Kun tähän maailmaan tuntuu mahtuvan paljon epäoikeudenmukaisuutta ja epävakautta, yhteiskunnan vinksallaan oloakin, tiedostan käyttäväni enemmän aikaa tasapainottaakseni meidän perheen elämää kuin selustan turvatakseni. Toisinaan tuntuu hyvältä kääriytyä vaaleanpunaiseen pumpuliin ja sulkea silmänsä kaikelta muulta. 

Lasten kirjoissakin huomaan etsiväni kirjoja, joissa hyvä jollakin tavoin voittaa ja asioita lähestytään myönteisyyden kautta. En pidä siitä, että joudun satuhetkelle valitusta kirjasta selaamaan sivun silmäillen ensin läpi ja miettimään lukiessani, mitä tekstejä joudun mahdollisesti lukiessa muuttamaan.

 

Tänä syksynä ja nyt joulun alla meillä on luettu kahta uutta lastenkirjasarjaa; lastenohjelmistakin tuttua Noksua ja jouluista Hisseä. Molemmat ovat kirjoja, joita voi lukea ollen varma, että kirjojen sisältö on kannesta kanteen lapsillekin sopiva. 

Hyvää joulua, Noksu (2015) & Noksu auttaa ( 2017) / Mikko Kunnas, Kvaliti

Noksu on pieni ankanpoikanen, joka seikkailee ystävänsä, vilkkaan pörrääjä-Nupin kanssa. Noksu on nykyisin myös telkkarissa ja tytöillä yksi YLE Lasten suosikeista.

 

Noksulla on halu auttaa eläinystäviään kaikin mahdollisin keinoin. Noksulla on taito nähdä ohi kulkiessaan, kuka saattaisi tarvita apua tai tarttua ojennettuun käteen. Tilannetajullista tunneälyä. 

Juuri se tuntuu Noksu-kirjoissa hyvältä; hän tekee teko kerrallaan itsestään sen suurempaa numeroa nostamatta maailmasta parempaa paikkaa. Tarttuu hetkeen ja auttaa tai tukee. Noksu-kirjoissa on siksi myös kaikessa pelkistyksessään opetustarkoituksellisuutta. Kirjat saavat lapsen ajattelemaan ja tässä tapauksessa ajattelemaan ennen kaikkea toisia. 

Ihan aina en kirjan sivulta tiedä, mitä siitä tulisi lapselle lukea (Oletan: kaiken) ja missä järjestyksessä. Rinnalla kulkee siis sekä jatkuva tarina, että irralliset kommentit esimerkiksi keskusteluna Noksun ja Nupin välillä tai Nupin toteamuksina. Se tekee itselleni lukukokemuksesta vähän hankalampaa. Kieli on kuitenkin helppoa ja seurattavaa, kirjasta paistaakin jollakin tavoin sarjakuvamaisuuden tausta-ajatus.

 

Noksu-kirjoja suosittelisin erityisesti taaperoikäisestä eskari-ikäiseen. Meilläkin niistä tuntuu olevan enemmän kiinnostunut kolmevuotiaamme kuin viisivuotias, vaikkakin linkki telkkariohjelmaan tuo syvyyttä esikoisellekin. 

Hissen joulu (2016) ja Jouluja, Hisse (2017) / Sari Kanala, Amusantti ovat jouluisia lastenkirjoja, jotka tarjoavat kurkistuspinnan perinteiseen joulutunnelmaan kirjojen kuvituksesta saakka. 

Tarinana Hissen joulu on erityisen liikuttava. Hisse-hiiri lähtee näet hakemaan metsästä joulukuusta perheelleen. Matkalla Hisse tapaa kuitenkin lukuisia metsän eläimiä, joille hän antaa omastaan toisten oloa helpottaakseen. Antaa palelevalle pikkulepakolle kaulahuivinsa, eksyneelle vaarille lyhtynsä ja pujottaa paksut villasukkansa ystävänsä Pikkeliinan vaaleanpunaisten pitsisukkien päälle. 

Sanotaan, että kun antaa, myös saa. Kuusenhakumatkalla punatulkku osoittaa Hisselle kauneimman kuusen koko metsästä, jolla illan kynnyksellä kotiin palaava Hisse ilahduttaa koko joulutunnelmaan valmistautuvaa perhettään.

Hisse-kirjoihin on osattu taidokkaasti tallettaa pehmeät arvot ja ajatus lähimmäisen huomioimisesta. Se, mikä voi niin helposti kaikessa arjen vilinässä unohtua.

Hisset ovat syntyneet Sari Kanalan ja hänen tyttärensä Daga Ulvin työpöydällä, ja niissä näkyy mukavalla tavalla vanha jouluperinne ja nostalgia. 

Kirjoissa on ensisilmäykseltä aika paljon tekstiä, mutta kirjan tarina onnistuu silti onnistuneesti kannattelemaan pieniäkin kuuntelijoita viimeisille sivuille saakka. Alle kouluikäisiltä lukijoilta Hisse saa erityisen kiittävän maininnan glitterinhilehohtoisilla kirjankansillaan. 

Niin Hisset kuin Noksutkin tuovat joulun odotustunnelmaa ja nostavat tärkeällä tavalla esiin myötätuntoa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram