Mainitsinkin syksyllä jossain sivulauseessa, että Herra Keltainen varmaan oppii lukemaan ennen eskaria - niin kova kiinnostus oli kirjaimiin, Ekapeliin ja isoveljen Aapiseen. En kuitenkaan olettanut sen käyvän ihan niin nopeasti. Syksyllä tapaili helppoja sanoja ja tavuja, loppuvuodesta osasi muodostaa Ekapelissä annettuja sanoja sekoitetuista kirjaimista. Mietin, että milloin voi sanoa, että lapsi osaa lukea - miten se määritellään. No viimeistään, kun luki maitopurkista virheettä "Kiitos kun valitsit sinivalkoisen Pirkka-tuotteen. Osta työtä Suomeen." ajattelin, että kai tuo nyt osaa jo virallisestikin lukea. Tuota tekstiä kun ei hänelle kukaan ollut lukenut (kun yleensä meillä on toisen merkkistä maitoa). Lukutaidon todentaminen on ollut vähän muutenkin hankalaa, kun lapsi monesti itsenäisesti on jotain lukenut, ja sitten kun häntä on kehunut ja kannustanut lukemaan lisää, niin lopettanut siihen paikkaan "emmä nyt". Ja tietty mummot ja iskä ja kaikki haluaisivat päästä näkemään uutta taitoa, mutta toinen vetäytyy heti kun moista ehdotetaan. Jotkut meistä ei vissiin ole esiintyjiä, tai ainakaan halua pitää melua itsestään? Välillä hän on lukenut isoveljen Aapisesta pitkät pätkät tekstiä sujuvasti, joten on se jo tullut todistettua moneen otteeseen. Pikkukirjaimet on vähän hankalampia, ja pieni L ja iso I tuottaa välillä vähän ihmetystä, mutta Aku Ankat on tulleet nyt tiiviiksi osaksi hänenkin elämäänsä. Aika ihanaa, että sama lehti, jota itsekin pienenä (ja aika paljon isompanakin) luki, vetää nykypäivänäkin lapsia lukemisen pariin. Ekaluokkalainenhan viettää myös tosi paljon aikaa Akkari nenän edessä. Meille tulee myös Aku Ankka Juniori, jossa on vähän helpompaa ja lyhyempää tekstiä. Normi-Akkarissahan on hyvin rikas kieli, ja siksi vähän vaikeakin pienimmille lukijoille.

Nyt vaan mietityttää, että mitenkähän se eskari sitten - onko tylsää, kun osaa jo lukea, ja siellä vasta aletaan harjoitella kirjaimia? Meillä on kaikki kolme isompaa oppineet lukemaan eskarissa, mutta tämä viimeinen nyt sitten oli kiireisempi. Koulussahan jaetaan tasoryhmiin osaamisen mukaan, mutta mitenkähän tuo eskari-puoli? Onko kellään kokemusta siitä että lapsi lukee ennen eskaria - miten meni? 

Terkuin

Miima

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 | 

Meillä poika oppi lukemaan 4-vuotiaana ja eskarissa luki jo aivan täydellisesti. Riippuu hyvin paljon varmaan opettajista turhautuuko.. Meillä oli eskarissa sekä koulussa ihanat opet, jotka jaksoi teettää lapsellamme erilaisia tehtäviä ja hyvin on mennyt tähän asti. Eli hyvin se menee, huomioivat varmasti lapsen tasonsa mukaisesti.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Joo se on kyllä totta, että opettajista riippuu tosi paljon! Kiva kuulla, että teillä on ollut hyvät opettajat! Nyt en vielä tiedä ketä täällä on ensi syksynä eskarissa opettajina - meidän nyk. ekaluokkalaisella oli aivan ihana eskariope, mutta hän siirtyi johonkin kyläkouluun, että harmi :( Toivotaan, että joku kiva on pienimmälläkin ensi syksynä opena!

T
2/12 | 

Mulla eskariopena on joka vuosi ryhmässä joku joka osaa lukea. Hän pääsee usein erityistehtäviin apuopena. Paitsi jos ei halua olla esillä. Kielellisen tietoisuuden harjoitukset ovat hyviä vaikka osaisi lukea. Se kirjainten opettelu on pieni osa eskaria. Uskon että mielekäs eskari tulee kuitenkin. Toivotaan niin.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Luulen minäkin, että viihtyy kyllä eskarissa! Ja onhan siellä toki paaaljon muutakin kuin kirjainten opettelua, mutta tietty sitä aina miettii etukäteen, että mitkä on niitä mahdollisia ongelmakohtia (minä ainakin). Syksyllähän se sitten selviää :)

sufee
3/12 | 

Meillä nyt ekaluokkalainen, alkuvuodesta syntynyt  tyttö oppi lukemaan 4-vuotiaana ja luki täysin sujuvasti ennen eskaria. Lisäksi myös laski yhtä sujuvasti kuin luki ja oppi itsekseen myös kirjoittamaan jo ennen eskariin menoa. Asiaa pohdittiin kovasti meilläkin nimenomaan sen kannalta, tylsistyykö ja turhautuuko tyttö eskarissa ja saako riittävästi haasteita. Huoli eskarissa tylsistymisestä oli täysin turha, tyttö viihtyi eskarissa erinomaisesti, vaikka tehtävät olivatkin kovin helppoja ja hetkessä tehty. Osittain sai myös vaikeampia tehtäviä ja myös erilaisia pieniä "luottamustehtäviä" eskariopelta ja päiväkodin muilta hoitajilta. Meillä suurin anti eskarista oli tytön kypsyminen. Taidollisesti kouluun valmiista lapsesta kasvoi eskarin aikana valmis siihen myös henkisesti ja sosiaalisesti, vieraiden seurassa ujosta ja hiljaisesta kasvoi eskarivuoden aikana reipas ja avoin koululainen-jopa siinä määrin, että kaikenlaista keskipisteenä oloa aina inhonnut tyttö juonsi kevätjuhlan eskarin päättyessä. :D

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Kiva kuulla tällaisia kokemuksia! :) Tulikin just mieleen, että vaikka ne tehtävät oliskin helppoja, niin ylipäänsä sellainen tehtävien tekemisen rutiinihan on hyvä oppia siinä eskarissa ennen koulua. Kotona on kuitenkin tekeminen aina vapaata, joten sekin voi olla mielenkiintoinen ja uusi asia, että tehtäviä ylipäänsä tehdään (edes jollain lailla) säännöllisesti. Meilläkin varmasti eskari on tärkeä vaihe juurikin sellaisen ryhmätoiminnan oppimisen kannalta (kun on kotihoidettu lapsi), vaikka kerhosta onkin tullut kiittävää palautetta reippaudesta ja sosiaalisuudesta - onhan koulussa kuitenkin isommasta porukasta kyse. 

nannaonni
4/12 | 

Vautsi! Toivottavasti eskariope tajuaa pitää tehtävät tarpeeksi haasteellisina :) Meillä esikoinen luki omasta mielestään 5-vuotiaana. Hetken jo oltiin asiasta varmoja kunnes tajuttiin, että ulkomuististahan se niitä kirjoja sanasta sanaan "lukee" :D

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Niin, voihan se olla, ettei se haittaa, että tehtävät on helppoja, kun eskarissa on niin paljon muuta uutta? Toivotaan niin :) Hih, minusta vähän tuntuu, että on meilläkin jonkun lapsen kanssa esiintynyt tuollaista "lukemista" :D

Elina V.
5/12 | 

Minusta esiopetuksen tärkein anti on muu kuin lukeminen ja kirjoittaminen. Uudessa eopsissa painotetaan aivan muita asioita: oppii olemaan ja toimimaan isossa ryhmässä, kuuntelu ja ohjeiden mukainen toimiminen, ajattelun ja omantoiminnan kehittyminen eli oppimaan oppiminen. Joka vuosi ryhmissä on lukijoita, jotka saavat eskarista muita taitoja, kasvavat koululaisiksi Ja kuten oli jo puhetta, paljon riippuu opettajasta ja minusta myös vanhempien yhteistyöstä.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Joo, niin minustakin - eihän eskarin aikana ole edes tarkoitus oppia lukemaan, vaan se tulee sitten ekaluokalla. Mutta totta kai sitä miettii (kun ei tiedä), että miten se menee vaikka just kirjainten opettelussa, jos samassa ryhmässä on lapsi joka ei osaa yhtään kirjainta, ja lapsi joka osaa lukea, ja kaikkea siltä väliltä. Toki turha miettiä tässä vaiheessa - sen näkee sitten syksyllä :)

Kati Ei ihan vielä
7/12 | 

Meillähän neiti oppi lukemaan kans 5-vuotiaana. Eskari oli melko kivuton, koska siellä oli kuitenkin vielä niin paljon vapaata leikkiaikaa. Koulussa tyttö on saanut toimia apuopena ja auttaa kuulemma hienosti sellaisiakin, joilla on lukemisessa vaikeuksia. Toisaalta olen huolissani siitä, että tunne omasta osaamisestaan on nyt tosi vahva, joten motivaatio uuden opetteluun on melko pientä. Tietää kyllä, mihin tulee pisteet ja isot kirjaimet, mutta ei kuulemma ole väliksi käyttää niitä, kun ymmärtää ilmankin. "Ei netissäkään kukaan kirjoita pisteitä tai isoja kirjaimia...." Hmmmm. Kyllä tämä äippä vaan niin tekee ainakin :D Ja onhan siellä koulussa ollut turhautumista näkyvissä monessa kohtaa muutenkin. Osaamista on, mutta "ei mun tarvi, kun Ville-Petterikään ei osaa vielä lukea kunnolla".

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Onko se nyt niin, että kouluahan tässä pitää miettiä, ja eskari menee ihan jees :D No ei. Onko teillä koulussa ollut tason mukaan jakoa ryhmiin? Meillä ekaluokkalaisella on vähän jaettu pienryhmiin, ainakin just lukemisessa, mikä varmaan vähän auttaa, että voivat edetä omalla tasollaan. Toivottavasti teillä neiti saa sopivia haasteita koulussa, ettei ihan turhaudu!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla