Kireän kielijänteen huomaa, kun kielen työntää ulos, ja kieleen tulee herttamainen muoto, kun jänne kiristää keskeltä

 

Herra Keltaisella todettiin viime hammaslääkärikäynnillä hieman kireä kielijänne. Hänellähän puuttuu ärrä ja älläkin on hieman epätavallinen. Saatiin kehotus käydä puheterapeutilta hakemassa näkemys, johtuuko äänteiden puuttuminen kireästä kielijänteestä ja tarvitseeko sitä operoida. Ensimmäisen kerran käytiin puheterapeutilla kesällä, ja hän oli sitä mieltä, että on vähän rajatapaus, vaatiiko leikkausta vai ei. Treenillä äänteet saattaisivat löytyä, joten sitä ajateltiin kokeilla ensin. Noh. Herrallahan ei sitten ollut niin minkäänlaista kiinnostusta treeniä kohtaan. Vaikka harjoituksia saatiin pelimuodossa, niin tosi haastavaa oli saada poikaa harjoittelemaan, ja jos saikin, niin luovutti heti jos tuli korjattavaa.

Nyt oli toinen käynti, ja todettiin, että ehkäpä se kielijänteen napsaisu auttaisi asiaa. Ehkä harjoittelukin on sitten helpompaa, kun kielen saa paremmin nostettua oikeaan asentoon kitalakeen. Nythän se ei oikein sinne yletä, ja sen takia alaleuka seuraa mukana l-äänteessä, ja sotkee äännettä. Varasin juuri hammaslääkäriltä ajan kielijänteen operointiin.

Nyt olisikin kiva kuulla, onko kenenkään lapsella ollut kireästä kielijänteestä johtuvia äännevikoja? Onko kokemusta kielijänteen operoinnista? Oliko kipuja, auttoiko? Kertokaa kaikki!

Terkuin
Miima

 

Kommentit (18)

1/18 | 

Meillä katsottiin tota vuosi sitten ja sanottiin ettei vielä aiheuta toimenpiteitä. Meillä l sitten löytyi, mutta r hukassa. Kaverillani operoitiin tuo hammaslääkärissä paikallispuudutuksessa vasta 12v iässä. Silloin muistan, että sanoi ettei sattunut ja päivän oli vähän arka. Oppi ärrän tosi nopeesti sen jälkeen. Eikä siitä nyt niiiiiin älyttömän kauan ole :)

2/18 | 

Hyvä jos teillä löytyi ilman operaatiota - luulisi sen ärränkin löytyvän sitten myös! Kiva kuulla että operaatiosta on joku selvinnyt ilman kipua! Varmaanhan siinä se puudutuspiikki on ikävin kohta. Me jo puhuttiin että käydään valitsemassa jäätelö kotiin odottamaan niin saa sitten operaation jälkeen sen syödä (eikä isoveljelle kerrota, heh) :D Jospa ne äänteet sitten löytyis kun kieli yltää paremmin paikoilleen! :)

Niin ja ihan vastahan sitä on teinejä oltu ;D

Anonyymi
3/18 | 

Meillä oli aktiivinen lastenlääkäri jo heti syntymän jälkeen. Katsoi, että vähän on kireä kielijänne, napsaistaan pois. Sanoi, että vastasyntyneenä hoituu niin helposti eikä tarvitse sitten ikinä sitä miettiä. Muuten onkin kaikki äänteet tulleet ajoissa, paitsi R löytyi 5-vuotiaana. S oli neuvolan mukaan 6-vuotiaana "vähän pehmeä", mutta eipä sitä edes huomaa.
-T-

4/18 | 

No vitsi, olipas kätevää, että heti vastasyntyneenä napsaisivat pois! Olispa meilläkin! Kiva että teillä ei sitten ole ollut kielijänteen kireydestä mitään vaivaa!

Ärrä on meillä löytynyt hyvin vaihtelevasti näillä muilla joilla ei kielijänteen kanssa ongelmia: 7v, 4v ja 1v9kk. Että hajonta on suuri tuossa hommassa ihan perheen sisälläkin :D

5/18 | 

Hei! Meilläkin sama juttu että kakkoselta kielijänne katkaistiin jo parin kuukauden ikäisenä. Kuulemma vauvana kaikista helpoin juttu. Kyllähän se vaavi silloin huusi naama punaisena kun ison miehen kädet suuhun tulee ja repii kieltä sinne sun tänne mutta kun jänne oli pois naps loppui itku heti..

Poika nyt 4,5 vee ja kyllä hällä aikaskin siitä huolimatta vaikka jänne onkin katkaistu jo pienenä niin on äänne ongelmia puheessa useampiakin lieviä ja r-puuttuu myös...puheterapia alkamassa piakkoin.

6/18 | 

Niinhan se varmasti on helpoin ihan pienenä, eikä jää muistijälkeä siitä :D Mutta nyt vaan tuli mieleen, kun meille sanottiin, että kun kielijänne on leikattu, sitä kielijumppaa pitäisi sitten ahkerasti tehdä, jottei kielijänne kuroudu takaisin kireäksi. Niin sitä vaan että vauvan kanssa se ei ihan taida onnistua :D Että onko teillä sitä katsottu, onko se jänne jäänyt edelleen kireäksi, vai onko nuo äänne-ongelmat siitä riippumattomia? Toivottavasti äänteet siellä löytyy! :)

Anonyymi
7/18 | 

Tekeekö katkasun tk hammaslääkäri? Sillä kiinnostaa kun omalta pojalta pitäs katkasta kans mutta tk lääkäri ei oo innokas lähetteen tekoon. Kuulemma vaan keskussairaalassa tekevät... tpäivi

8/18 | 

Joo tk hammaslääkäri tekee. Täällä ovat kuulemma vuosia tehneet tk:ssa ja vaan sellaiset rakenteellisesti vaikeammat tapaukset (vino tai erityisen paksu kielijänne) KYSissä tai silloin jos lapsen vastustelun takia ei onnistu paikallispuudutuksella (KYSillä kevyt anestesia sitten mahdollinen). Onpa tylyä jos ei voi lähetettä laittaa jos tarvis kerran on! :O

9/18 | 

Meillä kans teki silloin ihan tk hammaslääkäri vauvalle mutta ymmärsin että oli kuitenkin jonkin sortin spesialisti ei ihan vasta alkaja..tuosta kuroutumisesta umpeen puhuttiin kyllä..kerran tässä en hammashoitaja sanonut että voisi kireyttä houkan olla edelleen mutta puheterapian arvioinnissa kuulemma ei...? että tiedä sitten...

10/18 | 

Meillä on pariin otteeseen kielijännettä hammaslääkärissä pähkitty ja käyty myös puheterapiassa. Terapeutti laittoi vielä lähetteen keskussairaalaan, jossa sitten erikoislääkäri totesi ettei vika olekaan kielijänteessä vaan itse lihaksessa. Kielijumpalla siis l on asettunut oikeille paikoille, mutta r yhä hakusessa. Tosin suvussa on muutenkin ollut myöhäistä r:ää eli sen puoleen ei huolehdita vielä.

11/18 | 

Mä olen ymmärtänyt, että se on ihan simppeli toimenpide (mun isä on hammaslääkäri), mutta tietty ne kokeneet konkarit niitä tekee. No ainakaan teidän tapauksessa ei enää selkeää kireyttä ole, kun eivät ole yksimielisiä. Toivottavasti treeni auttaa nopeasti! :)

12/18 | 

Ai että lihaksessakin voi olla vikaa, mielenkiintoista! Hyvä että jumppa on auttanut, eiköhän se ärräkin sieltä sitten löydy! :)

Anonyymi
13/18 | 

Meillä kielijänne katkaistu jo vauvana synnytyslaitoksella. Nyt 5 v. ei osaa silti sanoa r:ää.

14/18 | 

Ärrähän toki voi uupua muutenkin kuin kireästä kielijänteestä johtuen - eiköhän se sieltä ajastaan löydy, ja jos ei itekseen niin sitten treenillä! :)

LeenaK
15/18 | 

Moi, meillä esikoisella katkaistiin kielijänne 4v4kk ikäisenä. Hänellä oli vakuutus niin tehtiin se yksityisellä ja nukutuksessa (koska lapsi ei ollut yteistyöhaluinen ja isälle oli jäänyt huonot muistot oman kielijänteensä katkaisemisesta - lähinnä se, että tuli paljon verta). Muakin harmitti ettei jonsynnärillä katkaistu kun seoli niin selkeä että jopa minä, joka en koskaan moista ollut nähnyt, huomasin sen vauvalta heti. Lopunviimeksi se ärrä löytyi sitten vasta 7v6kk iässä, viikko ennenn koulun alkua ja puhuu nyt hienosti ilman mitään äännevirheitä. (16 v :-D).

Mutta noita kielijänteitäkin on ilmeisesti erilaisia, meidän pojalla oli yksi pieni ja ohut jänne kielen kärjestä tuonne suun 'alas' (mikä se on? :-o) kun taas miehelläni on mielestäni kieli tuolta takaosastaan tosi lujasti ja pitemmältä matkalta kiinni kuin esim. minulla, ja hänen ärränsä on jotenkin pehmoinen eikä saa nostettua kieltään kovin hyvin ylöspäin. Oisko sitten sitä jännettä kasvanut takaisin operaation jälkeen,men tiedä.

Tsemppiäteillemjokatapauksewsa, mihin ratkaisuun päädyttekn!

16/18 | 

Nykyisin se on käsittääkseni veretön toimenpide - voin kuvitella, että lapselle on traumaattinen kokemus jos verta tulee paljon! Onpa jännä ettei noin selkeää kireyttä kuin teidän lapsella sitten aikaisemmin operoitu (eikös se voi vaikeuttaa imuotettakin?)! Ite en meidän Herran kielessä havainnut mitään erikoista ennen kuin siitä tänä vuonna hammastarkastuksessa sanottiin. Kielijänteitä tosiaan on monenlaisia, ja erilaisia myös operoida - tämän pitäisi kuulemma olla sellainen helppo operoitava minkä voi tässä tk:ssa tehdä. Ja tosiaan ajan varasin, joten pätkäisemään ollaan menossa parin viikon päästä.

17/18 | 

Meillä myös kielijänne tsekattu pojilta jo synnärillä, eikä ole kokemusta kielijänteen operoinnista.

Suvussa on kyllä useampia r-vikaisia: eihän näitä ennen korjailtu, mutta nykyisin kaikkien pitääkin olla samasta muotista. Itse kävin ennen kouluun menoa puheopetuksessa juuri R-kirjaimen takia ja ei se täydellinen ole vieläkään, mutta "riittävän normaali". Onkin hankala kysymys, että mikä luokitellaan ongelmaksi ja mikä puolestaan on persoonallinen piirre?

Tsemppiä operaatioon, jos siihen päädytte. Hyvin se menee :)

18/18 | 

Niin kyllä kai se kuuluu tarkastaa synnärilläkin, mutta onko sitten niin että se ei aina siinä vaiheessa vielä ilmene, en tiedä? Eihän se ärrä-vika aina ole kielijänteestä kiinni, vaan voi olla vaikkapa väärä paikoitus - meillähän esikoisella oli kurkku-ärrä ja se väärä tottumus sitten viivästi oikean ärrän löytymistä, löytyi sitten 7-vuotiaana treenillä. Kyllä me sinne pätkäisyyn mennään ja toivotaan että se nopeatsi auttaa äänteiden löytymiseen! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla