Aloittaisitko uuden kesäisen viikkosi erilaisella vierailukohteella tuhansien lelujen parissa?

 

Nukke- ja lelumuseon jokainen lelu kertoo omaa tarinaansa. Niistä jokaista, tuhansia leluja kaiken kaikkiaan, on pidetty lasten leikeissä rakkaudella ja huolella. Toisin kuin tänä kulutushysterian ja muovikrääsän aikakautena, ne ovat olleet vaalittuja ja valmistustavaltaan hyvinkin kestäviä.

 

Porvoon vanhan kaupungissa, keskellä idyllisiä kujia, sijaitsee eräs Suomen suurimmista lelumuseoista. Kahdessa kerroksessa oleva museo kätkee kaappeihinsa valtavan määrän leluja 1800-luvulta 1960-luvun tienoille paloautoista nukkekotitarvikkeisiin. Pelkästään nukkeja museosta löytyy yli tuhat. Niiden katse oli lähes aistittavissa tutustuessamme museoon ystäväperheen kanssa.

Nukke- ja lelumuseo on oiva kohde myös päivään, joka on tarkoitus viettää isovanhemman kanssa. Museoon on näet koottu leluja erityisesti 1900-luvun alkupuolelta 1960-luvulle, jolloin monet tämän päivän pienten lasten isovanhemmista olivat niitä nalleaan lujasti rutistavia leikki-ikäisiä. Museossa voi siis tehdä aikamatkan menneisyyteen ja katsottavaa löytyy kaikenikäisille. Itse viehätyin erityisesti Brion vanhasta, suuresta puisesta kuorma-autosta ja sympaattisista nalleista. Kaksivuotiaamme innostui lentokoneista ja paloautoista, sekä tutki onnellisena nukenrattaita vuosikymmenten takaa.

 

Vaikka monet leluista ovat pikemminkin äitini kuin minun aikakautta, huomasin silti useasti hihkuvani "hei, tuon mä muistankin"-tyyliin ja innostuvani posket punottaen hetkeksi palanneesta lapsuudesta. Miten mahtavaa, että näin paljon kauniita leluja on ylipäätään yhä tallella. Niitä, joiden tunnearvo on mittaamaton.

Kesäaikana kiinnostava museo on avoinna päivittäin. Yksityisen museon sympaattinen omistaja pyrkii itse olemaan mahdollisuuksien mukaan paikalla museon aukioloaikoina. Hänellä olikin kerrottavaan valtavasti tarinoita leluista, jotka ulottuvat hänen antiikkikauppias-äitinsä ajalle. Kertomuksia osaakin arvostaa, sillä näin saa uudella tavalla tarttumapintaa leluparatiisiin.

 

Käynti nukke- ja lelumuseossa sai myös tarkastelemaan omaa suhdetta lasten leluihin. Mitkä niistä kestäisivät seuraaville sukupolville ja jääkö niille ylipäätään mitään arvoa - edes tunnearvoa - leikkien jälkeen? Museon leluista näkee, että niillä on leikitty ja ne on koettu merkityksellisiksi. Toivon, että kun historian siivet aikanaan havisevat, jokin tyttöjen leluistakin on yhä yhtä merkityksellinen.

Ps. Porvoo on ihana vierailukohde etenkin kesäisin jo pelkästään vanhan Porvoon idyllin takia.
 

Meidän perhe on tutustunut viime aikoina Porvoossa myös mm.
Erinomaisina eväsretki- ja näköalakohteina Emäsalon kallioille meren rannalla ja Hamarin kallioille keskustan tuntumassa sekä Postimäen ulkoilu- ja museoalueeseen.

Tutustumisen arvoinen kohde on myös Porvoon tuomiokirkko, jonne pääsee paitsi kävellen, myös kesäisin kaupunkia kiertävällä maksuttomalla Rinkeli-bussilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram