Kuinka moni pienen lapsen vanhempi vilkuilee aamuisin ajan kulumista hampaita kiristellen? Hoputtaa aamupalan kanssa? Varmistaa pienen ihmisen vessassa käymisen ja tavaroiden mukanaolon? Onhan mukana kumpparitkin (ai ei, missä ne sitten on?) ja entäs toiset ulkohousut? Keittää itselleen teen, mutta unohtaa juoda sen lämpimänä?

 

Käsi ylös nyt, hep. Tässä asiassa en takuuvarmasti ole yksin.

 

Silti tänä aamuna pohdin taas, että on nää päiväkotiaamut melkoista minuuttipeliä. Riippumatta siitä, herätäänkö kukonlaulun aikaan vai reilusti myöhemmin.

 

Vaikka vaatteet laitetaan illalla valmiiksi seuraavaa aamua varten ja muutoinkin aamuissa on selkeä rutiini aamupesujen ja syömisten osalta, kello tikittää poikkeuksetta viimeisiä minuutteja päivästä toiseen. Leggingsien jalkaan vetämisessä tuntuu menevän ikuisuus, eikä illalla valittu paita saakaan enää aamulla hyväksyntää päivän päälle kelpaavana asusteena. Pienen ihmisen hiuksia letitetään jugurttia lusikoidessa ja pinnejä kiinnitetään mansikoita mutustellessa. Saaristolaisleipä jää syömättä, ei maistu tänään, ei.

 

Vielä kotiovella pienelle ihmiselle muistuu, ettei lempinukke ole saanut lähtöhalia ja suukkoa. Ei auta neuvottelut, ei uhkailut, eikä hampaiden kiristelyt. Väkisin voisi kantaa autoon (sekin kävi kieltämättä mielessä), mutta päivän onnistuneelle aloitukselle on varmaan toisiakin vaihtoehtoja. ”Äiti, Annika jää muuten koko päiväksi itkemään mua.” Eikun kengät pois jalasta ja kipaisu takaisin yläkertaan. Onneksi on sentään tarralenkkaripäivä, nauhojen solmimisessa menisi jo enemmän aikaa. Kello tikittää.

 

Ihan heti ei typynen palaakaan ja äiti jo hoputtelee alhaalla, vilkuilee ajan kulumisista ja miettii, onko ikinä, I-K-I-N-Ä, aamua, jona oltaisiin kiireettä liikkeellä. Alakerran eteiseen tupsahtaa hymyilevä tyttö, huulissaan paksu kerros säihkyvää huulikiiltoa, ihan nenään saakka ”Nyt mennään, tuu jo äiti.” Jep, välttämättömimmät kuntoon.

 

Päiväkodin pihalla vastaan tulee muutama muukin aamupökkyräisen näköinen vanhempi, eikä ihan jokaisen lapsen hiuksiinkaan ole näemmä ehtinyt harja vierailulle. Ehkä heilläkin valittiin sitä päivään sopivinta paitaa suunniteltua pidempään, tai hyvästeltiin rakkaudella nukkea, huomaan pohtivani. Tunnen sympatiaa.

 

Pienen parhaat päiväkotikaverit ovat vastassa eteisessä, on ilmeisen monta asiaa kerrottavana. Neiti ehtii hädin tuskin riisua kenkänsä, kun jo otetaan kädestä kiinni – mennään aamupiiriin, mennään leikkimään, tule, mennään jo. Hyväntuulinen pieni ihminen on jo ehtinyt unohtaa sen, että äiti ärähti aamukiireestä ja siitä, että paita vaihdettiin kolmesti. Rutistaa lähtöhalit ja heiluttaa hyvästiksi ennen kuin kipaisee kavereidensa kanssa omiin touhuihin. Päiväkodin ovi lukitaan oven takana juuri, kun lähden itse tallustamaan pihan kautta parkkikselle. Askel on jo kevyt, kevyempi ainakin.

 

Autossa voi vihdoin hengähtää.

 

Auto kaartaa viereen. ”Mennään jo, me ollaan taas myöhässä”, hoputtaa äiti lastaan. ”Mähän sanoin, että aamupalaa pitää syödä reippaasti”, kuuluu tutunoloinen napina, kun askeleet loittonevat päiväkodin pihalla.

Kommentit (5)

Vierailija
2/5 | 

Huulikiiltoa.. :), ihanasti toinen oivaltanut juu nuo välttämättömyydet :) :).

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Niinpä. Nää on niitä hetkiä, joina joudun pohtimaan, miten kiire oikeasti onkaan ja mikä on lapsen tärkeäksi kokeman asian (kuten huulikiillon) painoarvo. Ja milloin on parempi olla sanomatta mitään, vaikka mielessä hoputtaakin entistä enemmän ja vilkuilee kelloa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram