”Oo, täällä on isoja timantteja, ihan koko kivi täynnä!” hihkuivat lapset nähdessään kivenlouhintaa kaivoksessa.

 

Maanalaisissa tunneleissa on aina ollut jotakin aavistuksen arveluttavaa ja samalla kiehtovan salaperäistä. Etenkin, jos tietää niiden olevan lähes 100 metriä maan pinnan alapuolella.

Tytyrin elämyskaivos Lohjalla onkin takuulla yksi erikoisimmista matkailunähtävyyksistä Etelä-Suomen tuntumassa, sillä syvissä onkaloissaan maan alla se johdattaa aitoon mainaritunnelmaan.

Tein esikoisen vauvavuonna pitkän listan niistä Suomessa sijaitsevista vierailukohteista, joihin haluaisin lapseni – sittemmin kaksi – hänen kasvaessaan viedä. Lista on täydentynyt näiden viiden vuoden aikana paljon, mutta jo sen alkuvaiheille on raapustettu muistikirjan sivuun Tytyri.

Oman lapsuuteni kesälomareissuilla vierailimme aikoinaan Outokummun vanhassa kaivoksessa, joka on lukuisten huvipuistojen ja kylpylöiden rinnalla jäänyt yhdeksi mieleenpainuvimmista elämyksistä erilaisuudellaan. Saman kaivosvierailukokemuksen halusin välittää lapsillenikin.

 

Uskon elämyksiin ja muistoihin. Siihen, että sydämeen talletetulla on merkitystä.

Tänä keväänä tuntui, että tytöt ovat 3,5 vuoden ja 5,5 vuoden iässä riittävän vanhoja vieraillakseen kaivoksessa. Että kaivos olisi omanlaisensa elämys meidän aikuisten rinnalla myös heille.

 

Niinpä ilmoittauduttiin mukaan erityisesti lapsille räätälöidylle Tytyrin Tyyra-kierrokselle, jossa kaivoksessa kuljetaan peikkoasuihin pukeutuneena Tytyrin Tyyra ja kaivoksen Kalle tarinahahmojen vetämänä. Kaivoskierros on lapsille kiinnostava itsessäänkin, mutta hahmoilla siihen on onnistuttu tuomaan vielä vahvempi tarinallisuus. Tytyrissä järjestetään myös tavallisia tutustumiskierroksia useita kertoja viikossa.

Lohjalla sijaitseva Tytyrin elämyskaivos avattiin yleisölle 1988, jonka jälkeen kaivokseen on ollut mahdollisuus tehdä vierailuja Nordkalkin aktiivisessa louhinnassa olevan kalkkikaivoksen museotasolla -110. Louhinta jatkuu edelleen hämärissä, kosteissa olosuhteissa maan alla tasolla -370 ja kaivoksen tunneleita on lähes 60 kilometrin verran Lohjan kaupungin ja Lohjanjärven alla. Kalkkiesiintymän on arvioitu riittävän seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

 

Kaivokseen, maan alle kuljetaan yhdellä maailman moderneimmalla ja Suomen nopeimmalla Koneen valmistamalla hissillä. Erityisesti elämyskaivokselle suunniteltu hissi ei moderniudessaan ole edes Tytyrin ainoa, vaan nykyaikaisten pilvenpiirtäjien hissimallit testataan Tytyrissä hissiyhtiön kokeilu- ja laboratoriotiloissa ennen asiakkaalle rakentamista.

Tytyrin elämyskaivoksessa yhdistyvätkin aktiivinen kaivostoiminta, maailman johtava hissiteknologia sekä monipuolisesti rinnalle tuotu matkailutoiminta. Siksi vierailu Tytyrissä on ennemminkin elämys kuin tutustuminen kaivostekniikan historiaan.

Osittain edelleen toiminnassa olevassa kalkkikaivoksessa näki toki samalla myös menneiden vuosikymmenten historiaa kuten työkoneita ja työkaluja. Pääsivätpä halukkaat itsekin louhimaan.

Vaikuttava on myös käynti suuressa kaivoslouhoksessa, jonka leveys on 100 metriä ja syvyys saman verran. Kaivokseen on tehty pimeydessä esitettäväksi Edvard Griegin Vuorenpeikon tanssiin liittyvä valoshow, joka heijastuu louhittuun kaivokseen. Lapsia pimeys ja valoshow tosin pelotti, mahdollisesti siksi, että se oli kierroksemme alkuvaihetta ja heillä vielä totuttautumista maanalaiseen kokemukseen.

Valoa ja pimeyttä on taitavasti yhdistetty myös Elämyskaivoksessa kesän 2018 esillä olevan kahden jännittävän UV-maalein loistavan rautalankaisen valoteoksen kautta. Ne ovat Alexander Reichsteinin teossarjan osa ”He olivat täällä”.

Kaivos on osattu hyödyntää moninaiseen käyttöön. Paitsi että se suosittu kohde matkailijoille, siellä on myös mm. noin sadalle ihmiselle soveltuva Tytyri-sali juhlia tai esimerkiksi yritystilaisuuksia varten vuokrattavaksi. Tytyri-Sali on maanalaisista tiloista ainoa, jossa ei ole kypäräpakkoa ja lämmintäkin salissa on noin 20 astetta kaivoksen tavanomaisen n. 8 asteen sijaan.

 

Kaivoksen lämpötila kannattaa kuitenkin pukeutumisessa huomioida, sillä kaivos on kuumanakin kesäpäivänä viileä paikka.

Kun varustautuu innostuksella ja mielikuvituksella, on Tytyrin kalkkikivikaivos kiehtova vierailukohde niin perheen aikuisille kuin lapsillekin. Sellainen, jonne lähdetään mielellään seikkailulle toistekin, vaikkakin hissin ovien avautuessa ja maan pinnalle palatessa huomasinkin hengittäväni taas kevyemmin kuin luolakäytävien hämäryydessä ja koleudessa.

Tie maanalaiseen maailmaan.  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram