YLEn taannoinen MOT kertoi, kuinka suomalaisiakin merkkivaatteita valmistetaan Bangladeshissa surkeissa ja vaarallisissa oloissa. Ohjelma sai monet vihaisiksi ja heiluttelemaan boikotti-korttia esimerkiksi Reiman suuntaan.

Viime vuonna Bangladeshissa sortui 8-kerroksinen tehdasrakennus, ja onnettomuudessa kuoli yli tuhat ihmistä. Sen jälkeen tehdastyöläisten olot saivat hetkeksi huomiota, ja paikallisten mielenosoitusten jälkeen tehdastyöläisten minimipalkkaa nostettiin 28 eurosta 48 euroon kuukaudessa. Tämä ei varsinaisesti liity suomalaisten yritysten käyttämiin tehtaisiin, mutta sillä taustoitettiin tarinaa.

Suomalaisen työn hinta on korkea, ja siksi suomalaistenkin vaatemerkkien valmistus on karannut halpatyövoiman maihin. Bangladesh on maailman toiseksi suurin vaatevalmistaja Kiinan jälkeen. Vaateteollisuudessa työskentelee noin 4 miljoonaa bangladeshilaista. Bangladeshissa vaatetehdasalan palkat ovat Burman jälkeen maailman alhaisimmat. Jännä, että Reima tässä nostettiin silmätikuksi, sillä Reimalla on vain 2,5% tuotannostaan Bangladeshissa, kun taas esim. Stockmannilla on 22%. Reiman käyttämällä tehtaalla ompelijat saavat 60 euroa kuukaudessa, ylityöt mukaan laskien. MOT ohjelmassa kerrottiin, että yksittäinen ompelija saa 13 euron Reiman paidasta 2 senttiä. Aivan niin yksioikoinen asia ei toki ole, sillä paidan ompeluun osallistuu n. 70 ompelijaa, sillä työ on tehtaissa linjatyötä - yksi ompelija ompelee yhtä saumaa ja seuraava toista, kunnes linjan päästä saadaan valmis paita. Jokainen ompelija saa siis 2 senttiä siitä oman saumansa ompelusta.

Suomalaisista merkeistä Bangladeshissa valmistetaan Reiman, S-ryhmän, Keskon, Stockmannin, (Stockmannin omistamien Seppälän ja Lindexin), Halosen ja Texmodan (Moda-ketjun ja nuorisovaateketjun Jim&Jill) vaatteita. Näistä ainoastaan Reima ja Texmoda tekivät yhteistyötä MOT:n kanssa ja hankkivat toimittajille pääsyn tehtaisiin. Mielestäni tämä kertoo pyrkimyksestä toiminnan läpinäkyvyyteen, mutta valitettavasti nämä toimijat, jotka lähtivät avoimesti mukaan, saivat lokavyöryn niskaansa, ja ne, jotka pimittivät toimintansa, saivat olla rauhassa myrskynsilmän ulkopuolella. En usko, että nykypäivänä yhdelläkään suurella yrityksellä on varaa tarkoitukselliseen epäeettiseen toimintaan, sillä imagovahingot ovat melkoiset, kuten tässäkin nähdään.

Vaikka työ ja työolot ovat raskaat ja palkka huono, tehdastyö on bangladeshilaisille kuitenkin elintärkeätä - heillä ei ole mitään muutakaan elinkeinoa. Bangladeshilaisten tuotteiden boikotti ei paranna tilannetta millään lailla, vaan huonontaa entisestään työntekijöiden asemaa, sillä silloinhan he jäävät täysin ilman töitä. Jutussa kehotetaan kuluttajia painostamaan yrityksiä maksamaan tehtaille parempaa palkkaa, jotta työntekijöiden palkkoja tehtaissa voitaisiin nostaa. Kuitenkaan ei kerrota, kuinka tällainen tavallinen kuluttaja voisi yrityksiä painostaa moiseen. Samoin epäilen, menisikö se palkankorotus todella niille työntekijöille, vaiko tehtaan omistajan taskuun. Paska homma, mutta itse koen olevani kädetön auttamaan tällaisessa tilanteessa. Mielestäni muutos pitäisi saada aikaan siellä Bangladeshin päässä eikä suomalaisessa kuluttajassa. Kuluttajan on mahdotonta vaikuttaa asioihin, kun perustavissa rakenteissa on se vika. Toivon, että kohu auttaa ulkomaisia yrityksiä ja paikallisia toimijoita löytämään yhteisiä keinoja työolojen parantamiseen.

Monet ovat kohun myötä toivoneet Reimaakin tuomaan tuotannon kotimaahan, mutta silloin hinnat karkaisivat ihan pilviin - suomalaisen työn kustannukset ovat oikeasti tosi korkeat! Reiman arvion mukaan vaikkapa Reimatec-haalarin hinta nousisi 2-2½-kertaiseksi suomalaisella työvoimalla ommeltuna. Mulla ei ole varaa edes tämänhetkisiin normihintoihin, puhumattakaan moisista korotuksista! Joten mun mielestä minkään tahon boikotointi ei auta parantamaan asioita, vaan vie työpaikkoja - niin suomalaisilta, kuin niiltä bangladeshilaisilta.

Katsoitteko ohjelman, ja millaisia tuntemuksia se herätti?

Terkuin
Miima

Kommentit (38)

Anonyymi
1/38 | 

Kun boikotoisi kaikkia halpatyömaissa vaatteensa ompeluttavat firmat, niin siitä voisi olla hyötyä.
Ja siirtyisi ostamaan pieniltä kotimaisilta merkeiltä esim. Blaa, Nosh organics jne...

Sillä saataisiin Suomeen työpaikkoja. ja toivottavasti ne olot paranis jollain tavoin myös tuolla kaukana. Inhottavaa katsottavaa :(

2/38 | 

Siinä on sekin, että ei kuluttaja voi tietää, mistä ne langat on tulleet, missä ne kankaat on tehty ja kenen toimesta noilla pienemmilläkään toimijoilla... Ainut tapa varmistua olisi kasvattaa itse puuvillat ja lampaat ja niistä matskuista tehdä itse vaatteet.

Ja kun se ei rajoitu vaatteisiin, vaan aika tosi iso osa meidän kulutustavaroista tehdään tai kootaan tuolla halpatyömaissa. Että aika laajalti saa boikotoida, jos sille tielle lähtee. Tosiaan toivoisi, että työolot olisivat kunnolliset kaikkialla maailmassa!

3/38 | 

Mä sain tästä toisaalla jo kiviä niskaan ;) Nii ei kai se enää tunnu missään jos möläyttää :D
En katsonut ohjelmaa, mut vähän oon lukenut uutisointia netissä. Kuitenkaan ihan kaikkia taustoja en tiedä, enkä edes jaksa ottaa selvää.

Toisaalla oli puhetta, että millaiset olot esim. Suomessa tehdastyöntekijöillä on ja että palkka olisi hurjan paljon parempi. No joo on varmaan, mut onko suhteessa. Puhun toki jonkun vuoden takaisesta asiasta, mutta erään nimeltä mainitsemattoman huonekalujätin tilauksia tehdessä ei siinä työntekijälle Suomessakaan jäänyt tuotetta kohtaan kuin noin 0,45e/tuote ja siitä verot ja kaikki muut kulut vielä pois joten se 2snt Bangladeshin elintasoon verrattuna ei mun mielestä ole juuri sen paskempi. Tosin en sitä kiellä etteikö siellä voisi juurikin olla hengenvaarallista työskennellä toisin kuin useimmiten täällä. Moni puoltaa Suomessa, että onhan liitot takana, mutta ei kaikki maksa liiton maksuja. Kyllä täälläkin pystyy (ja tekeekin niin) pomot uhkailemaan työntekijää, se uhkailu on vaan erilaista, suoraan monon kuva hanuriin.

Toki olis hienoa, jos työolot paranisivat tuollakin toisaalla maailmassa ja palkat nousisivat niin meillä kuin sielläkin, mutta kuinka moni ostaa enää mitään jos t-paita alkaa maksaa tyyliin 70e? Ihan vaan heittona toi hinta.

Ja entäs jos alkaa boigotoimaan jotain tiettyä valmistusmaata niin siellä loppuu se vähäinenkin työ niillä ihmisillä ja sit ne ei saa mitään rahaa mistään? Ja periaatteessa, vaikka valinnanvapaus ei ehkä kaikkialla maailmassa varmastikaan toteudu, niin itsehän sinne on töihin menty. Samanlai se on täälläkin, itsehän sinne mennään, vaihtoehtona karenssi (no money) tai maata vaikka työttömänä sohvalla kuulumatta työkkäriin ja samanlailla ei tuu rahaa sittenkään.

*Laittaa haarniskan päälle kivisadetta suojaamaan* :)

4/38 | 

No tokihan se 60e kuussa on meidän mittapuulla ihan naurettavan pieni summa, mutta eihän ne ole suoraan verrannolliset millään lailla. Toki soisi, että palkkoja saatais ylöspäin tuolla halpatyömaissa, ja tosiaankin niin, että työntekijät hyötyisivät, eivätkä tehtailijat. Köyhyys on aina suhteellista, ja täällä hyvinvointivaltion mittarilla minä olen sen verran köyhä, että hintojen nousuun en pysty vastaamaan ostovoimalla. Ja jos ostovoima hiipuu, niin siinähän ne yrityksetkin hiipuu...

5/38 | 

Mun mielestä järkyttävintä koko kohussa on se, että kuinka moni ihminen on luullut, että kaikki suomalaiseksi mielletyt tuotteet on alusta loppuun asti valmistettu Suomessa???
Jollain Muumi-sivulla ihmeteltiin, että tehdäänkö Muumi-mukit muka Thaimaassa, hän luuli suomalaista keräilevänsä!!!??! ;)
Ihan hyvä ohjelma oli, avaa vähän silmiä ehkä ja herättää ajatuksia.

6/38 | 

Minusta ohjelma ja siitä revityt otsikot olivat Seiska päivää tasoista journalismia, ja mulle henkkoht se nakersi aika paljon koko tärkeän asian uskottavuutta.

Harvempi tuote enää on muuta kuin "sydämeltään suomalainen" ;)

Anonyymi
9/38 | 

Mutta helposti sitä myös saattaa keksiä tekosyitä miksi itse ei voi tai tarvitse tehdä asialle mitään.
En toki uskokaan että kaikkien tarvikkeiden ja materiaalien alkuperää saakaan kovin luotettavasti selville, mutta omia valintojaan voi toki välillä hieman päivittää ja miettiä minkä uskoisi olevan parempi useammalle osapuolelle niistä kymmenistä ja kymmenistä vaihtoehdoista.
Eikös Metsolakin tee vaatteita Virossa(jos olen oikein kuullut). Sekin sentään lähempänä.

10/38 | 

Joo, ja helposti hurskastellaan, että kyllä minä ainakin ostaisin suomalaista jos sellaista saisi - mutta ihan oikeasti, kuka olisi valmis maksamaan teknisestä ulkohaalarista yli 300 euroa? Kaikki ne tehdään siellä halpatuotantomaissa, koska muuten hinta karkaisi kestämättömäksi.

Mieluusti ostan luomua ja gotsia ja ökoa ja kaikkea, mutta kyllä sillä hinnalla on myös mulle iso merkitys.

11/38 | 

Mielenkiintoinen ja hyvä postaus!

En muistanut katsoa ko ohjelmaa, mutta olen verkossa seurannut uutisointia ja keskustelua. Olen aivan samaa mieltä kanssasi: Reima on nostettu syntipukiksi, vaikka aihe koskettaa lähes kaikkia vaatetuottajia ja monia muita suuremmassa määrin kuin Reimaa.

On ikävää, etteivät työolot halpatuotantomaissa ole kunnolliset, mutta eivät ne olleet aikanaan Suomessakaan. Tarvitaan mm. aikaa ja työntekijöiden järjestäytymistä, että työskentelyolosuhteet hiljalleen paranevat. Ostoboikotilla emme tosiaan heitä auta, päinvastoin.

Minä en pystyisi maksamaan talvihaalarista kolmeasataa euroa, joten jätän nämä ompelutyön Suomeen siirtämispuheet sikseen. Olisihan se hieno ajatus, että lastenvaatteet tehtäisiin kokonaan kotimaassa, mutta emme me kuitenkaan ole valmiita siitä seuraavaan hintatasoon.

Omassa lapsuudessa, kun ompelukin tehtiin vielä kotimaassa, Reiman haalari oli niin iso hankinta, että haalariin ostettiin runsaasti kasvunvaraa ja lahkeita käännettiin aluksi reilusti. Irrotettavan teddyvuorin ansiosta sama haalari meni kesät talvet. Vaate periytyi pienemmille sisaruksille ja jopa serkuillekin. Tähänkö boikotilla uhkaajat ovat valmiita palaamaan? Entä uuden kauden värit ja trendit? Mieliteot ja vaihtelunhalu? Elämme kovin erilaisessa kulutustodellisuudessa tänä päivänä ja tuottajan vastaavat kuitenkin aina kuluttajan tarpeisiin. Sitä saa mitä tilaa.

12/38 | 

Ohjelma on nähtävissä YLE Areenassa, linkki löytyy tuolta eka riviltä, jos haluat katsoa. Minusta on jännä, että tämä "raivo" kohdistuu nimenomaan Reimaan, vaikka esim. Lindexin käyttämän tehtaan olot olivat paljon huonommat - ja mitkä tosiaan sitten on olosuhteet niissä tehtaissa, joihin ei kuvausryhmällä ollut pääsyä ollenkaan??

Työolojen parantuminen halpatyönmaissa vaatii tosiaan paikallisia toimia, joita ulkomaiset yritykset voivat tukea, mutta ei ne yksin pysty muutosta tekemään. Bangladeshilaisten toive oli tuossa jutussakin, että 'älkää boikotoiko älkääkä siirtäkö tuotantoa muualle, vaan tehkää työtä meidän kanssamme parempien työolojen aikaansaamiseksi'. Toivottavasti suutaus on parempaan!

Näinhän se on, että kotimaisen tuotannon hinta on peruskuluttajalle liian iso, ja sen takia tuotanto on muualle siirretty alunperinkin.

Anonyymi
13/38 | 

No kysynpä vaan, mihin vaatteisiin Reiman boikotoijat itse pukeutuvat? Veikkaan H&M:ää. Harvassa on avainlipputuotteet nykyään vaatteissa. Niissähän työ tehdään Suomessa ja kriteerit kotimaisuudelle on kovat. Nansolla, Kuomalla ja Elsa Pitkäsellä on ainakin avainlipputunnus käytössään. Sitten juurikin joitain pieniä yrityksiä, lähinnä käsityöläisten tuotteita.

En ole ajatellutkaan Reimaa kotimaisena vaatteena enää aikoihin. Kuitenkin esim. ko. firma työllistää Suomessa hyvin ja suunnittelu- ja kehittelytyö tehdään Suomessa ainakin vielä.

Hyvä toki on, että epäkohtia otetaan esille, mutta millä tavalla, on eri asia. Muistan kun taannoin kohuttiin H&M:stä, vaikka ihan vastaavat tuotannot on monilla muillakin yrityksillä. Aina nostetaan joku yksittäinen syntipukki.

-T-

14/38 | 

Omasta mielestäni mä en tässä verrannut työoloja vaan halusin tuoda esille senkin pointin, että Suomessakaan ei palkkataso välttämättä suhteessa ole yhtään sen suurempi ellei hintoja juurikin nosteta :)

15/38 | 

Kyllä, se on ihan tosi, että avainlippua ei kamalasti enää näy. Ja suomalainen käsityö, niin hienoa kuin se onkin, on todella hinnoissaan.

Reima tosiaan työllistää paljon suomalaisia, joten siinä mielessä boikotointi on pois myös suomalaisilta työntekijöiltä.

H&M onkin saanut tehdä paljon julkisuuskuvansa puhdistamiseksi, ja siinä kai onnistunutkin ihan hyvin. Ilmeisesti yksi pitää aina mediassa riepotella, vaikka syytä olisi tarttua yleisellä tasolla ongelmiin.

16/38 | 

Oletin, että Pia tarkoitti sitä toisaalla ollutta keskustelua, kun sä sanot, että toisaalla oli puhetta :)

Anonyymi
18/38 | 

Mielestäni boikotoinnissa ei ole tarkoitus siirtää tuotantoa Suomeen vaan nimenomaan parantaa työoloja esim siellä Bangladeshissa! On järkyttävää piittaamattomuutta sanoa et "eipä sille mitään mahda" Jos suomalaiset pistäisivät esim Reiman boikottiin niin kylläpä alkaisi heitäkin kiinnostaa missä tehtaissa ja missä oloissa heidän vaatteet valmistetaan... Nämä yritykset haluavat vain (tietenkin) tehdä mahdollisimman paljon voittoa, mutta se että yhdestä vaatteesta saataisiin vaikka se 50 senttiä enemmän ompelijoille vaatisi sen että yrityksillä itsellään olisi halua muutokseen, ja sitä ei varmasti ole ellei kuluttajat tee jotain... Meillä ei osteta tästä eteenpäin yhtä ainoaa Reiman vaatetta uutena, eikä kyllä H&M:n tai Lindexinkään.

Anonyymi
19/38 | 

Pakko nyt tähän lisätä, että Nosh organics valmistetaan Portugalissa ja Blaalta en löydä tietoa heidän sivuillaan. Että se siitäkin suomalaisuudesta.

-T-

20/38 | 

Kirjoitin ihan samasta aiheesta itsekin. Boikotti ei ole ratkaisu, vaan painostus vaikka aluksi ihan vain allekirjoittamaan sen sopimuksen. Minä uskon vahvasti että meidän kulutusvalinnoillamme muutamme parhaiten maailmaa ja siksi haluan tukea vastuullisia yrityksiä. Sinällään en näe mitään pahaa Aasiassa tuotetuista vaatteissa, mutta se pitää tehdä vastuullisesti.

21/38 | 

Reimahan oli jo tiedottanut allekirjoittavansa Accord-sopimnuksen, vaikka tuotannon jatkosta Bangladeshissa ei ole vielä varmuutta. Toki minäkin haluan tukea vastuullisia yrityksiä, ja minusta Reima kyllä on sellainen.

22/38 | 

Niinhän se on, että salapoliisityötä saa tehdä, jos haluaa tietä, missä vaatteet on tehty, ja jos vielä pitemmälle mennään - mistä materiaalit tulee.

23/38 | 

Viittasin kommentteihin Reiman facessa, joissa toivotaan tuotannon takaisin tuomista Suomeen.

Jos kaikki alkaa boikotoimaan suomalaisia yrityksiä, niin siinä loppuu työt niin suomalaisilta kuin niiltä bangladeshilaisilta työntekijöiltä. Kuten sanottu, ne bangladeshilaisetkin tahot toivoivat, ettei kuluttajat boikotoisi bangladeshilaisia tuotteita! Ja minä myönnän, etten minä keksi tässä mitään ihmekeinoja vaikuttaa asiaan, koska boikotissa ei mielestäni ole mitään järkeä. Reima on antanut minusta hyviä vastineita, he on tutkineet etukäteen tarkkaan ja valinneet parhaan tehtaan mitä ovat löytäneet, ja tekevät säännölllisiä tarkastuskäyntejä (toisin kuin moni muu yritys), palkka on korkeampi kuin minimipalkka. Ongelmanhan muodostavat isolta osalta ne paikalliset tehtaan omistajat, jotka eivät päästä työntekijöitä pois ennen kuin tavoitteet on saavutettu jne.

Anonyymi
24/38 | 

Blaan vaatteissa (jotka meiltä löytyy) lukee made in Turkey ja materiaali Turkey organics cotton.
On se sentään lähempänä ja toivottavasti työolot paremmat.

25/38 | 

Turkki kuuluu BSCI-luokituksen mukaan ihan samalla lailla riskimaihin, joten tiedä sitten niistä oloista :(

Anonyymi
26/38 | 

Ihan sama onko vähän lähempänä tuotettu. Turkki tai Bangladesh,ei paljo eroa mulle. Että kyllä meillä ulkoiluvaatteina on Reikää edelleen. Aika vaikee ois nostin tai blaan trikoissa ja froteissa ulkoilla vaikka ois valmistettu missä. Että kertokaas hyvä ulkoiluvaatemerkki,joka täyttäis eettiset tuotantokriteerit.
-T-

31/38 | 

Toki valmistaa, mutta veikkaisin, ettei löydy sellaisia teknisiä ulkovaatteita, joita ei olisi valmistettu näissä halpatuotannon maissa, sitä koitan alleviivata.

Anonyymi
32/38 | 

Eikö siinä ohjelmassakin toimittaja vienyt Reiman paidan näytille sinne Bangladeshiin eikä teknistä ulkovaatetta?

33/38 | 

Joo, mutta itselleni Reima on erityisesti ulkovaatemerkki, ja siksi ajattelen tätä asiaa erityisesti ulkovaatteiden kautta.

Anonyymi
34/38 | 

Ja onko tämän asian kannalta merkitystä,oliko ohjelmassa sisä- vai ulkovaate. Ihmettelin vaan,kun tuo alussa kommentoinut anonyymi kehotti boikotoimaan Reimaa ja käyttämään noshia ja blaata. Jotka onkin Turkissa ja Portugalissa valmistettuja. Eli ei sen parempia tuotantomaan perusteella,eikä korvaa ulkovaatteita kuitenkaan. Jotenkin vähän huvittavia kommentteja.
-T-

Anonyymi
35/38 | 

Sellainen kommentti tähän, että Lenne tekee teknisiä ulkovaatteita Virossa, ja ei ne kovin kalliita ole, halvempia itseasiassa kuin Reimat. Samoin Travalle/Remu teki joku vuosi sitten ainakin euroopassa ulkovaatteet, ja nekin on halvempia kuin Reimat. Eli Euroopassakin voi tehdä, ilman että hinta kipuaa kaksinkertaiseksi. Suomessa ehken ei tosiaan kannata. Mutta kyllä mä mielummin ostan Lenneä kuin noita kaukomaissa tehtyjä.

36/38 | 

Mulle ulkovaatteissa ulkonäkö on ihan ykkösprioriteetteja, ja valitettavasti sekä Lenne, että Remu jää aika kauas siitä, mitä mä ulkovaatteelta haluan. Teknisten ominaisuuksien lisäksi malli, kuosit ja yksityiskohdat pitää olla hyvännäköisiä ja toimivia. Ja sitten vielä se jälleenmyyntiarvo. Noista merkeistä ei saa takaisin oikein mitään, joten käyttö tulee lopulta kalliimmaksi kuin alkuperäishinnoiltaan kalliimpien merkkien. Ja näillä tulo(ttomuuks)illa rahalla on merkitystä.

Anonyymi
37/38 | 

Meillä voidaan kulkea Blaan vaatteissa ulkonakin sitten tosi lämpöisillä keleillä, mutta yllättäen nyt vielä käytössä ulkovaatteet täälläkin. Isommalta perittyjä Reimaa(ei muuten lue valmistusmaata ollenkaan), Po.pia, Kappahlia jne.. mutta merkitykssellisintä onkin se mitä jatkossa ostan(mietin siis tarkemmin)eikä se mitä olen ostanut 5vuotta sitten. Ja jokainen toki valikoi itselleen mieluisimmat vaatemerkit. Mutta en nyt lähtis sitä Reimaa jalustalle nostamaan kun antoi toimittajien mennä tehtailleen. Eiköhän sekin, niinkuin monet muutkin yritykset ajattevat ainoastaan omaa taloudellista tuottoaan eikä ihmisiä niiden takana. Harmi:(

Itselleni on eroa, missä maassa vaate on ommeltu. Suomessa kun ei valitettavasti enään mitään ommella. Työolot kun taitaa huonontua sitämukaa, mitä kauemmaksi mennään. Toki jos halutaan ruveta viilaamaan, niin parannettavaa on Suomenkin työpaikoissa mutta mutta..jos nyt ei enään tällaista.

38/38 | 

En mielestäni ole ketään jalustalle nostanut, mielestäni vaan on ihan naurettavaa, että yksi otetaan silmätikuksi, vaikka kaikki toimii samoin.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla