Tänä kesänä Vantaalle Tikkurilan kesäteatterin näyttämölle, Kotiseututalo Påkaksen pihaan kurvaa rosvoauto. Vantaalaisen Siri Kolun rakastettuun Finlandia Junior -palkittuun kirjaan pohjautuva tarina alkaa, kun maata kiertelevä rosvoperhe iskee Vainiston perheen kimppuun. Vainiston perhe on juuri aloittanut kesäpäivän vieton. Sen, joka ei tunnu edes aidosti kiinnostavan perheessä ketään suunnitelmista huolimatta. 

Rosvolan perheen isä Hurja-Kaarlo toteuttaa pähkähullun päähänpistonsa ja ryöstää mukaansa myös toisen Vainiston perheen tyttäristä, kymmenvuotiaan Viljan. Urheilukelloonsa uppoutuneena Viljan isä ei edes huomaa tapahtunutta ennen kuin on liian myöhäistä. 

Uhmakkaissa Rosvoloissa perheen pää on rosvopäällikkö Hurja-Kaarlo, jonka vaimolla Hildalla on ryöstöretkillä vastuu pakettiautolla hurjastelusta. Perheeseen kuuluvat myös Viljan ikäinen tytär Hele, tämän pikkuveli Kalle sekä Kulta-Pete. Rosvolat elävät (näennäisesti) säännöistä vapaata, riehasta elämää pakettiautollaan kaahaillen ja perinteistä merirosvolippua heilutellen. He ryöstävät (vain tarpeellista) tavaraa ja iloitsevat ennen kaikkea irtokarkkisaaliista. 

Pian kuitenkin selviää, että alussa rennon boheemina näyttäytyvä elämäntyyli autossa asuen, teltassa luonnonhelmassa nukkuen tai ilman lasten koulunkäyntivelvoitetta ei ole aina yksiselitteinen valinta. Tavallisten, veronmaksajiksi parjattujen perheiden elämä, jossa käydään koulua ja tehdään läksyjä oman huoneen koulupöydän ääressä työvalaisimen valaistessa voisikin tuntua kadehdittavan hyvältä. 

Hieman porvarillisen, kurinalaista eläneen perheen Vilja, joka on kyllästynyt niin vanhempiinsa kuin siskoonsakin, sopeutuu yllättävän hyvin iloiseen ja hyväsydämiseen rosvoporukkaan ja löytää itsestään uusia puolia. Sitä paitsi Rosvolat antavat aidosti aikaa perheelle ja yhdessä tekemiselle toisin kuin Viljan isä, joka juttelee urheilukellolleenkin lämpimämmin kuin lapsilleen.

Me Rosvolat tarttuu kahden maailman erilaisuuteen moralisoimatta tai ketään framille nostamatta. Kesä Rosvoloiden perheessä opettaa sääntöineen ja toimintatapoineen paljon välittämisestä ja rohkeudesta. Siitä, miten perheenkin sisällä on erilaisia unelmia, joita tulee voida seurata. Se herättelee ja puhututtaa, saa miettimään sitä, mikä on itselle tärkeää.

Olen kiinnittänyt teattereissa viime aikoina erityisen paljon huomiota tarinaan, sanoihin ja ajatuksiin, joiden ympärille roolivaatteet ja lavasteet on rakennettu. Siihen, millaisia arvoja ja asenteita esitykset välittävät – ja miten niitä on mahdollisesti alkuperäisteoksestaan muokattu ohjaajansa näköisiksi ja tämän päivän sanomaa viestimään. 

Tuntuu tärkeältä, että lapsillekin suunnatuissa esityksissä on sanomansa. Että rivien väliin on kätketty ajatuksia myös lasten seurana nököttäville aikuisille ja isovanhemmille. Eikä mikä vain sanoma tai ajatus, vaan sellainen, joka jollakin tavoin katsoo eteenpäin, luo uskoa ja näkee tarinassa lopulta hyvän.  

Syksyllä koulunsa aloittavaan lapseeni Me Rosvolat vetosi vauhdilla ja jatkuvasti muuttuvilla tilanteilla. Nopeakaan tempo ei vaikuttanut seurattavuuteen, vaan juonessa oli helppoa pysyä mukana. Muutamien ryöstöreissujen räyhääminenkään ei vesittänyt Rosvoloiden pohjimmaista hyväntahtoisuutta siten, että edes pikkukatsojien oli tarvinnut pelätä katsomossa. Toki omat lapsemme ovat (kesä)teatterikävijöinä ikäisiksiin varsin tottuneita, mutta rohkenen silti suositella Me Rosvoloita koko perheen kesäteatteriksi. 

Tikkurilan kesäteatterin näyttelijät tekevät tasaisen varmoja roolisuorituksia. Hyvä fiilis ja taitavasti etenevä tarinallisuus pitää otteessaan alkuminuuteista päätösaplodeihin saakka. Viime kesänä samaisilla kesäteatterin puupenkeillä Rölliä seuranneena tunnistin ilokseni tuttuja hahmoja tunnistettavine eleineen, vaikka röllien nuijat ja takkutukat olivat vaihtuneet rosvomeikkeihin.

Vastuullisuudesta puhuttaessa Tikkurilan kesäteatteri näyttää kiitettävällä tavalla esimerkkiä. Ruokahävikki on minimoitu ennakoimalla väliaikatarjoilujen makkaroiden ja maissin grillaamiset ja kukin huolehtii roskansa tarkkaan lajitteluun. 

Rölli ja Me Rosvolat onnistuneesti peräkkäin, varsin vakuuttavaa, Tikkurilan kesäteatteri. Siksi odotankin jo ilolla ensi kesää valintoineen. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram