v mutta avoleikkauksen yhteydessä onneksi samalla hoituu nyt sekin. Meille syntyy myös nyt 5 lapsi ja ikäni puolesta päädyin sterisaatioon (44v). Toivottavasti kierukka sopii sinulle eikä aiheuta mitään ikäviä sivuoireita.

Vierailija
2/5 | 

mirena kun mulle laitettiin laitto ei satunut ollenkaan, sivuoiree sen sijaan oli ikävät olin hormoonallinen pommi seuraavat puol vuotta, räjähtelin, menkat tuli normaalisti ja olin seksuaalisesti haluton :(. sen jälkeen menkkonjen tulo loppu ja kaikki palautui normaaliksi. mirena ehti olla mulla yli 3vuotta kun tuli aiheeksi uusi vauva. raskauden jälkeen otin kyleena kierukan jota mulle suositeltiin kun siinä on vähimmän hormoonejä. kyleenan laitto sattu! mutta olo on ollut nyt tosi tasainen ja hyvä 2kk ollut nyt tämä :) vasektomiaa minulle ei tehdä koskka sektioiden arpikudos, joten mieheni on se jonka on mentävä 

Kiitti mulle riitti
3/5 | 

Minäkin 4. jälkeen päädyin sterilisaatioon, koska en halunnut hormoneja enää. Luulin sen olevan helppoa kuin heinänteon, mutta eipä se ihan niin ollutkaan! Jonon pituuden kuultuani päädyin myös keskustelun jälkeen hormonikierukkaan (kupari on jo koitettu), vaikkakin pitkin hampain, ja kun laittopäivä tuli, peruin ajan. Pari viikkoa yritin vakuuttaa itelleni että hormonikierukka on ok, mutta lopulta tahto vei voiton.
Nyt sitten teinimeiningillä kumin kanssa 😁
En ole sterilisaatiojonossa kuitenkaan..

Vierailija
4/5 | 

Hei,

Olen viiden täysi-ikäisen äiti ja minulla on jo toinen hormonikierukka menossa. En vaihtaisi mihinkään toiseen ehkäisyyn.  On toiminut minulla täydellisesti. Ei menkkoja, eikä mitään sivuoireita. Elämä on ollut siltä osin luksusta. Eikä myöskään enää ei-toivottuja raskauksia. Toki tuskin enää tulisinkaan raskaaksi ikäni puolesta.

Tällä hetkellä myös hormonikierukka toimii vaihdvuosioireisiin. Minulle neuvottiin laittamaan tämän kierukan jälkeen vielä kerran, niin pääsen yli vaihdevuosien. 

Itse olen kaikille suositellu hormonikierukkaa, enkä välttämättä ymmärrä miksi siitä on noussu niin iso meteli, kuinka epävarma se on. Kaikilla tuttavillani, joilla on kyseinen kierukka ovat olleet varsin tyytyväisiä. En myöskään ole kuullut, että olisi ollut mitään isompaa ongelmaa. Toisilla ehkä jonkin verra tiputtelua kuukautisten aikana enemmän. Suositttelen.

Arwen
5/5 | 

Itsellänikin on kanssa tämä Mirenan kierukka, ja olen ollut täysin tyytyväinen. Tätä mulle myös lapsen syntymän jälkeen suositeltiinkin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

28-vuotias neljän pojan ja yhden tytön äiti kirjoittaa arjestaan ja ajatuksistaan. Perheeseen kuuluu 02/2010, 12/2011, 06/2013, 06/2015 syntyneet pojat ja 05/2017 syntynyt tyttö. Yhdellä lapsista on dysfasia ja yhdellä ylivilkkautta. Lisäksi perheeseen kuuluu yksi koira jonka kanssa harrastaminen on koko perheen yhteinen juttu.

Yhteyden minuun saa sähköpostitse: mhaavisto1@gmail.com

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
Sisältö jatkuu mainoksen alla