Kaupallinen yhteistyö: Lakka-pihakivet

Tänä kesänä on viimein ollut aikaa puutarhaunelmille. 

Muutettiin tähän toivottavasti loppuelämämme kotiin keväällä kaksi vuotta sitten, mutta vasta tänä keväänä meille palasi kipinä puutarhatöihin. Vanhassa kodissa se oli lähes intohimo, oli halu tehdä vielä yksi kukkapenkki tai möyhentää multaa auringonlaskuun saakka. 

 

"Tänä kesänä on viimein ollut aikaa puutarhaunelmille."

 

Edellisten asukkaiden jäljiltä piha on hyvin pelkistetty. He ovat itseasiassa täydellisen taloremontin yhteydessä joitakin vuosia sitten tehneet pihastakin hyvin yksinkertaistetun version. Naapurin mummon järkytys oli silminnähtävissä, kun hän eräällä vierailureissulla oivalsi, että kaikki aiemmin istutetut vuosikymmenten perennapenkit ja lukuisat koristepensaat olivat vaihtuneet tasaiseen nurmikkoon sekä aita- ja pensasistutuksiin. 

Nyt ollaan luomassa pihasta omanlaistamme, runsaampaa ja kutsuvampaa. Idea idealta. 

Polku leikkimökille. Se on ollut yksi toteutuslistalle raapustetuista siitä saakka, kun alettiin ideoimaan pihaa ja hankittiin takapihalle leikkimökki. 

Leikkimökki sijoitettiin nurmikolle, tontin reunalle tuija- ja kuusiaidan tuntumaan. Siihen on näkyvyys keittiöstä ja kodin takaterassilta. Pienten lasten perheessä koetaan tärkeäksi, että leikkimökissä leikkiminen on turvallista ja aikuisen valvottavissa, mutta samalla haluttiin, että leikkimökki ympäristöineen sulautuu mahdollisimman tiiviisti muuhun pihaan. 

Siksi leikkimökki sai tänä kesänä polun pihalaattoineen. Se ei ole enää irrallinen mökki nurmikolla, vaan polun myötä leikkimökki saa tietyllä tapaa oikeutuksen kuulua suunnitellusti osaksi pihaa.

Polku rakennettiin perinteisellä kivetyksellä, jonka uskotaan olevan paitsi pitkäikäinen ja siistinä pysyvä, myös toteutuksena meille noviiseillekin kohtuullisen vaivaton. Kotipuutarhuriudessa ja pihan rakentamisessa yllättävän paljon painaa se, että ideoiden synnyttyä pääsee puuhaan kiinni ilman puutarhurintaitoja vaativaa perehtymistä. 

Pihan elävöittäjiksi halutaan reilunkokoisia kukkapenkkejä. Sellaisia, jotka nostavat pihan ilmettä ja tuovat viimeistellyn vaikutelman. Runsautta selkeillä rajauksilla. Siksi kukkapenkitkin rajattiin reunakivillä, jotka tuovat täsmällisen, siistin linjan kukkapenkin ja nurmikon väliin. Takapihalle valittiin punasävyistä jo olemassa olevan aiemman kivetyksen sävyyn, ja etupihalle harmaansävyistä. Nappivalinnat.

 

Kukkavalintoja on tehty monin perustein. Osin tietämyksellä, osin mututuntumalla - ja poikkeuksetta värit mielessä pitäen. Ainakin tässä vaiheessa kokonaisuus on selkeän lila-valko-vihreä. Vaikka ollaan kannettu puutarhoilta yli sata perennaa ja viis veisattu suositelluista istutusetäisyyksistä, tuntuvat kukkapenkkien istutukset siltikin (vielä) armottoman harvoilta. 

Tiedänhän mä, että parin vuoden kuluttua saadaan osa kasveista siirtää toisaalle, kun kukkapenkkeihin tulee ahtautta. Malttamattomana luonteena toivoisi sitä mieletöntä kasvupyrähdystä jo nyt. 

Takapihan pääkukkapenkkiin on tehty sähköistyksen puolesta varaus suihkulähteelle, jonka toimitusajan vahvistusta odotellaan lähiviikoille. Samoin leikkimökkipolulla on varaus useammalle valopisteelle, jotka on kuitenkin tässä vaiheessa upotettu maahan kivien alle suojaputkissaan erinomaista oivallusta odottamaan.

Tekemistä on yhä tällekin kesälle paljon ja tiedän, että pihasuunnitelmissa ollaan vasta vuosien mittaisen toteutuksen alussa. Se, että päästiin alkuun, on kuitenkin palkitsevaa. Parasta on, tekemiseen osallistuu koko perhe - laattojen kantamisesta ja mullan kaivamisesta kukkien kastelemiseen ja sadettimen letkujen siirtämiseen. 

- - - 

Teehetkien kodissa pikkupuutarhureina, itseoppivina sellaisina, touhuavat äitinsä ja isänsä kanssa pian neljä- ja kuusivuotiaat tytöt. Yhdessä suunnitellaan tänä ja tulevina kesinä pihaa ja puutarhaa kaupungin suureen ulkoilualueeseen rajoittuvalla omakotitalotontilla Porvoon keskustan tuntumassa. 

Ideoita on paljon, tahtoa hurjasti, ruuhkavuosissa aikaa rajallisemmin ja osaamista opettelemisen ja (epä)onnistumisen kautta.

Liity mukaan seuraamaan meitä Facebookissa ja Instagramissa.  

 

Tämän kevään puutarhaunelmista: 

Puutarhassa vihdoin haaveista toteutukseen
Koko perheen puutarhakipinä - omakotiasujan unelmakevät
Sinivuokkoterveiset taivaaseen

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram