kuva nickjr.com

... laulaa Umizoomi-tiimi Nick jr kanavan Umizoomi -piirretyssä. Ja taitavat olla oikeassa! Herra Keltainen ja vielä erityisemmin Herra Vihreä ovat jo pitempään olleet tosi kiinnostuneita numeroista, mutta nyt kun lemppariohjelma Umizoomia on tuijoteltu huolella, niin näähän alkaa olla ihan pro-matikkaneroja ikäisikseen!

Ohjelmassa katsoja osallistuu Umizoomi-tiimin jäsenenä pelastusoperaatioihin, joita ratkotaan laskemalla numeroilla (1-20), järjestelemällä kuvioita ja ratkaisemalla kaavoja. Nämä opit ovat siirtyneet normielämän puolellekin: 3-vuotias kiinnittää huomiota kulkiessamme vinoneliöihin ja soikioihin, raidallisista vaatteista huomataan kaava ja suojatien viivat lasketaan!

5-vuotiaalle taas on tullut tavaksi tuolla kävellessämme tentata multa paljonko on x+x, loputtomiin (ja mehän siis kävellään joka paikkaan, joten numeroiden latelua on pal-jon!). Vähän kuitenkin eilen ällistyin, kun hän alkoi ilmoittaa vastauksia itse! Päässälaskien! Oikein! Alle kymmenen yhteenlaskut on näköjään ihan helppoja ja menee kuin vettä vaan. 10+3 ja vastaavat oli myös helppoja. Mutta osasipa miettimisen jälkeen järkeillä myöskin 8+4 ja 100+10 ja 100+100! Kyllä mä vähän olen vaikuttunut - saanko olla?

Seikkailija Doraa meillä on katsottu myös, ja osataan laskea myös englanniksi kymmeneen, joten kyllähän noista ohjelmista asioita mieleen jää, enkä pistä pahakseni, jos niiden kautta oppii ihan oikeita taitoja, joita elämässä tarvitaan, kuten vaikkapa nuo matikkataidot!

Onko teillä opittu lastenohjelmien kautta jotain?

Terkuin
Miima

Kommentit (10)

Anonyymi
1/10 | 

Samat lemppariohjelmat meilläkin juuri 3 v täyttäneellä :) ja Dorasta on opittu pari enkun sanaa "lets go" "we did it"jne Umista muotoja ja numeroita :) Lisäksi paljon positiivisia sanoja mahtavaa, täydellistä jne. Noi on kivoja kun laittaa lapsia ajattelemaan ja ovat positiivisia ohjelmia, ei niitä muumityylisiä "pelottavia" juttuja :) Anna M

2/10 | 

Meillä on nyt ruokapöydässä ollut käytössä thank you ja you're welcome :D Yhden Dora-jakson jälkeen kaikkea pyydettiin if you please :) Mun mielestä tässä vaiheessa nyt ei tarttis enkkua osata, mutta ei kai tuosta haittaakaan ole. Minusta on kiva, kun lapsilla tällaisten ohjelmien kautta herää kiinnostus oppia - just kaikkia laskuja kysellään, ja miten sanotaan englanniksi sitä ja tätä :)

Anonyymi
3/10 | 

Kyllä tuon ikäiset oppii vaikka mitä, Suomessa sitä vaan ei kummemmin "hyödynnetä" (en tiiä sitten onko tarviskaan). Muualla Euroopassa ollaan koulussa oppimassa juttuja, täällä meillä lapset sitten käyttää kapasiteettinsa mihin kukakin, pokemon hahmojen tai autonmerkkien opettelemiseen esimerkiksi.
Tuntuu kyllä olevan ainakin meillä niin, että opettamalla eivät niinkään opi jos ei ole omaa innostusta asiaan, mutta sitten kun se innostus syttyy niin oppimista ei estä mikään. Esikoista vähän yritin opettaa lukemaan 5-6 vuotiaana mutta oppi sitten eskarin lopussa kun en enää opettanut kotona.

Olin aika ällistynyt kun oma neljävuotias viime kesänä kysyi onko kolme kertaa kolme yhdeksän. Hän oli siis itse hoksannut tuon mitä kertolasku tarkoittaa, kukaan ei sitä ollut opettanut. 3+3+3 onkin sitten aika helppo laskea. En tiedä mistä tämä numeroinnostus on meille ilmaantunut, mutta olen jo miettinyt miten tämä huomioidaaan koulussa (vai huomioidaanko), voi olla pikkuisen tylsää matikan tunnilla ekat vuodet.
Perheestä löytyy jo kaksi koululaistakin, varmaan isompien läksyjä kuunnellessa on tarttunut noita "ajatuksen siemeniä".

4/10 | 

Kuulostaa siltä, että teidän pojat ovat tosiaan matemaattisia, kun oppivat noin helposti tuon tyyliset jutut.

Meidän pian 5 v on myös kiinnostunut numeroista ja matematiikasta, muttei osoita mielestäni erityislahjakkuutta. Pikku-Kakkosen matikkahirviöt (vai mikä se nyt oli) on kiva ohjelma. Laskee mielellään asioita ja kyselee, että kuinka monen vuoden päästä hän on vaikkapa 15 jne. Ei osaa vielä laskea asioita yhteen kuin kaikkein pienimmillä luvuilla. Autojonoja laskee ja tärkeää on, että hänellä on leikissä enemmän autoja kuin pikkuveikalla ;)

Toivon hartaasti, että pojat ovat perineet isänsä matikkapään ;) Itse olen kaikkea muuta kuin matemaattinen!

Päiväkodissa 5-vuotiaille tehdään matemaattisia valmiuksia kartoittava testi ja jos siinä ei menesty, aloittaa harjoittelun "nallematikkaryhmässä". Siis jo ennen eskaria. Toisaalta hyvä, toisaalta vähän hämmentävää, että opettaminen aloitetaan jo paljon ennen varsinaista koulua. Ehkä se on sitä nykyaikaa sitten...

Opettavaiset lastenohjelmat ovat kivoja. Pikku-Kakkosessa oli yhtenä päivänä planeetoista ja se kiinnosti isoveikkaa kovasti. Avaruusjutut ovat muutenkin nyt suosiossa.

5/10 | 

Toi on ihan totta, että näille pienille se oma kiinnostus asiaan määrittelee sen oppimisen määrän - jos ei kiinnosta, niin sit ei sellainen opettaminen kanna hedelmää. Mutta sitten jos lapsi jostain innostuu, niin sehän itse suorastaan janoaa sitä opettamista siihen asiaan! Minusta on ihan hyvä, että koulu alkaa täällä 7v, niin lapset voi oppia tai olla oppimatta sitä ennen just sitä mikä niitä kiinnostaa :)

Tuota minäkin mietin, että onko se sitten koulussa tylsää, jos menee oppimaan matikat etukäteen :D No turha etukäteen miettiä, sen näkee sitten. Hienosti teillä 4v napannut jo kertolaskusta kiinni, vau!

6/10 | 

Tuo onkin tärkeä laskea, että on enemmän autoja kuin veljellä :D Ootas kun pienempikin alkaa laskea ja huomaa tämän epäsuhdan! :D

Oho, nehän aikaisin testaa! Mites sitten tällaiset, jotka tulee suoraan kotihoidosta eskariin? Jotenkin hassua, kun just sen eskarin pitäisi olla kouluuun valmentava vaihe, mutta että se sitten aloitetaankin jo päiväkodissa, missä kaikki ei edes ole...

Meillä oli esikoisella aikoinaan hirmuinen avaruusinto (alkoi jo 4v), ja 5-6v hän halusi lainata ihan aikuisten tietokirjoja ja niitä piti lukea iltasaduksi, ihan hulvatonta :D (myöhemmin se opiskeli ihmisen anatomiaa ja lääkärikirjoja, sellainen tietokirjailija) Nää pienet ei ole sen kummemmin avaruudesta kiinnostuneita - kaikilla ne omat juttunsa :)

Anonyymi
7/10 | 

Eskariopettajana kommentoin. Oikeasti päiväkodissa ei testata mitään. Ei saisi edes käyttää sanaa "testi". Terapeutit yms. saa tehdä testejä. Luulen, että vahteristonemännän lapselle on tehty "MAVALKA -matemaattisten valmiuksien kartoitus". Kuullostaa siltä, että heillä on siellä matematiikka otettu erityisesti ohjelmaan. Mutta tutkimustulokset kertovatkin, että huono tulos MAVALKASSA ennustaa muitakin oppimisvaikeuksia, ellei matemaattisia taitoja aleta harjoittamaan ajoissa. Meillä töissä 5-vuotiaat osallistuvat tavoitteelliseen, suunniteltuun monipuoliseen toimintaan joka sisältää liikuntaa, hienomotoriikkaa, kuvataidetta, ilmaisua, musiikkia sekä kielellisiä ja matemaattisia taitoja. Me emme erityisesti kartoita 5-vuotiaiden taitoja, mutta tarkasti havainnoimme (niinkuin havainnoimme meidän päiväkodissa kaikkien taitoja ja kehitystä 1-6v). Mitä aiemmin huomataan, että joku asia on lapselle erityisen haastava, sitä paremmin ehdimme helpottaa asiaa ennen koulun alkua. Esim. jonkun kanssa panostetaan erityisesti hienomotoriikan harjoittamiseen. Tarvittaessa konsultoimme erityislastentarhanopettajaa. Se on sitä varhaiskasvatusta koko päiväkoti, ei vain säilyttämistä vanhempien työssäkäynnin takia. Esiopetusvuonna on sitten ihan omat tavoitteet ja sisällöt. Nykyisin koulunsa aloittavista jo iso osa on oppinut lukemaan 5- tai 6-vuotiaana. Samoin matematiikkaa osataan ihan toisessa mittakaavassa kuin vuosia aiemmin. Tämän opettajat alkuopetuksessa pyrkivät huomioimaan, että enpä usko että tarvitsee pelätä turhautumista. Lapsi oppii parhaiten kun hänellä on ns. herkkyyskausi ko.asialle. Ei sitä tarvitse jarrutella ennen koulun alkua.

-T-

8/10 | 

ok, kiitos selvennyksestä :) Hyvä jos alkuopetuksessa otetaan huomioon osaamisen taso. Nuo herkkyyskaudet kun aina bongaisi, niin menisi helpommin!

9/10 | 

Tätä olen tässä syksyn aikana itsekin ihmetellyt, kun isoveikka on ekaa kertaa päivähoidossa, että millainen "varhaiskasvatusputki" tuo päiväkoti onkaan. Tehdään lapsista yhteiskuntakelpoisia eli kouluvalmiita tai jotain. On jos jonkinlaista pienryhmää kunkin tarpeiden mukaan, että kaikki olisi sitten samalla viivalla eskarissa (ja koulussa). Aikamoista.

Eskarikin on muuten vapaaehtoinen. Osa siis voi mennä suoraan kotoa kouluun. Niinhän ennenkin mentiin, mutta silloin oli vaatimuksetkin toisenlaiset.

Isoveikan ollessa lievästi erityislapsi, tässä saa jännittää ihan tosissaan, että miten tässä "putkessa" käy!

10/10 | 

Niinhän se eskari on vapaaehtoinen, mutta minusta ehdottoman tarpeellinen, jos siihen saakka on kotihoidossa ollut! Jonkinlainen valmentautuminen kouluun ja ryhmässä olemiseen on tarpeen. Mut en ole ihan varma onko tarpeen olla kovin tavoitteellista varhaiskasvatusta pienemmille lapsille.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla