”Äiti, meillä oli kiva päivä ja Muumit on ihania”, huokaa pieni ennen nukahtamista. ”Siellä oli kaksi lämmintä allasta ja kolme kylmää, ja mä kävin niissä kaikissa”, hän palaa uintiin kylpylässä. Uni tulee nopeasti, vaikka kaiken koetun jälkeen ei malttaisi nukahtaa.

 

Naantali on yksi Suomen kauneimmista ja tunnelmallisimmista kesäkaupungeista. Meille lapsiperheenä, 2012 ja 2014 syntyneiden pikkutyttöjen vanhempina, se on tarkoittanut viime vuosina ennen kaikkea Muumiperheen kotikaupunkia. Paikkaa, jonne palataan paitsi kesäisin, myös maagisen Taikatalven aikaan, halimaan Muumiperhettä, kikattelemaan Niiskuneidin vierelle ja heittämään yläfemmat Haisulin kanssa. Kerta toisensa jälkeen.

Tänä kesänä vierailu Muumien kotisaaressa, Muumimaailmassa, tuntui entistä leppoisammalta. Osin ehkä siksi, että pienet tyttömme ovat jo siinä määrin kasvaneet, että he tutustuvat paikkoihin ja Muumi-ystäviin oma-aloitteisimmin ja reippaammin, eikä arkikaan enää ole pelkkää aikataulutettua ruokailusta tai vaipanvaihdosta huolehtimista. Lounaat ravintoloissa sujuvat jo kivasti ja pienemmän tarvitsevat päiväunet otettiin rattaissa.

 

 

Muumimaailmasta itsessään löytyy monenkin vierailukerran jälkeen uutta nähtävää ja koettavaa. Aiemmilla vierailuillamme emme olleet kävelleet Muumitalon takana kiertävää Satujen polkua, jonka varrella mm. pääsee tutustumaan Niiskun laboratorioon koeputkien kupliessa ja sihistessä, Nuuskamuikkunen kertoo teltallaan nokipannun ääressä tarinoitaan ja seikkailuistaan hetkellisesti väsynyt saa levätä Huilipuistossa riippukeinuissa ja säkkituoleissa. Uskaltauduimme ensimmäistä kertaa myös pimeyteen Mörön luokse, sähisevien Hattivattien luolaan, Noidan ja Alisan mökille ja etsimme tietämme ulos labyrintista Tiuhtin ja Viuhtin kanssa.

Vaikka Muumimaailma on toiminut jo yli 20 vuotta, sitä ylläpidetään ja päivitetään vuosittain – ja sen huomaa. Sisustukset muuttuvat, rakennukset saavat uutta maalia pintaansa ja niitä kohoaa Muumilaaksoon lisääkin. Samoin esityksiin satsataan ja Muumihahmot ovat joka tapaamiskerralla yhtä hyvällä energialla mukana päivässä. Ei muuten varmaan mikään helpoin työ olla aamusta iltaan paksuissa samettiasuissa auringon porottaessa kirkkaalta taivaalta ja pieniä, kuonoasi silittäviä, lapsia on edessä, takana, sylissä ja lähes jalkojen lomastakin puikkelehtimassa.

Tämä kaksipäiväinen Muumimaailman vierailumme oli oikein onnistunut. Pienempi tyttömme, Erin, istuskeli pitkiä aikoja Nipsun sylissä Muumitalon portailla, Vilijonkka ehti kertoa tytöille lukuisat tarinat ja Haisulikin viihtyi Muumitalon kulmilla pitkään. Ihan omassa sfäärissään ovat toki ihanan halittavat, pehmeät muumit – Muumipeikko ja Niiskuneiti etunenässä.

Heinäkuun sanotaan olevan Muumimaailmassa kiireisintä aikaa. Kesäkuun loppupuoli on sopinut meidän perhelomille erinomaisesti; Muumien kanssa ehtii viettää aikaa kiireettä, halisylit ovat avoinna pitkään yhdelle lapselle ja lämpötilakin pysyy inhimillisenä. Tällä kertaa vietimme Muumien seurana ensimmäisen päivän poikkeuksellisesti vasta iltapäivästä sulkeutumisaikaan tavanomaisen ”aamukympiltä portilla” sijaan. Yllätyimme positiivisesti, sillä tunnelma oli aamuakin leppoisampi ja Muumiperheellä ystävineen oli paljon aikaa jokaisen lapsen yksilölliseen kohtaamiseen. Jos mahdollista, kannattaa siis kokeilla eri vierailuaikoja. 

Muumimaailmalla on myös ainakin App Storessa ladattavissa oma sovellus, josta saa kätevästi paitsi kaikki perustiedot Muumimaailmasta karttoineen ja ruoka- sekä myymäläpaikkoineen, myös lukuisia tarjouksia.

 

 

Naantalin loisto on toki paljon muutakin. Onnistunut (kesä)pikkukaupunkikokonaisuus, joka kutsuvine pikkuputiikkeineen, merenrantakahviloissa nautittuine leivoksineen ja kauniine istutuksineen luo kiireetöntä, menneen ajan tunnelmaa. On ihanaa pysähtyä teelle pieneen kahvilaan, jossa osa nautintoa on kaunis, koristeellinen kahvikuppi tai kävellä merta ihastellen ja antaa katseen levätä upeissa historiallisissa puutaloissa. Istua siisteillä hiekkarannoilla ja upottaa varpaat hiekkaan, kahlata auringon lämmittämässä rantavedessä ja nauttia Naantalin kylpylän ulkoaltaasta lasten riemua katsellen.

 

 

Meille Naantali oli merkityksellinen paikka jo ennen lapsia, sillä vietimme kaupungissa muutamia romanttisia viikonloppuja arjen touhuista irrottautuen vuosia sitten. Kiipesimme Kuparivuoren kalliolle mielettömille näköalapaikoille ja kuljimme käsi kädessä Rakkauden polkua. Silloin – ja nyt uudelleen. Nyt tosin perheenä, juuri sen jo kauan sitten heränneen lämpimän rakkauden takia.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram