Herra Vihreä on nyt 4v7kk. Ja häntä ärrrrrsyttää! Ja toisinaan hän myös inhoo! Välillä molempia yhtä aikaa!

- Äääh, ärrrsyttää käydä pissillä, mä inhoon käydä vessassa!

Ärsyttäviä asioita ovat esimerkiksi:
- syöminen
- ruuan odottaminen
- pukeminen
- riisuminen
- vessassa käyminen
- ulos meno
- ulkona olo
- sisälle tulo
- leikkiminen
- leikin lopettaminen
- pelaaminen
- pelin lopettaminen
- telkkarin katsominen
- telkkarin sulkeminen
- pesulla käyminen
- hampaanharjaus
- nukkumaan meno
- nukkuminen

Joinain päivinä tuntuu kaikki ärsyttävän, toisinaan vai muutama asia. Joskus ärsytys tulee ilmi hyvin toteavalla tyylillä ja ilman tunnelatausta sivulauseessa, joskus taas hyvin painokkaasti ja paatoksella. Välillä ärsyyntyminen on vain verbaalisella tasolla, välillä sitä pitää tehostaa ulvomisella ja krokotiilin kyynelillä. 4 lasta ovat venyttäneet pinnaani sellaisiin mittoihin, että ihan herkästi en enää hermostu, mutta kyllähän jos koko päivä on yhtä jänkäämistä, niin ihan varmasti lopulta jossain vaiheessa napsahtaa! Silloin toimitan ulisija omaan huoneesensa huutamaan ja puhaltelen hetken.

Toisinaan pikku kapinallinen puhisee sellaisia asioita, että äidillä on pokassa pitelemistä. Kieltämisestä voi seurata vaikkapa tällaisia keskusteluja:

- Äiti tästä saat kyllä maksaa!!!
- Selvä, paljonko maksaa?
- No ainakin... ainakin nolla euroa!!!
- Maksan mielelläni, ole hyvä.
- AAAAAARRRRRRGGGHH!!!!

Välillä tietysti mietityttää, että kuinka paljon on kyse ihan vaan iästä, ja mikä osa sitten on reagointia eroon? Tosin tätä samaa oli jo ennen muuttoa, joten lienee siis ikään liittyvää. Mutta totta kai se tuntuu pahemmalta kuulla, että lapsi inhoaa uutta kotia, kuin että hän inhoaa uutta ruokalajia. Vaikka tietääkin, ettei sanoilla varsinaista totuuspohjaa ole, sillä inhoaahan hän joskus karkkia ja keksiäkin...

Muuten nyt kun lapset on olleet mulla tavallista pidemmän pätkän, niin ei ole Vihreätäkään ärrrsyttänyt niin paljon, vaan on ollut ihana iloinen poika. Jollain tasolla ero on myös lähentänyt meitä - hän kun on ollut vähän isin poika. Nyt kun ollaan omalla porukalla, niin hän turvautuu minuun enemmän ja tulee syliin ja halailee myös enemmän kuin ennen.

Ärrrsyttääkö teidän 4-vuotiaita?

Terkuin
Miima

Kommentit (26)

2/26 | 

Meillähän on tunnetust samanikäinen poika. ;) Ei häntä kyllä mikään oikein ärsytä mutta häntä ei sitten taas huvita mikään. "Ei mua huvita lähteä ulos", "Ei mua huvita kattoa telkkaria", "Ei mua huvita leikkiä". Ruuasta ei onneksi valita, paitsi yleensä väittää ettei ole nälkä (mutta syö kyllä kun laitan lautasen eteen) ja joskus se nälkä sitten iskee aina mitä ihmeellisimmillä hetkillä kuten kun pitäisi mennä nukkumaan ja vaikka on syönyt vasta iltapalan...

4/26 | 

Onhan tuo 'ei huvita' sentään vähän kivemmin muotoiltu ilmaus kuin 'ärsyttää' tai 'inhoon' :D
Vihreällä on muuten tuon nälän kanssa sellainen, että puoli tuntia päivällisen jälkeen alkaa jo kysely, milloin on iltapala :O Vaikka olis syönyt ihan hyvin!

5/26 | 

Meillä Eewe jusstä tänään tasan 4v 2kk ja ei vielä ärsytä mikään...ehkä se on tulossa kun lähestymme enemmän viittä vuotta...oliskos näin...vastailin muuten sun haaste 11 vai mikä se oli...

6/26 | 

Voi pientä! Mun 3v7kk Johanneksen mielestä kaikki on epäreilua tai tyhmää. Kuten tänä aamuna: epäreilua kun mun valkoiset pikkarit (bokserit) on pesussa!
....just. Onneksi mustatkin kelpaa. Varmaan sun tulee eron kautta asioita mietittyä, vaikka mallikkaastihan te ootte sen hoitanut, että mahtaako lapset sitä niinkään oirehtia? Sitäpä ei tiedä. Huvittavia ärsytyksen aiheita on kyllä vihreällä. :)

Anonyymi
7/26 | 

Hei!

Itsellä pian 4,5-vuotias poika ja kuvailusi kuulostaa erittäin tutulta. Meillä käytetyimmät ilmaisut ovat "en jaksa" ja "en halua" ja "mä haluan". Lisäksi lähes teinimäinen ilmaisu: "ei kiinnosta". Ja kyllä meilläkin inhotaan ja lisäksi äiti on ihan tyhmä.

Välillä poika on kyllä useamman päivän putkeen hyväntuulisena, mutta sitten iskee taas huonompien päivien putki. Parasta on, kun ne huonot päivät ajoittuvat viikonloppuun... Huonoina päivinä raivarit on ihan yleisiä. Erityisesti silloin, kun pitää lopettaa joku juttu kesken esim. syömisen tai nukkuumaanmenon takia tai jos häviää jossain asiassa. Mutta eiköhän se tästä rauhoitu jossain vaiheessa - ainakin hetkeksi aikaa. Tsemppiä!

Leppoisaa viikonloppua toivoen ja toivotellen, eräs lukijasi :)

8/26 | 

Eipä näistä vaiheista aina tiedä... Vihreällähän ei ollut sitä 3v uhmaa, mutta nyt sitten tällainen vaihe - ei kai ne aina mene ihan oppikirjojen mukaan :D

Kiva, pitääkin käydä tutkailemassa sun vastaukset! :)

9/26 | 

Mä pelkäsin, että just Vihreä menee erosta sekaisin kun seinäkello, kun on ollut isin poikaa ja toisaalta koko ikänsä ollut kotihoidossa ja tiiviisti mun kanssa... että siinä mielessä hyvin vähällä reagoinnilla on päästy ainakin tähän saakka :) Ehkä tää nyt vaan on joki ikävaihe, tai mikä lie, otappa näistä selvää ;)

10/26 | 

Aaah, vertaistukea :D Vihreä on ollut tosiaan nyt hyväntuulinen pidemmän aikaa, mutta tänään on menossa isälleen, ja heti on vähän löytynyt ärsytyksen aiheita - eli varmaankin liittyy näihin siirtymätilanteisiin ja korostuu silloin (samoin kotiin palatessa on ärsyyntyneempi alkuun). Toki joskus muulloinkin...

Kiva kun kommentoit, saa harrastaa sitä enemmänkin ;D Mulle tuleekin leppoisa lapseton viikonloppu! Toivottavasti teilläkin on leppoisat tunnelmat! :)

11/26 | 

Olipa ajankohtainen postaus! Meidän neljävuotiasta joko ällöttää kaikki tai sitten kaikki on tyhmää tai epäreilua. Usein miten käyttää kuitenkin juurikin ilmaisua ällöttää. Välillä tuntuu ettei mikään koskaan ole hyvin. Hyvä tietää, että ikään kuuluva juttu.

12/26 | 

Ihan kuin lapsi olisi oivaltanut, että hän voi olla eri mieltä, ja sitä pitää sitten kokeilla myös asioihin, joista ei oikeasti edes ole eri mieltä :D Jooh, mutta on se tosiaan helpottavaa kuulla, että muillakin on samanlaista, vaikkei toki äksyileviä lapsia kenellekään toivoisi!

21/26 | 

Huomasin just, että on hirveän hyvä, ettei meidän neidin sanavarastoon kaikessa runsaudessaan onneksi ole koskaan kuulunut sana "ärsyttää" :D Muuten tosin kyllä kaikki, varsinkin vielä tuossa iässä oli tylsää, tyhmää tai muuten vain ei kivaa.

Kuuluu siis varmasti ikäänkin tuo kaiken ärsyttäminen, mutta onhan teillä tosiaan elämän kuviot menneet ihan uusiksi ja vihreä on kyllä varmasti sellaisessa iso-pieni -iässä, että ymmärtää jo hyvin asiat, muttei välttämättä vielä osaa käsitellä tunteita kovin laajasti. Mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa, kun iloakin on alkanut näkyä :) Söpö mutrusuu :)

22/26 | 

Niin ei tämä siis jatkuvaa ole! Menee sellaisina kausina, välillä ärsyttää vähän kaikki ja välillä ei ole mitään... Iso-pieni mutrusuuni :)

23/26 | 

Hmm.. Meilläkin ärsyttää pian 4v poikaa ja minua se vasta ärsyttääkin. =)

Ärsyttäviä ovat äiti ja isi jotka määräävät, isoveljet jotka ei aina ota leikkeihin ja pikku-veli joka rikkoo leikit. Koiratkin ovat välillä ärsyttäviä kun ovat tiellä.

Typerää on kuulemma käsien peseminen, pukeminen ja siivoaminen se vasta typerysten hommaa onkin. Ilmeisesti olen itse ärsyttävä ja typerä äiti.

Onneksi hetken päästä onkin taas kaikki hyvin ja herra on taas aurinkoinen.

Meillä on myös kausi. Esim "en voi syödä jauhelikastiketta" murr. Kysyn miksi? "Koska on ruskeaa! Kun kerroin että jälkkäriksi olisi ollut suklaajätskiä jota tosiaan oli meni ruokakin. Poikaa jopa nauratti, eli kokeilua.

Liian kuviollisia sukkia ei tiettyinä päivinä kuulemma voi pukea, tekevät kuulemma jaloille pahaa ja sukat kuulemma pitää pukea ensin pikkareita/boksereita. Samapa tuo.

Ehkäpä tämä tästä tai sitten ei. Herra 10v tänään minulle sanoi että ollaan ärsyttäviä koska emme halua hänelle omaa tietokonetta ostaa vielä. Hmm.. Mitä on tulossa? =)

Mukavaa viikonloppua sinulle!

Tea

24/26 | 

Hih, kuulostaa ihan tutulle ;) Onneksi se ärsy ei tosiaan ole koko aikaa päällä, ja se mikä hetki sitten ärsytti, voikin yhtäkkiä olla kiva juttu! Kausi toisensa perään...

Mukavaa viikonloppua sinnekin! :)

(poistin sen toisen kommentin, jossa sama sisältö, toivottavasti ei haittaa!)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla