”Ei vettä rantaa rakkaampaa”, lauloivat kaksi koulunsa aloittavaa Maamme-laulua maisemien vaihtuessa hiljalleen Porvoonjoella ja laivan lipuessa eteenpäin. Kauniissa kesäpäivässä hetkessä oli jotakin sellaista, jonka tahtoisi tallettaa ja painaa syvälle mielen sopukoihin. 

Omassa kotikaupungissa sokaistuu sille, miten ainutlaatuisessa ympäristössä asuu – ja miten paljon erilaisia tutustumiskohteita on vain pienen kävelymatkan päässä. Tänä kesänä ollaan nakattu useina aamuina eväsreppu selkään ja lähdetty tutustumaan lähikohteisiin; Porvoon vanhaan kaupunkiin putiikkeineen ja tunnelmallisine kujineen, moniin museoihin, upeaan tuomiokirkkoon ja luontokohteisiin. Ollaan kiipeilty Emäsalon kalliolla merituulesta nauttien ja siirrytty saaristossa Pellinkiin lossilla.

Oltu turisteja omassa kotikaupungissa. 

Punaisten ranta-aittojen ja lukuisten nähtävyyksien historialliseen Porvooseen on mahdollista tutustua myös mereltä käsin – tai tässä tapauksessa mereen laskevalta joelta, Porvoonjoelta. 

Porvoonjoella kulkee kesäkaudella liki päivittäin (pl. maanantaisin) useasti päivässä Porvoo Linen jokiristeilylaiva, jolla lähdettiin katsomaan maisemia lasten ja esikoisen hyvän ystävänsä kanssa. Laivamatka, joka kestää vajaan tunnin ja kulkee koko matkan sopivalla näköetäisyydellä rannasta, on alle kouluikäisten kanssa varsin toimiva. 

Risteilylle on mahdollista hypätä mukaan kahdesta eri paikasta Porvoonjoella: Jokikadun matkustajasatamasta ja vanhan kaupungin Tykkilaiturista. 

Useimmat suunnittelevat matkansa kauniisiin kesäpäiviin, mutta mikäli sää muuttuisi matkan aikana huonommaksi, laivassa on tilavan aurinkokannen lisäksi myös sisätila kahvila-baarin läheisyydessä. 

Matkan aikana kerrottiin nauhoitteen kautta useammalla kielellä Porvoon ja Suomen historiasta; viikingeistä, ranta-aitoista, kirkosta ja taiteilijoista. Elämästä, jota muinoin elettiin ja paikoista, jotka olivat merkityksellisiä jo silloin. 

Porvooseen liittyy vahvasti 1800-luvulla vaikuttanut kansallisrunoilija, J.L.Runeberg, jonka koti sijaitsee Porvoossa. Niinpä jokiristeilyn aluksi kajahtikin kaiuttimista mainitsemani Runebergin runoon pohjautuva Maamme-laulu, johon pienet matkustajaseuralaiseni helein äänin yhtyivät. 

Kun laiva saapui takaisin Porvoon jokirantaan, soi komeasti porilaisten marssi. Se, joka kohottaa tunnelmaa suomalaisten tuulettaessa voittojaan. Runebergin tuotos sekin ja osa Porvoon historiaa.

Leppoisan jokiristeilyn rinnalla kulkee oivaltavasti rakennettu tarina. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram