Alkuun koko asiaan ei tajunnut kiinnittää mitään huomiota. Onhan ihan normaalia, että koulussa kiertää kaikenlaiset pöpöt, ja niinpä varmaankin päiväkoti-altistuksen väliin jättänyt lapsi imuroi herkästi tauteja itseensä? Ainahan on joku flunssa-aalto meneillään, ja ehkäpä allergiataustainen lapsi kehittelee astmaa tai jotain. Jännä vaan, että eskarissa lapsi ei sairastanut ollenkaan, vaikka oli sinne siirtynyt suoraan kotihoidosta. Kesti useamman vuoden tajuta, että sairastelulla oli selvä syklinsä: alkoi syksyllä, helpotti jouluksi, alkoi taas alkuvuodesta, helpotti kesällä. Yskä tuntui olevan lopulta päällä jatkuvasti, ja sitä säestivät flunssat, joita tuli ja meni.

Kun sisäilma-ongelmista alettiin viimein puhua ääneen, oli helppo tajuta, mistä oli kyse. Lapsi oireili koulurakennuksen vuoksi. Miten tuota ei aikaisemmin tajunnut? Jälkikäteen on helppo laskea yksi plus yksi, mutta jälkiviisaushan ei ole viisautta ollenkaan. Yksi kesä koulu sitten remontoitiin osin. Syksyllä odotettiin jännityksellä näkyisikö toimenpiteet missään. Ja kyllä! Lapsi oli terve koko syksyn! Ja kevään! Ei yskää! Vain joku satunnainen pikkuflunssa, joka ei vaatinut poissaoloa, ja keväällä tavanomainen siitepölyallergiakausi. Ero edellisiin vuosiin oli massiivinen. Valtava helpotus lapselle, joka oli kyllästynyt sairastamaan koko ajan. Valtava helpotus vanhemmille, jotka pelkäsivät lapsen terveyden puolesta. Kunnes.

Luokkia yhdistettiin, ja lapsen luokka siirtyi eri rakennukseen. Sivurakennukseen, jota ei ole rempattu. Kun koulua oli käyty kuukausi, ja lapsella oli meneillään jo kolmas lentsu, se ei enää mennyt sattuman piikkiin. Tänä lukuvuonna lapsi on taas sairastanut vähän väliä. Uutta on se, että infektiot aiheuttavat ärhäkkää nenäverenvuotoa. Se oli alkuun lapselle pelottavaa, sittemmin ärsyttävää. Hän ei jaksaisi enää sairastella. Onneksi pian on kesäloma! Valitettavasti vaan sen jälkeen tulee syksy, ja vielä vuodeksi pitäisi palata tuohon kouluun. Kouluun, joka tekee sairaaksi.

Koulu on ihan purkukuntoinen, sen tietävät kaikki, niin koulussa kuin kunnassa. Uusi koulu on suunnitteilla rakentaa, mutta nyt ne tappelee siitä, että minne ja miten. Kunnassa on tehty päätöksiä, ja sitten niistä on tehty valituksia, ja kaikki tämä idiotismi vain lykkää sitä terveen koulun rakentamista. Tällä välin lapset ja koulun henkilökunta jatkavat oireiluaan. Vanhempainyhdistys on vedonnut kuntaan, että koulun rakentamista kiirehdittäisiin, mutta mitään ei tapahdu. Myöskään väistötiloja ei ole suunnitelmissa, sillä suoritetut mittaukset eivät ole hälyttävät. Tämä kaikki vain on täysin ristiriidassa lapsille ja henkilökunnalle tehdyn oirekyselyn kanssa. On ihan uskomatonta, että satojen ihmisten terveyden kanssa tällä lailla pelleillään!

Minä en kyllä tiedä, mitä tässä pitäisi tehdä. Ei tee mieli laittaa lasta kouluun. Lapset ei halua muuttaa muualle. Onko vaan varustauduttava siihen, että lapsi sairastaa vielä seuraavan vuoden, ja toivoa, että yläaste on terve?

Suomessa tuntuu vähän yksi jos toinenkin koulu ja päiväkoti olevan homeongelmainen. Onko teilläpäin terve koulu?

Terkuin

Miima

Kommentit (8)

titti // tittin elämää
1/8 | 

Jos on kaksi koulua niin vaikka matka pitenisi niin vaihtakaa koulua! Tuo on ihan hirveetä. Aikoinaan kestin 4 vuotta tuota kunnes sairaala kutsui vakavan keuhkokuumeen vuoksi. Sitten se toistui parin vuoden päästä. Yläasteelle vaihdoin koulua ja pysyin terveenä. Sitten vuosien päästä sairastuin vuokra-asunnossa. Myöhemmin omassa kodissa ja nyt varakodissakin. Home on aiheuttanut lähipiirissä kamalia oireita pidemmän päälle. Veriarvojen laskua, munuaisongelmia, huonoa diabeteksen hoitotasapainoa kun diabetes on puhjennut homeen takia, lihas ja nivelkipuja sekä autoimmuuni oireita. viimeisimpänä itsellä näön sumentuminen. Ei oo leikin asia :( ja usein päättäjät ei ymmärrä tätä. Kaikki ei koskaan sairastu, mutta yksikin sairastunut ja loppuelämäksi altistunut on liikaa.

Me lopetettiin päivähoito homeen takia. Tehtiin myös valinta eri kouluun, koska toisessa homeongelma, päättäjien mukaan molemmat paikat terveitä vaikka jo nenä kertoo muuta. Järkyttävää :(

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Ei ole toista koulua tässä. Vähän mietin, että onkohan niitä mittauksia edes suoritettu noissa lisärakennuksissa - onhan se päärakennuksen keskikerros vissiin edelleen ihan ok sen rempan jäljiltä, kun tämäkään lapsi ei siellä oireillut, mutta muut kerrokset ja lisärakennukset taitaa olla ihan toinen tarina. Helppohan se päättäjien on päätellä, kun eivät itse ole altistumassa. Veikkaan, että jos jonkun päättäjän oma lapsi olisi tuollaisessa homeloukussa, niin eiköhän jo alkais tapahtua :/ Ihmiset ei valitettavasti näe omaa elinpiiriään laajemmalle, tai ehkä eivät edes halua nähdä.

Hurja tausta on sullakin :( Tsemppiä, ja toivottavasti löydätte sellaisen kodin, jossa sinäkin voit hyvin!

Vierailija
2/8 | 

Meidän 8-vuotias oli neljä vuotta päiväkodissa, missä oli/on sisäilmaongelmia. Viimeiset puolitoista vuotta hänellä oli jatkuvia silmäoireita. Sairastelua oli kyllä tiuhaan, mutta niin se monesti pienillä voi olla terveemmässäkin rakennuksessa. Päiväkodin vaihto ainoaan tietäämäämme ns. terveeseen päiväkotiin neljän kilometrin päähän ei onnistunut edes lääkärintodistuksella, joten ratkaistiin asia niin, että myytiin silloinen asuntomme ja ostimme asunnon terveen koulun alueelta - vaikka se uutena asuinalueena onkin kalliimpi. Terveys meni meillä talouden edelle. Poika on nyt oireeton. Tosin herkistyi ehkä sen verran siellä sisäilmaongelmaisessa päiväkodissa, että nyt on ilmennyt koivu- ja heinäallergia, onneksi kuitenkin aika lievinä toistaiseksi. Meidän poitsun silmäoireet entisessä päiväkodissa hävisivät aina, jos hän oli pois päiväkodista noin 4 - 5 päivää, viikonloppu pois päiväkodista ei ehtinyt kutinaa ja punoitusta poistaa. Toivottavasti teillekin löytyy joku ratkaisu, ennen kuin oireet ja altistuminen pahenevat.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Onpa uskomatonta, että ette saaneet vaihtaa päiväkotia muuta kuin muuttamalla kotia! :O Onneksi lapsi on nyt oireeton! :) Minä en kyllä oikeasti tiedä, mitä tässä pitäisi tehdä, jos ei ala väistötiloja löytymään :(

Pikku-Myy
3/8 | 

Me jouduimme vaihtamaan paikkakuntaa homeisten koulujen takia. Harmitti aikatavalla. Lapsemme sai kiellon lääkäriltä käydä homeista lähikoulua ja kunta korvasi taksikyydin terveeseen kouluun kahdelle homeesta kärsivälle lapselle. Terve koulu lakkautettiin ja muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin paikkakunnan vaihto.
Myös mieheni on homeesta kärsivä. Hän sairastui niin paljon homeisen työpaikan takia, että joutui loppujen lopuksi sairaseläkkeelle eri sairausten vuoksi (jotka siis home aiheutti).
Tästä opittiin se, että sisäilmaongelmien kanssa ei pidä missään nimessä leikkiä!

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Voi miten hurjaa ja kurjaa! :( Miten ne sen terveen koulun lakkautti ja homeisen jättivät toimimaan?? :O Ikävää joutua jättämään kotinsa sairaan koulun takia. Toivottavasti olette nyt kuitenkin sellaisessa paikassa, jossa kaikki voi hyvin!

Kovin monet tuntuu ajattelevan, että nää on jotain henkisiä ongelmia, eikä todellisia ollenkaan :/

Vierailija
4/8 | 

Homeoireet kannattaa ottaa vakavasti. Itse olen ollut "vain" homeisessa päiväkodissa, lukiossa ja nyt kolmannen asteen oppilaitoksessa. Muistoiksi on jäänyt matkaan mm. astma, kroonistunut yskä, krooninen märkimään taipuvainen ihottuma ja sairaskierre yhtääb pidemmiltä läsnäolojaksoilta. Ja loppuviimein olen säästynyt vähällä, vaikka oisin näin alta parikymppisenä mieluiten ilman kaikkia näitä. Jos mahdollisuuksia on välttää altistusta niin kannattaa. Yhden altistuksen jälkeen tulevat altistukset tuovat mukanaan voimakkaampia oireita ja nopeammin.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Samaa mieltä, että pitää ottaa vakavasti. Harmi vaan ettei noi päättäjät ota vakavasti. Nyt oli taannoin info-tilaisuus, jossa eräskin äiti oli hyvin huolissaan oireilevasta lapsestaan, mutta ei oikein voi lähteä vaihtamaan kouluakaan, jos sen seuraavan koulun terveyttä ei voida taata, jolloin koko rumba olisi turhaa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla