Eskari- ja pikkukoululaisena tulee lapsille uusi aluevaltaus: kaverikyläily ilman vanhempaa. Meillä on yleensä nämä vierailut toimineet melko samaan tapaan kuin nyt muutenkin menisi leikit omien kesken. Ei ole tarvinnut paljon puuttua juttuihin. Mutta sitten välillä tulee tällaisia, että pistää miettimään, että mitenhän kuuluisi reagoida.

Meillä kävi tällä viikolla yksi 8-vuotias poika. En muistanut tätä lasta ennen kuin oli vähän aikaa ollut. Ai niin, tää oli tää! Välittömästi ulkovaatteet riisuttuaan kaivoi puhelimen esiin ja alkoi pelata. Ja puhui peli-sitä-peli-tätä-peli-peli-peli. Minusta on ihan ok pelata kaverikyläillessä jonkun aikaa, jos kyse on yhteispelistä, sillä sehän voi olla hyvää sosiaalista ja osallistavaa toimintaa. Mutta isompi osa aikaa mun mielestä pitäisi leikkiä jotain muuta. Meillä kun on ruutuajatkin olemassa, joita pyritään jollain lailla kontrolloimaan.

Noh, pojat pelailivat puhelimillaan, ja jossain vaiheessa kehotin muihin hommiin muutamaankin otteeseen. Omat pojat laittoivat puhelimet pois, mutta tämä vieras jatkoi pelailuaan, jolloin tietysti muutkin liimautuivat hänen puhelimensa ääreen. Alkoi pikkaisen ärsyttää, ja ihmettelin, että miten tässä nyt pitäisi toimia? Olisi mieli tehnyt vähän ärähtää, mutta onko se minun asiani rajoittaa vieraan lapsen ruutuaikaa? Komensin sitten omat lapseni painokkaasti leikkimään muuta, ja he lähtivätkin omaan huoneeseen rakentelemaan Legoilla. Vaan mitä tekee tämä vieras lapsi? No hän jää sohvalle pelaamaan kännykällään. Voisi kai sanoa, että pikkaisen ällistytti - miksi edes tulla kylään, jos ei edes leiki muiden kanssa? Mulle oli hämmentävää jo se, että vieras lapsi ei korvaansa lotkauta - yleensä kun se on niin päin, että ollaan vähän vieraskoreita ja paremmalla käytöksellä vieraassa paikassa. Siinä se poika sitten pelasi kännykällään kunnes äitinsä soitti hänet kotiin.

Ajattelin, että pitää miettiä strategia valmiiksi, jos tämä lapsi vielä tulee kylään. Sanokaas nyt viisaammat miten pienten peliaddiktien kanssa toimitaan?

Terkuin

Miima

Kommentit (21)

Viihdevintiöiden Jenni
1/21 | 

Huh, mitä menoa! Tiedätkö yhtään lapsen vanhempia? Me olemme joidenkin naapuruston vanhempien kanssa jutelleet pelisäännöistä ja yhdenmukaistaneet toimintatapoja, jotta toistenkin lapsia olisi helpompi "komentaa".

Ehkä tuon teillä kyläilleen lapsen vanhemmat eivät ole tulleet ajatelleeksi, että lapsi pelaa myös kotoa poissa ollessaan ja haluaisivat tietää siitä. Tai sitten hän ei saa kotona pelata lainkaan ja tulee teille juuri sen takia :D

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

En tiedä yhtään vanhempia, pojat on keskenään sopineet kyläilystä, ja tää poika on nyt siis kaksi kertaa käynyt meillä (toisinpäin ei ole vierailtu). Vähän kyllä vaikuttaisi ettei tällä tapauksella ole pelaamisessa mitään rajoituksia :/

Myrtti
2/21 | 

Perheessä perheen tavoin. Kun on tultu leikkimään, leikitään. Pelata voi kotona mikäli omat vanhemmat sen sallivat.
Itse olisin korottanut ääntäni.
Seuraavalla kerralla heti vieraan saavuttua ilmoita (ilmoittaisin), ettei teillä pelata kun on vieraita tai vain peliaikoina. Vieras on tullut leikkimään, ei pelamaan yksinään. Piste.

Vierailija
3/21 | 

Oon miettinyt paljon tätä samaa asiaa. Meillä pojat 6 v. ja 7,5v. Suurin osa poikien kavereiden vanhemmista on pelaamisesta samoilla linjoilla, eli hetken voi YHDESSÄ pelata jotain, sitten muihin leikkeihin. Näin toimitaan meilläkin.

Vanhemmalla pojalla on eräs luokkakaveri, jonka luona ei tehdä mitään muuta kuin pelata. Joskus poikani kertonut, että kylään oli tullut toinenkin kaveri, joka sitten oli pelannut pleikkarilla  yhdessä tämän pojan kanssa ja minun lapseni oli katsonut vierestä. Viimeksi poikani oli kaverin luona 2 tuntia ja kaveri oli pelannut tabletilla, yksin sen koko ajan, lapseni oli katsonut vierestä. Äiti oli kyllä kotona, oli yrittänyt saada poikaansa tekemään jotain muuta siinä onnistumatta. Sen jälkeen en ole lastani sinne päästänyt. Olen ehdottanut tälle kaverille, että tulisi meille seuraavaksi, (on kerran käynyt), mutta hän sanoi, ettei halua meille tulla, koska meillä ei saa pelata...

Mielestäni voit kyläilemään tulleelle, vain pelaavalle kaverille sanoa, että meidän kotona ei saa pelata kuin puoli tuntia, voisitko lopettaa ja jos ei lopeta, niin voi mielestäni kauniisti pyytää sitten menemään kotiin. Teidän kotona mennään teidän säännöillä. :)

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Minusta on aika ihmeellistä, jos pienten lasten pelaamista ei millään lailla rajoiteta - onhan se koukuttavaa. Mun mielessä hyvissä peleissä on paljon hyviä puolia, joten pelaamisella on positiivisiakin vaikutuksia, mutta pitää pysyä kohtuudessa.

Ehkä seuraavalla kerralla on helpompi toimia, kun tietää mitä on tulossa ja on valmistautunut ;D

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Joo, olet ihan oikeassa. Täytyy myöntää, että hämmennyksen jälkeen mua kiinnosti vähän katsoa, että mitä tämä jäbä tekee - että tajuaako se ite jossain vaiheessa lopettaa sen pelaamisen, mutta ei se tajunnu. Ens kerralla tulee  sitten sanomista jos sama homma.

Anzi
5/21 | 

Meillä ongelmaa on pyritty ennaltaehkäisemään ja tarvittaessa ratkaisemaan "meidän kodin säännöillä", joita myös vieraaksi saapuvat lapset ovat velvollisia noudattamaan. "Meidän kodin säännöt" on yhdessä lasten kanssa laadittu ja keittiön jääkaapin oveen näkyviin toteutettu. Säännöistä on keskusteltu aina erilaisten tilanteiden vastaantullessa ja vähitellen ne ovat tulleet myös tutuiksi kodissamme vierailevillekin lapsille. Säännöt koostuvat pääasiassa perus käyttäytymis-ohjeistuksista ja peli-ja ruutuaika sopimuksista.

Vierailija
6/21 | 

Samat säännöt kuin omillekin. Jos ei usko niin kehoitus poistua ja ei tarvitse enää kylään tulla. Asiasta voi myös jutella kyläilijän vanhempien kanssa, kertoa kuinka lapsi toimii kylässä. Voihan olla etteivät vanhemmat tiedä ko. asiasta mitään.

Sippura
7/21 | 

Poikani 6v oli eskarikaverillaan n2,5h kylässä eilen. Olivat pelanneet kännykällä koko ajan!! Huh hei. Sit kyselin poitsulta että teittekö mitään muuta kun oli oikein ninjago-legoja ottanut mukaan sinne että voisivat yhdessä leikkiä kun tykkäävät molemmat niistä. Ei olleet tehneet mitään muuta kuin pelaamista vaan. Kuulemma tää poika saa joka päivä pelata niin kauon ku haluaa. Meillä n. tunti peliaikaa joka toinen päivä. Perheestä sanottiin että on kyllä niin mukava poika teillä että on aina tervetullut uudestaan. Mietin vaan ettei kovin monesti kiinnosta poikaa tollaseen kylään päästää..

Vierailija
8/21 | 

Todella surullista tämä nykyajan lasten peliriippuvuus. Tarviiko alakouluikäiset lapset oikeesti omat puhelimet tänä päivänä? Riippuu tietysti perheestä ja muusta miten paljon sitä oikeesti tarvitaan, mutta mietin vain. Ite sain aikanaan oman kännykän 8. luokalla. Miten pelaamista edes voi rajoittaa, jos lapsi huitelee ties missä ja voi tehdä sillä kännykällään mitä lystää. Tiedän tapauksen jossa ekaluokkalainen poika oli ladannut puhelimeensa jonkin pelottavan pelin (väkivaltaisen) ja sitten pelännyt ja itkenyt koko yön eikä kyennyt seuraavana päivänä kouluun.

Sinuna Miima tekisin ensi kerralla niin, että heti selvät säännöt pojalle kun tulee ovesta sisään, että teillä ei pelata kännykällä tms.ja että kotona voit sitten pelata jos siellä on lupa niin tehdä.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Varmaan se puhelin on hyvä olla lapsella olemassa, jos vanhemmat töissä, että saa lapsen kiinni tai lapsi voi soittaa jos joku hätä. Voihan niihin kännyköihin kai jotain lukkoja asetella sisällön suhteen, mutta me ollaan vaan juteltu mitä saa pelata tai katsoa.

Joop, jos tämä kaveri vielä tulee, niin pitää jutella asiasta (ei ole siis mikään vakiokävijä).

Vierailija
9/21 | 

yhden teini pojan äitinä ja kahden 1ja 2lk:n tytön äitinä sanon et poikia tuo pelaaminen varmasti on enemmän kiinnostaa entä tyttöjä. kyläilijöiden täytyisi sopeutua perheen sääntöihin. Jos teillä on peliajat ja pelipäivät niin vieraiden täytyy niitä noudattaa tai sitten voi lähteä kotiin. Meillä on tuosta pelaamisesta jouduttu puhumaan pojan kans. Kun hän oli pienempi niin oli sääntö että muutakin tehdään eikä vain pelata. Nykyisinkin patistan Pojat ulkoileen jos pitkään pelaavat ja meillä ei edelleenkään pelata kuin max 2 tuntia, mutta kyseessä siis jo 13v. Itse olen aika tiukka äiti ja kyllä sanon lasteni kavereille jos jotain aihetta on. Kaikki ovat kyllä ihan uskoneet eikä mitään mutinoita juuri ole kuulunut.

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Meillä teinitytär on enemän snäpissä ja youtubessa yms kuin pelaa. Mutta kännykkä kyllä siis erittäin helposti liimaantuu käteen hänelläkin. Että varmasti ruudut kiinnostaa molempia sukupuolia, sisältö vaan voi olla eri.

Olen ihan samaa mieltä, että talossa talon tavoin!

Vierailija

Juu varmasti ruudut kiinnostaa molempia, mutta oma näkemys on että ainakkaan meidän tytöillä ei kaveri piirissä ole sellaisia jotka tulisivat meille pelaamaakännykällä eivätkä muutenkaan ole kännyköiden orjia. Tulevat leikkimään ja piirteleen ja saattavat kuvata kännyköillä omia leikkejä esim. tehdä petseillä elokuvia. Ainoastaan pojan ja hänen kavereiden kans ollaan näistä ruutu säännöistä jouduttu keskustelemaan ei tyttöjen eikä heidän kavereiden kans.

Vierailija
10/21 | 

Meillä on ollut pelien suhteen aina sääntöjä ajan ja ikärajojen suhteen. Sitten kävikin niin, että poikien kaverit ei tulleet meille kylään kun ei saanut pelata yli 1h eikä meillä ollut k16-pelejä. (Ikää oli lapsilla silloin 10-11v.) Tilanne oli tosi ongelmallinen, en tiennyt mitä pitäisi tehdä. En edelleenkään ostanut k16 pelejä, kavereita ei käynyt, mikä oli pojille hirveän kurjaa, mutta en tässä tullut vastaan. Mitä olisitte itse tehneet tässä tilanteessa? Teinkö väärin? Edelleenkään nämä lapset eivät tee muuta kuin pelaavat, omani mielellään ulkoilisivat ja touhuaisivat, mutta kun luokalla ei ole ollut kuin pelaajia. Lapseni ovat kyllä sosiaalisia ja pidettyjä kavereita, ja yläasteella löytyi sitten kavereita muuhunkin paremmin. Kai sattui huono tuuri kun kaikki olivat luokalla pelimiehiä... onneksi tuo vaihe on ohi! Vielä yksi poika pian kouluun menossa, kunpa hänelle löytyisi paremmin kavereita muuhunkin kuin pelaamiseen!

Miima Väri-epä-suora
Liittynyt29.9.2015

Onpa kurjaa ja hurjaa tuollainen! Mä pidän kans ikärajoista kiinni peleissä (elokuvia k-7 on menty katsomaan 5-vuotiaan kanssa yhdessä). Me on tästä puhuttu lasten kanssa, eikä heillä ole ollut halua kiellettyihin peleihin tutustuakaan. Ovat kyllä kertoneet, miten kaverit ovat pelanneet k-16 ja jopa k-18 pelejä. Mua vähän kyllä ihmetyttää, että miksi vanhemmat antavat jopa eskari-ikäisen pelata tuollaisia pelejä! En itekään todellakaan kaverien takia hankkisi jotain lahtaus-pelejä! Toivottavasti se nyt ei mene tuollaiseksi kuin teillä!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Sarkasmiin taipuvainen 4 lapsen äiti Miima pyörittää yhden aikuisen voimin lapsiarkea, lohtushoppailee pihisti, sinkkuilee, sisustaa Ikealla, kokeilee keittiössä ja sen sellaista. Niin joo, ja kirjoittaa niistä ja ihan mistä sattuu tänne blogiin.

Seuraa somessa
Facebook

Ota yhteyttä bloggariin
variepasuora@gmail.com

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö tämän blogin kanssa? Ota yhteyttä Sanoma Lifestylen mediamyyntiin!

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2016
2015
2014
2013
2012

Kategoriat

Sisältö jatkuu mainoksen alla