"Mitä tapahtuisi, jos paha pääsisi valtaan ja hyvyys katoaisi?" on ajatus, joka kantaa läpi esityksen Haminan teatterin heinäkuisessa kesäteatteripäivässä.  Että voisivatko he, menninkäiset ja röllit, toinen toisiaan pelkäävät ja välttelevät, elää metsässä sovussa. Voisivatko ne olla jopa ystäviä? 

Menninkäiset elävät kotitalonsa tuntumassa hypellen ruutua, leikkien leikkejä ja valmistaen ruokaa, kun riehakkaat röllit valtaavat heidän kotiympäristönsä ja jäävät asuttamaan menninkäisten kylää.

Röllit ovat luonteeltaan ilkeitä, eivätkä saa ystävystyä kilttien olentojen kanssa. Rölli muita hyväsydämisempänä tutustuu kuitenkin huomaamatta Milli Menninkäiseen ja tanssahtelee jopa kevyitä tanssiaskelia hänen kanssaan. Lorvareiden, ärventelijöiden, umpimielisten ja liikalipevien puolueisiin kuuluville rölleille tämä ei tietenkään tule kuuloonkaan. He kun tahtovat luoda epäsopua ja kinaa yhteisen polun sijaan. 

Röllien ja menninkäisten yhteiselo puhututtaa erityisesti hyvän ja pahan tasapainon sekä oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. 

Kukkulalla kulkeva huppuasuinen vaakamestari hätkähdyttää. Hänen puheensa saavat paatuneimmankin katsojan pohtimaan, mikä on hyvän paikka maailmassa ja miksi meidän on tärkeää olla toinen toistemme rinnalla. Samalla puolella. Tasapainoa vaalien, sillä jokaisessa on myös jotakin hyvää. 

Vaakamestari opettaa, ettei pahuus ole yksiselitteistä. Pahuus ei kulje vain pahojen ihmisten mukana, vaan se on näkymätöntä yrittäen löytää välinpitämättömiä. Sellaisia, jotka innostuvat pahoista asioista ymmärtämättä. Menevät ikään kuin huomaamatta mukaan ja ajautuvat väärille poluille. 

Kun koko sydämestään hyvä Milli Menninkäinen toivoo, että Röllimetsästä katoaisi kaikki paha, hän tulee samassa menettäneeksi ystävänsä Röllin. Aina, kun tuhoaa vihollisen, tuhoaa myös jotakin hyvää. Onneksi Vaakamestarin on mahdollista palauttaa Röllimetsä ennalleen. Tasapainoisemman yhteiselon ovat kuitenkin oppineet nyt niin menninkäiset kuin röllitkin. 

Aivan Haminan keskustassa sijaitsevassa teatterissa Rölliin eläytyvät eri sukupolvien näyttelijät. Nuorimmat ilolla esiintyvät pikkumenninkäiset lienevät juuri koulunsa aloittaneita ja heidän rinnallaan loistavat ylpeydellä harmaahapsiset näyttelijät. Harvassa harrastuksessa näkee samaa eri ikäpolvien kohtaamista.  

Esityksen alku on toteutettu erityisen taitavasti ja ainakin itselleni ennen näkemättömällä tavalla. Menninkäiset hyppivät ruutua ja hämmentävät keittoa kotipihallaan jo pitkään ennen varsinaisen esityksen alkua, jolloin tunnelmaan pääsee mukaan ennen varsinaisen tarinan alkamista. 

Erinomaisen esiintymisen tekee myös Rölli, joka ei ole liian röllimäinen höpötyksineen ja naurahteluineen, vaan Rölli juuri sopivalla tavalla. Siten, että esitystä pystyy sujuvasti seuraamaan alkuperäistä Rölliä tuntemattakin. Hän onnistui pitämään Röllimäisen tunnelman yllä olematta kuitenkaan Allu Tuppuraisen kopio. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

”Täytyis olla toiselle kiltti, ihan jokaisen. Muuten tulee kaikille pimeää ja pahaa”, pohtii nelivuotias Haminan kesäteatterin Rölli ja Metsänhenki-esityksen oivalluksia. Olipas erinomainen sunnuntai-illan kesäteatteri historiallisessa Haminassa! Vielä kun tuon kiltteysajattelun vois siirtää myös neljä- ja kuusivuotiaiden takapenkkikinasteluun kotimatkalla #haminanteatteri #kesäteatteri #röllijametsänhenki #kauttalikaistenvarpaitteni #rölli #millimenninkäinen #ollaanystäviä #hamina #visitkotkahamina #yhdessähyvätulee #kesä2019 #theather #lastenkulttuuri #lapsiperhe #matkablogi #perheblogit #meidänperhelehti #teehetkienkoti @haminanteatteri @visitkotkahamina @meidanperhelehti

A post shared by Marika (@teehetkienkoti) on

Tämäkin kesä on meidän perheen kesäteatterikesä. Nautin esityksen rinnalla siitä tunnelmasta, mikä tulee kesäteatterikatsomoihin kiivetessä, omaa paikkaa hakiessa ja väliaikatarjoilua mutustaessa. Talkootyön merkitykseen tulee kiinnittäneeksi huomiota toisella tavalla; siihen, miten lipunmyyjät tervehtivät tulijan huomioiden tai makkaranpaistajat tuntevat ylpeyttä grillinsä takana. Näinä koleina kesäpäivinä arvonsa on ollut myös heillä, jotka ojentavat istuinalusia ja tarjoavat kevyitä fleecepeittoja.

Kesäteatterit muistuttavat siitä, miten paljon työtä tehdään näkyvän esiintymisen taustalla – jokainen omalla tärkeällä panoksella. 


Niin röllien kuin menninkäistenkin roolivaatteet nahka- ja huopatossuineen ja yksityiskohtaisine pellavavaatteineen saivat huokaamaan ihastuksesta. Vilkkuvat hännät, pömppömahat ja takkutukat luovat aitoa rölli- ja menninkäiskylän tunnelmaa. 

Haminan teatterille on annettava taitavasta ja näkyvästä markkinoinnista 10+. He ovat läpi kevään ja kesän paitsi nostaneet kiinnostavalla tavalla ja laadukkain valokuvin tulevaa esitystä sen eri näkökulmista, myös esitelleet koko työryhmän taustavoimia myöten. He ovat osanneet hyödyntää sosiaalisen median voiman innostamalla. 

Kun tehdään, tehdään kunnolla. Se vaikuttaakin olevan niin esiintymisessä kuin moninaisessa taustatyössäkin Haminan teatterin lähtökohta. Rölli ja Metsänhenki Haminan teatterissa oli yksi parhaista koko perheen kesäteatteriesityksistä tähän saakka. 

Kuvat: Haminan teatteri

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram