Lapset, pian 4v ja 6v, palauttivat pulloja kauppaan ja jokuset lantit saatuaan jakoivat ne innostusta puhkuen auton takapenkillä reilulla vuorottelulla: ”Nyt sä saat valita, mikä on susta kaunis”

Näinä päivinä sadattuhannet lapset ovat aloittaneet koulutaipaleensa. Lapset oppivat lukemaan ja laskemaan viimeistään koulussa, mutta kuka varmistaa, että heille annetaan talouskasvatusta? Minkäikäiselle sitä ylipäätään tulisi antaa? 

Vastuullisesti toimivia aikuisia, raha-asiansa hallitsevia, kokonaiskuvan näkeviä - sitä kai me kukin haluttaisiin omista lapsistamme kasvattaa. Siksi näen, että vastuu talouskasvatuksessa on vahvasti myös kotona. Pienestä alkaen. 


Rahaan liittyviä keskusteluja on sivuttu luontevasti tänä keväänä, kun palasin vuosien perhe- ja opintovapailta töihin. Olin ollut lasten kanssa kotona koko heidän lapsuutensa ja laajassa ystäväpiirissämme monilla äideillä oli sama tilanne. Lapset olivat siihen saakka nähneet mallin vain töitä tekevästä isästä. Töihin paluun yhteydessä keskusteltiin, että aikuiset tekevät töitä muun muassa voidakseen hankkia asioita – maksaa asumisesta, ruuasta, ja mahdollistaa lukuisat harrastukset ja lomareissut.

 

Pulloepisodin jälkeen etsittiin lasten lompakoista kasa kolikoita, viidestä sentistä kahteen euroon. Havainnollistin rahojen arvoa laittamalla vierekkäin samanarvoisesti rahaa; kahden euron kolikko vastasi melkoisen pitkää riviä viisi- ja kymmensenttisiäkin. Eikä mikään niistä olisi riittänyt heidän haaveilemaansa isoon leluun – tuskin edes pieneen. Järkytys oli silminhavaittavissa.

 

Rahankäytön havainnollistamiseksi järjestettiin lasten kanssa kesäkahvila. Valmistettiin kutsut, mietittiin yhdessä kutsuttavat, suunniteltiin ja valmistettiin tarjottavat ja huolehdittiin myyntitilanteesta asiakaspalveluineen. Jotakuinkin noin. 

 

Pikkusisko totesi näet toisen leipomisen yhteydessä, että hän katsoo mieluummin Ryhmä Hauta. Isosisko livahti yhtä nopeasti sähkövatkaimen äärestä. Kun totesin, että osa kahvilan tuotoista menee sille, joka tuotteita myös valmistaa, hän pakitti hetken mietittyään takaisin leipomusten ääreen. ”Mä saan sitten enemmän rahaa kuin se (pikkusisko)”Kahvilassa lapset kunnostautuivat tiskinsä takana kymmenien asiakkaiden palvelemisessa. Tärkeää oppia kaikki sekin – ystävällisestä kohtaamisesta alkaen. Rahankäsittelyä helpotettiin sillä, että hinnastosta löytyi vain tasasummia; 50 senttiä tai euro. Laskuapua tarjosivat joko aikuisasiakkaat tai me vanhemmat.

Kesäkahvilasta jäi kasa lantteja. Nyt on mietinnässä, mitä niillä tehdään. Leluhaaveiden rinnalle ollaan nostettu näkökulmaa säästämisestä ja sitä myötä suurempien unelmien toteuttamisesta. Toistaiseksi aika laihoin tuloksin. 

”Miksi se pankki haluaa mun rahat?”, kummastelee eskarilainen ja puristaa kolikoita tiukemmin.

Nyt ansaitut rahat olisi näet tarkoitus viedä pankkiin. Ainakin osin. Vaikka läheisissä on useampiakin finanssialalla toimivia ja lapset ovat vierailleet pankissa lukuisia kertoja, on lasten vaikea ymmärtää ajatusta siitä, että heidän ansaitsemansa rahat talletettaisiin jonnekin muualle kuin omaan yksisarvislompakkoon lipaston laatikkoon. 

”Kun mulla on monta, niin mä voin valita sille pankille yhden. Pienimmän ja vähiten kiiltävän”, tuumii lopulta luonteeltaan sovittelevampi pikkusisko. Kolikoita hänellä on kasapäin. 

Konkreettinen keskustelu rahankäytöstä on siis meillä avattu. Säästämiseen ja isompien unelmien toteuttamiseen päästäneen ajan myötä. Sitten, kun pankille voi antaa toisenkin lantin sieltä yksisarvislompakosta. 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram