Kirjoitukset avainsanalla imetysmyönteisyys

Ensimmäisiä syöttöhetkiä

"Mistreated, misplaced, misunderstood
Miss "No way, it's all good", it didn't slow me down
Mistaken, always second guessing, underestimated
Look, I'm still around"

- P!nk, F**kin´perfect 

 

 

Aikamoinen kohu pyörii taas imetyksen ympärillä. Ajatelkaa, että lapsen ruokkimisesta on saatu aikaan sellainen vouhkaaminen, että nytkin moni imetyksen kanssa kipuileva äiti miettii, että onko tässä imetyksessä mitään järkeä. Äiti on äidille susi tai lähinnä joku haaskalintu, ja se on kyllä todella surullista. Ihmiset, kun kaipaisivat avoimuutta imetykseen, mutta meilläpä sen sijaan somessa yritetään julkisesti ryvettää ihmistä, joka on onnistunut rakentamaan omalle perheelleen sopivan tavan imetykseen, ja on riittävän rohkea puhumaan asioista avoimesti. Ei hyvä. Ei yhtään hyvä.

 

Mä aion osaltani edistää imetystä, ja olen aivan varma, että jo pelkästään minä pystyn edistämään imetystä enemmän kuin yksikään muita arvosteleva imetysvouhkaaja. Ei maailmaa muuteta loukkaamalla toista. Maailmaa muutetaan katsomalla peiliin, ja miettimällä, että mitä minä itse voisin tehdä toisin.

 

Milloin imetyksestä tuli ase, jonka kanssa voi hyökätä toisen äidin kimppuun?

Imetykseen alkaa liittyä voimakkaita stigmoja, kun imetyksen puolesta puhuvat äidit jakelevat kärkkäitä mielipiteitä ja  arvostelua henkilökohtaisuuksista empaattisuuden ja tukemisen sijaan. Siinä joku äiti luopuu paska äiti-fiiliksissään koko imetyksestä. Imetys on yksi maailman luonnollisimmista asioista, ja moni äiti luopuu koko ajatuksesta ehkä jo ensimmäisen epäonnistumisen kohdalla, kun ei arvostelun pelossa uskalla pyytää apua. Ja olen aivan varma, että yksikään ei äiti selviä ilman epäonnistumisen tunnetta imetyksestä. Ei vaikka kaikki menisi hyvin. Minkä ihmeen takia me halutaan lisätä toisen taakkaa? Kukaan meistä ei ole tätä tonttia hoitanut niin hyvin, että olisi varaa arvostella toisen imetystä tai imettämättä jättämisiä, tai ylipäätään mitään toisten valintoja.

 

Meidän äitien pitäisi olla samalla puolella tässä, ja tukea toisiamme! Imetysvouhkaamisenkin perimmäinen tarkoitus kuitenkin lienee imetyksen edistäminen, ja tämä ei kyllä ole keino sitä edistää. Nytkin joku imettävä äiti itku silmässä ruoskii itseään sen vuoksi, että on antanut vauvalle korviketta, ja voitte vain kuvitella miten tällainen keskustelu imetyksen ympärillä musertaa sen äidin itsetunnon pieniin palasiin. Me jokainen äiti jaetaan se riittämättömyyden tunne, ja yksikin ruma sana voi olla jollekin liikaa, kun tilanne on herkkä. Yksikään ruma sana ei edistä imetystä tai lisää imetysmyönteisyyttä yhdenkään maitotipan verran.

 

Miksei myös imetys voisi olla avoimesti yksilöllistä? Että jokainen äiti ja perhe voisi hyvällä omalla tunnolla rakentaa jokaisen äidin ja perheen elämäntilanteeseen sopivan tavan imettää ja ruokkia lapsi.

 

Jatkuvasti kaikkialla puhutaan, kuinka tärkeää yksilöllisyys on, ja kuinka merkityksellistä on, että ihmiset saa elää oman näköistä elämää. Yksilöllisyys näkyy jokaisen perheen arjessa ja valinnoissa ja kaikki palvelutkin rakentuvat hiljalleen yksilöllisten tarpeiden pohjalta. Miksei myös imetys voisi olla yksilöllistä? Että jokainen äiti ja perhe voisi hyvällä omalla tunnolla rakentaa jokaisen äidin ja perheen elämäntilanteeseen sopivan tavan imettää ja ruokkia lapsi. Jokainen saisi ihan rauhassa rakentaa oman näköisen imetysmatkan.

Mun oli pakko miettiä (ja kipuilla) meidän elämään sopiva keino imettää, ja se oli täyspumppaus. Meidän vauva oli elämänsä ensimmäiset viikot sairaalassa teho-osastolla hengityskoneessa, ja monta viikkoa sairaalassa. Maidot meni nenämahaletkun kautta, kun ei lapsi sydänvian vuoksi jaksanut imeä. Siinä ei napata vauvaa kainaloon ja tuupata tissiä suuhun,vaikka kuinka haluaisi. Ja voin kertoa, että keho ja joka ikinen hormooni kipeästi halusi. Niin kipeästi, että jokainen imetykseen liittyvä ajatuskin satutti. Muistan kuinka itkin, kun jouduin antamaan maitoa pullosta muiden nähden, koska pelkäsin muiden äitien arvostelua pienen vauvan pulloruokinnasta. Olisin halunnut kovaan ääneen huutaa, ja kertoa meidän tarinan, ja sen, että vauva saa pullosta pumpattua maitoa, ettei kukaan vaan luulisi, että juotan vauvalle korviketta. Minä, joka en koskaan ole kokenut tarpeelliseksi arvostella ketään, yhtäkkiä hormoonihöyryissäni pelkäsinkin muiden arvostelua, ja huonommuuden tunnetta. Olisin hajonnut jos joku olisi kommentoinut tahattomasti pulloruokintaa. Ainahan me ei tiedetä toisen syitä imettää tai olla imettämättä.

 

Mun esikoispojan imetys oli varmaan sellainen perinteinen oppikirja imetys. Vauva haukkasi tissistä kiinni jo synnytyssalissa ja aikanaan irrotti otteensa, kun päätti, että tissihommiin palataan ehkä sitten 15 vuoden kuluttua uudelleen. Kuopusta ei paljon synnytyssalissa näkynyt, kun hengissäsäilyminen oli tissiä tärkeämpi agenda.

 

Miedän tissihommat ei lopulta koskaan onnistunut. Syitä siihen oli monia, mutta ei niillä oikeastaan ole enää väliä. Se oli meidän näköinen imetys. Kirjoitinkin siitä jo aikaisemmin blogiini, joten käy lukemassa!

 

Mun näköinen imetys


Mun esikoisen imetys oli varmaan sellainen perinteinen oppikirjan esimerkki imetyksestä. Vauva haukkasi tissistä kiinni jo synnytyssalissa ja aikanaan irrotti otteensa, kun päätti, että tissihommiin palataan ehkä sitten 15 vuoden kuluttua uudelleen. Aina välillä mä kirosin vittusaatanaperkelettä, ja päätin, että imetys loppuu nyt tähän hetkeen, mutta jatkoin imetystä pienen jäähdyttelyn ja kunnon unien jälkeen. Itkin väsymystä ja rintaraivareita ja välillä ihan vaan ilman mitään syytä, mutta rakastin imetystä joka solulla.

 

Kuopusta ei paljon synnytyssalissa näkynyt, kun hengissäsäilyminen oli tissiä tärkeämpi agenda. Samantien oli selvää, että tämä imetys olisi ihan eri näköinen. Tissimaidot meni letkutettuna ja pullosta, ja se imetyspettymyksen työstäminen on mulla edelleen työn alla. Vauva sai synnyttyään luovutettua äidinmaitoa, ja mun maidotkin aika pian jouduttiin vahventamaan korvikejauheella, että pieniruokainen vauva kasvaisi. Mutta tiedättekö mitä. Mä koen silti täysimettäneeni tuon lapsen lähemmäs vuoden ikään, ja mulle on ihan sama, mitä muut siitä ajattelee tai täyttyykö meidän imetyksessä täysimetyksen kriteerit vai ei. Mun oma kokemus on tärkeämpi. Me rakennettiin meidän näköinen imetys, ja se oli arvokasta.

 

Mä aion osaltani edistää imetystä, ja olen aivan varma, että jo pelkästään minä pystyn edistämään imetystä enemmän kuin yksikään muita arvosteleva imetysvouhkaaja. Ei maailmaa muuteta loukkaamalla toista. Maailmaa muutetaan katsomalla peiliin, ja miettimällä, että mitä minä itse voisin tehdä toisin. Hyvä kantaa aina paljon pidemmälle. 

 

Alla olevassa kuvassa näet äidin, joka oli juuri saanut ensimmäistä kertaa vauvansa syliin ihotusten, ja kokeilemaan imetystä. Takana oli yksi avosydänleikkaus, ja pelko lapsen menettämisestä. Nenämahaletku siellä kuvassa vilahtaa eikä tuolla pienellä ihmisellä ollut minkäänlaista hajua tissihommista, mutta se oli silti ihanaa. Siinä me onnellisena tuijoteltiin toisiamme. Kuvassa oleva äiti ei vielä tiennyt, millainen imetyspettymys olisi edessä.

 

 

Mitä sä haluat siinä äidinmaidossa (tai korvikkeen seassa) lapsellesi antaa? Annatko lapselle maidon seassa luvan, että jos itsellä on huono itsetunto, niin on ihan ok arvostella muita ja viljellä vihapuhetta, vai meneekö sun syöttämän maidon mukana avaimet hyvään itsetuntoon, jonka turvin ne lapset uskaltaa elää itsensä näköistä elämää, ja jeesata muita tavoittelemaan samaa. Mun ei tarvi hetkeäkään miettiä vastausta tähän. Itse asiassa ensimmäistä kertaa tunnen todellista ylpeyttä meidän yksilöllisestä ja meidän näköisestä imetyksestä!

 

Millainen on/oli sun oman näköinen imetys? Kerro oma tarinasi, ja jaa se somessa  #omannäköinenimetys

 

"Pretty, pretty please, don't you ever ever feel
Like you're less than fuckin' perfect
Pretty pretty please, if you ever, ever feel like you're nothing
You're fuckin' perfect to me!"

- P!nk, F**kin´perfect 

 

LUE MYÖS 

Parisuhde voimavarana kriisin keskellä, mutta entä sitten, kun myrsky laantuu ja pitää opetella parisuhde uudestaan

 

Olen kiitollinen, että lapseni on hengissä - Saanko enää valittaa tai hermostua mistään?

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Esikoisen kohdalla taistelin hampaat irvessä (kirjaimellisesti) imetyksen puolesta vaikka oli painonnousun ja maidonnousun ja tukosten ja tulehdusten kanssa ongelmia. Oli mulle älyttömän tärkeää että imetys onnistuisi koska synnytys epäonnistui. Vuoden imetin, oi ihanaa ja kamalaa mutta niin ylpeä olin kun jaksoin.
Kuopuksen imetystä odotin innolla ja se alkoikin hyvin. Jopa ahdisti kun vauva roikkui rinnassa koko ajan. Kunnes mun painajaiseni kävivät toteen ja vauvalla todettiin äärimmäisen harvinainen parantumaton sairaus. Yritin imettää pientä sairaalassa ennen diagnoosia vaikkei jaksanut syödä ja maito ei pysynyt sisällä kunnes piti antaa ravinto suonensisäisesti. Pumppasin ja itkin ja pumppasin lisää sairaalan pakkaseen, toiveena päästä vielä joskus kotiin ja jatkaa imetystä mutta lääkärit eivät antaneet luvanneet sitä että äidinmaitoa voitaisiin antaa enää. Lapseni on siitä lähtien elänyt ja kasvanut erityiskorvikkeella. Sairaalassa pumppaamani maidot ovat vieläkin kotipakastimessa koska en pysty heittämään niitä pois romahtamatta. Liian kauan olin itkevän vauvani vieressä joka ei ymmärtänyt miksen anna maitoa. Sitä tuskaa ei voi ymmärtää kuin äiti jolle imetys on ollut tärkeää.

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Sun syöttämän maidon mukana on mennyt lapselle rakkauden lisäksi sitkeyttä ja päättäväisyyttä ❤️ Mä jaan tuskan, vaikka meidän kokemukset on erilaisia.
Sulla on kaksi erilaista, mutta arvokasta imetystarinaa. Voit olla ylpeä. Haavat vuotaa vielä, mutta kanna arpesi ylpeydellä, kun sen aika on. Ja hei tässä vinkkivitonen! Lähetä tilkka maitoa tänne, ja teetä itsellesi kaunis äidonmaitokoru muistoksi hienosta duunista, jonka teit. Sen pumppaamisen tuskan mä todella jaan. Se on ihan hullua hommaa se.
Ja siis se linkki, https://jasmindesign.fi/pages/am-koru-info

Aurinkoa syksyyn ja kaunis kiitos sun kommentista ❤️

Heidi

Vierailija
2/4 | 

Olen seurannut imetyksen tuki ry:n facepalstaa ihan pöyristyneenä. Omat imetykset on sujuneet hyvin, minulla ei ole mitään henkilökohtaista syytä siis ärsyyntyä tai ottaa itseeni kommenteista. Mutta se hullujen äiti-ihmisten määrä ja paatos silti ihmetyttää. Imetykseen suhtaudutaan niin fanaattisesti, täysimetys on pilalla jos vauva pääsee imeskelemään kurkkkutikkua, ihan sama jos vauvan paino ei kuukaudessa nouse yhtään kunhan ei saa korviketta jne jne. Yhteen julkisuuden henkilöön kohdistunut joukkolynkkaus oli ihan käsittämätöntä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Äiti pumppaa, vauva tsemppaa :)

Imetys ei aina ole maailman helpoin ja luontaisin asia, ja syitä siihen löytyy monia. Pääasia luonnollisesti on, että vauva saa ravintoa menee ne eväät sen lapsen sisään sitten tissistä, pullosta, nenämahaletkusta, iv-nesteinä tai peg-napin kautta. Piste. Tämä ei ole mielipidekirjoitus siitä, että kenen lapsi sai korviketta jo sairaalassa, ja ketä imetettiin kouluikään asti. Tämä on meidän tarina siitä, kun imetys ei sujunut niin kuin minä vaaleanpunaisessa vauvakuplassani ajattelin. 

Siinä sydän särkyy, kun vauva viedään pois heti, kun ensimmäiset itkut kajahtaa maailmaan etkä saa vauvaa paidan alle, tai edes mahdollisuutta kokeilla imettää niitä ensimmäisiä megahypersupertippoja, mistä niin kovasti vouhkataan


Olin jo raskausaikana yrittänyt henkisesti valmistautua siihen, että vauvan vaikean sydänvian imettäminen ei välttämättä tulisi onnistumaan. Siinä sydän särkyy, kun vauva viedään pois heti, kun ensimmäiset itkut kajahtaa maailmaan etkä saa vauvaa paidan alle, tai edes mahdollisuutta kokeilla imettää niitä ensimmäisiä megahypersupertippoja, mistä niin kovasti vouhkataan. Et, vaikka nyt jos koskaan olisit halunnut, että vauva saisi matkaansa kaikki mahdolliset supertipat ja - voimat.

Kuuntelin youtubesta vauvojen itkua, jos se olisi auttanut maidon nousuun, ja mietin, että miltähän se oman vauvan ääni kuulostaa

Jossain vaiheessa synnytyksen jälkeen joku tuuppasi käteen imetysesitteen, käsinlypsyohjeet sekä pienen ruiskun ja näytetuubin jostain nännirasvasta. Kehoitettiin lypsämään 8-12 kertaa vuorokaudessa, myös öisin. Laitoin kolmen tunnin välein kellon hälyttämään, ja kolmen tunnin välein itkin, kun en saanut käsin tiristettyä tipan tippaa. Kuuntelin Youtubesta vauvojen itkua, jos se olisi auttanut maidon nousuun, ja mietin, että miltähän se oman vauvan ääni kuulostaa.


Vastasyntyneiden teho-osastolla hoitaja toi minulle sähköisen pumpun, ja neuvoi sen käytössä (ihana Hely!). Katselin vauvaani, joka on letkujen ja piippaavien laitteiden peitossa. En nähnyt edes hänen kasvojaan, kun hengittämisen apulaite on hänen naamallaan. Saan kuitenkin pienen lirun maitoa pullon pohjalle ja iloitsin siitä. Hoitaja antoi sen vauvalle ruiskulla. Itse en uskaltanut antaa, koska kaikki näytti ja tuntui niin pelottavalta.

Ilmeisesti vauvattomat äidit eivät kuulu osastoilla imetysmyönteisen sairaalan ohjauksen piiriin

Vuodeosastolta en saanut mitään apua pumppaukseen tai lypsämiseen, vaikka pyysin useamman kerran. Ilmeisesti vauvattomat äidit eivät kuulu osastolla imetysmyönteisen sairaalan ohjauksen piiriin.

Myöhemmin vauva siirtyy Naistenklinikalta Lastenklinikan teho-osastolle. Saan tiristettyä maitoa päivä päivältä pikkuisen enemmän, mutta vauva sai silti luovutettua maitoa, koska omat maidot ei millään riitäneet. Tuntui pahalta, että joku toinen hoiti mun vauvan, ja jonkun toisen äidin maito myös ruokki hänet. Olen tästä kaikesta äärimmäisen kiitollinen, ja myöhemmin luovutin itsekin maitoa vastasyntyneille, mutta pahalta se tuntui, kun ei voinut itse tehdä mitään. 

maidon pumppaaminen oli ainoa konkreettinen asia, mitä pystyin tekemään vauvani eteen silloin, kun vauva makasi hengityskoneessa teholla. 

Minut kotiutettiin sairaalasta, ja siirryimme Mäkkäritaloon majailemaan. Mies haki meidän omasta keskussairaalasta lainaan tuplapumpun (kiitos Kanta-Hämeen keskussairaala pitkästä pumppulainasta!!), ja se kyllä pelasti täyspumppaukseen aloituksen, sillä silloisen Lastenklinikan rintapumppuhuoneesta oli lähes aina rintapumpun osat loppu eikä siellä käytännössä päässyt pumppaamaan. Mielestäni se kertoo jotakin pumppauksen arvostamisesta, vaikka maidon pumppaaminen oli ainoa konkreettinen asia, mitä pystyin tekemään vauvani eteen silloin, kun vauva makasi hengityskoneessa teholla.

Rintapumppuhuoneen toiminta ei koskaan parantunut lukuisista palautteista ja puhelinsoitoista huolimatta. Imetysmyönteisyys ei näyttänyt ulottuvan täyspumppaaviin äitiin asti. 

Teho-osastolta pyysin, että saisin vauvan käyttämän lämpöpeiton lainaan, jos sen tuoksuttelu nostattaisi maitoa. Sain peiton lainaan, ja jatkoin pumppausta mäkkäritalolla peitto jalkojeni päällä, ja öisin nukuin peitto kainalossa. Eihän se yhtään vauvalle tuoksunut, mutta se riitti paniikissa olevalle äidille, jonka lapsi makasi teholla. Edelleen se peitto on mulla tallessa.  

Naistenpäivän kunniaksi sain ensimmäistä kertaa mun vauvan rinnalle. Ei tuolla pienellä ollut mitään hajua, mitä sille tissille pitäisi tehdä, mutta siinä me onnellisina tuijoteltiin toisiamme. 

Tuli päivä, kun lääkäri ehdotti, että saisin seuraavana päivänä kokeilla imetystä jos vauvan vointi pysyisi tasaisena. Minua itketti taas, mutta tällä kertaa onnesta. Naistenpäivän kunniaksi sain ensimmäistä kertaa mun vauvan rinnalle. Ei tuolla pienellä ollut mitään hajua, mitä sille tissille pitäisi tehdä, mutta siinä me onnellisina tuijoteltiin toisiamme. 

Osastolla hoitajien ajatukset imetyksestä vaihtelivat. Yksi sanoi, että vain kerran päivässä voi kokeilla vauvaa rinnalle, ja toinen oli sitä mieltä, että aina voi tarjota tissiä ennenkuin antaa pullosta, tai laittaa maidot nenämahaletkuun. Yksi piti tärkeämpänä rinnalle oppimista, toisen mielestä pullosta syöminen on tärkeintä, koska se rasittaa vauvaa vähiten. Paniikissa oleva äiti, joka pelkää vauvansa kuolevan, ei uskalla itse tehdä mitään ratkaisuja.

Yhteistä kaikille hoitajille (yhtä lukuunottamatta) kuitenkin oli se, ettei imetysyrityksissä autettu. Pyysin apua, kun näin, ettei vauvan imuote ollut ihan priimaa. Ainoa apu, mitä sain oli se, että hoitaja katsoi vierestä, kun minä ahdistuneena yritin saada tissin sen vauvan suuhun. "Kyllä se siitä", sanottiin. Mutta ei se siitä. Ei, vaikka kuinka yritin. Vauva vaan lupsutteli tissiä, ja tuijotteli silmiin. Nälissään se huusi niin, että kitapurjeet lepatti, jos pullon sijaan tarjosi tissiä. Ja minä itkin ja pumppasin. Itkin ja pumppasin. Itkin ja pumppasin. Jokainen epävarmuus ja epäonnistuminen vahvisti mun tunnetta siitä kuinka epäonnistunut olen äitinä ja naisena, kun en onnistu edes imetyksessä.

Pyysin apua imetystukiäideiltä. Pyysin apua neuvolasta. Ehdotin paikalliseen imetystukiryhmään, että pumppauksen liittyvät asiat voisi olla jonkun tapaamiskerran aiheena. 

Ja sitten yhtäkkiä tulikin aika lähteä kotiin. Nenämahaletkun kanssa me lähdettiin opettelemaan arkea pikkuisen sydänvauvan kanssa. Yritin imettää, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta tilanne pysyi samana. Vauva joko lupsutteli, tai sitten karjui naama punaisena (tai no sydänvian vuoksi naama sinisenä).

Pyysin apua imetystukiäideiltä. Pyysin apua neuvolasta. Ehdotin paikalliseen imetystukiryhmään, että pumppauksen liittyvät asiat voisi olla jonkun tapaamiskerran aiheena. Pyysin apua vaikka mistä, mutta kaikkialta vain tsempattiin. "Kyllä se siitä. Hienoa, että jaksat tuossa tilanteessa vielä pumpata". Imetyspoliklinikalla (jonne itse hakeuduin) kätilö toisella tapaamisella viimein totesi, ettei imetys todennäköisesti tule enää onnistumaan. En halunnut mitään muuta niin paljon kuin imettää sitä mun täydellistä ihanan tuoksuista vauvaa. Mikä vika minussa on? 

Jokainen täyspumpannut nainen ansaitsisi mitalin. 

Nyt meillä on puolitoista vuotias taapero. Hän ei koskaan oppinut rintaa syömään, mutta jostain ihmeestä minä revin ne voimat ja järjenrippeet, että pumppasin hänelle maidot reilun vuoden ajan. 

Jokainen täyspumpannut nainen ansaitsisi mitalin. Pumppaaminen ihan hiton iso ja yksinäinen duuni ajallisesti, fyysisesti ja varsinkin henkisestikin. Itse olin todella pettynyt siihen, että pumppaukseen ei saanut mitään tukea tai ohjausta. Facebookin Mamman maitopulloryhmä ja miehen pyörittämä tiskirumba pelasti PALJON! 

Sellaisessa tilanteessa, kun vauva makaa hengityskoneessa teholla, on saatava hyvällä omallatunnolla unohtaa imettäminen ilman, että kukaan painostaa tai arvostelee. 

Toivoisin, että imetyksestä ja imetysmyönteisyydestä puhuttaessa huomioitaisiin paremmin myös ne äidit ja vauvat, joiden alku on meidän tarinan kaltainen. Sellaisessa tilanteessa, kun vauva makaa hengityskoneessa teholla, on saatava hyvällä omallatunnolla unohtaa imettäminen ilman, että kukaan painostaa tai arvostelee. Jos äiti kuitenkin haluaa imettää ja ryhtyä  tähän pumppaamisrumbaan, niin tukea pitää olla saatavilla! Imetys on ihan kiistattomasti terveydellisesti merkittävä asia, joten jokainen pumpattu maitotippa on tärkeä.

Jokainen nainen, joka synnyttää sairaan tai vammaisen lapsen käy varmasti läpi sen tuskan, ettei omassa kehossa kasvanut tervettä lasta. Imetyspettymys oli ainakin minulle valtava epäonnistumisen kokemus, jota kannan mukanani pitkään, ja myös silloin, kun näen onnellisen imettävän äidin.

Voin henkilökohtaisesti kertoa, että leikkipuistossa ja Puuhamaassa pumppaava äiti saa osakseen paljon enemmän epäileviä katseita kuin äiti, joka imettää.

Mitä imetysmyönteisyys sinulle tarkoittaa? Onko se muutakin kuin julkisella paikalla hyväksytty imettäminen? Odotan sitä aikaa, kun julkisesti pumppaava äiti saisi yhtä suuren positiivisen huomion kuin julkisesti imettävä äiti. Voin henkilökohtaisesti kertoa, että leikkipuistossa ja Puuhamaassa pumppaava äiti saa osakseen paljon enemmän epäileviä katseita kuin äiti, joka imettää. Ei tee mieli pumpata. 

Instagramista hain kuvia hästägillä imetysmyönteisyys, ja sain läjän imetyskuvia ja vain kaksi kuvaa, mitkä liittyivät täyspumppaukseen, ja nekin olivat minun laittamia. Pienistä puroista ne järvetkin eikö?

Tällä kertaa linkitetty biisi ei liity millään tavalla yhtään mihinkään, mutta toivottavasti se auttaa siihen hetkeen, kun sun tekisi mieli heittää se rintapumppu seinään tai päin puolisoa, ja nakella jokainen rintapumpun osa yksitellen parvekkeelta alas. I feel You! Sopii tämä moneen muuhunkin vitutukseen!

 

"You best get to where you're going, or else you'll never get there"

-High contrast: Shotgun mouthwash

 

HIGH CONTRAST: SHOTGUN MOUTHWASH

 

 
 

 

Kommentit (14)

Vierailija
2/14 | 

Jos jaksat, niin tämä kannattaisi lähettää sairaaloihin luettavaksi. Meidän tarina on erilainen. Kaksi kuukautta sain osittaisimettää. Leikkauksen jälkeen ilmeni komplikaatioita, joiden vuoksi lapselle määrättiin erittäin harvinainen erikoiskorvike. Itse olen kokenut halveksuntaa ja syyllistämämistä kun en ole imettänyt. Eräs imetyksen tuen ihminen oli sitä mieltä, että äidinmaito muokkautuu aina lapsen tarpeiden mukaan. Joopa joo. En tiedä missä olisimme ilman tätä kaikkea tutkimusta ja tietoa mitä maailmasta onneksi löytyy. Lapsi ei olisi missään tapauksessa voinut syödä mitään muuta kuin hänelle määrättyä korviketta.

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Kiitos kommentista, ja hyvä kuulla että teille löytyi oikeanlaiset eväät ❤️ Joo, kyllä musta on tärkeää nostaa esiin myös ne perheet, joiden imetys matka ei ole sellainen mistä vaaleanpunaisessa vauvakuplassa haaveillaan. Ja kun se syyllistäminen ei auta mitään. Jokainen äiti sitä syyllisyyttä kantaa mukanaan ihan riittävästi itsekin. Toivottavasti teksti tavoittaa mahdollisimman paljon ihmisiä ja herättää keskustelua vähän toisesta näkökulmasta. Terkuin Heidi

Vierailija
3/14 | 

Moikka Heidi! Oon jonkin verran seuraillut sun ja teidän perheen matkaa FB:n sydänlasten ryhmässä sekä täältä blogin kautta. Jännä kuinka paljon imetyskokemukset voi vaihdella, vaikka me jaettiin huonekin hetken aikaa Lastenklinikan sydänosastolla. Mulle on jäänyt mieleen se, kun potilashotellissa (jossa olin kolme yötä) mulle monesti tarjottiin pumppua ja kyseltiin tarvinko ohjausta tai apua imetys/pumppausasioihin. Kokeilin imetystä ensimmäistä kertaa vauvan ollessa pariviikkoinen, ja siitä ei alkuun tullut mitään vaan vauva karjui lähes paniikissa aina kun nänni vain osuikin huuliin. Useampikin hoitaja tuli avustamaan ja vinkkejä sateli enemmän kuin mitä itse edes halusin. Tultiin siihen tulokseen, ettei vauva pulloon jo tottuneena pitänyt nännin suutuntumasta. Ostin nännikumen, ja sen kanssa imetys onnistui ensiyrittämällä. Meni vielä ainakin kuukausi ennen kuin täysimetin, koska vauva ei leikkauksesta toipuvana jaksanut imeä rinnasta kaikkea tarvitsemaansa ravintoa. Aina välillä myös kokeilin imettää ilman nännikumea, ja tulos oli joka kerta rintaraivarit, kunnes yhdellä kerralla, ikään kuin vahingossa vauva tarttui kiinni ja sen jälkeen ei imetykseen tarvittu mitään apuvälineitä. On valtavan kunnioitettavaa että jaksoit noin pitkään pumpata. Tiedän etten itse olisi jaksanut noin pitkään, jo se kuukausi-puolitoista venytti mua äärirajojen yli. Muistan liiankin hyvin kuinka pumppaushuoneen vähäisiä osia oli tarjolla vain joskus, ja niistäkään kaikki ei edes toimineet. Muistan kun mäkkitalolla piti yölläkin herätä pumppaamaan vaikka olisin vaan halunnut nukkua. Muistan miten pidin sua äärettömän vahvana kun jaksoit taistella omien oikeuksien eteen niin raskaassa elämäntilanteessa kuin mitä uuden erityislapsen tulo perheeseen on.
Loppujen lopuksi meillä on sairaala-ajalta enemmän hyviä kuin huonoja kokemuksia, aika on tehnyt tehtävänsä. Nyt meillä on uskomattoman reipas, touhukas ja iloinen puolitoistavuotias, jonka sydänasioita tulee mietittyä enää harvoin. Valtavasti tsemppiä teille jatkoon, ja sulle erityisesti, teet tärkeetä työtä tällä blogilla ja FB:vertaistukiryhmissä.
Terkuin, Liina ja Linnea

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Äääää, ihana, kiitos kiitos kiitos ❤️ Minä täällä itkeä tillitän, kun oon onnistunut jättämään sulle tuollaisen muistikuvan itsestäni! Sitä kun meinas tulla hulluksi, niin yritti vaikuttaa niihin asioihin, mihin oli muka jotain saumaa vaikuttaa ja mä luulen että pumppuhuone oli esimerkiksi just sellaisen turhautuneisuuden kohde 😅 Te olitte meidän kanssa siinä tehovalvontahuoneessa eiks niin?
Ihana kuulla, että teille kuuluu hyvää ❤️

Täyspumppailija
4/14 | 

Mulla on vähän samanlainen tilanne ku sulla että vauva joutui teholle hapen puutteen takia ja itse leikkaukseen kun istukka jouduttiin irrottamaan. Noh siinä sitten kehotettiin pumppaamaan ja minähän pumppasin mut ei missään vaiheessa enää sen jälkeen tarjottu apua imetyksen aloittamisessa vaan köytiin vaa kysymäs miten menee. Lopputulos on tämä että 3kk myöhemmin täyspumppaan vieläkin ja vauva saa pullosta. Mutta olen silti onnellinen että hän saa minun maitoa eikä tarvotse korviketta käyttää

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Onnea vauvasta!! ❤️❤️ Ja mahtavaa, että pumppuhommat sujuu. Se on välillä raivostuttavaa touhua, mutta jokainen maitopisara on tärkeä, niin kauan kuin itse jaksaa sitä rumbaa. You can do it! 💪💪💪

MarduPirdu
5/14 | 

💖 Todellakin täyspumppaajat ansaitsisivat mitalit! Itselläni imetys onnistui, vaikka sektion takia maidonnousu kesti tuskallisen pitkään. Mulla oli myös hirveä paniikki saada pakkanen täyteen maitoa (ihan kuin ei olisi voinut niinä todella harvoina kertoina antaa korviketta..) ja ahdistuin ja itkin, kun tuntui ettei aika riitä. Ootte ihan sankareita! Ihanaa syksyn jatkoa! 😘🍁💖

Vierailija
6/14 | 

Joo tehovalvontahuoneessa oltiin, en yhtään muista oliko se yksi päivä vai neljä :D aloinkin tuossa miettiä että en mittaa sairaala-aikaa päivissä ja tunneissa vaan sillä että millä osastolla oltiin, millanen hengitystuki oli käytössä, oliko aamun vai iltapäivän vierailuaika jne. Mutta joo, se tuntui melko käsittämättömältä että sulla näytti olevan voimia jokaiseen taisteluun kun itse hädin tuskin pysyi virran mukana. Ja niin on niistäkin tilanteista on selvitty 😊
Toivon teille kaikkea hyvää elämään ❤️
-Liina

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Ihminen on rakennettu ihmeelliseksi ja sitä selviytyy ihmeellisistä asioista. Mä oon itse sosiaalialan ammattilainen, ja huomaan että silloin kun meinaa järki lähteä, niin mä vähän otan sen ammattilaisen roolin, ja pääsen sillä eteenpäin oli voimia tai ei. Silloin vähän on niinku ulkopuolella niin jaksaa vääntää, vaikka sitten pumppuhuoneen ylläpidon kanssa 😂😂 Hei teille kans kaikkea parasta. Oli kiva kuulla teistä, ja ihanaa kun laitoit viestiä. Tällä jaksaa taas pitkälle ❤️❤️

Ea-lapsen äiti
7/14 | 

Minulla on kyllä täysin erilainen kokemus Naistenklinikan ja Lastensairaalan toiminnasta. Oma lapseni leikattiin joulukuussa heti syntymän jälkeen ja hän oli viikon hengityskoneessa teholla. Heti kun lapsi syntyi, hänet vietiin teholle. En siis saanut häntä rinnalleni saati imettää. Jo synnytyshuoneessa kätilö auttoi ja opetti minua lypsämään ensin käsin ja osastolle minulle tuotiin pumppu ja henkilökunta opetti minua pumppaamaan. Lapseni siirryttyä vuodeosastolle ja imetysluvan saatuani reilun viikon kuluttua leikkauksesta, hoitaja auttoi imetyksen kanssa. Sain apua koko ajan ja minua tuettiin jatkuvasti. Harmi että kaikki eivät saa samanlaista kokemusta. Kaikki sen kyllä ansaitsisivat ❤️

Heidi Forsell
Liittynyt9.8.2019

Ihana kuulla!!

On tosi harmillista, että kokemukset vaihtelee niin paljon laidasta laitaan. Se kertoo ehkä vähän siitä, että nämä imetysohjaukseen liittyvät on liian paljon vähän sellaisia hoitajien "persoonakysymyksiä" eikä selkeää ohjeistusta näihin tilanteisiin ole.

Toivottavasti teillä on nyt kaikki mahdollisimman hyvin. Kaikkea parasta teidän syksyyn :)

Heidi 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Uuden elämän selviytymisblogi kertoo selviytymisestä silloin, kun kaikki muuttuu. Selviytymisblogi kertoo erityisen vauvan odotuksesta, ja uusperheen arjesta pienen vaikeasti sydänvikaisen lapsen kanssa. Arki on täynnä iloja ja suruja, turhautumista ja intohimoja sekä pelkoa, ja epätoivon hetkiäkin. Ja rakkautta! Paljon rakkautta ja ajatuksia siitä, että elämän vaikeimmistakin asioista voi seurata paljon hyvää.

Blogia voit seurailla Facebookissa ja myös Instagram täytyy meidän perheen arjesta ja joskus juhlastakin

 

Laita kuunteluun myös minun ja ystäväni Podcast Itseni näköinen elämä

 

 

Blogiarkisto

2019

Kategoriat

Instagram