Niinä hetkinä, kun haluaa kiireen ja ainaisen hälinän pysähtyvän ympärillään ja tarvitsee ripauksen tähtipölyä arkeen, on ihana tutustua erilaisiin pieniin kahviloihin. Jo matkalla kahvilaa lähestyttäessä on mukavan kutkuttava tunne vatsanpohjassa, kun tietää, että perillä odottavat teen kera tarjottavat itseleivotut pullat ja piirakat, ja kahvilat henkivät omistajiensa luomaa ainutlaatuista tunnelmaa.

 

 

Porvoossa eräs tunnelmallisen sympaattisista kesäkahviloista sijaitsee Hommanäsin kartanon yhteydessä, nostalgisen vanhassa piha-aitassa. Saariston luonnonkauniissa maalaismaisemassa, reilu 10 kilometriä kaupungista, voi pysähtyä kiireettömään pihapiiriin ja antaa mielen levätä. Kuunnella tuulen huminaa puissa ja istahtaa aurinkoon kesäterassille suositun kesäkahvilan tarjonnasta nauttien – kupillinen teetä ja tuoretta marjapiirakkaa vaniljakastikkeella.

 

Samasta kartanomaisesta pihapiiristä löytyvät myös tarvittaessa tilat suurempiin juhliin tai kokouksiin ja jokunen mökkikin majoittujille, sekä ah, ennen kaikkea Hommanäsin herkulliset hillot, mehut ja salaattikastikkeet. Meillä Hommanäsin tuotteita löytyy kaapista lähes aina; vadelmahilloa jätskille ja letuille, lakkahilloa leipäjuustolle ja erilaisia mehuja hetkiin, joina kauppojen massatuotteet eivät sykähdytä. Vapuksi hankitaan simaa, jouluksi glögiä. Näitähän löytyy jo monista kaupoista Stockmannille saakka, mutta jännä, miten tunne on silti ihan eri, kun saa ostaa niitä ihan sieltä tuotteiden syntyjuurilta.

 

 

Huomasin joskus alkukeväällä pohtivani, miten vähän sitä oikeastaan tuntee omaa kotikaupunkiaan ja sen naapurikuntia. Niin helposti tarttuu toisten kaupunkien matkailuesitteisiin ja ihastelee matkailutoimistojen nettisivuilta niitä, oi, niin suloisia kahviloita ja sympaattisia pikkuputiikkeja yksilöllisine tuotteineen. Ymmärtämättä, että ihan lähelläkin on paljon ihanan kutsuvia paikkoja näkemättä, tai useasti käydyistäkin paikoista voi ottaa tavan vaikka ”kerran kesässä”-periaatteella.

 

Tuon oivalluksen jälkeen tutuksi ovat tulleet monet lähiseudun kahvilat, nähtävyydet, puistot ja pikkumyymälät - ihan aarteita. Kun matkaa on vain enimmilläänkin joitakin kymmeniä kilometrejä, voi näitä helmiä poimia arjen lomaan viikoittain, jopa useammin. Ei tarvitse etsiä sitä koko perheelle sopivaa vapaata viikonloppua viikkojen tai kuukausien päähän kuten pidemmillä reissuilla, tai sumplia rattaiden, matkalaukkujen ja matkasänkyjen pakkaamisen kanssa, vaan sen kun laittaa aurinkohatut päähän, kiinnittää lasten turvavyöt ja on hetkessä perillä.

 

Sitä paitsi, näissä pikkukahviloissa ja putiikeissa näkyy jotenkin liikuttavalla tavalla se aito asiakkaan kohtaaminen ja omistajien läsnäolo. Se, että halutaan antaa aikaa, kiireettömyyttä. Sitä, mitä meistä jokainen tässä arjen pyörityksessä kaipaa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu