Säätiedotus lupailee myrskyä, kerroin nelivuotiaalle. Se tarkoittaa, että saat varautua lämpimämmin ulkovaattein ja päiväkodin pihalla voi tuulla vähän enemmän, selitin. Äidillisesti.

”Äiti, älä huoli. Ne huolehtii meistä myrskyissäkin”, hän totesi päiväkodin aikuisiinsa viitaten ja kipaisi leikkiinsä tyytyväisenä. Sen enempää tulevista myrskyistä välittämättä.

Ajatus jäi mietityttämään. Se, miten vahva on hänen luottamuksensa päiväkotinsa aikuisiin.

 

Vahva perusluottamus ja sujut itsensä kanssa, niin hänet usein kuvataan. Nelivuotiaamme.

Tänä syksynä hän on ollut monelta osin uuden edessä.

Hän on ottanut askeleita itsenäistymisen polulla niin päiväkodin kuin harrastustenkin osalta. Harrastuksissaan hän ei enää ole samassa ryhmässä isosiskonsa kanssa, vaan uusissa ryhmissä uusien lasten kanssa.Vieraiden.

Suuri muutos tapahtui myös päiväkodin osalta isosiskon siirtyessä eskariin, ja nelivuotiaan kuopuksen jäädessä päiväkotiin. Vaikka heillä on ollut aiemminkin omat ystävänsä, on ulkona usein leikitty yhdessä. Nyt hän solmii omia ystävyyssuhteitaan itsenäisesti, ratkoo mahdollisia ristiriitatilanteita ja valitsee leikkiensä suuntaa. Ilman isosiskoa esiliinana.

”Äiti, älä huoli. Ne huolehtii meistä myrskyissäkin.”


Samalla hän siirtyi päiväkodissaan isojen puolelle ja etsii nuorimpien seikkailijoiden joukossa paikkaansa eskari-ikäistenkin leikeissä. Hänen onnensa oli siirtyä uuteen ryhmään tutun, suurisydämisen päiväkodin aikuisen kanssa, joka seurasi omaa viime vuoden kolmevuotiaiden ryhmää nyt nelivuotiaisiin. Toimiva vuorovaikutus mahdollistui lapsen jo ennalta hyvällä tuntemisella, jonka kautta hänen tarpeitaan osataan tunnistaa ja tunteita tulkita. Hän kokee tulevansa ymmärretyksi.

Monissa muutoksissakin hän on onneksi säilyttänyt valovoimaisuutensa ja horjumattoman perusluottamuksensa.

 

Useat tutkimukset osoittavat, että lapsella on turvallisin olo päiväkodissa silloin, kun hän voi luottaa aikuisiinsa ja kokee, että he ovat läsnä. Tällöin hän pystyy myös olemaan oma itsensä, luottamaan omiin valintoihinsa ja seisomaan niiden takana.  Turvallisuuden tunne vaikuttaa myös tunteiden käsittelyyn ja kykyyn osoittaa niitä. 

Sanotaan, että lapsuudessa koetut turvallisuuden tai turvattomuuden tunteet jättävät jälkensä tulevaisuuteen, sillä elämän perusturvallisuuden tunne muodostuu jo varhain lapsuudessa. Pienen ihmisen askelissa, vuosien matkalla kohti aikuisuutta.


Ne huolehtii meistä myrskyissäkin. Kuinka monesta sinä oikeastaan voisit sanoa niin?

 

- - - -

Pohdintojen takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika, joka palasi alkuvuodesta vuosien perhe- ja opintovapailta asiantuntijatyöhönsä viestintäkentälle. Äiti ja vaimo, ystävä. Päiväkotiarkea nelivuotiaan ja eskarilaisen kautta paljon pohtiva kasvatustieteilijä. Teetä ja joulua rakastava askartelija ja aktiivisesta tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka uskoo, että pienilläkin teoilla on merkitystä. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram