Mä olen aina ollut tosi varovainen jalankulkija, ja opettanut lapsillekin etteivät astu sinne suojatielle ennen kuin ovat varmoja siitä että auto pysähtyy. Vasta nyt autokoulussa tajusin, että autoillahan on siis lakiin kirjattu väistämisvelvollisuus! Syy, miksi tätä en ollut aikaisemmin edes tajunnut, on se, että autothan ei koskaan väistä jalankulkijoita! Aloin jopa testaamaan asiaa oikein tietoisesti ennen kuin ajokortin sain: reippaasti yritin pyrkiä suojatielle, koska jalankulkijana se on oikeuteni. Mutta enpä sinne juuri koskaan päässyt, vaan jouduin aina odottelemaan ja etsimään sitä rakosta liikennevirrassa! Äärimmäisen harvinaista on, että autoilija pysähtyy ihan omatoimisesti, kun jalankulkija lähestyy tai on astumassa suojatielle. Jos niin tapahtuu, niin sitähän on ihan ihmeissään! Tämähän on ihan järkyttävää! 

Asiasta kirjoitti elokuussa myös Savon Sanomat, joka kertoi Liikenneturvan suorittamasta seurannasta. Kuopiossa vain joka viides autoilija antoi jalankulkijalle tietä suojatiellä. Joensuussa vain joka kuudes. Mitä ihmettä suomalaiset? Karua luettavaa on myös Liikenneturvan tilastokatsaus: jalankulkijoiden kuolemantapauksista kolmannes tapahtuu suojatiellä, ja jalankulkijoiden loukkaantumisista yli puolet tapahtuu suojatiellä! Ei tunnu kovin suojaiselta tuo suojatie.

Vuonna 2014 alkoi Sinä teet suojatien -kampanja, jonka tarkoituksena on ollut edistää turvallista liikennekäyttäytymistä suojatien yhteydessä. Suojatie ei ole vain maalia asfaltilla, vaan jokainen tiellä liikkuja voi omilla toimillaan edistää liikenneturvallisuutta.  

Itse olen nyt uutena autoilijana yrittänyt kiinnittää erityistä huomiota jalankulkijoihin. Suuri osa noista tallustelijoista on lapsia, jotka on jollekin niitä korvaamattomia. Minä teen suojatien. Tee sinäkin!

Terkuin

Miima

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Ja lapsenahan sitä ei edes tajunnut että ei ne autosta näe välttämättä.. Luotti summissaan että väistää se auto.. Vasta itse ratin takaa tajusi, että ai vitsi, vähänkö tuurilla sitä on tullut mentyä..

Tässä suomen ja ruotsin rajalla kun asuu, niin kylläpä se auto on ruotsin kilvissä miltei aina, jos antaa tilaa kävelijälle suojatiellä..

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Sillon kun minä olin lapsi, niin jankutettiin että katso ensin vasemmalle, sitten oikealle, ja vielä kerran vasemmalle. Jäi kyllä mieleen, ja olen ollut varovainen jalankulkija, mutta nykyään kyllä huomaa, että on lapsia, jotka ei paljon katsele ympärilleen, ja pahimmillaan ajetaan todella kovaa pyörillä tien yli, ja se on oikeesti tosi vaarallista leikkiä!

Suomessa kaivattais vähän asennemuutosta autoilijoille :(

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla