"Viivaa ei saa ylittää. Se, joka viivan ylittää, joutuu lähtemään. Diipadaapa. Onko selvä? Selvä on." Monen monta kertaa on meillä toisteltu Närpiäisistä tuttua lausahdusta. Pikkukakkosen suosittu ohjelma Jassoon ja Joltakullan arjesta lienee tuttu jokaisessa lapsiperheessä.

Kaksi luonteeltaan hyvin erilaista satuhahmoa, leppoisan huoleton Jassoo (Minna Kivelä) ja pilkuntarkka, vakavakin Joltakulta (Noora Peltokukka) astuivat tänä vuonna myös teatterin lavalle, jossa heidät on mahdollista nähdä Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä.

Närpiäisten tarinoissa pohditaan paljon erilaisuutta. Sitä, miten me erilaisina tulemme toimeen keskenämme ja voimmeko itse muuttaa omaa käytöstämme. Sitä, miten erilaisuudesta huolimatta tarvitsemme toisiamme, totumme toisiimme.  Sitä, millainen on hyvä ystävä ja osaanko itse olla sellainen toiselle.

 

Perusajatus toistuu myös teatterielämyksessä. Summanmutikassa asuvat Joltakulta ja Jassoo saavat kutsun Tuomentuoksuisen syntymäpäiville, joita vietetään Sisämaassa. Matka ei kuitenkaan suju mutkattomasti, kun viekas kiusanhenki Räähkä (Veera Railio) vaikeuttaa närpiäisten matkaa opastamalla harhaan ja varastamalla Joltakullan tarkoin varjeleman kompassin ja sytyttämällä nuotion kartalla.

"Miljoona tähteä loistaa, kaunein näkymä koskaan", huokaavat Närpiäiset läpi yön tähtitaivaan alla kulkevassa seikkailussa, jossa käsitellään tunteita laajalla kirjolla: huumoria, vahingoniloa, kateutta, iloa ja surua. Sitä, että kiusanhenkisyyden taustalla voi joskus olla pohjatonta yksinäisyyttä. Sitä, ettei tunne kuuluvansa joukkoon. Sitä, ettei uskalla nukahtaa,  jos kukaan ei ole herättämässä, eikä halua jäädä uneen.

 

Olli Mononen ohjaajana ja Mervi Pynnönen käsikirjoittajana ovat onnistuneet siinä, että lapset löytävät kotona katsottujen lastenohjelmien tutun tarinallisuuden, mutta esitys tarjoaa teatterissa oman ainutlaatuisen elämyksensä.

Tilana Musiikkiteatteri Kapsäkki oli meille uusi. Retrohenkisessä, nostalgiaa henkivässä tilassa on rosoisuuden rinnalla jotakin aitoa. Yhdessä tekemisen ja yrittämisen vaikutelmaa. Uskoa siihen, että kulttuurilla on paikkansa kaikkien elämässä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram