Lapsen suusta se totuus tulee? Olen joskus kuullut sivukorvalla, kun pojat ovat keskenään puhuneet miten isin luona on kivempaa. Olkoonkin, että heidät oli juuri painavin sanankääntein kehotettu siivoamaan huoneensa 'tai muuten legot menee arestiin'. Kirpaisee se silti. Sehän sisältää samalla pelottavan ajatuksen, että ehkä se isi onkin kivempi kuin äiti. Ja tuollainen ajatus laukaisee tietty sen syvältä kumpuavan menettämisen pelon, jota jokainen äiti on tuntenut siitä hetkestä lähtien kun se avuton parkuva pikkurääpäle on rinnalle laskettu.

Kyllähän minä tiedän miksi isin luona on kivaa. Siellä syödään roskaruokaa ja herkkuja. Siellä saa vanukasta aamupalaksi. Siellä ei tunneta ruutuaikoja, ja nukkumaanmenoajatkin taitaa olla melko venyvä käsite. Siellä on trampoliini. Siellä käydään joka toinen vkl ja keskiviikkoillat ja ollaan vähän niinkun lomalla.

Kotona minä laitan kotiruokaa, terveellistä kiitos, kasviksia ja täysjyvää. Minusta arkeen ei kuulu herkut, syödään niitä harvoin, karkkipäivä on lauantaina. En osta vanukasta. Ruutuaika on ja nipotan siitä joka ikinen päivä. Arjessa on rutiinit ja aikataulut ja nukkumaanmenoajat. Ja siivoamaankin joutuvat.

Onhan se ymmärrettävää miksi isin luona on kivempaa. Olis kai minustakin! Mutta on se silti epistä! Miksi äiti on aina se kurinpitäjä ja rajojen laittaja, ja iskä on se kiva lepsuilija joka antaa kaikessa periksi? Voisi kai ajatella, että etävanhempi paikkaa erossaoloa kivoilla jutuilla, mutta hommahan oli noin päin jo silloin, kun elettiin ydinperheenä. Mitä olen seuraillut elämää omankin elinpiirin ulkopuolella, asetelma on juuri tämä: äideillä on päävastuu kasvatuksesta ja isillä "kaikesta kivasta". Miksi isä saa napsia lapsista vaan ne kivat osiot, ja äidin vastuulle jää kaikki se ikävä, tylsä ja rutiini?

Voisihan se olla houkuttelevaa heittäytyä ihan iskäksi, skipata kaikki säännöt, ja paistatella lasten suosiossa. Mutta ei - valitsen vaikean tien ja olen äiti. Ehkä ne silti tykkää musta, ainakin joskus!

Terkuin

Miima

P.S. Ja kuitenkin harkitsen sitä riivatun trampoliinin hankkimista...

Kommentit (25)

Ninuli
1/25 | 

Niinpä... tätä tässä olen paljon miettinyt,vielä ollaan ns. Ydinperhe mutta en tiedä kauan. Kunpa vaan se isäkin voisi olla joskus se ikävä osapuoli...

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

No onhan se väärin, jos selkeästi toinen kantaa vastuut ja toinen poimii ne parhaat palat vaan päältä. Tsemppiä - toivottavasti saatte muutettua systeemiä vähän tasa-arvoisemmaksi!

Heidi-Maria
2/25 | 

Juuri näin se menee, äiti pitää kuria ja järjestystä, asettaa rajoja ja huolehtii että lapsista kasvaa kunnon kansalaisia. Laittaa heille terveellistä ja ravitsevaa ruokaa ja mitä saa kiitokseksi? Isän kanssa on kivempaa. Toivo elää että lapset sitten myöhemmin tämän vielä ymmärtävät ja osaavat arvostaa.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Kyllähän sen aikuisena ymmärtää, että lapsi ei ymmärrä, että ei koko ajan voi olla juhlaa ja elää kuin pellossa. Mutta ehkä ne tosiaan sitten myöhemmin osaa arvostaa, toivotaan! :)

Sivusta seurannut
3/25 | 

Kyllä isä pitää myös rajat. Pojilla vaan on tavallaan isin kanssa enemmän yhteisiä juttuja.... Ei siitä kannata katkera olla.

Olenhan minäkin seurannut sivu...
4/25 | 

Itse en lähtisi soimaamaan pelkästään perheen isää (ts. edesmenneen perheen isää) vastuunpakoilusta ja kurinpidon tms. välttelemisestä tai hemmottelusta. Olen ikäväkseni saanut sivusta seurata miten hyvin ylläpidetyt kulissit ovat romahtaneet vaikka perheen isä ei olekaan vältellyt vastuutaan lasten kasvatuksesta ja roskaruokien tarjoilu ei ole ollut missään vaiheessa itsetarkoitus. 

Suomessa on myös huima määrä pariskuntia, joissa naisen olisi syytä katsoa peiliin ja miettiä päätöksiään/valintojaan ennen niiden toimeenpanoa. En halua Miimi millään tavalla kyseenalaistaa Sinun tai muiden arvon ladien tilannetta - ainoastaan tuoda julki, että ei ne asiat ole aina yhtä musta-valkoisia kuin mitä sinä kirjoituksessasi esität.

Onneksi maa kantaa vielä hyviä(kin) eron jälkeen vahvistuneita yh-perheen isejä. Voimia teille miehet tässä feministipropagandaan kaatuneessa maassa! Samassa veneessä ollaan ikävä kyllä... 

Nim. Yksin mennään, kun ei muuksi muutu

Vierailija
6/25 | 

No näinpä juuri... isin kanssa voi tehdä kaikkea kivaa sillä välin kun äiti hokee koko ajan, ettei ehdi nyt pelata tms. Kun pitää ensin laittaa pyykit, tehdä ruoka, auttaa veljeä läksyissä jne.jne Jos äiti kerran kuussa laiskottelee ja erehtyy jättämään kotityö ja rakentelee legoja tuntikaupalla, niin jo on isi naama happamana kun kaikki hommat vaan jätetään ja kämppä on kauheassa kunnossa. Kunnollista ruokaakaan en ole lapsille laittanut, siis kuvitelkaa, ranskalaisia!😨 kyllä ketuttaa niin paljon tuo moralisointi, kun itse paahdan tukkaputkella ja hoidan kaikki asiat ja mies vaan kattoo telkkaria ja tekee kivaa lasten kanssa. Mutta kohta helpottaa, asunto jo katottu ja kohta pääsen muuttamaan lasten kanssa, jipii! Ero on kyllä iso helpotus... tosin meillä siihen liittyy paljon ikävämpiäkin syitä, että ei nyt vain tää äskönen vuodatus, niin onhan se iso helpotus.

Kristiina
7/25 | 

Hmm. Voisiko joskus höllätä.niistä säännöistä? Kirjoitus oli minusta hiukan katkera. Säännöt on ihan hyvästä. Mutta ei niiden tarvitse antaa orjuuttaa. Miehet on kyllä siinä parempia. Ei kai roskaruoka-ateria äidinkään luona silloin tällöin maailmaa kaada. Oikeasti. Sanoo hellyydellä jo isojen lasten äiti

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Mitenkä te nyt luette tän niin huumorintajuttomasti, höh. Noh alleviivattakoon tässä nyt, että ei, en pidä natsikuria, vaan olen valinnut tietyt jutut mistä pidetään kiinni, ja lopuissa voin katsoa vähän läpi sormien. Lasten mielestä olen ihan paras äiti, ja on heillä joskus kiire kotiinkin iskältä. Kyse ei nyt ole mistään katkeruudesta, enkä usko että lapset oikeasti pitää kumpaakaan kotia toista parempana, molemmissa on puolensa. Mutta ärsyttää silti tämä niin usein yleinen asetelma, että isät keskittyy siihen hauskanpitoon ja äideille jää se varsinainen kasvatushomma. Nih.

piia
Liittynyt27.4.2016
8/25 | 

Näin se tuntuu valitettavan usein olevan :/ Leikittelen välillä sellaisella ajatuksella, että antaisin oikeasti kaiken olla, vaikka nyt viikon ajan. En komentaisi, en muistuttaisi, en siivoaisi jälkiä, en välittäisi rutiineista... En kestäisi päivääkään, mutta jos (siis JOS) sillä saisi jonkin rattaan käännähtämään miehen päässä niin ehkä se olisi sen arvoista.

Parikin eronnutta lähipiirin aikuista on maininnut, että isät ovat monesta "pikkuasiasta" sitä mieltä, ettei ole heidän hommansa hoitaa kun lapsi/lapset kuitenkin ovat äidillään suurimman osan ajasta. Tyyliin, että lapsen pitkät kynnet häiritsevät mutta ei ole heidän asiansa leikata. Näen niin punaista.

Oma blogini: On elettävä huolella.

Voit seurata blogiani myös Bloglovin'issa , Facebookissa tai Instagramissa.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Hei tuu kertomaan miten kävi, JOS joskus saat toteutettua tuon suunnitelman! :D

No onpas kyllä jos ei voi kynsiäkään leikata omalta lapselta :O Kyllähän sen toisenkin vanhemman, oli se sitten miten etä-sellainen hyvänsä, pitäisi olla vanhempi lapselleen eikä siirtää kaikkea mikä vaatii jonkinlaista vaivannäköä sille toiselle - oli se sitten pikkuasia tai isompi.

Vahteristonemäntä
9/25 | 

Ymmärrän, mitä tarkoitat ja voin uskoa, miten sinua ottaa päähän. Kahden kodin perheissä kasvatus-/näkemyserot ovat varmasti vielä räikeämpiä, mutta kyllä ydinperheessäkin isä on monesti se kaiken kivan tarjoaja ja äiti rutiineista ja aikatauluista huolehtija - niin pääsääntöisesti meilläkin. Välillä raivostuttaa olla se ilonpilaaja, joka aina tiedottaa muille, että viiden minuutin päästä aletaan sitten korjata leluja, kun iltatoimien aika lähestyy.

Edellä on kommentoitu, että miehet osaavat yleensä ottaa rennommin lasten kanssa, kun taas naiset stressaavat ja nipottavat useammin. Allekirjoitan - mutta toki poikkeuksia löytyy. Itse olen yrittänyt ihan ajatuksen kanssa harjoitella tietynlaista rentoutta - isompien lasten kanssa aikataulutkaan eivät ole niin justiinsa. Mutta kyllä se vaan on niin, että kunnon ruoka (vs. herkut), rutiinit ja päivärytmi ovat lapsille tärkeitä ja niistä on huolehdittava. Näkäisten ja sokerihumalaisten lasten kanssa ei suju mikään.

Mutta kyllä minäkin olisin mieluusti välillä se vanhempi, joka poimii ne rusinat pullasta.

Tsemppiä sulle! :) Ja ei - lapsesi eivät tosiaankaan pidää isää äitiä parempana. Mutta senhän jo tiesitkin.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

No en tiedä ottaako varsinaisesti päähän.. Päätin jo alun alkaen, että mulle ei kuulu se mitä iskän luona tapahtuu (koska kyse on kuitenkin ihan kunnollisesta isästä), ja hyväksyin sen, että meininki on erilainen. Mutta välillä mulla vaan leimahtaa sellainen yleinen harmistuminen, että MIKSI asiat, odotukset ja vaatimukset on niin erilaisia miehillä ja naisilla! Tulee sitten kirjoitettua oman elämän kautta, ja tulkinnat on sitten mitä moninaisempia, huomaan.

Mä opin löysäämään vaatimustasoa kolmannesta lapsesta eteenpäin :D Eron jälkeen piti löysätä vielä melkoinen harppaus, kun ei vaan pysty ite hoitamaan kaikkea mahdollista niin hyvin kuin toivoisi. Eli pitää priorisoida, ja hoitaa hyvin ne asiat mitkä on tärkeitä (esim. hyvä kotiruoka) ja himmata niitä mitkä ei ole niin tärkeitä (kuten se ikkunanpesu...). Ja kyllä mun mielestä arjessa pitää olla joku rakenne, tai homma hajoaa käsiin. Lomalla ollaan sitten lomalla. Mutta onko se reilua, että iskän kanssa ollaan aina lomalla? Kyllä mäkin haluaisin olla lomalla...

titti / Tittin elämää
10/25 | 

Hmm olinko mä ainoa, joka luki tän tekstin pilke silmäkulmassa?

Ja juu! Meillä se menee niin, että lapsi aikoo muuttaa mummulle :D Meillä kyllä molemmat vanhemmat komentaa lapsia ja vaatii samoja asioita. Mutta toki kun itse päivät olen lasten kanssa, niin minä joudun usein enemmän siihen ikävään rooliin. Nyt isommalla pojalla on eteenkin joku "miesten jutut" vaihe ja tykkää jos vaan saa mennä ja tehdä kahdestaan isän kanssa. Siis ihan ne samat asiat, mitä normaalisti tehtäis porukalla tms :)

Se on vaan se taika, et jotkut ruuat maistuu paremmalta muualla kuin kotona (eli teillä nyt vaikka sinun luona). Vaikka se olis sun tekemää, niin isin luona se maistus paremmalle :D Ja meillä on joskus yritetty vedättää, et "Mummukin antaa tehdä sitä ja sitä tai syödä sitä ja tätä" mut kun on sanottu, että meillä on meidän säännöt ja siellä niiden säännöt niin on tyytynyt siihen. Parasta, että ei oo välttämättä ees saanu tehdä mitään tai syödä mitään herkkuja esim just silloin kun väittää :D

http://tittin-elamaa.blogspot.fi

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Ei oo pitkä aika kun luin jostain tutkimuksesta, että isolle osalle ihmisistä on hankalaa tunnistaa sarkasmia - ehkä se on niin.

Meillä on tuon syömisen kanssa kyllä niin päin, että nää ei kauheesti kursaile ilmoittaessaan että äiti tekee parempaa (esim. mummolassa) :D Ja jokaisella ollut hankaluuksia eskarissa laitosruuan hyväksymisessä, mutta vähitellen ovat tottuneet. Eli väittäisin että näille ruoka maistuu parhaalta kotona, mutta varmaan roskaruoka maistuu kaikkialla :D

2 poikaa
11/25 | 

Itselläni on kaverina eronneen pariskunnan molemmat osapuolet, lapsi asuu äidillään, isällä on joka toinen viikonloppu + joinakin iltoina viikossa.

Lapsen isä monesti surkuttelee kun kaikki mitä hän lapsen kanssa tekee esim. vaikka leikkaa ne kynnet niin siitä  tulee sanomista. Ei sitten isää huvita mitään tuollaisia "pieniä" juttuja tehdä kun niistä on kamalat jälkiseuraamukset. Teet jotain tai olet tekemättä.. mikään ei kelpaa. Yritä siinä sitten..

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Jaa-a, en muista osaa sanoa, mutta ite en puutu isän tekemisiin, koska kuten jo sanoin tuolla, on kunnollinen isä. Ei ole tarvetta vääntää mistään asioista lasten isän kanssa, haluan että ollaan sovussa ja sujuvissa väleissä, että lapsilla olisi mahdollisimman helppoa.

Vierailija
12/25 | 

No juu, sarkasmia tai ei, ei pidä yleistää ;) Meillä ihan ydinperhe ja iskä kyllä on jämptimpi ja vaativampi - äiti menisi monesti siitä mistä aita on matalin. Onneksi on isä, niin meilläkin syödään terveellistä ruokaa ja lapset tekee muutakin kuin istuu ruudun ääressä.

Ja ihan pakko kommentoida kirjoitustasi, jota sarkasmiksi luonnehdit. Puhut, että että lapset ovat iskällä ja palaavat kotiin. Ajatteletko kuitenkin alitajuisesti itsekin, että lapset käyvät jossain "lomalla"?

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

No tajuat kai itsekin, että olette se kuuluisa poikkeus sääntöön. Jos tutkimuksetkin tukee sitä, että äiti tekee suurimman osan kotihommista ja lastenkasvatuksesta, niin totta ihmeessä minä nyt voin näin yleistää ;)

Ja totta kai minä puhun omasta kodistani omana kotinani! Ja lapsista ajattelen, että he käyvät isällään. 

Ilona9
13/25 | 

Tsemppiä hyvä-äiti !
Olen kanssasi samaa mieltä ruoka-rajat-asioista :)
Lapset tarvitsevat hyvää ruokaa ha rajoja rakkaudella niin heistä kasvaa hienoja kukkasia tähän maailmaan :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla