En yleensä ota kantaa politiikkaan, kun en mielestäni ole riittävästi perillä asioista muodostaakseni riittävän perusteltuja argumentteja. Nyt on kuitenkin pakko vähän ihmetellä ääneen. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksyttiin tällä viikolla sellainen hallituksen esitys, jossa ei minun vaatimattomalla maallikon logiikallani ole mitään järkeä. Esityksen mukaan työttömuusturvalakia muutettaisiin siten, että kaikki freelancerit ja muut työtä tekevät, jotka eivät ole työsuhteessa, tulkittaisiin ensi vuoden alusta yrittäjiksi. Ja yrittäjällehän ei makseta työttömyyskorvauksia. Eli yksikin kertaluontoinen työkeikka, ja hupsistaheijaa, olet yrittäjä, eikä sinulle makseta työttömyyskorvausta, vaikka mitään muuta työtä et tekisikään koko kuussa! Sivutoimisille yrittäjille voitaisiin maksaa työttömyyskorvausta, mutta sivutoimisuuden osoittaminen on tehty aika mahdottomaksi. Se näet vaatisi sen, että hakijan pitäisi osoittaa työllistyneensä yritystoimintaan liittymättömässä kokoaikatyössä palkansaajana vähintään kuuden kuukauden ajan. Varsinkaan kulttuurialalla sellaista sopparia ei ole kellään. 

Kun nyt eletään sellaista aikaa, kun työt on kiven alla muutenkin, niin eikö pitäisi tukea ihmisten mahdollisuuksia ottaa vastaan pieniäkin työrupeamia, yksittäisiäkin projekteja, joista saisi rippusen työkokemusta ja ansioita? Eikö pienenkin työkokemuksen kartuttaminen parantaisi asemia työnhaussa? Jos noiden satunnaistöiden takia menettää koko työttömyysturvansa, niin eiköhän jokainen järjellä varustettu jätä ne satunnaistyöt väliin. Elääkin kun pitäisi. Sekö sitten on parempi, että jätetään nekin vähät työt tekemättä, ja passivoidutaan kokonaan työelämän ulkopuolelle?

Itsekin olen tässä työttömänä ja saan avustajan ominaisuudessa (en siis työsuhteessa) palkkiota. Tuolla palkkiolla en saa ostettua yksinhuoltajana perheelleni edes kuukauden ruokia, muusta elämisestä puhumattakaan, joten työttömyyskorvaus (joka ei suuren suuri ole sekään) on todellakin meille elinehto. Mitäs minä sitten teen, jos TE-toimisto suuressa viisaudessaan minut määrittelee yrittäjäksi, enkä saa enää työttömyyskorvausta, kysynpähän vaan?

Aiheesta voit lukea lisää esim. Hesarista, muusikkojen liiton sivuilta ja täältä löytyy adressi kyseistä lakimuutosta vastaan (adressi luovutetaan eduskunnalle huomenna ma 14.12.2015 klo 15).

Terkuin

Miima

Kommentit (6)

asilah
1/6 | 

Vaikka laki ei minua kosketa niin silti tuntuu että hallitukselta on tullut aivan järjettömiä ideoita koko kauden. Näillä eväillä ei Suomea kyllä pelasteta.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Niin, ei kieltämättä ole ensimmäinen uudistus, joka on ihmetyttänyt. Ymmärrän kyllä, että tässä tilanteessa tarvitaan muutoksia, mutta soisi niillä muutoksilla olevan joku logiikka. 

Vahteristonemäntä
2/6 | 

Ihan uskomatonta! Pistää tosiaan vihaiseksi. Päättäjät ovat päättäneet kovin kummallisia asioita viime aikoina. Mihin mahtavatkaan nämä ratkaisut vielä meitä viedä.

Olen törmännyt itse aivan samaan opintoja suunnitellessani: olisi huomattavasti yksinkertaisempaa ja taloudellisesti kannattavampaa pelkästään syljeskellä kattoon kuin lähteä kehittämään itseään ja edistää työllistymistään tulevaisuudessa. Yritän hengittää syvään ja heivaan ylihuomenna itseni ja opintoni te-toimiston arvioitavaksi. Että onko vuosia työttömänä olleen konttorirotan (jonka työtehtävät katoavat yrityksistä) järkeä lähteä opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa. Ei varmaankaan.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Kyllä on maallikko tosiaan saanut viime aikoina vähän ihmetellä, että mikä oli päättäjillä pointtina yhdessä jos toisessakin päätöksessä. Noh, ei auta kuin odotella sinne helmikuulle, että näkee mikä on työkkärin kanta tammikuun hakemukseen jos toi lakimuutos nyt menee läpi... Uutisoinnin perusteella se on TE-toimiston mielivaltaisuuden varassa miten lakia tulkitaan. Että sitä odotellessa.

Toivon sydämestäni onnea sulle työkkärin kanssa asioimiseen! Omalla kokemuksella en ole sieltä koskaan apua saanut, vaan tuntuu että heidän olemassaolon pointti on tehdä asiat mahdollisimman vaikeiksi - toivottavasti sulla on joku kiva siellä vastassa (onkohan sellaisia?)!  

neito
3/6 | 

Ainakin mun logiikalla pitäisi kannustaa nimenomaan siihen, että ihminen ottaisi jokaisen "hantihommankin". Niin, että järjestelmä tukisi ehdottomasti sitä, että työtä kannattaa aina tehdä. Ja yrittäjien pitäisi taasen olla mahdollisimman helppo ja "halpaa" palkata edes muutamaksi tunniksi joku töihin. Niin että aina olisi kannattavaa tehdä töitä ja mahdollisimman helppo palkata vähäksikin ajaksi ihmisiä töihin. Ainakin mun logiikalla homman pitäisi toimia näin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla