Joskus jonkun vauvavuoden aikana havahduin siihen, että meillä syödään aina jotain samoja ruokia. Mentiin kaupaan ja ihmeteltiin, että mitä syötäis... Ja otettiin aina se sama jauhelihapaketti... No sitten siihen tuli loppu! Kyllästyin syömään ja tekemään niitä samoja koko ajan! Miten ihmeessä siellä kaupassa ollessa ei tule mieleen mitään muita ruokia, kuin ne perus lihapullat ja makaronilaatikko???

Jossain vaiheessa meillä oli jääkaapin ovessa pitkä listaus eri ruokia, niin että siitä sitten poimittiin mitä milloinkin syötiin. Mutta tokihan tuli poimittua sitten aina niitä mieluisimpia tai helpoimpia, mitä milloinkin... eikä sekään lopulta kovin monipuolista syömistä ollut.

Nykyään meillä on käytössä ihan ruokalista. Merkkaan kalenteriin ruuat joka päivälle. Maanantaisin sitten kaupasta tuodaan pääraaka-aineet koko viikoksi, ja ruuat voi sitten tehdä missä järjestyksessä haluaa sen viikon sisällä, ajan ja mielen mukaan. Ja tulee syötyä monipuolisesti! Sama ruoka tulee eteen n. 4-6 viikon välein, eli löytyyhän niitä ruokia, kun vähän miettii... Eikä joka päivä tarvitse olla lempiruokaa, on hyvä itsekin syödä välillä niitä ei-niin-lemppareita - ja ihan hyviähän nekin on (en mielestäni pahaa ruokaa ole kertaakaan laittanut :D).

Ruuat valmistan itse alusta lähtien. Lihat ostetaan marinoimattomina, kasvikset tuoreina. Joka ruualla on salaattia, paitsi keittopäivinä, jolloin pyrin tekemään kaveriksi sämpylät. Lisäkkeenä täysjyväriisiä, täysjyvämakaronia, perunaa, keitettyjä kasviksia, mitä milloinkin... Laitan tähän meidän tän kuun ruokalistaa - ihan perusruokaa meillä syödään, niin kuin näkyy :)

VKO 40
MA Lihapullat
TI Porsaankyljykset
KE Lohikeitto
TO Pinaattiletut
PE Tonnikalarisotto
VKO 41
MA Hernesosekeitto pekonilla
TI Hampurilaiset
KE Kanawokki
TO Kinkkupiirakka
PE Jauhelihakastike
VKO 42
MA Jauhelihakeitto
TI Possunsuikalekastike
KE Silakkapihvit
TO Kinkkupasta
PE Kokonainen kana
VKO 43
MA Kasvissosekeitto
TI Makaronilaatikko
KE Täytetyt paprikat
TO Italianpata
PE Tattariset porkkanaletut
VKO 44
MA Makkarakeitto
TI Lohipuikot
KE Stroganoff
TO Kanankoivet
PE Kinkkumakaronilaatikko
Viikonloput olen jättänyt auki, kun saatetaan syödä vaikka mummolassa. Mutta noin muutoin viikonloppuisin on usein jotain isotöisempää, kuten lasagnea, kesäkurpitsalasagnea, burgundinpataa... tai sitten jos on menoja, niin jotain nopeaa tai yksinkertaista, kuten burritoja tai uunilohi.
Miten ja millaisia ruokia teillä syödään?
Terkuin
Miima

Kommentit (22)

1/22 | 

Kiva kuulla, että muillakin on ruokalista. Tai no meillä on nyt se lista siellä ovessa, josta mietitään sen viikon ruuat. lista käytäntö on ollut käytössä jo opiskeluajoilta. Kiertävä olikohan viiden viikonlista oli käytössä silloin, kun olin kotona ja varmaan tulee taas käyttöön.

Ruokaan tulee sitä vaihtelevuutta - itse nappaan viikon listaa aina yhden ruuan sieltä kalaosiosta, yhden kanasta, yhden kasviksesta jne. Kurkkaan pakkaseen ja lähden kaupaan : )

Tällä menetelmällähän tulee ihan säästöä ja vähän hukkaan heitettäviä ruoka-aineita.

2/22 | 

Oon todennut, että meillä se lista on oltava, tai muuten menee ihan samojen syömiseksi :D Nimenomaan tuota vaihtelua tulee. Ja ite kans koitan katsoa, että joka viikko olisi yksi kalaruoka, yksi kanaruoka, yksi jauheliharuoka jne...

3/22 | 

Joo, tuntuu että samat ruuat pyörii meillä viikosta toiseen. En tykkää ollenkaan ruuanlaitosta joten yritän päästä siitä hommasta mahd. helpolla ja nopeasti :( Nyt vaikeuksia tuottaa Kuutin mahd. allergiat, nyt mennään pari viikkoa kokonaan ilman kotimaisia viljoja, paitsi kauraa saa syödä. Tuntuu että joka ikisessä ruuassa ja leivässä on vehnää :( ja parin viikon jälkeen jos tuloksia ei tule niin kaikki maitotuotteet myös ruokavaliosta pois, huhheijaa, pelottaa jo nyt!

4/22 | 

Voi että, allergiat ja dieetit on aina ikäviä :( Meillä oli Pinkki pienenä allerginen mm. kotim. viljoille, maidolle, soijalle, isolle osaa hedelmistä, munalle... kyllä siihenkin välttelyyn sitten oppi nopeasti, ja meillehän on esim. makaronilaatikosta jäänyt käyttöön munaton ja maidoton versio, kun se on meistä parempaa :P Tsemppiä teille!!!!

5/22 | 

Hvin pitkälti sama maininki. Sämpylöitä ja pullaa leivoskellaan usein kans. Viikonloppuna muutakin. Mulla on kesällä kalenterissa lista, kun kaikki lapset syö kaksi lämmintä ruokaa kotona. "Normi arkena" neljän ollessa koulussa ja mieskin usein päivät töissä ja syö siellä, ei kotona ole minun lisäksi kuin kaksi syöjää lounaalla. Teenkin päivälliseksi usein sellaista mitä voi seuraavan päivän lounaalla vain lämmittää. Suunnittelen nytkin ruuat viikon päähän,mutten niin tarkkaan kuin kesäsin jolloin tuntuu,että olen aina keittiössä.

6/22 | 

Joo, meilläkin on pyrkimys, että päivällisestä jää aina lounaaksi meille kotonaolijoille (tai ainakin lapsille, itestä ei niin väliä), ei ole aikaa lounasta kokkailla erikseen, jos meinaa ulkoillakin aamulla :)

7/22 | 

No, jos vaikka laittaisit noihin kaikkiin vielä ruokaohjeet niin meillä voitais syödä just tuon listan mukaan :D. Jaa-ah, no, aika paljon se kyllä muutenkin muistuttaa meidän ruokalistaa, paitsi ettei useinkaan olla keittoihmisiä (mulla on vissiin joku lapsuustrauma kun äiti on keittoihminen :D). Niin paitsi lihapullakeitto riisillä on nam (nyt valuu kuola).

Inhoan sen syömisen miettimistä niin paljon että just muutama kuukausi sitten yksi ystävä teki mulle listan minkä mukaan syödään jos en muuta keksi :D. Ja kyllä vaan on helpottanut arkea ja monipuolistanut meidän syömisiä. Paitsi tyttö on vissiin alkanut karppaamaan ja karttaa melkein kaikkea hiilaripitoista nykyisin ja ne vihanneksetkin täytyy vähän piilottaa. Kuuluu toivottavasti ikään ja menee ohi (?).

8/22 | 

Mä olen monta kertaa tätä yrittänyt, mutta aina se lista unohtuu kotiin, ja taas palaan samoihin ruokiin. Taidankin yrittää taas, teinkin jo hiemna mukailtua listaa mitä meillä syödään. Tämä helpottaisi elämää kyllä tosi paljon!

9/22 | 

Ennen tyttöä meillä varmaan syötiin aika usein samoja, helppoja... osittain eineksistä koostuvia ruokia, joihin ei tarvinnu ku lisätä se jauheliha tms. Mut nykyään mietin enemmän mitä teen ja välillä heitän pallon tyystin miehelle, että kattelee jostain kirjasta jotain uutta ja tekee tarpeelliset ostokset. Huomasin, että alkuun kun heitin pallon.. olin kesken miehen ruuanlaiton neuvoja jakamassa.. Sittemmin oon oppinut nauttiin siitä omasta hetkestä kun ei tarvi muuta tehdä ruuan eteen kuin kattaa pöytä :D Yritän yleensä sunnuntaisin tehdä sellaista ruokaa, jota voi lämmittää näin maanantaina.. tai harrastuspäiville kohdistaa sellaisia ruokia jotka tehty edellisenä päivänä ja töistä ku kotiutuu niin muuta kuin lämmittää. Arkena mennään kieltämättä helpolla mutta viikonloppuisin, jotain parempaa, työläämpää :) Jos viitsit niin laita hyviä, helppoja arkiruokien ohjeita tänne! :)

10/22 | 

Heh, en ehkä yhdeltä istumalta ala naputella kaikkia ohjeita :P Ja toisaalta ite teen ruokaa hyvin vapaalla kädellä, että tiedä mitä niistä ohjeistakaan tulisi... Mä olen pyrkinyt siihen, että joka viikko olisi yksi keittoruoka - ihan vaan sen vaihtelun takia. Tosin mun äiti aina sanoo, että mun keitot on enemmän muhennoksia, kun en halua litrakaupalla sitä lientä... Lihapullakeitto riisillä kuulostaa eksoottiselta :D

Minusta tuo lista helpottaa ihan älyttömästi, ei tarvi miettiä syömisiä, muuta kuin sen kerran kuussa kun täyttää uudet ruuat seuraavalle kalenterin sivulle :) Lasten nirsoilut voi olla ohimeneviä tai pitempäänkin pysyviä... ihan miten sattuu milloinkin!

12/22 | 

Mä oon meillä tehnyt aina ruuat ihan täysin - en varmaan osais olla, jos joku toinen tekisi ruuat mun eteen :D Varmasti jos töissä kävisin, niin pitäisi miettiä helppoja ja nopeita ruokia viikolle - mutta kyllähän niitäkin löytyy :)

Olen tainnut ainakin lohipuikot ja tattariset porkkanaletut postata ohjeineen - löytyvät varmastikin ruoka-tunnisteella tuosta oikealta :) Voin aina välillä jonkun ohjeen laittaakin, jos milloin muistan kuvata! :)

13/22 | 

Aivan loistava idea! Mulla nimittäin sama ongelma aina kaupassa käydessä, ei yhtään tiedä mitä sieltä pitäs ostaa. Aina tulee tehtyä niitä samoja. Täytyiskin panostaa tälläiseen!

14/22 | 

Lihapullakeitto riisillä on mun äitin bravuureita (se kyllä kutsuu sitä vihreäksi keitoksi mikä on hyvin hämmentävää vaikka niissä lihapullissa onkin persiljaa)... Mulle tais selvitä vasta aikuisena ettei kaikkien äidit kokkaakaan sitä :D.

15/22 | 

Aivan mahtava idea! Meillä ollaan vielä sillä asteella, että mietitään viikonloppuna ennen kauppaan menoa kauppalistaa ja päädytään aina niihin samoihin tuttuihin ruokiin. Tyttö ja mies ovat todella ronkeleita molemmat ja tytöllä purenta haittaa esim. lihan syömistä niin, että liha meneekin oikeastaan vain ja ainoastaan lihapullissa...

Olisi kiva, jos postailisit useimmin teidän (pienimpien) lasten suosikkiruokaresepteistä. Tykkään ruoanlaitosta, mutta välillä on lievästi sanottuna sellainen tunne, että kaikki on jo niin nähty :D

17/22 | 

Voin noita ruokajuttuja aina välillä laittaa, jos vaan muistaisin ottaa kuvia! Nyt kun jo useampikin pyytänyt, niin on kai se uskottava ;D

19/22 | 

Melkein ahdistavan monipuolista :D. Hih, ei vaan, minusta meillä syödään perusterveellisesti. Jumitun kausittain aina johonkin. Yhteen aikaan syötiin koko ajan linssikeittoa, nyt uunijuureksia. Usein tulee myös tehtyä kukkakaali-parsakaali-porkkana pakasteesta jotain.
En ole syönyt punaista lihaa (tsiisus!) oikeesti, 20 vuoteen. Nyt kanakin on alkanut tökkiä, lohi on kallista ja tonnikalasäilyke ei houkuttele joten papuja pitäisi lisätä nyt listalle. Proteiinia muuten saan päivittäisestä raejuuston ja maustamattoman jogurtin kittaamisesta. Niitä ilman en tule toimeen. :D

20/22 | 

:D
Voi apua, ahdistun ajatuksesta, että pitäisi keksiä monipuolinen ruokalista ilman lihaa! Täältä ei edes saa muuta kalaa kuin lohta, että ihan surkeeta on kalansyöntikin siinä mielessä.. Minäkin syön raejuustoa paljon, vaikken mikään vegetsy olekaan :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla