Mitä olisi joulunodotus ilman Ryhmä Haun Rollea ja Kajaa? Ei mitään, jos kysyy kolmevuotiaaltamme. Eikä yhtikäs mitään ilman Tomaa tai Rikuakaan. Koska Ryhmä Hau on ollut niin hurjan tykätty, uskalsin hitusen toivoa, että jouluksi ilmestyisi pentujen seikkailuista joulukirja. Ja kyllä, Pennut pelastavat joulun, on saatavilla jokaiselle Ryhmä Hausta pitävälle!

Pennut pelastavat joulun / 2017, Sanoma

Jännälahden jouluaattoillasta ei jännitystä puutu, sillä hurja lumimyrsky pakottaa kaikkien odottaman joulupukin pakkolaskuun. Onneksi Ryhmä Hau lupaa apunsa, sillä porot ovat karanneet, lahjasäkit pudonneet kyydistä ja joulu uhkaa mennä pilalle.

"Ei työtä liian suurta eikä pentua liian pientä", vakuuttavat Riku ja pennut ryhtyessään epäröimättä auttamaan joulupukkia. 

Ryhmä Haumaiseen tapaan pennut tekevät pelastamissuunnitelman ja jokaiselle löytyy oma tehtävänsä: Rolle kaivaa, Rekku korjaa, Vainu lähtee etsimään poroja ja Toma, Kaja ja Samppa etsivät lahjat ja huolehtivat niiden jakamisesta. Pentujen yhteistyöllä asiat järjestyvät. "Olisin ollut pahassa pulassa ilman teitä", pukki myönsi ja kipusi rekeen. "Ryhmä Hau pelasti koko joulun."  Aikuisenakin huomasin hengähtäväni syvään - joulu on todellakin pelastettu. 

Ryhmä Hau-kirjat ovat mukavia lukea, sillä ne tuntuvat olevan niitä harvoja lasten kirjoja, joissa ei tarvitse selata ennen satuhetkeä kirjaa läpi vain nähdäkseen, onko kirjan tarina kauttaaltaan kieliasun puolesta pienille sopiva. Kirjat pysyvät myös helppolukuisina ja seurattavina, vaikka tässä kirjassa pennut tuntuivat säntäilevän useampien hahmojen luokse.

Kirjaan on ujutettu myös mukavalla tavalla lapsille sopivaa huumoria kuten joulukuusen koristeluun tarkoitetut popcorn-nauhat.  "Hupsu pentu", Riku naurahti. "Emme me syö popcorneja, vaan ripustamme ne kuusen oksille koristeeksi."

Uutuuskirjasta saa lukukokemuksen, joka ei Ryhmä Hausta pitäviltä unohdu. 

Jos kuopuksemme toivoo Ryhmä Hauta, kietoutuu viisivuotias esikoisemme yhä Frozenin pauloihin. Lumiukko Olafin seikkailut Annan ja Elsan kanssa ovat lämminhenkisiä satuja, joihin linkittyy vahvasti niin ystävyys kuin halu auttaa. Itse Frozen-elokuvaa meillä ei ole vieläkään haluttu katsoa sen pelottavuuden takia, mutta kirjoihin uppoudutaan mielellään.

Frozen-huuman takia meiltä löytyvät lukuisat Elsan ja Annan seikkailut perheen molemmilla äidinkielillä; suomeksi ja ruotsiksi. 

Olafin jouluinen seikkailu, Lumiukon seikkailut / 2017, Sanoma Media Finland

on loppuvuonna ilmestynyt kirja, jossa pääosassa on tällä kertaa innostuneen touhukas lumiukko Olof, tokikin hänen parhaiden  ystäviensä, Arendelin prinsessasiskosten Annan ja Elsan kanssa. 

Kirjassa on kolme tarinaa; Olof valmistelee kouluun esitelmän rakkaimmista esineistään, on Elsan ja Annan apuna järjestämässä yllätysjuhlia ja oppii joulun myötä, miten perheillä onkaan erilaisia jouluperinteitä. 

Jouluperinteistä kertova satu saa jotakin liikahtamaan itsessäkin. Toisistaan jo lapsena erotetut sisarukset eivät ole näet päässeet luomaan jouluperinteitä ja nyt vanhempiensa menehdyttyä heillä on vain toisensa - ja toive siitä, että heilläkin olisi joulussa jotakin omaa. He haluavat järjestää kyläläisille juhlan linnassa, mutta joutuvat huomaamaan, että perheet lähtevät kukin tahoilleen valmistelemaan omia jouluperinteitään; leipomaan rieskaa tai viemään jouluruokaa eläimille. 

Tarina muistuttaa omalla tavallaan myös siitä, miten moni viettää joulunsa tänäkin vuonna yksin. Moni toivoo tälläkin hetkellä kaiken valtaavassa jouluhuumassa arjen pian palaavan rutiineihin ja siihen, ettei jatkuvasti korosteta yhdessäolon merkitystä. Silloin, kun satukirja saa myös aikuisen miettimään, on kirja mielestäni kirjoitettu taitavasti. 

Hyväntahtoinen Olof haluaa etsiä ystävilleen omia jouluperinteitä ja eksyy järjestellessään metsään. Häntä etsimään lähtenyt kyläläisten joukko viettää lopulta yhteistä joulua metsän siimeksessä - ja prinsessasiskoksetkin saavat joululleen merkityksen.

Tarinat ovat mitoitettu taitavasti ajatellulle lukijakunnalleen, n. 3-7 vuotiaille lapsille. Kirjan suuret kuvat pitävät kiinnostusta yllä sujuvasti etenevän sadun rinnalla. Kolmen erillisen tarinan kokoelmana kirjasta riittää satuja useammalle illalle.

 

Kirjat saatu arvostelukappaleina Lasten omalta kaupalta. Lasten Oma Kauppa, Sanoma Media Finland ja Vauva ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram