Yksi Tallinnan parhaista käyntikohteista kaikenikäisille – niin uskaltaisin Tallinnan Lentosataman merimuseosta, Lennusadamasta väittää. Hienon kokonaisuuden vetonaula on suuri 60-metrinen sukellusvene, Lembit, jota pääsee tutkimaan myös sisäpuolelta. 

Museossa esitellään Viron merenkulun historiaa sekä toisen maailmansodan ja neuvostovallan aikaista merisodankäynnin kalustoa, mutta näyttelyyn ei liity hitustakaan tylsyyttä. Tykit ovat vaikuttavia, vanhat laivojen ja sukellusveneiden tuhoamiseen tarkoitetut merimiinat jättimäisen suuria ja vihollista kohti osoittaneet ilmatorjuntatykit puhuttavat. 

Lähes kävelymatkan päässä Tallinnan keskustasta sijaitseva merimuseo on rakennettu valtavaan vesitasohalliin. Rakennuksen kupolit kattoikkunoineen ja muutamine sisään kurkistavine valonsäteineen sekä museoon luotu sinisenhämärä tunnelma tekevät paikasta visuaalisesti todella vaikuttavan. Betoniseinien suojassa, sinisen hämärässä valaistuksessa elää hetken kuin toisessa maailmassa. 

Päänähtävyys on Lembit, 1930-luvulta lähtöisin oleva sukellusvene, joka on sittemmin entisöity alkuvuosiensa kaltaiseksi. Lembit on yksi harvoista toisesta maailmansodasta selviytyneistä sukellusveneistä.

Lembitissä sai konkreettista tuntumaa, millaista miehistön elämä ahtaassa sukellusveneessä oli.

Ahtaanpaikankammoisena jo pelkkä laskeutuminen alukseen jyrkkiä tikkaita pitkin torpedojen lastausluukun kautta sai sydämen nousemaan kurkkuun. Tietoisuus siitä, että siirryimme pienistä oviaukoista yhä syvemmälle sukellusveneeseen, sai hengittämään syvään. Onneksi lukuisat yksityiskohdat nappuloineen ja mittareineen, kapteenin punaisine samettihytteineen ja periskooppeineen saivat ajatukset toisaalle.

Kierros merimuseossa aloitetaan yläkerroksesta, jossa ollaan ikään kuin merenpinnan tasolla.  

Alakerrassa taas voi kaiken nähdä ikään kuin merenpohjasta – myös merenpohjassa makaavan puurunkoisen, 1500-luvulla purjehtineen, laivanhylyn osalta.

Museo sopii kaikenikäisille, eikä kiinnostavuus rajoitu sotahistorian tai tekniikan tietämykseen. Tai sen puutteeseen. Paikka on tutustumisen arvoinen jo arkkitehtuurinsa takia. Sukellusveneeseen en kuitenkaan menisin taaperoikäisen lapsen kanssa jyrkkien portaiden ja ahtaiden kulkuväylien takia. 

Lapset on kävijäryhmänä huomioitu monin tavoin; lentosimulaattoreista radio-ohjattavaan veneeseen. Kaikkea on mahdollisuus kokeilla ja kaikkeen voi tutustua kantamatta huolta siitä, että jokin menisi rikki. 

Interaktiiviisia infotauluja on paljon, mikä mahdollistaa niihin uppoutumisen tiedonjanoisena niin halutessaan, mutta museossa on mahdollista kiertää myös vain katsellen. Meidät Tallinnan Lentosataman merimuseo yllätti positiivisesti. 

"Mitä tarkoittaa sota?", kysyi kuusivuotias, kun selitin museon historiaa. "Ammutaanko näillä oikeasti jotakin? Eikö se ota kipeää?", pohti nelivuotias katsoessaan jättimäisiä tykkejä. 

Jos otan kaiken vaikuttavan näkemäni rinnalla jotakin suurempaa matkaevääkseni tästä vierailusta, se olkoon ajatus rauhasta. Taidosta toimia yhdessä ja rakentaa tulevaisuutta ilman tykkejä tai merimiinoja. Merimuseon arvo olkoon myös linkki menneisyyden ja tulevaisuuden välillä. Historian ja tämän hetken.

Tallinnassa kannattaa vanhan kaupungin ohella vierailla myös esimerkiksi seuraavissa kohteissa: 

Energian oivalluskeskus on Tallinnan oma Heureka
Tallinn Zoo - Jääkarhujen ja norsujen koti vain risteilymatkan päässä Tallinnassa 
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram