Mulla varmaan taas työttömyys siintelee siellä parin kuukauden päässä. Olen aika pöyristynyt siitä, miten monipuolisesti hallitus on ottanut asiakseen raipata työttömiä. Meinasin vetäistä teet väärään kurkkuun, kun luin uusimman kepityksen:

Työryhmä on saanut lähes valmiiksi muistionsa, jossa ehdotetaan työttömyysturvan leikaamista, jos työtön ei ole ollut tarpeeksi aktiivinen. Työtön voisi menettää yhden päivän tuet kuukaudessa, jos hän ei ole edellisten kolmen kuukauden aikana ollut töissä 18 tunnin ajan tai osallistunut vähintään viiden päivän aikana työvoimapoliittiseen palveluun. (Yle.fi)

Ja sittenhän on tulossa se haastattelu kolmen kuukauden välein karenssin uhalla. Sitä vaan, että minä olin ehkä 3 vuotta työttömänä, enkä kertaakaan käynyt henkilökohtaisesti asioimassa te-toimistossa. Omilla sivuilla luki aina, että te-toimisto ottaa yhteyttä siihen ja siihen päivämäärään mennessä. Mutta eihän ne koskaan soittaneet, vaan päivämäärä siirtyi itsekseen puoli vuotta eteenpäin. Jos ei edes soittamiseen riitä resurssit, niin milläs ne meinaa nyt yhtäkkiä alkaa haastattelemaan joka ikisen työttömän kolmen kuukauden välein? 

Oleellisin kysymys kuitenkin on se, että miten nämä haastattelut ja rangaistukset auttavat työnsaannissa? Elokuussa oli 342 500 työtöntä työnhakijaa. Mol.fi näyttää just nyt, että avoimia työpaikkoja on 15 151. Noistakin iso osa on puhelinmyyntiä ja osa-aikatyötä. Tyhmempikin tajuaa, että nämä luvut ei ihan täsmää. Se on ihan sama kuinka paljon sitä raippaa annetaan, jos niitä työpaikkoja ei ole.

Veikkaisin, että maksaa ihan jonkun verran haastatella kaikki nuo työttömät 4 kertaa vuodessa. Tai ehkä nämä haastattelut työllistää sitten ison joukon työttömiä haastattelijoiksi? Mutta olisko kuitenkin halvempaa tarjota vähän porkkanaa? Siis vaikka että pienikin työkeikka tai pätkä kannattaisi. Ettei työnteosta rangaistaisi helvetinmoisilla byrokratia-sulkeisilla ja tukien menettämisellä. Jos pienimuotoinenkin työnteko kannattaa, niin se kasvattaa aina kokemusta, ja mahdollisuutta poikia uusia työmahdollisuuksia.

Tästä nykyajasta puuttuu inhimillisyys. Tämänkin foorumin keskustelupalstalla vallitsee ajatus, että työttömyys on oma vika. Laskekaa nyt oikeesti tuota matematiikkaa. 

Terkuin

Miima

Kommentit (4)

Kati Ei ihan vielä
1/4 | 

Nimenomaan!

Itsekin ikuisena sijaisena olen kiinnostunut aiheesta. Nykyisessä työpaikassa on menossa yt-neuvottelut ja kuten arvata saattaa, ei sijaisella varmaankaan ole kovin tukevasti jalka oven välissä. Työelämä vain on mennyt todella kummalliseksi. Laatu tai luotettavuus eivät paina enää vaakakupissa niin paljon kuin raha. Kaiken työn pitää tuottaa maksimaalisesti. On myös paljon puhuttu suurten ikäluokkien eläköitymisestä ja uusien työpaikkojen avautumisesta. Omalla alallani suuntaus on ollut kuitenkin se, että eläköityvien tilalle ei otetakaan uusia työntekijöitä, vaan revitään kaikki irti jäljelle jäävien selkänahoista. Mitä siis, jos työttömäksi jäädessä sitä uutta työtä ei löydykään? Jos alan jäteillä menee huonosti, on koulutusta vastaavaa työtä todella vaikea löytää. Järjestelmä ei kannusta ottamaan keikkatyötä vastaan, koska silloin täytyy pahimmassa tapauksessa olla rahattomana pitkälti toista kuukautta... Pitääköhän tähänkin todeta vain, että elämä on.!?

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Tuo on kyllä hoitoalalla aika hurjaa touhua, että jo muutenkin ylikuormittuneita työntekijöitä kuormitetaan entistä enemmän vähentämällä työvoimaa. Mä voisin veikata, että tuottavuus parantuisi, jos työajan pidentämisen sijaan sitä lyhennettäisiin, ja palkattaisiin lisää väkeä. Mutta eihän nyt niin voi tehdä.

Noi päättäjät elää jossain ihme kuplassa vailla minkäänlaista käsitystä reaalimaailmasta. Voisi avartaa vähän ajatuksia, jos eläisivät vaikka edes kuukauden työmarkkinatuella...

mkr59
2/4 | 

Hei, todella hyvin otit kantaa. Kiva, ettei aina kirjoiteta pelkkää höttöä, johon, niin monet bloggarit sortuu. 

Olisipa meidän poliitikoissa yhtä fiksuja naisia, kuin sinä. Mukavaa syksyä.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Kiitti :) Mä en yleensä ota kantaa, koska en yksinkertaisesti jaksa perustella tarpeeksi kattavasti, jotta siitä ei joku pääsisi vänkäämään. Nyt lipsahti, koska olin väsynyt :D Ei ole vielä tullut sotaa kommenttikenttään :D

Mukavaa syksyä sinnekin!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla