Tatu ja Patu, nuo Aino Havukaisen ja Sami Toivosen luomat Outolan suosikkihahmot seikkailevat tänä kesänä Pyynikin kesäteatterissa Tampereella. 

Heidän seurassaan tutustutaan suomalaisuuden ytimeen kuten ruisleipään ja saunaan. Tunnustan, etten edelleenkään muista lukuisia lastenkirjoja lukeneenakaan, kumpi Outolan veljeksistä on Tatu ja kumpi Patu. Tunnistamattomuus ei haittaa, sillä veljesten seikkailuja on mukava seurata, riippumatta onko kyse kelta- vai punanutusta. 

Suomalainen mökkikulttuuri itikoineen ja ulkohuusseineen juhannuksena hymyilyttää. Tatusta ja Patusta löytyvät kaikki; historia, romantiikka, politiikka ja suomalaisittain sauna. Monet esityksen oivalluksista ovat tuttuja kirjoista, mutta näyttämöllä ne avautuvat uudella tavalla. Ehkä juuri siksi, että Tatu ja Patu kirmaavat reppuineen edessämme Pyynikin kauniissa rantamaisemassa. 

"Lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas", toistaa 800-päinen yleisö tutustuessaan Tatun ja Patun johdolla Suomen kielen outouksiin. Veljeskaksikon myötä selviää, että suomen kieli on kieli, jossa on eniten vokaaleja. Pyynikin lavalla on onnistuttu säilyttämään Havukaisen ja Toivosen Tatu ja Patu-kirjoihin luotu jatkuva ihmettelevyys ja kummastelevuus. Se, mikä hetkittäin vaikuttaa päättömältäkin, sisältää lähemmin tarkasteluna paljon yleistiedollisia tiedonhippusia. 

Pienimmille katsojille Tatun ja Patun vitsit eivät välttämättä avaudu, eikä heillä ole aikuisten tavoin linkkiä Armi Kuuselaan, Kekkoseen tai edes aikuisten tuulettamaan jääkiekkohuumaiseen Mörköön, mutta kesäteatterielämys ei jää niistä kiinni. Nelivuotiaamme seurasi esitystä herkeämättä, tarttui innostuen lempikirjoistaan tunnistamiin kohtiin ja vaikuttui savukoneesta ja lähes oikeasta moottorisahasta.

Hämmästyn yhä joka kerta, kun näen, miten satuja ja kirjoja rakastava kuopuksemme eläytyy teatterissa ja miten hän vaikuttuu todeksi tulevista satuhahmoista näyttämöllä. Siksi nautin itsekin niin paljon perheille suunnatuista teattereista, vaikka meille aikuisina saattaisi moni muu esitys antaa vieläkin syvempää ulottuvuutta. 

Pyynikin kesäteatteri on yksi Suomen suurimpia kesäteattereita tarjoten elämyksiä liki 800 teatterin ystävälle. Olen itse seurannut Pyynikin tarinaa vasta nämä muutamat vuodet lasten kasvettua seuralaisikään. Tatun ja Patun myötä päästiin vihdoin istahtamaan kuuluisaan, jo 60 vuotta paikallaan olleeseen pyörivään katsomoon. Onneksi katsomo pyörähtikin heti esityksen alussa, sillä muuten huomio olisi saattanut kiinnittyä pyörähdysodotuksessa aivan muuhun kuin hiihdellen matkaansa taittaviin Tatuun ja Patuun.  


Pyynikin kesäteatteri ja Suomen Kiertueteatteri tekivät Tatun ja Patun parissa erinomaista työtä – ja kyllä, Tatu ja Patu olivat tälle kesälle erinomainen valinta laajalle yleisölle sopien. 

Tatu ja Patu kuvien kuvaaja Karri Harju, Pyynikin Kesäteatteri

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram