Ulkoilmamuseo 1700- ja 1800-luvun asumisesta kertoen ja villieläinpuisto? Joo, tiedän, ei muuten vakuuttaisi tuolla kuvauksella minuakaan lähtemään ja valitsemaan ihanasta Tukholmasta perhe- ja ystäväreissun yhteydessä lukuisten kohteiden joukosta siksi, jolle antaisin kokonaisen päivän.

Mutta Skansen aivan Tukholman keskustan tuntumassa! Wau. Olipa mielettömän paljon positiivisempi yllätys kuin osasin odottaa. Sillä - no - ne 1700- ja 1800-luvun kylät eivät niin paljoa luvanneet.

Vietimme viikonlopun ystäväperheen kanssa Tukholmassa ja mietimme vielä reissua edeltävinä päivinä sitä, missä haluaisimme päivän lasten kanssa käydä. Junibackenissa vierailimme keväällä. 

Gröna Lundin huvipuistokieputtimet ja Vasa-museon historia olivat suunnitelmalistalla, mutta siirtyivät hieman eteenpäin siten, että lapset kasvavat. Nordiska Museet ja Abba-museo samoin. 

Skansen sai vahvan suosituksen useammalta tuttavaperheeltä, joten mekin lähdettiin tutustumaan sen mahdollisuuksiin. 

Skansen on Tukholman keskustan tuntuman valtava puistoalue, jonka toiselta reunalta löytyy eläinpuisto kiinnostavine eläimineen - ja toiselta nimenomainen vuosisatojen takainen kylämaailma.

On vaikea löytää kuvaavia sanoja, jotka antavat kauniina kesäpäivänä oikeutusta Skansenille.

Skansen on alue, jossa on vahvasti läsnä historia kymmenine, tai oikeastaan n. 150 vaikuttavine rakennuksineen. Se elää perinteisesti pukeutuneista kojumyyjistä ja menneen ajan tapoja esittelevistä naisista.

Se kutsuu tuoreine leivonnaisentuoksuineen astumaan harmaan aitan sisään narisevia portaita ja sykähdyttää kauniilla kukilla - sekä ikkunalaudoilla että kasvimaan vehreydessä.

Toritunnelma historian siipien havinassa vaatii pysähtymään ja hengähtämään, nauttimaan hetkestä. Vanhan kylärakennuksen seinustalla nojaa ruostunut pyörä. 

Talot torpista kartanoihin ja kouluihin on aikanaan hankittu ulkoilmamuseon perustajan, Hazeliuksen toimesta, purettu ja kasattu paikoilleen. 

Alueen toisella laidalla sudet lepäävät kuusien lomassa, hirvet kurkistavat aidan vierestä ja karhu telmii kodissaan. Sen pieneläimiin painottunut keskittymä houkuttelee erityisesti pieniä tutustujia. 

Jo 1924 perustettu eläintarha on keskittynyt pohjoismaisiin eläimiin. Siksi kokonaisuus on toimiva - norsua tai virtahepoa olisi tuskin kohdattu 1800-luvun ruotsalaisessa kylässä, mutta possuja, lehmiä tai lampaita hyvinkin.  

Skansenilta on yksi todennäköisesti kauneimpia näköaloja kohti Tukholmaa.

Sesonki alueella on keväästä syyskuulle, mutta joulumarkkinat ja talvitempaukset vetävät myös puoleensa. Moninaisuutensa takia ajanviettopaikan vetovoima on lapsista mummoihin ja vaareihin, yksilöistä perheisiin. Allsången på Skansen. Miten paljon elämyksiä mahtuukaan yhdelle alueelle.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram